Java a co s ní dál?

pinokio

Java a co s ní dál?
« kdy: 18. 02. 2011, 18:48:42 »
Zdravim,

nemate nekdo nejaky zoznam CO sa da s JAVOU zacat? Nejake basic alebo aj advanced packages?

Lebo zvladam vsetky standardne nastroje a packages ale nejako sa neviem od toho odrazit dalej. Proste - ok "viem" (v uvodzovkach) JAVU a co dalej?

Nejaka listina ako:
- Java a openGL: bla bla
- Java a DB: bla bla
- Java a WEB: ...
- Java a GUI: ...

s menami balikov... nech si konecne najdem nieco a posuniem sa dalej lebo zomieram :)

Vdaka
« Poslední změna: 18. 02. 2011, 19:56:40 od Petr Krčmář »

Viktor

Re: Java a co s ní dál?
« Odpověď #1 kdy: 18. 02. 2011, 20:35:25 »
Vytvor app ktora dokaze pomoct tebe alebo ostatnym, zjednodusi pracu, splni ucel.. Vytvor nejaku serverovu aplikaciu ktora bude nieco robit.. cokolvek

alefo

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2011, 11:13:56 »
Presne: vymysli si projekt a zrealizuj ho.

Mena balikov totiz nehovoria nic, dokonca neviem, co si mam predstavit pod ,,ovladam vsetky standardne nastroje a balicky", lebo to je dost hmlisty pojem.

V Jave sa neuvazuje v packageoch, ale v technologiach a nikdy som nepocul o deleni na zakladne a pokrocile packaches.

Taky Swing je napr. v standardnej Jave a uz staci na vytvaranie GUI aplikacii: takze si mozes vytvorit nejaku okienkovu vec. Zvladnut Swing chvilu potrva (modely, komponenty, vlaknove programovanie), ale nie je to nic monumentalne odpudive.

Alternativne sa mozes vrhnut do webovej oblasti: zvol si nejaky webovy framework (JSF, GWT, Spring MVC, Wicket), zinstaluj aplikacny server (Tomcat / GlassFish / iny) a ides :-) Vyhoda je, ze mas zaklad pre pracu vo firme, drobna nevyhoda je, ze si to nenahostujes na web tak lahko ako PHP.

Tak ci onak, v ramci realnej aplikacie pokryjes vela oblasti: v GUI napr. databazy a okienka, na webe napriklad zmieneny server / databazy / dependency injection / tvorba stranok / prislusna technologia.

kane77

« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2011, 11:54:54 »
Presne: vymysli si projekt a zrealizuj ho.

Mena balikov totiz nehovoria nic, dokonca neviem, co si mam predstavit pod ,,ovladam vsetky standardne nastroje a balicky", lebo to je dost hmlisty pojem.

V Jave sa neuvazuje v packageoch, ale v technologiach a nikdy som nepocul o deleni na zakladne a pokrocile packaches.

Taky Swing je napr. v standardnej Jave a uz staci na vytvaranie GUI aplikacii: takze si mozes vytvorit nejaku okienkovu vec. Zvladnut Swing chvilu potrva (modely, komponenty, vlaknove programovanie), ale nie je to nic monumentalne odpudive.

Alternativne sa mozes vrhnut do webovej oblasti: zvol si nejaky webovy framework (JSF, GWT, Spring MVC, Wicket), zinstaluj aplikacny server (Tomcat / GlassFish / iny) a ides :-) Vyhoda je, ze mas zaklad pre pracu vo firme, drobna nevyhoda je, ze si to nenahostujes na web tak lahko ako PHP.

Tak ci onak, v ramci realnej aplikacie pokryjes vela oblasti: v GUI napr. databazy a okienka, na webe napriklad zmieneny server / databazy / dependency injection / tvorba stranok / prislusna technologia.
Presne tak najlepsie sa uci na realnych aplikaciach..

Este by som trocha pridal:
DB: JPA, Hibernate, Toplink, iBatis
Web: JSP, Tapestry, Struts

oplati sa pozriet aj Maven, alebo jUnit

Xyw

« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2011, 12:11:57 »
Vacsinou sa nevyjadrujem k takymto veciam, ale to toto mi neda.
Ze "vies" packages nic neznamena. Ty si zrejeme jeden z tych lamerov, co miesto nakodenia si vlastneho riesenia pouzivaju uz nejake nakodene. To je jedna zo zlych vlastnosti javy, nenuti ludi programovat ale umoznuje im pouzivat package. U nas na skole sme kedysi mali pristup: "Tak, ti hlupejsi mozu pouzit tento balicek, ale my, Programatori (ano, s velkym P) si to nakodime takto." Takze miesto pouzivania packages si skus naprogramovat nejaky vlastny a porovnaj s tym, co uz je. Inymi slovami, nevies javu ani v uvodzovkach.

FTPShare

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2011, 12:49:44 »
Ze "vies" packages nic neznamena. Ty si zrejeme jeden z tych lamerov, co miesto nakodenia si vlastneho riesenia pouzivaju uz nejake nakodene. To je jedna zo zlych vlastnosti javy, nenuti ludi programovat ale umoznuje im pouzivat package. U nas na skole sme kedysi mali pristup: "Tak, ti hlupejsi mozu pouzit tento balicek, ale my, Programatori (ano, s velkym P) si to nakodime takto." Takze miesto pouzivania packages si skus naprogramovat nejaky vlastny a porovnaj s tym, co uz je. Inymi slovami, nevies javu ani v uvodzovkach.
Proč teda nepoužíváš vlastní programovací jazyk? Ty balíčky jsou tam od toho, aby šetřily čas a rozhodně bych se nesnažil trumfnout něco, co je určitě vymyšleno mnohem líp. Ideální je přístup, kdy si sice ukážete, jak se to dělá a proč, zkusíte si něco napsat, ale v reálném použití se pak využijí integrované knihovny.

Petr Hašlar

« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2011, 12:59:30 »
Tohle je trochu nesmyslnej přístup ne? Namísto znovuvynalézání kola je snad lepší použít existující systémy a balíky, který jsou většinou už optimalizovaný a umožňují rychlejší a přehlednější vývoj - protože stojí na "standardních základech"? Tohle vyvíjení od nuly se používalo hojně v PHP ale dnes už se stejně rozmáhají frameworky - díky bohu.

Bože můj - co to bylo za školu? Dobře, v rámcí výuky jazyka je dobrý zkusit si vyvinout nějaký vlastní věci. Ale všechno si vytvářet sám? To snad jen v případě, kdy opravdu nějaký balík nevyhovuje funkcí zadání a musí se vytvořit podle specifických požadavků.

Jakub D.

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2011, 13:37:35 »
Spise nez tupe vynalezat technologie, na kterych roky pracovali ti nejlepsi Programatori (ano, s velkym P), je mnohem lepsi podivat se do jejich zdrojaku a ucit se. Treba my se na skole (CVUT FEL) ucili nektere navrhove vzory na prikladu zakladnich Java API. Nebo jeste jinak - pouzivat API dane khinovny, avsak zaroven tusit, jak vypada architektura, design a algoritmy v pozadi. Nebo muzete jit cestou "code monkey", proc ne, pak se ale nevzmuzete na nic komplexniho, protoze vse budete psat from scratch :-))

Az se pustite do pokrocilejsich problemu, tak si stejne budete muset veci naprogramovat sam nebo alespon nejak ohnout/rozsirit existujici knihovnu. Jinak pokud chcete studovat dal, tak se podivejte na JEE6, Spring, Hibernate, AOP, Maven a mate tak na rok o zabavu postarano :-))

blizz

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2011, 14:25:52 »

Jedným slovom blábol.

pinokio

« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2011, 17:35:10 »
Dik asi mate fakt pravdu, chce to realny projekt ok zamyslim sa nad tym - vdaka.

A tym zakaladne packages - no zakladne packages su predsa die ktore su v JDK pridelene od math cez scanneri a podobne - proste tie ktore nemusim stahovat, teda tak nejak to chapem ja.

A tykokso to co za idiota sem napisal nazor ze pouzivanie balickov je pre ludi ktori su horsimi progamatormi? Kamarat - tak ak mas takyto nazor tak v 21 storoci nemas o robit ale chod do praveku kde nikto nic nemal a nikto na nicom nestaval a zacinal od 0, pretoze uz aj obycajne 2 PLUS 2 = 4 dokazalo par matematokov pred tebou a ohranicili to pravdilami a zakonmi a ty si to len prebral, a preto vies ze LEN 2 PLUS 2 je 4.

A pre mna si programator s malym p ak tam vobec nejake mas.... omfg

A ostatni dik, nemate inak niekto nejaky "rozrobeny projekt"?

Viktor

« Odpověď #10 kdy: 19. 02. 2011, 18:49:58 »
Dik asi mate fakt pravdu, chce to realny projekt ok zamyslim sa nad tym - vdaka.

A tym zakaladne packages - no zakladne packages su predsa die ktore su v JDK pridelene od math cez scanneri a podobne - proste tie ktore nemusim stahovat, teda tak nejak to chapem ja.

A tykokso to co za idiota sem napisal nazor ze pouzivanie balickov je pre ludi ktori su horsimi progamatormi? Kamarat - tak ak mas takyto nazor tak v 21 storoci nemas o robit ale chod do praveku kde nikto nic nemal a nikto na nicom nestaval a zacinal od 0, pretoze uz aj obycajne 2 PLUS 2 = 4 dokazalo par matematokov pred tebou a ohranicili to pravdilami a zakonmi a ty si to len prebral, a preto vies ze LEN 2 PLUS 2 je 4.

A pre mna si programator s malym p ak tam vobec nejake mas.... omfg

A ostatni dik, nemate inak niekto nejaky "rozrobeny projekt"?

Tvoja inteligencia, sposob vyjadrovania a gramatika predpokladam nasvedcuju tvojmu veku ( <= 16 ). Viac sa k teme nebudem vyjadrovat. Co sa tyka pojmu "rozrobeny projekt", nerozumiem o co sa jedna. Existuje mnozstvo open source projektov programovanych v Java, ktore mozes join-ut a prispiet tak svojimi znalostami k vyvoju sw. Urcite to viaceri ludia ocenia.

Prajem pekny zvysok vecera

blizz

« Odpověď #11 kdy: 19. 02. 2011, 21:40:43 »
viktor: chlapec síce nezvolil najšťastnejšiu formu ale má v princípe pravdu.

keď som pred 15timi rokmi začínal s programovaním tiež som zo začiatku rozmýšlal tak ako ty. všetko som si naprogramoval sám, napr. dáta som ukladal do súborov namiesto toho aby som použil už hotové riešenie - databázu, vytvoril som si vlastnú ktorá sa ani zďaleka nevyrovnala ani jednoduchému MySQL, namiesto toho aby som používal už hotový gui toolkit vytvoril som si v TurboPascale vlastný atď. bolo to spôsobené mojou lenivosťou... naučiť sa používať už hotové technológie, pochopiť ako fungujú atď zaberie oveľa viac času ako len naučiť sa jazyk. jazyk sa dokáže naučiť za pár dní aj cvičená opica. ale ak budeš všetko programovať sám bez využitia cudzúch knižníc a frameworkov tak tvoje aplikácie budú primitívne, a nikdy nedosiahnu takú úroveň ako keby si použil už hotové technológie - ktoré vyvýjali tisícky vývojárov a ty nemáš šancu sa im vyrovnať. Dobrý programátor si práveže vyberá z palety dostupných riešení, zlý programátor je lenivý učiť sa nové technológie a preto si všetko naprogramuje sám za omnoho dlhšiu dobu a tým pádom aj za oveľa vyššiu cenu.

Viktor

« Odpověď #12 kdy: 19. 02. 2011, 22:17:13 »
viktor: chlapec síce nezvolil najšťastnejšiu formu ale má v princípe pravdu.

keď som pred 15timi rokmi začínal s programovaním tiež som zo začiatku rozmýšlal tak ako ty. všetko som si naprogramoval sám, napr. dáta som ukladal do súborov namiesto toho aby som použil už hotové riešenie - databázu, vytvoril som si vlastnú ktorá sa ani zďaleka nevyrovnala ani jednoduchému MySQL, namiesto toho aby som používal už hotový gui toolkit vytvoril som si v TurboPascale vlastný atď. bolo to spôsobené mojou lenivosťou... naučiť sa používať už hotové technológie, pochopiť ako fungujú atď zaberie oveľa viac času ako len naučiť sa jazyk. jazyk sa dokáže naučiť za pár dní aj cvičená opica. ale ak budeš všetko programovať sám bez využitia cudzúch knižníc a frameworkov tak tvoje aplikácie budú primitívne, a nikdy nedosiahnu takú úroveň ako keby si použil už hotové technológie - ktoré vyvýjali tisícky vývojárov a ty nemáš šancu sa im vyrovnať. Dobrý programátor si práveže vyberá z palety dostupných riešení, zlý programátor je lenivý učiť sa nové technológie a preto si všetko naprogramuje sám za omnoho dlhšiu dobu a tým pádom aj za oveľa vyššiu cenu.

Ak ten cely post patril mne, tak ta vyvediem z omylu. Nikde som netvrdil, ze je horsie pouzivat hotove riesenia.

pinokio

« Odpověď #13 kdy: 20. 02. 2011, 02:51:14 »
@viktor: slovencinu som mal do 11 rokov, takze moja gramatika ma iste medze ale co myslis tym "sposobom vyjadrovania" neviem. A k tvojmu odhadu mojho veku - neviem nakolko je to pre danu temu relevantne ale si uplne mimo.

pinokio

« Odpověď #14 kdy: 20. 02. 2011, 03:02:14 »
@viktor: a teraz po druhom precitani som si uvedomil ze mi sem pises aj nieco na margo mojej inteligencie. Priatelu skoda slov na teba. Stracam chut chodit na fora kde su takyto ludia. Co na mna utocis? To ti slusnost nic nehovori? Poznas ma? Ze ma tak oznacujes? To ti moc ti co ta vychovavali na cestu zivotom asi nedali.. skoda slov, ale neda mi to, ak je pre teba inteligencia IQ tak 144 marec 2009 na ravenovych maticiach a 148 oktober 2009 na standartnom teste. Obe od mensy.