Souhlas, jakmile se Win10 jednou aktivujou, tak už si Microsoft někde v cloudu pamatuje "otisk" Vašeho počítače (při aktivaci posbíral MAC adresy a sériová čísla ze všeho kde se dalo, hlavně asi z UEFI) a pokud na tomtéž HW později znovu nainstalujete čisté Win10, tak se to "chytí už samo". Reaktivace bez řečí. Tuším není třeba řešit ani product key.
Skoro to vypadá, že po patnácti letech dostal u Microsoftu někdo rozum.
Prostě to funguje. Na rozdíl od WinXP/7/8/8.1. Údajně to funguje i v OEM edicích Win10. Možná především v OEM edicích, protože retailové krabicové Windowsy se dají reaktivovat na jiném hardwaru odjakmrtva v souladu s EULA (akorát že tady si je málokdo koupí).
Pokud považujete tento postup za nesportovní a trváte na klonování původního preloadu Windows, tak jistě palec nahoru, potenciálně dost se při tom naučíte o bootovací sekvenci různých OS a bootloaderů a BIOS vs. UEFI na PC HW, o legacy BIOS MBR partition table vs. GPT, můžete si k tomu postavit svůj vlastní image Windows PE (pokud Vás neuspokojí microsoftí rescue disk), některé starší klonovací tooly neumí pracovat s BCD takže třeba přijde ke slovu ruční práce v příkazovém řádku (MS bcdedit, diskpart apod.) aby Windowsy znovu nalezly winload.exe resp. winload.efi... Dá se při tom zrušit původní tovární rozdělení disku (běžně 4-5 oddílů) a sesypat všecko do jednoho oddílu, u moderních Windows není třeba zálohovat celý disk ani hlavní NTFS partišnu nastojato, de facto málem stačí jenom zazipovat pár základních systémových adresářů a při obnově to všechno nakopírovat zpátky a nalinkovat rukama... (pokud máte na flashce Windows PE). Je s tím dost práce, ale taky spousta legrace.
Malá ochutnávka.
Proč to dělat jednoduše (a nesportovně), když to jde složitě :-) Osobně jsem tento postup provedl na kancelářských ntb (které mě neživí) několikrát na Win7 a Win8.1. Ten postup se dá použít taky na radikální re-partitioning disku, když třeba chcete zůstat u preloadnutých widlí, ale vykázat je do jediného oddílu a přidat si k nim na další oddíl/oddíly Linux. V tu chvíli se taky hodí, že umíte s BCD, protože si můžete přidat loadnutí 512B bootsektoru s Grubem, jako za starých časů v boot.ini - je to čistší postup koexistence s Microsoftími bootloadery a menší riziko, že Vám Windows Update ten Grub z MBR jednoho dne vyčistí (resp. menší průser, pokud se tak skutečně stane).
BTW ty tooly na "nalezení" Product Key si ho IMO spíš cucají z prstu, nějak ho hrubou silou hádají, a protože "řešení" je několik, třeba se netrefí do toho Vašeho správného původního product key. Nebo neznají poslední MS databázi profláknutých "product keys", která už aktivátor neakceptuje apod.
A stáhnout čerstvý driver pro síťovku od Intelu (Broadcomu, Atherosu, Realteku) je ten úplně nejmenší problém. Stáhnete na vedlejším počítači a podáte přes USB flašku.
Na závěr OT příhoda z natáčení: poslední dobou se mi začaly přihryzávat Win7 na broadwellovém notebooku. Tuším jediné co nezamrzalo byla myš. Přitom realtečí FMAP.EXE je ze systému dávno pryč. Nakonec jsem úplně náhodou zjistil, při hraní s resmonem, že mi jakási Intelí serviska pro USB over IP, náležející k WiDi (které nepoužívám) hrne po síti obrovský provoz kamsi na IP loopback, a štrachá na disku. V momentě, kdy jsem ji zabil a zakázal, je klid... To mě po$#^