Co se děje s ABCLinuxu?

ostuda

Re:Co se děje s ABCLinuxu?
« Odpověď #45 kdy: 08. 02. 2018, 14:21:45 »
To vynechám jeho rasistické příspěvky předtím, za které už na něj TO pravděpodobně podal, proto tak vyvádí, aby mu byl nyní smazán účet i s příspěvky.

Fakt? Z čeho tak soudíš?
Leccos by to vysvětlovalo.

Ten člověk je sprosťák, ale né debil. I malé dítě ví, že web se archivuje.

Meč Pravdy

« Odpověď #46 kdy: 08. 02. 2018, 14:26:39 »
Že posloucháte Bystronešukovy konspirační teorie... jděte si přečíst jeho příspěvky na Zvědavci, ale sem to netahejte.. Petrfm je prostě magor, žádný stratég

yyy

« Odpověď #47 kdy: 08. 02. 2018, 14:27:41 »
Že posloucháte Bystronešukovy konspirační teorie... jděte si přečíst jeho příspěvky na Zvědavci, ale sem to netahejte.. Petrfm je prostě magor, žádný stratég

Vypadal trochu moc nasraně na to, aby za tím byly jeden, dva přesuny komentářů.

« Odpověď #48 kdy: 08. 02. 2018, 14:28:12 »
Jako kokot se choval, to nepopírám, ale tohle skutečně na TO stačit nebude :-) Nevidím tam nikde znaky trestného činu a rasismus sám o sobě trestný není. Já sám bych ustřelil koule někomu, kdo by se pokusil sáhnout na moji dceru. Jedno zda by to byl běloch, číňan, nebo negr (to pojmenování je sice hanlivé, ale né trestné).

Tak ono se to chce podívat i na další jeho komentáře, pokud je teda provozovatel nesmazal. Podrobnosti jsem si nikde neukládal, ale byl jsem tím znechucen, když jsem na to místy náhodně narazil.

Fakt? Z čeho tak soudíš?
Leccos by to vysvětlovalo.

Z jeho reakce. Jaký jiný by mohl mít důvod snažit se vydírat provozovatele tímhle způsobem, aby mu smazal účet? Nehledě tedy na to, že jsem byl kontaktován* člověkem, který se mě ptal, jestli to taky nechci řešit a k TO se přidat, takže předpokládám, že v tomhle směru provedl nějaké kroky. Osobně jsem to odmítl (přijde mi to přehnané a nemyslím si, že to má smysl a PČR to bude řešit), ale mám pro to pochopení, speciálně poté co jsem si pročetl https://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/433772

*Na abclinuxu jsem poměrně aktivní a mám tam rozšířená práva.

Nepovolit vložit více jak jeden příspěvek za minutu pro NEREGISTROVANÉ je IMHO zcela nerestriktivní věc. A klidně globálně. Samozřejmě z jedné IP adresy. Pochybuji, že by se tam sešlo více žhavých diskutérů kdesi za NATem, které by to mohlo omezovat.

Půlka O2 je za dvojitým NATem (google: o2 cgnat) a UPC na tom není o moc líp. Ale ano, řešit by se to skutečně dalo. Já si myslím, že hlavní problém je nyní poměrně nejasný provozovatel. Abclinuxu je hlavně o komunitě, která tam aktivně tvoří a diskutuje. Provozovatel je momentálně nejasný a jeho záměry netransparentní. Taky mi přijde, že do toho nechce investovat peníze. Komunita je z toho nervózní, až natolik, že někteří podnikají kroky k vytvoření alternativního portálu.

Tldr: vyřešit by se to dalo, ale do dneška nebyla moc vůle.

Ten člověk je sprosťák, ale né debil. I malé dítě ví, že web se archivuje.

Kdyby to náhodou zmizelo, tak do webarchive jsem to nacpal a uložené to mám pro jistotu taky ;)
« Poslední změna: 08. 02. 2018, 14:30:14 od Bystroushaak »

Neviditelný

« Odpověď #49 kdy: 08. 02. 2018, 14:28:46 »
Nepovolit vložit více jak jeden příspěvek za minutu pro NEREGISTROVANÉ je IMHO zcela nerestriktivní věc. A klidně globálně. Samozřejmě z jedné IP adresy. Pochybuji, že by se tam sešlo více žhavých diskutérů kdesi za NATem, které by to mohlo omezovat.
120 příspěvků za hodinu (máš-li jednu proxynu) na zaplevelení fóra úplně stačí. Uživatel petrfm navíc zaregistrován je.

mmm

« Odpověď #50 kdy: 08. 02. 2018, 14:30:01 »
za rasizmus TO nehrozí. Mnohem nebezpečnější je napsat, že AČR jsou žoldáci a okupanti.

« Odpověď #51 kdy: 08. 02. 2018, 14:31:49 »
za rasizmus TO nehrozí. Mnohem nebezpečnější je napsat, že AČR jsou žoldáci a okupanti.

No nevím, nedávno se v novinách řešily nějaké facebooky a hatespeech. Každopádně netvrdím, že s tím PČR bude něco dělat, jen že je možné, že bylo podáno a byl třeba povolán k podání vysvětlení, nebo co já vím. Ale je to samozřejmě spekulace.

ostuda

« Odpověď #52 kdy: 08. 02. 2018, 14:33:55 »
120 příspěvků za hodinu (máš-li jednu proxynu) na zaplevelení fóra úplně stačí. Uživatel petrfm navíc zaregistrován je.

Ale ty spamy pokud vidím psal někdo neregistrovaný. Takže je taky možné, že někdo jenom zneužil jeho účet. Už to, že se tam může kdo chce vydávat za koho chce je špatně a pokud by to PČR opravdu řešila, tak tohle bude první, na co se budou ptát. Jak můžou prokázat že to byl opravdu on.
Tady už někoho lynčujete a přitom by stačilo, kdyby si provozovatel aktivoval aspoň elementární ochranu proti spamu.

ostuda

« Odpověď #53 kdy: 08. 02. 2018, 14:36:50 »

No nevím, nedávno se v novinách řešily nějaké facebooky a hatespeech. Každopádně netvrdím, že s tím PČR bude něco dělat, jen že je možné, že bylo podáno a byl třeba povolán k podání vysvětlení, nebo co já vím. Ale je to samozřejmě spekulace.

Dost záleží na tom, jak kdo co napíše. On to napsal chytře. Nikdo mu neprokáže podněcování nenávisti. A volat po hejtu vůči teroristům je normální, lidské a legální. I prezidenti světových mocností hlásají, že teroristy je třeba zabíjet. On nejmenoval uprchlíky, nebo černochy obecně, ale okupanty, což jsou teroristé. A ty přece každý soudný člověk nemá rád.
To stejné s tím střílením do koulí. Jak jinak chceš zamezit znásilnění? A pojem bílá holka, nebo černá ku*va je snad trestný?

IMHO přeháníte a měli byste se zklidnit. Jak vy, tak on.

yyy

« Odpověď #54 kdy: 08. 02. 2018, 14:37:04 »

Ale ty spamy pokud vidím psal někdo neregistrovaný. Takže je taky možné, že někdo jenom zneužil jeho účet. Už to, že se tam může kdo chce vydávat za koho chce je špatně a pokud by to PČR opravdu řešila, tak tohle bude první, na co se budou ptát. Jak můžou prokázat že to byl opravdu on.
Tady už někoho lynčujete a přitom by stačilo, kdyby si provozovatel aktivoval aspoň elementární ochranu proti spamu.

To je stejný jako říkat, že když někdo rozbil dlažební kostkou výlohu, tak to je vlastně v pořádku, protože v té výloze mělo dávno být neprůstřelné sklo...

Mimochodem, petrfm se k tomu defakto přiznal, například v reakci na tento příspěvek:
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/433772#41

Max Devaine

« Odpověď #55 kdy: 08. 02. 2018, 14:38:29 »
Jsem spravce serveru,kde abc bezi a tento druh utoku jde zastavit jedine upravou aplikace, ktera ma presne 0 vyvojaru. Zmen bylo provedeno za poslednich cca 5let pramalo.

Jako spravce mohu omezit post z nejake adresy treba na nginx serveru, ale limit 1 dotaz/min je stale proste dost na to, aby to do hodiny zaplevelilo abc.
To fakt neni reseni.

Blok podle ip neni dobre mozny, protoze utocnik pouziva nahodne proxy z celeho sveta.
Mohu udelat geoip blok a povolit jen cr a sk, ale to opravdu nevnimam jako reseni. Navic i u nas se vali nemalo proxyn.

Reseni je, jak uz jsem rekl, uprava app. Nastesti se podarilo najmout jednoho programatora, ktery abc drive i vyvyjel, takze se budou nasazovat nove antispam reseni.

Pokud jde o utocnika, tak cele to asi bude trochu jinak, nez se snazi v diskusi naznacit a trestni oznameni za tyto utoky jsou pro nej v tuto chvili zanedbatelny problem. Nevim, co vse mohu rici, tak uz to radeji nebudu dal rozvadet.

Zdar Max
PS: promazani komentaru a dotazu neni nic zleho, je to par dotazu do db, rucne se to rozhodne neresi

ostuda

« Odpověď #56 kdy: 08. 02. 2018, 14:43:16 »
Naznač a nenapínej. Má toho na svědomí víc?
A proč to nepustíš? On spamuje neustále?

« Odpověď #57 kdy: 08. 02. 2018, 14:44:45 »

V http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/433772#9 se přímo přiznal k tomu, že spamoval on sám a níže zmiňuje i důvod (chtěl donutit provozovatele, aby mu smazal účet i s příspěvky, což je něco, co abclinuxu neumí, proto to provozovatel odmítl, viz diskuze).

Už to, že se tam může kdo chce vydávat za koho chce je špatně a pokud by to PČR opravdu řešila, tak tohle bude první, na co se budou ptát. Jak můžou prokázat že to byl opravdu on.

AFAIK má ISP povinnost mít ve své síti krabice, které sbírají metadata o všech navázaných spojeních na úrovni TCP/IP komunikace (Data Retention splnění legislativních požadavků dle vyhlášky č. 357/2012 Sb. (Vyhláška o uchovávání, předávání a likvidaci provozních a lokalizačních údajů)). Tedy kdo, kam, kdy a kolik. Pokud na abclinuxu šel spam v 14:50 z IP adresy proxy 1.1.1.1 a petrfm poslal v danou chvíli na 1.1.1.1 packet o velikosti odpovídající spamu (velikost máš v logu) a pokud takhle časově zkoreluješ i ostatní proxy, tak asi s důkazy nebude zrovna problém. Jenže ty zrovna moc nejsou potřeba, když se sám veřejně přiznal.

Jak se říká, neznalost zákona neomlouvá a to že se oběť nebrání neznamená, že je povoleno jí napadnout. Sám bych dokázal abclinuxu ublížit, nic mi ale nedává právo (ani morální, ani zákonné) to udělat.

mmm

« Odpověď #58 kdy: 08. 02. 2018, 14:45:24 »

Ale nic z toho nakonec nebylo. Rasismus elity neohrožuje, naopak ho skrytě podporují. TO hrozí pouze za antisemitismus.

ostuda

« Odpověď #59 kdy: 08. 02. 2018, 14:46:43 »

To je stejný jako říkat, že když někdo rozbil dlažební kostkou výlohu, tak to je vlastně v pořádku, protože v té výloze mělo dávno být neprůstřelné sklo...

Mimochodem, petrfm se k tomu defakto přiznal, například v reakci na tento příspěvek:
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/433772#41

To jhe špatný příklad. On nikomu nic nerozbil. On do toho obchodu vchází a zase vychází. Nebo popisuje v obchodě návštěvní knihu svými nespokojenými komentáři které neustále opakuje. Kdyby tam někdo napsal, že je to nepřípustné, něčeho by se dopouštěl, ale čeho se dopouští spammer? Kromě toho, že je otravný?
Mě třeba otravuje v diskuzích spousta lidí a připadá mi, že by mohli psát méně. Ale za to je přece nebudou stíhat a musí si to vyřešit provozovatel nějakými jasnými podmínkami a případnou blokací, ne?