Firefox využití CPU na 100% a moc procesů

Firefox využití CPU na 100% a moc procesů
« kdy: 19. 02. 2018, 23:32:29 »
Ahoj jsem tu nový a prosím si o radu s Firefoxem.

Mám VPS bez agregace výkonu, které má 2x CPU a 3GB RAM. Na VPS běží pouze 4 instance Firefoxu, přesto obě CPU běží na 100% s load avg. cca 9. Prohlížeče jsou pro prohlížení internetu, každý z nich má otevřených max pár záložek, třeba max 5 záložek.

Zkoušel jsem to i s vypnutými doplňky a rozdíl jsem nezaznamenal.

Nemáte někdo nějaký nápad, jak snížit využívání CPU?
Je normální, že ten firefox má v "htop" strašně moc procesů (je fakt, že téměř všechny mají CPU usage 0.0%, ale je jich fakt hafo).

Díky moc za Vaše rady.
« Poslední změna: 19. 02. 2018, 23:37:48 od scientific »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Firefox využití CPU na 100% a moc procesů
« Odpověď #1 kdy: 20. 02. 2018, 00:26:57 »
Nainstalujjte Pale Moon a na FF se vy....

« Odpověď #2 kdy: 20. 02. 2018, 01:32:30 »
Děkuji za radu, zkusit to mohu, ale není pale moon a firefox náhodou totéž akorát s rozdílným ksichtem? :-)

?

« Odpověď #3 kdy: 20. 02. 2018, 09:28:15 »
To poznáš podle počtu procesů a vytížení CPU...

f

« Odpověď #4 kdy: 20. 02. 2018, 09:33:01 »
Děkuji za radu, zkusit to mohu, ale není pale moon a firefox náhodou totéž akorát s rozdílným ksichtem? :-)

Neni,  Palemoon je fork starsiho Firefoxu, ktery se snazi par lidi udrzovat.

« Odpověď #5 kdy: 20. 02. 2018, 10:41:32 »
Jestli Vás chápu dobře, tak kámen úrazu, je, že firefox používá hodně procesů a ty dvě vlákna CPU to nestíhají, zatímco Pale Moon by v tomto případě při 4 instancích Firefoxu používal jen 4 procesy a to už by CPU mohlo stíhat lépe. Chápu Vás dobře? Jinak díky všem. Každopádně to dnes zkusím.

f

« Odpověď #6 kdy: 20. 02. 2018, 10:50:54 »
To neni presne. To, co ukazuje htop, nejsou vsechno separatni procesy, ale vetsina z toho jsou vlakna, ktera tam budou i v pripade Palemoonu. Zkuz vypnout ve Firefoxu multiprocess: v about:config nastav browser.tabs.remote.autostart na false a restartuj.

refon

« Odpověď #7 kdy: 20. 02. 2018, 11:37:12 »
Proč na VPS běží firefox? To je nějaký expoeriment? kterým kabelem je připojen monitor? Jaký to máš smysl na takové šunce pouštět?

« Odpověď #8 kdy: 20. 02. 2018, 12:39:53 »
@f: browser.tabs.remote.autostart mám na false, možná protože firefox spouštím s parametrem --no-remote , ale v konfigu mám ještě browser.tabs.remote.autostart.2 a ten mám true, mám ho také dát na false?

@refon: Jak bys do VIRTUÁLNÍHO server chtěl zapojit kabel, když je virtuální, nehmotný, abstraktní, prostě reálně neexistuje? Ano experiment.připojuji se pomoví VNCserveru nebo SPICE protokolu.

f

« Odpověď #9 kdy: 20. 02. 2018, 12:54:15 »
@f: browser.tabs.remote.autostart mám na false, možná protože firefox spouštím s parametrem --no-remote , ale v konfigu mám ještě browser.tabs.remote.autostart.2 a ten mám true, mám ho také dát na false?

--no-remote s tim nesouvisi. To jen zajisti, ze se pri spousteni Firefox nesnazi pripojit na jiz bezici instanci. Na preference browser.tabs.remote.autostart.N uz by nemel byt bran zretel od verze 58 (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1406212). Zda se, ze mas multiprocess vypnuty. Koukni do about:support na "Multiprocess Windows". Mimochodem ty procesy maji pri vypisu "$ps ax" u sebe parametry -contentproc -childID ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 20. 02. 2018, 13:26:17 »
Ted budu mlzit.

<mlha>
Kdysi jsem nainstaloval desktopove Widle na maly HP server, ve kterem je ta uplne nejstrasnejsi a nejmene vykonna grafarna, kterou se HP podarilo sehnat, asi z chipu z nakladu na potopene lodi. Vsechno fungovalo pouzitelne, pokud se clovek smiril s jistou pomalosti grafiky, nicmene i video to vetsinou jakztakz prehralo. Browsit se dalo v IE v pohode, Libreoffice celkem slo, jedinou vyjimkou byl FF, tehdy jeste jednoprocesovy. Zatezoval CPU na maximum, obraz blikal a ani se nikdy poradne nevykreslil, clovek se vubec nedostal k citelnym vysledkum. Problem zmizel a FF se prestal projevovat, kdyz jsem koupil PCI-e grafiku a tu zabudovanou zakazal ve spravci zarizeni.

Tak si rikam, jestli problem nevznika nejak tim, ze FF ocekava nejakou grafiku alespon vzdalene na urovni doby a ne nejaky podivny virtualni HW ve virtualu, ktery treba bezi jako framebuffer, nema zadnou akceleraci, ma omezenou pamet a co ja vim.
</mlha>

« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2018, 13:36:36 »
@JardaP .: Pokud to dobře chápu, tak grafickou kartu neočekává, páč je vypnutá HW akcelerace, takže grafiku počítá právě CPU. Nevím co myslíš tím "podivný virtuální HW". Virtuální se server, ale HW je HW? ten virtuální být nemůže. Omezenou pamět samozřejmě má, jako každý server (i ten fyzický) a 3GB RAM si myslím, že je více než dostatečné. 

Ty jsi jiný Firefox master. :-O
Mám verzi: Firefox Quantum 58.0.2 (64 bitů)

@f:
--no-remote s tim nesouvisi. To jen zajisti, ze se pri spousteni Firefox nesnazi pripojit na jiz bezici instanci.
  • Nehodilo by se mi právě ten parametr --no-remote nepoužívat? To je vlastně asi blbost, to by všichni čtyři uživatelé potom museli mít stejné doplňky a konfiguraci, že?

Na preference browser.tabs.remote.autostart.N uz by nemel byt bran zretel od verze 58 (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1406212). Zda se, ze mas multiprocess vypnuty.
  • Aha, OK.

Koukni do about:support na "Multiprocess Windows". Mimochodem ty procesy maji pri vypisu "$ps ax" u sebe parametry -contentproc -childID ...
  • Multiprocess Windows: zakázáno
    A -contentproc -childID tam někdy je a někdy zase ne :-D

Více viz screenshoty
« Poslední změna: 20. 02. 2018, 13:41:19 od scientific »

f

« Odpověď #12 kdy: 20. 02. 2018, 14:07:56 »
Nehodilo by se mi právě ten parametr --no-remote nepoužívat? To je vlastně asi blbost, to by všichni čtyři uživatelé potom museli mít stejné doplňky a konfiguraci, že?

To by se pak otevrelo jen nove okno beziciho prohlizece.

A -contentproc -childID tam někdy je a někdy zase ne :-D[/li][/list]

To bude asi stylo proces, zkus nastavit layout.css.servo.enabled na false.

Kazdopadne vypnutim vsech dalsich procesu nemusis nutne snizsit vytizeni CPU. Zkus zakazat JS, flash, reklamy... A vzdycky muzes pouzit interni gecko profiler, abys zjistil, co se tam asi tak deje.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 20. 02. 2018, 14:10:28 »
@JardaP .: Pokud to dobře chápu, tak grafickou kartu neočekává, páč je vypnutá HW akcelerace, takže grafiku počítá právě CPU. Nevím co myslíš tím "podivný virtuální HW". Virtuální se server, ale HW je HW? ten virtuální být nemůže.

Ma FF ve virtualu fyzicky pristup k HW stejnym zpusobem, jakym by mel, kdyby bezel ciste na OS bez virtualizace nebo je tam dalsi mezivrstva (vice mezivrstev), ktere pristup kdovi jak omezuji a vysledkem je neco, co je spis virtualni, nez fyzickou grafarnou?

« Odpověď #14 kdy: 20. 02. 2018, 14:32:05 »
Citace
To bude asi stylo proces, zkus nastavit layout.css.servo.enabled na false.
Hotovo, nepozoruji žádný rozdíl.
Citace
Kazdopadne vypnutim vsech dalsich procesu nemusis nutne snizsit vytizeni CPU. Zkus zakazat JS, flash, reklamy... A vzdycky muzes pouzit interni gecko profiler, abys zjistil, co se tam asi tak deje.
flash weby nenavštěvuji, snad už ani neexistují ne :-) Akorát o doplněk navíc, který bude tomu jen přitěžovat ne?
Když budu blokovat JS, tak mi nebudou fungovat funkce webů přece?
Reklamy, mám tam adblock a u něj co sem se dočetl na internetu spíše tomu CPU přitížíš než odlehčíš.
A co je gecko profiler nevím, ale zkusím si to zjistit. :-)

Moc ti děkuji za tvou pomoc.

Citace
Ma FF ve virtualu fyzicky pristup k HW stejnym zpusobem, jakym by mel, kdyby bezel ciste na OS bez virtualizace nebo je tam dalsi mezivrstva (vice mezivrstev), ktere pristup kdovi jak omezuji a vysledkem je neco, co je spis virtualni, nez fyzickou grafarnou?
Ano, firefox má přímý přístup k HW bez mezivrstvy. Chová se téměř jako dokonalý malý fyzický server.