Velikost aplikací aneb jak klesá úroveň vývoje

Ivan Nový

Re:Velikost aplikací aneb jak klesá úroveň vývoje
« Odpověď #105 kdy: 03. 02. 2018, 23:58:03 »
A kdo by to měl určovat, co sedí na hradě?

Zdravy rozum.
To je utopie, ve skutečnosti rozhodují občané.
To je utopie, rozhodují tajné služby přes média.
Lístek nakonec hodí občan. Když je blb a nechá se ovlivnit médii, je to jeho hloupost.
Nejsnáze jsou ovlivnitelní vzdělaní, viz výsledky Drahoše.
Podle toho, co má být “vzdělání”. Dovedu si představit, že absolventi sociopsychologie, psychosociologie nebo třeba kvantového feminismu (ano, i to existuje a uděluje se z toho PhD) se nechali ovlivnit a volili Zemana. Má přece čestný doktorát z pseudouniverzity někde za Uralem. I když vzdělání nevzdělání, Drahoše volili spíše lidé cenící si slušnosti a zdravého rozumu, to s nějakým diplomem nesouvisí.
Lháře volili lidi cenící si slušnosti? Kdyby ten jejich kandidát řekl, co má v úmyslu, to by ho nikdo z nich nevolil. A to, že o tom pomlčel, je přece jeho nehorázná lež. A pokud by ho i přesto volili, necení si slušnosti.

Ivan N0vý

« Odpověď #106 kdy: 04. 02. 2018, 00:41:58 »
No pokud kremlin bots spamovali důchodce hoaxy a chrlili články  aeroparlamních24 echo24listů tak rychle jako já píšu příspěvky na toto forum, pak se nedivím, že drahoš to prohrál kvůli hloupé manipulovatelné mase, která uvažuje na základě toho, že když to psali na aeronetu, parlamentních listů, nové republic, stars24, echo24 krize24, anobudelip.cz, takže to musí být pravda.

A do toho se do nekampaně vložili SPOZ , se svou prolhanou reklamou od mounfíldu, co ji koupoili čínana, pak se nedivím, že drahoš neměl šanci a "soudrzi" podrželi zemana takže další 5 let v záchodu s prolhaným ožralým pomstychtivým buranem, navíc ještě "vysáván" lidmi z jeho okolí pro své zájmy.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2375818-zdroje-jsem-mel-ale-zrovna-vcera-mi-zmizely-rika-autor-dezinformaci-lzive-e-maily

Ivan N0vý

Re:Velkost aplikacii, alebo ako klesa uroven vyvoja
« Odpověď #107 kdy: 04. 02. 2018, 00:46:10 »
Tak třeba operační paměť dneska stojí kolem 200 Kč za GB.
To jsi z nějakýho drahýho kraje, prodával jsem 16GB za 1600 (DDR3) a nakupoval 16GB za 2000 (DDR4).
Koukám, že se konal DoS na forum.root.cz

klokan

« Odpověď #108 kdy: 04. 02. 2018, 02:42:41 »
To není o poklesu úrovně, spíše o lhostejnosti, přinejhorším lenosti.

Nemyslím, že to je o lhostejnosti ani o lenosti. Spíš je to racionální ekonomická úvaha. Vynakládat čas a úsilí na to, aby se při zachování stejných featur požadavky na paměť snížily o 30% stojí řádově víc, než přikoupit dalších 4 GB RAM.

Kit

« Odpověď #109 kdy: 04. 02. 2018, 03:40:23 »

Nemyslím, že to je o lhostejnosti ani o lenosti. Spíš je to racionální ekonomická úvaha. Vynakládat čas a úsilí na to, aby se při zachování stejných featur požadavky na paměť snížily o 30% stojí řádově víc, než přikoupit dalších 4 GB RAM.

Tato ekonomická úvaha však nebere v úvahu, že zbytečně rozsáhlý kód, který je špatně napsán, je velice nákladný na údržbu. Zefektivnění aplikace vede i ke snížení nákladů na lidské zdroje.

Ivan Nový

« Odpověď #110 kdy: 04. 02. 2018, 06:51:57 »
No pokud kremlin bots spamovali důchodce hoaxy a chrlili články  aeroparlamních24 echo24listů tak rychle jako já píšu příspěvky na toto forum, pak se nedivím, že drahoš to prohrál kvůli hloupé manipulovatelné mase, která uvažuje na základě toho, že když to psali na aeronetu, parlamentních listů, nové republic, stars24, echo24 krize24, anobudelip.cz, takže to musí být pravda.

A do toho se do nekampaně vložili SPOZ , se svou prolhanou reklamou od mounfíldu, co ji koupoili čínana, pak se nedivím, že drahoš neměl šanci a "soudrzi" podrželi zemana takže další 5 let v záchodu s prolhaným ožralým pomstychtivým buranem, navíc ještě "vysáván" lidmi z jeho okolí pro své zájmy.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2375818-zdroje-jsem-mel-ale-zrovna-vcera-mi-zmizely-rika-autor-dezinformaci-lzive-e-maily

Drahoš by šel na ruku Merkelové a EU, a to by v současné situaci bylo horší. A mobilizovat proti Rusku je snazší, než proti Německu, proto je výhodnější, když prezidentem je Zeman. V těchto volbách nebyl ani jeden kandidát autentický, všechny nastrčily nějaké tajné služby, převážně německé. Navíc, koho podporují jezuité, ten je zlý automaticky. To je moje pravidlo. Proto jsem volil Zemana ve druhém kole, aby se prezidentem nestal Drahoš.

Našimi nepřáteli jsou jak Rusko, tak ale i Německo a neomarxistická EU. Neomarxismus s pomocí jezuitů ovládl i katolickou církev, která se připravuje na spojení s Islámem.

« Odpověď #111 kdy: 04. 02. 2018, 12:54:09 »
0.0018275 bitcoinu tomu, kdo zablokuje debilovi Ivanovi Jasánkovi Novému přístup na root.cz.

Jméno

« Odpověď #112 kdy: 04. 02. 2018, 13:09:46 »
0.0018275 bitcoinu tomu, kdo zablokuje debilovi Ivanovi Jasánkovi Novému přístup na root.cz.
To bys musel nabídnout něco, co má nějakou cenu. :D

gggg

« Odpověď #113 kdy: 04. 02. 2018, 13:13:26 »

Ignoruj ho. Nema smysl s nim diskutovat a je to ztrata casu. Blokace nic nevyresi, najde si nejake jine servery. Proste kdyz uvidis "Ivan Novy" tak ten prispevek preskoc. Ze zacatku je to tezke, ale jde to.

Juro

« Odpověď #114 kdy: 04. 02. 2018, 13:34:33 »

Tato ekonomická úvaha však nebere v úvahu, že zbytečně rozsáhlý kód, který je špatně napsán, je velice nákladný na údržbu. Zefektivnění aplikace vede i ke snížení nákladů na lidské zdroje.
To je relativne. Niekedy, ked dam aplikaciu na trh dostatocne rychlo, ziskam 50-75% cielovej skupiny. Ked budem cakat a hrat sa s vlastnostami, ktore zakaznikov prioritne netrapia, kludne sa mi stane, ze mi ujde vlak a ziskam 5%. Je fajn, ze napr. 2-4x znizim naklady na udrzbu, ale aj moje prijmy budu 10-15x nizsie.

Alebo mas korporatnych/vladnych zakaznikov, ktori maju svoj harmonogram, kam sa musis zmestit. Tym, ze im nedas feature na cas a oni musia preplanovavat skolenia (alebo cele nove oddelenie, ktore malo pouzivat tvoj SW nema dalsie 2 mesiace co robit), im sposobis podstatne vacsi problem ako prihodenie nejakych HW prostriedkov.

Kit

« Odpověď #115 kdy: 04. 02. 2018, 14:08:16 »

To je relativne. Niekedy, ked dam aplikaciu na trh dostatocne rychlo, ziskam 50-75% cielovej skupiny. Ked budem cakat a hrat sa s vlastnostami, ktore zakaznikov prioritne netrapia, kludne sa mi stane, ze mi ujde vlak a ziskam 5%. Je fajn, ze napr. 2-4x znizim naklady na udrzbu, ale aj moje prijmy budu 10-15x nizsie.

Alebo mas korporatnych/vladnych zakaznikov, ktori maju svoj harmonogram, kam sa musis zmestit. Tym, ze im nedas feature na cas a oni musia preplanovavat skolenia (alebo cele nove oddelenie, ktore malo pouzivat tvoj SW nema dalsie 2 mesiace co robit), im sposobis podstatne vacsi problem ako prihodenie nejakych HW prostriedkov.

Proto se dělá refaktoring. Když vidím, že je aplikace na trhu úspěšná, tak hotové kódy za provozu refaktoruji. Tím se zlepší jeho kvalita, konkurenceschopnost a možnost dalšího vývoje. Trendem však bohužel je hrnout další vývoj bez refaktoringu, což ten vývoj významně zpomaluje.

anonym

« Odpověď #116 kdy: 04. 02. 2018, 14:47:57 »
Tuhle jsem si ze zvědavosti spočítal, o kolik vyjde dráž aplikace v Javě ve spotřebě energie a koupě serveru. C++ je cca podle benchmarksgame 2x výpčetně efektivnější než Java. Řekněme, že má tedy 2x menší spotřebu energie na vykonání stejného úkolu.

Řekněme, že na Javu budu potřebovat server se 64GB RAM. Ten server bude ústavičně v provozu a plně vytížený a bude žrát 200W. Server bude stát 60000,- a životnost informačního systému a serveru bude 10 let, pak půjde obojí do koše.

Na C++ budu potřebovat jen 100W energie, serveru bude stačit 16GB RAM a bude stát 20000,-.

Cena 1kWh elektřiny je 3.9,- Kč.

Java za 10 let: 60000KC + ( 24x365x10 )HODIN x 200W x (3.9/1000) = 128328,-
C++ za 10 let: 20000KC + ---------||------------ x 100W x ------||----- = 54164,-
--------------
Rozdíl: 74164,-

A to je optimistický výpočet pro c++, reálně servery nejsou vytížené fulltime a lvůli fixním režiím jako je OS a periferie a kdoví co ještě nebude spotřeba 2x menší. Tzn. v C++ se nevyplatí žádné informační systémy dělat. Pff.

Juro

« Odpověď #117 kdy: 04. 02. 2018, 14:50:56 »
Proto se dělá refaktoring. Když vidím, že je aplikace na trhu úspěšná, tak hotové kódy za provozu refaktoruji. Tím se zlepší jeho kvalita, konkurenceschopnost a možnost dalšího vývoje. Trendem však bohužel je hrnout další vývoj bez refaktoringu, což ten vývoj významně zpomaluje.
Rozlisoval by som refaktoring ako best practice a optimalizaciu nefunkcionalnych vlastnosti aplikacie ako naroky na HDD, RAM, CPU a pod, aj ked to moze byt bocny efekt. Pokial ta poziadavka nesla od niekoho, kto rozumie skotocnym a nie domnelym potrebam zakaznika, je to obycajny gold plating. Inak povedane, intelektualnu masturbaciu niekoho, kto robi za peniaze, ktore nie su jeho a neboli na to urcene nieco, co od neho vobec nikto nechcel.

Nehovorim, ze ma nepotesi, ked za mnou pride kolega, ktory nieco zmysluplne robil a pri tom odstranil zjavnu neefektivitu. Ale ludom, ktori si vymyslaju miesto zadanej roboty vlastne zadania, lebo "oni rozumeju potrebam zakaznika lepsie", lamem ruky ich vlastnou klavesnicou.

Juro

« Odpověď #118 kdy: 04. 02. 2018, 14:57:31 »
Tuhle jsem si ze zvědavosti spočítal, o kolik vyjde dráž aplikace v Javě ve spotřebě energie a koupě serveru. C++ je cca podle benchmarksgame 2x výpčetně efektivnější než Java. Řekněme, že má tedy 2x menší spotřebu energie na vykonání stejného úkolu
....
Rozdíl: 74164,-
Co je mesacny plat jedneho developera, ktory sa ti udajne vrati az za 10 rokov a aj to iba za pochybneho predpokladu, ze C++ bude 2x vypoctovo efektivnejsi. Co je pri biznis aplikaciach a hotovych optimalizovanych knizniciach velmi otazne. Pricom vyvoj a udrziavanie aplikacie v C++ bude drahsie ako v Jave a ten mesacny plat stratis pravdepodobne uz na zaciatku vyvoja.

Kit

« Odpověď #119 kdy: 04. 02. 2018, 15:00:16 »
A to je optimistický výpočet pro c++, reálně servery nejsou vytížené fulltime a lvůli fixním režiím jako je OS a periferie a kdoví co ještě nebude spotřeba 2x menší. Tzn. v C++ se nevyplatí žádné informační systémy dělat. Pff.

S tím plně souhlasím. Pro výběr jazyka by neměl být rozhodující výkon podle benchmarků, ale efektivita vývoje pro daný účel. U dobře navržených aplikací je efektivita vysoká a můžeme škálovat. Chybně navržené aplikace můžeme zahodit i bez škálování.