Zkušenosti s ovládáním PC (Win/Linux) pro zrakově postiženého

JardaH

Zdravím,

máte někdo zkušenosti s ovládáním PC (Win/Linux) pro zrakově postiženého?

Máme v širším příbuzenstvu případ, kdy po nerozpoznané nemoci  došlo ke ztrátě zraku, vyšetření ukazuje cca 10 % zbývajícího zraku. Dokáže velice zblízka přečíst mobilní obrazovku a pokud se zvětší písmena na monitoru (monitor zaberou cca 3 řádky textu), tak může přečíst i to a použít tuhle klávesnici: https://www.bilyraj.cz/connect-it-klavesnice-ci-44-kontrastni-usb-pro-seniory-deti-zrakove-postizene-37264.html.

Jako "odborník na PC" jsem byl požádán o pomoc, ale protože je to pro mě úplně nepoznaná oblast, tak možná se tu najde někdo zkušenější.

Co jsem zatím "objevil":

1. Nainstaloval jsem na notebook s Windows 7 program NVDA (https://www.nvaccess.org/), po najetí myši dokáže přečíst text pod kurzorem.  Vyzkoušeli jsme Windows 10 s Cortana a jejich Accessibility Control, fungovalo to dost blbě, ovládat Magnifier nešlo pořádně ani mě (a to mám 1 dioptrii).

2. Pod Linuxem jsem zatím nic nezkoušel, kromě nastavení kontrastu a zoomovaní XFCE.

3. Vyzkoušel jsem připojit web kameru s makro objektivem (teda spíš se zaostřením na 1cm), takže pokud se to dá těsně nad papírovou stránku, tak s tím dokáže něco málo přečíst.

Spolupracujeme i se slepeckým institutem, ale jsou dost zahlcení a tak to jde hodně pomalu.

Díky za případné nápady a zkušenosti.

xxx

Re:Zkušenosti s ovládáním PC (Win/Linux) pro zrakově postiženého
« Odpověď #1 kdy: 14. 02. 2018, 21:17:10 »
Citace
3. Vyzkoušel jsem připojit web kameru s makro objektivem (teda spíš se zaostřením na 1cm), takže pokud se to dá těsně nad papírovou stránku, tak s tím dokáže něco málo přečíst.

Co se týče pomůcek, můžete zkusit mrknout např. sem. Myslím, že se za nimi dá i vypravit, popovídat si s nimi, nechat si ty věci představit a vyzkoušet. Na čtení tištěného textu se prodávají i různá kapesní, ale kamerová, zvětšovátka, pokud by stačila. Existují i stolní verze (ne nutně počítačové, i když tam uvnitř asi něco takového vždy bude), které odstraňují nepohodlí těch kapesních.

Obecně problém kupování těchto pomůcek spočívá ve velikosti trhu – jsou hodně drahé. Nevím, zda by třeba místo zvětšovátka "na cesty" bohatě nestačil iPhone (nebo obecně něco s dostatečně dobrou kamerou). Krom velikosti trhu tu také zřejmě bude hrát roli fakt, že zrakově postižení na tyhle věci mohou získat dotaci od státu, resp. nechat si jednu takovou věc za určité období zaplatit. Alespoň tak tomu bylo dříve... a vyžadovalo to docela dlouhé kolečko po úřadech, doktorech atd.

http://www.spektravox.cz/

Citace
vyšetření ukazuje cca 10 % zbývajícího zraku. Dokáže velice zblízka přečíst mobilní obrazovku a pokud se zvětší písmena na monitoru (monitor zaberou cca 3 řádky textu)
Dalo by se třeba určit, jakou velikost písma přečte? Tvrzení, že "velmi zblízka přečte mobilní obrazovku" a "přečte písmo na monitoru, když se tam vejdou cca tři řádky" mi přijdou trochu ve sporu. Navíc u toho monitoru neuvádíte vzdálenost.

V eshopu výše by měli prodávat i různý software, který krom čtení umí různě měnit barvy a velikost písma (zvyšovat kontrast, speciálně označovat polohu kurzoru či vybranou oblast...), ale budou tam platit podobné podmínky ohledně ceny.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 02. 2018, 21:38:46 »
Zkuste mrknout sem: https://www.linuxexpres.cz/tag/linux%20pro%20nevidome Treba tam je neco zajimaveho.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 14. 02. 2018, 21:47:18 »
Já jsem chvilku adminoval laboratoř pro zrakově postižené a lidi se zbytky zraku tam na Win jeli ZoomText. Zaujalo mě, že to dělalo něco jako tracing a neškálovalo to jenom bitmapy.

Čtečku tam měli Jaws a když jsem viděl (ehm, slyšel), jak zoufale se s tím GUI používá, tak jsem si říkal, že tohle nikdy a řádkové rozhraní by bylo stokrát lepší. Ale to samozřejmě záleží, jestli máš uživatele, co nemají problém dělat všechno v konzoli…

Chceš to přehrávat mplayerem a pomocí eq2 videofiltru (nebo kláves 1-4) nastavit maximální kontrast.

alshajmr

« Odpověď #4 kdy: 14. 02. 2018, 21:48:01 »
Na linux zapomen. Ten ovladnou asi jen dve procenta lidi a to vetsina asi vidi.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 02. 2018, 22:13:13 »
na to jsou specializovane proprietarni win softy za tezke penize, pocita se s uhradou od statu jako prispevek (desktop i mobil)

Kkt1

« Odpověď #6 kdy: 14. 02. 2018, 22:15:45 »
Pokud nejsou finance problem, zkus mac. Takove ty obecne informace najdes na https://www.apple.com/lae/accessibility/mac/vision/ ze zkusenosti pouzivam voiceover, obcas diktovani (jinak pisu na klavesnici deseti vetisnou bez problemu), je nutne mit trackpad kvuli gestures, je moznost napojit brailovy displej, zoom a kontrast je mozne nastavit taky. Cteni funguje taky. Nevim jak moc vsechno funguje v cestine, pouzivam US prostredi (nejsem cech).

JardaH

« Odpověď #7 kdy: 15. 02. 2018, 15:50:06 »
Dalo by se třeba určit, jakou velikost písma přečte? Tvrzení, že "velmi zblízka přečte mobilní obrazovku" a "přečte písmo na monitoru, když se tam vejdou cca tři řádky" mi přijdou trochu ve sporu. Navíc u toho monitoru neuvádíte vzdálenost.

Upřesnění: mobil si drží tesně před obličejem, na monitor kouká z +/- normální vzdálenosti.

Díky všem za podněty. Nepodařilo se mi zatím nainstalovat ten ZoomText do Win7, verze 10 dostupná v zátoce námořních lupičů, píčovala, že jí chybí Vista Display Driver (nastavení kompatibility nemělo vliv), nejnovější verze měla zase problém, že notebook má "Generic VGA driver". Což je dost zvláštní u specializovaneho proprietarniho win softu za tezke penize... Po instalaci Intel driverů pro grafiku, začal po resetu běžet update a trval přes noc, takže pokračování večer.

Jinak ten Mac nám byl taky doporučen, ale je to mimo náš rozpočet.

Danny

« Odpověď #8 kdy: 15. 02. 2018, 17:04:28 »
Podívej se na portál jménem FriendlyVox

JS

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2018, 17:27:44 »
NVDA je určitě nejlevnější varianta, dá se dokoupit příjemnější hlas a má různé klávesové zkratky na čtení věcí na obrazovce. Co se týká čtení papírových předloh, na to je software s ocr + kamera, nebo případně scanner, ale třeba na čtení knížek je kamera docela dobrá - nezdržuje. Zvětšování je asi nelepší Zoomtext momentálně, ale windows 7 už je trochu mimo hru, zvětšování každopádně vyžaduje určitý HW, aby to vůbec jelo. Každopádně v organizacích jako je Kafira, nebo Tyfloservis/Tyflocentrum určitě poradí a umožní i vyzkoušet HW.

?

« Odpověď #10 kdy: 15. 02. 2018, 17:41:32 »
Na Windows jsou nějaké integrované základní pomůcky (vysoký konstrast, předčítání textu, lupa) a určitě víc 3rd party SW než na Linux.

Doporučil bych se zeptat v nějaké organizaci sdružující podobně dotčené lidi.

jakub

« Odpověď #11 kdy: 15. 02. 2018, 18:42:53 »
vali se mi tady jeden mac mini (i5, 16 ram, 480ssd), prodam za par korun vcetne klav a trackpadu. kubbing@me.com

an

« Odpověď #12 kdy: 15. 02. 2018, 19:02:46 »
Na MFF na Malostranském náměstí je počítačová laboratoř pro zrakově postižené. Možná se jde poptat tam.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 15. 02. 2018, 22:30:48 »
Na Windows jsou nějaké integrované základní pomůcky (vysoký konstrast, předčítání textu, lupa) a určitě víc 3rd party SW než na Linux.
v GNU/Linuxu napr Xfce, je integrovan vysoky kontrast, lupa (mozna i lepsi nez ve Win, zvetsuje celou obrazovku, ne jen vyrez v okne), predcitani textu je mozne zapnout v nastaveni Xfce/Pristupnost/PovolitTechnologieUsnadneni (za pouziti Orca)

treba i takova Clonezilla (na GNU/Linuxu zalozeny zalohovo/klonovaci nastroj), ma moznost pri startu aktivovat predcitani textu (vyberem urcite pozice z uvodniho menu, nebo upravou nastaveni menu primo startovat rovnou verze s predcitanim)