Notebook s displejem 3:2 a 8GB RAM pro Linux

drunkez

Notebook s displejem 3:2 a 8GB RAM pro Linux
« kdy: 02. 02. 2018, 11:44:50 »
Ahoj...po rokoch to vyzera ze by som potreboval notas..
momentalne uzivam staru x220 vsetko ide krasne..ale uz jej trocha dochadza dych a povedzme ze display tiez nie je uplne cutting edge:)
takze hladam ntp s:
3:2 displejon
primerane vykonny dnesnej dobe...
podpora linuxu cim lepsie tym lepsie (nejaky obsurdny kus hw ked nebude podporovany tak prezijem..napr pero alebo nieco take)
aspion 8G ram....
uhlopriecka max 13.5

mate skusenosti/odporucanie?

zatial som pozeral poxelbook 2017 *(zla podpora linuxu nativneho) HW by inak bol vyborny

huawai matebook x -> zatial ciastocna linux podpora

macu by som sa zatial vyhol...(je to ako posledna moznost ked zaboha nic nenajdem:)

myslim ze lenovo nic 3:2 nerobi, ani dell velmi.....

ako ustupok teda este 16:10 alebo 4:3 ale skor tych 16:10

Dakujem 
« Poslední změna: 02. 02. 2018, 12:25:12 od Petr Krčmář »

Re:Notebook s displejem 3:2 a 8GB RAM pro Linux
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2018, 13:06:03 »
Displeje 1280x800 už se moc nekonají, už před pár lety je převálcovalo 1366x768. (Kde se vzalo tu se vzalo, standardu pro HD video to neodpovídá.) Případně vyšší rozlišení s tímtéž poměrem stran.

Nedávno mi prošlo rukama Lenovo V110 (15.6") - šokovaly mě kurzorové klávesy umístěné tak, že šipka vhůru je vlevo od pravého shiftu. Pokud ale hledáte něco s menší úhlopříčkou, tak by tenhle problém být nemusel, protože na klávesnici nebude numpad. Každopádně... bacha na rozložení klávesnice.

8 GB z výroby se teď moc nevidí (kupodivu, před pár lety to nebyl problém) - berte klidně 4 GB, ale ať je možnost rozšíření. Pokud koupíte něco s aktuálním i3, tak do jediného SODIMM slotu by měl jít i 16GB SODIMM DDR4 (ale bude stát cca 160 EURO). Bacha na superlevné noťasy co mají 4 GB onboard bez SODIMM slotu, v takovém stroji nepůjde RAM upgradovat.

Taky jsem koukal, že superlevné noťasy mají jako disk 32GB mSATA - ale tahle kategorie nemívá i3 CPU.
S iTrojkou začínají ceny někde na 12 kKč vč.DPH a bohužel budou v ceně Vindózy. Asi bych zamáčkl slzu a nehledal bych nějaký obskurní model jenom proto, že se prodává bez OS.

Stroje s "ATOM-class" procesory (některé se jmenují Celeron a možná i Pentium) nejsou úplně marné, pokud víte co kupujete a stačí Vám to. Akorát pak celkový objem RAM je omezený na 8 GB DDR3L (a tuším to jde osadit i v jednom SODIMMu - hlavně aby byl k dispozici SODIMM slot).

Levné stroje s "pouze integrovanou" intelskou grafikou v i3 mají tu výhodu, že neřešíte ovladače pro Nvidii nebo ATI. Pravda je, že diskrétní grafiku asi ani nenajdete v úhlopříčce 14" a méně. Hodně nová integrovaná grafika v Intel Skylake/KabyLake bude vyžadovat nové distro, ale to asi není překvapení.

v

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2018, 13:10:39 »
Pravda je, že diskrétní grafiku asi ani nenajdete v úhlopříčce 14" a méně.
stává se to, např. hp pavilion 14

drunkez

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2018, 13:37:34 »
dakujem za teoriu...
ale skor by som konkretne kusky;)
D.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2018, 13:56:05 »
a proč si je nenajdeš sám? :) Copak tady kdoví jaký máš sympatie, požadavky?

Tady máš vyfiltrované všechny s poměrem stran 1,5 - 1,6.

https://www.czc.cz/notebooky/produkty

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2018, 14:05:20 »
Taktak... CZC i zelená obludka a dnes i mnozí další mají parametrické filtry. Nakonec setřídit třeba podle ceny vzestupně a koukat na skladovou dostupnost. Bohužel konkrétně informace zda lze rozšířit RAM dá nakonec trochu detektivní práce. Když nadhodíte 2-3 odkazy na konkrétní modely, třeba ještě pomůžeme. Dobrá finta je taky zadat do YouTube dotaz na "<oznaceni_modelu> disassembly" . Nebo to druhé klíčové slovo může být "upgrade RAM". Crucial, Kingston a další mají na webu "compatibility list" svých RAMek s notebooky velkých výrobců. A takové HWinfo nebo CPU-Z umí zobrazit na živém notebooku, co je uvnitř za RAMku.

drunkez

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2018, 18:34:59 »
jooo filtre v eshopoch som skusal prve..ale linuxovu podporu sa uz docitas tazsie a skutocne skusenosti este tazsie...
rady typu najdi si sam....uz som hladal.....
D.

« Odpověď #7 kdy: 03. 02. 2018, 00:12:15 »
Že se dneska prakticky nedá koupit železo bez Windows, to už jsem psal. Takže Windows budou muset pryč, pokud nechcete zkusit dual-boot (a měnit rozdělení zabydleného disku co přišlo z výroby, a bát se že Windows Update zdupe neoriginální bootloader... hamky mňamky.)
Pokud jsou tam z výroby aktivované desítky, tak tuším není problém je kdykoli později reinstalovat a reaktivovat, protože má Microsoft poznamenaný někde v cloudu "profile" Vašeho systému, a že je legální. (Přesto bych doporučil spíš odsypat někam zálohu preloadnutých Windows.)

Už jsem zmiňoval Lenovo v110 (a jeho hroznou klávesnici). Příjemně mě překvapila jedna věc: nezkriplený BIOS. Je ochoten vypnout SecureBoot, je ochoten bootovat v Legacy režimu. To se může hodit, přestože pokud bude v systému SSD, doporučil bych ho rozdělit pomocí GPT, tuším se to snáz zarovnává na binární hranice. A tušímže s Grubem v MBR může Linux vesele bootovat GPT v "legacy BIOS" režimu (tzn. nikoli přes UEFI, to nemám vyzkoušené, možná je to dneska taky už bez složitých tanečků). Chci říct že entry-level Lenovo je co do BIOSu dost jiné kafe, než namyšlené staré IBMky. Míval jsem před mnoha lety představu, že mezi značkovými počítači Dell je takový nejvanilkovější, nejpřítulnější k Linuxu. No ale viděl jsem nedávno nějaký entry-level plastový noťas Dell a byl to ten případ, kdy kvůli vyčištění ventilátoru je potřeba vlézt dovnitř vrchem včetně demontáže klávesnice... uff uff.

Osobně mám zkušenost, že "solidní taiwanský skoro-noname" jako bývalá Acer Extensa a dnešní Lenovo Ideapad, se základním (téměř referenčním) motherboardem "všecko od Intelu včetně integrované grafiky a žádná kurvítka navíc" je ten správný recept na kompatibilitu s Linuxem. No frills. Může být trochu otrava, že ten noťas bude mít třeba jenom 2 USB porty a možná nebude mít čtečku SDček. To je naschvál, abyste si koupil dražší model se třemi USB porty, diskrétní grafikou, čtečkou otisků, TPM modulem, repráky Harman Kardon a držákem na kafe.

Mám za sebou v průběhu let několik různých notebooků podle tohoto receptu ("základní intel" bez pozlátek) a Linux byl na všech bez problému.
Osobně se snažím trochu hledět na mechanickou konstrukci, kde se dá snadno dostat k RAMkám a k vyčištění chladiče CPU - ale to se na e-shopu na první pohled zjistit nedá.

Taky už jsem měl tu pochybnou čest, vyprošťovat nebo mechanicky restaurovat tu a tam nějaký značkový stroj. Většinou jsem u toho dost klel - nedalo se dostat dovnitř, BIOS naschvál vykuchaný, klacky pod nohy při instalaci čehokoli jiného než preloadnutých Windows, "značkové speciality" typu přídavné zabezpečení proti manipulaci co se "trochu zvrtlo" apod. Značkové stroje nemám moc rád.
A konkrétně taky nemám rád značku Asus, která je naopak už trochu "čím víc proužek, tím víc adidas" a BIOS v jejich noteboocích tuším taky žádný velký výkvět.

Že v práci bootuju malé distro přes PXE po síti po LANce na testování hardwaru, to je trochu irelevantní, protože holý kernel v text-mode režimu s initial RAMdiskem nabootuje skutečně úplně na všem co má x86 a PXE bootROMku.
Popravdě marně pátrám po nějaké vzpomínce, kdy mi naposledy nějaké PCčko do Linuxu nenabootovalo :-)
Samozřejmě k novému hardwaru potřebujete čerstvý kernel, kvůli ovladačům pro disk, síťovku a grafiku.

Čili znovu: pokud chcete mít klid, odfiltrujte si Intel i3 a dál si řešte ergonomii a oblíbenou značku.

drunkez

« Odpověď #8 kdy: 03. 02. 2018, 12:48:24 »
dik...to bolo prinosne!
D.

sw

« Odpověď #9 kdy: 03. 02. 2018, 13:32:53 »
Jak už zaznělo výše, je dobré se držet Intelu. Ne že by nemohly nastat problémy i s ním. Takový wifi od Broadcomu je občas ...  :'( ... takže i intell wifi  ;)

drunkez

« Odpověď #10 kdy: 03. 02. 2018, 13:45:40 »
nebyt displeja tak fujitsu s937 by bol kandidat, s linuxom to vyzera OK, specs vydrzia hadam nejaky ten piatok, ale displej je fail..16:9:(...... idem teda nejake intel only veci popozerat
zatial dik
D.

Ondro

« Odpověď #11 kdy: 03. 02. 2018, 13:54:08 »
Okrem Applu nikto nerobi notebooky s lcd s inym pomerom ako 16:9. Pred casom som sa dotazoval vyrobcov a tie odpovede boli super.
Co sa tyka podpory linuxu. Ideal vsetko od intelu bez specialit. Ideal nejaka vypredajova rada, kde by mala byt vecsia sanca, ze vsetko rozbehas bez vecsich problemov. Dell predava nejake notebooky s ubuntu.

drunkez

« Odpověď #12 kdy: 03. 02. 2018, 14:13:06 »
ako pozeram tak surface je na tom s linuxom celkom OK:))
zaradzujem ako kandidata:))  ratam ze scaling do toho sialeneho rozlisenia by bol troska babracka ale uvidime...

https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/comments/7kazwp/current_state_of_surfaceseries_devices/

D.

« Odpověď #13 kdy: 03. 02. 2018, 20:01:21 »
V případě surface by mě osobně zajímala podpora dotykáče, pokud vyberete model s dotykovým rozhraním - ale nepřekvapilo by mě, kdyby ho moderní Linux uměl od přírody jako z praku (včetně třeba multitouche).

Obecně single-touch pcap dotykáče s HID rozhraním (typicky konstruované pro "bezovladačovou" podporu pod Windows) jedou pod Linuxem možná líp než třeba pod Win7 (které mají od přírody podporu, ale ta podpora je v některých aspektech dementní).

Byla tu zmínka o WiFi... samotný ovladač v kernelu bývá bez problému - pokud se jedná o hardware Intel, Qualcom/Atheros nebo kupodivu třeba i Realtek... Taky Ralink (dneska tuším Mediatek?) míval ovladače ve vanilce. Broadcomů mi zatím rukama moc neprošlo. U Atherosu mě svého času štvala CRDA, ale to hlavně při pokusech o AP režim na běžném stolním distru. Konfigurace wifi klienta v moderních distrech přes NetworkManager je na můj vkus už dost automagická, ale v poslední době mi vždycky "prostě fungovala". Takže command-line iwconfig, iw, wpa_supplicant apod. jsem nedržel v ruce už ani nepamatuju.

drunkez

« Odpověď #14 kdy: 03. 02. 2018, 21:30:50 »
no musel som ustupit od 3:2 pac fakt su to len pixelbooky surfacebooky a macbooky..

takze som zaradil toshiba porteege z30-c  lifebook s937 a hp spectre 13

nastudujem ako s linuxom...napisem....
D.