Instalace Linuxu na nový notebook

Archuser

Re:instalace Linuxu na nový notebook
« Odpověď #15 kdy: 11. 02. 2018, 06:33:47 »
Já po zkušenostech zásadně kupuji best supported zařízení (i mobil), jelikož se pak obecně lépe řeší cokoliv, tzn.koupit nějaký thinkpad, já mám X230, kamarád má X240 dá se sehnat poměrně levně na ebay ho koupil kolem 6tis + je potřeba koupit z činy touchpad s normálními tlačítky to zlo co tam vymysleli se nepovedlo, měl jsem T540p a ten šílený placaty touchpad v kombinaci s trackpointem silně nedoporučuji. A co se týče archu nemusíte se ho bát, jen je potřeba se mu věnovat o něco déle než jiným distrum nadruhou stranu dostanete čistý linux + jen to co potřebujete a o výhodách tu dále psát nemusím však to zjistíte sám :)

« Odpověď #16 kdy: 11. 02. 2018, 08:27:10 »
Aj teraz píšem z podobného netbooku. Mám na ňom Gentoo-amd64, funguje celkom fajn vrátane dotyku. Samozrejme som si vytvoril img na počítači a ten preniesol. Updates dajú dosť zabrať, /usr/src a aj /var/tmp/portage mám na flashke, kompilujem cez distcc a potom sa to dá.
Widle 32-bit čo tam dali, tak to je nepoužiteľný shit, hneď pri boote sa naserú do celej RAM a všetko grcá do SWAPu..ideálne pri NVMe. Nechápem ako to môže v takom prípade prežiť záruku.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 11. 02. 2018, 11:31:38 »
postavit novy laptop ze mensi cenu uz asi opravdu nejde, 3 gb ram neni moc a v popisu nepisou jestli jde upgradnout
fullhd IPS na 13.3 za ty penize je velmi slusne, displej dle czc matny, dle alzy antireflexni, neni to plastak ale kovove telo

https://www.czc.cz/prestigio-smartbook-133s-seda/226395/produkt

pokud by byl neprekonatelny problem s tou eMMC, tak mozna dokoupit ssd

K dispozici máte také volný slot pro disk SSD M.2 SATA (Type 2242).

v diskusi pod specifikaci pak mj.

https://www.czc.cz/transcend-mts420-m-2-120gb/219095/produkt
Slot na disk je pod šroubkem na spodní straně u gumové nožičky. Nemusí se sundávat celý zadní kryt.

kazdopadne bude zajimave dat pak vedet jestli to nejake distro zvladlo vcetne BT, wifi, webcam, touchpadu ...

bude to asi boj
« Poslední změna: 11. 02. 2018, 11:35:17 od Lojza »

alshajmr

« Odpověď #18 kdy: 11. 02. 2018, 12:53:18 »
Kde jede windows10 musi s podobnym vykonem fungovat linux. CPU neni nic moc, ale jit by to melo.

sysel73

« Odpověď #19 kdy: 11. 02. 2018, 13:14:29 »
... A co se týče archu nemusíte se ho bát, jen je potřeba se mu věnovat o něco déle než jiným distrum nadruhou stranu dostanete čistý linux + jen to co potřebujete a o výhodách tu dále psát nemusím však to zjistíte sám :)

díky za podporu :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 11. 02. 2018, 13:25:10 »
Kde jede windows10 musi s podobnym vykonem fungovat linux. CPU neni nic moc, ale jit by to melo.

Nemusi. Nektere stroje jsou tak uzasne stadardni, ze na ne nenainstalujete snad  ani OS, se kterym byly dodany.

sysel73

« Odpověď #21 kdy: 11. 02. 2018, 13:33:09 »
Tak už se mi podařilo pomocí cfdisk znovu rozdělit disk , poté naformátovat jednotlivé oddíly a připojit , funguje to , je mě jasný že je to teprve začátek ale je vidět že to asi s tím linuxem na tomhle stroji půjde :).

Další krok bude rozchodit wifi , co jsem to již testoval tak při pingu wifi nešla, ale nyní nemám žádné wifi připojení k dispozici , tak až budu mít wifi připojení , tak budu dále pokračovat , bude to asi běh na trochu delší trať ale člověk se hodně naučí a výsledek snad bude stát za to.

Ještě bych se rád zeptal , pokud bych zatím nerozchodil tu vnitřní wifi kartu , bylo by možné provizorně pro instalaci použít externí USB wifi?

Jenda

« Odpověď #22 kdy: 11. 02. 2018, 13:40:00 »
Samozřejmě. Otázka ale je, k čemu je vůbec pro instalaci potřeba internet. Předpokládám, že instaluješ z flashky, tak si ten systém zabal rovnou na ni.

sysel73

« Odpověď #23 kdy: 11. 02. 2018, 13:49:26 »
Samozřejmě. Otázka ale je, k čemu je vůbec pro instalaci potřeba internet. Předpokládám, že instaluješ z flashky, tak si ten systém zabal rovnou na ni.

Přiznám se tohle mě nenapadlo :). Díky za tip. No já tak trochu postupuju podle toho seriálu , který tu byl na Rootu před dvěma roky ( od Jaromíra Vojtaje ) , koukám že je Arch Linux v tomhle docela variabilní. Pokusím se to nějak nainstalit , výsledek mého snažení sem potom určitě dám.

Neviditelný

« Odpověď #24 kdy: 11. 02. 2018, 13:51:00 »
Standardním postupem se Arch bez funkčního internetu nainstalovat nedá, protože všechny balíčky se stahují rovnou z mirrorů. Ne, že by to nešlo i jinak ale není to oficiální postup pro někoho, kdo Arch instaluje poprvé je to nehezká komplikace.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 11. 02. 2018, 14:49:37 »
Ještě bych se rád zeptal , pokud bych zatím nerozchodil tu vnitřní wifi kartu , bylo by možné provizorně pro instalaci použít externí USB wifi?

To by bylo asi prvni, co bych zkusil. Nejspis mensi opruz nez hledani, proc stavkuje ta vnitrni. Eventuelne tez USB dratova karta.

alshajmr

« Odpověď #26 kdy: 11. 02. 2018, 14:58:26 »

To by bylo asi prvni, co bych zkusil. Nejspis mensi opruz nez hledani, proc stavkuje ta vnitrni. Eventuelne tez USB dratova karta.
Ja myslel ze dnes neni s linuxem problem
.. .

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 11. 02. 2018, 16:04:49 »
Tak už se mi podařilo pomocí cfdisk znovu rozdělit disk , poté naformátovat jednotlivé oddíly a připojit , funguje to , je mě jasný že je to teprve začátek ale je vidět že to asi s tím linuxem na tomhle stroji půjde :).

Další krok bude rozchodit wifi , co jsem to již testoval tak při pingu wifi nešla, ale nyní nemám žádné wifi připojení k dispozici , tak až budu mít wifi připojení , tak budu dále pokračovat , bude to asi běh na trochu delší trať ale člověk se hodně naučí a výsledek snad bude stát za to.

ja bych se tedy s ohledem na povahu dotazu drzel antergosu nebo manjara, stahnul si instalacni iso a udelal bootvaci flashku nebo dvd (pokud mate externi usb dvd vypalovacku)

jinak nedavny thread tady byl ohledne manjara

https://forum.root.cz/index.php?topic=17556.0

black3r

« Odpověď #28 kdy: 11. 02. 2018, 16:11:52 »
S linuxom nie je problem ak mas dostatocne nove jadro na dostatocne starom stroji. Inak je velmi pravdepodobne narazis na nejaky problem s HW (vacsinou WiFi, GPU a ACPI (uspanie/hibernacia)).

Co sa WiFi debuggingu tyka, nefunguje ti ani pripojenie na siet / zobrazenie sieti, alebo sa ti podari pripojit a po case spojenie prestane reagovat? problemy s WiFi su vacsinou bud stary/chybajuci driver (prejavuje sa skor uplnou nefunkcnostou, instalujes arch z najnovsieho isa (februar 2018)?), alebo na notebookoch zle power-saving defaulty vo WiFi driveri (prejavuje sa skor tym, ze to chvilku funguje a potom prestane, ako to fixnut zavisi od wifi karty, co tam je, jej meno dokazes najst napr. vo vystupe programu `lspci`)

sysel73

« Odpověď #29 kdy: 11. 02. 2018, 18:39:54 »

ja bych se tedy s ohledem na povahu dotazu drzel antergosu nebo manjara, stahnul si instalacni iso a udelal bootvaci flashku nebo dvd (pokud mate externi usb dvd vypalovacku)

jinak nedavny thread tady byl ohledne manjara

https://forum.root.cz/index.php?topic=17556.0

Jak jsem psal na začátku , Manjaro ani Antergos prostě nebootoval , jedinej Arch bootuje , nezjistil jsem proč tomu tak je . Vzhledem k tomu že Manjaro JWM používám na starém noťasu asi rok nebo rok a půl , tak bych rád zkusil něco jiného. Na ten thread se podívám . Díky

S linuxom nie je problem ak mas dostatocne nove jadro na dostatocne starom stroji. Inak je velmi pravdepodobne narazis na nejaky problem s HW (vacsinou WiFi, GPU a ACPI (uspanie/hibernacia)).

Co sa WiFi debuggingu tyka, nefunguje ti ani pripojenie na siet / zobrazenie sieti, alebo sa ti podari pripojit a po case spojenie prestane reagovat? problemy s WiFi su vacsinou bud stary/chybajuci driver (prejavuje sa skor uplnou nefunkcnostou, instalujes arch z najnovsieho isa (februar 2018)?), alebo na notebookoch zle power-saving defaulty vo WiFi driveri (prejavuje sa skor tym, ze to chvilku funguje a potom prestane, ako to fixnut zavisi od wifi karty, co tam je, jej meno dokazes najst napr. vo vystupe programu `lspci`)

Zatim jsem zkusil jen ping , víc jsem to zatím netestoval, teprve se k tomu dostanu.
Distro je nove. lspci jsem zkusil ale zadna network card tam zobrazena nebyla.
Ale pod windows wifi karta fungovala , tak to tipuju na chybějící ovladač , ten smartbook je opravdu levný a tak asi bude poskládaný z bůhvíčeho.
Budu to teprve dukladněji řešit.