Poškozený disk se hlásí jako RAW

HDD:(

Poškozený disk se hlásí jako RAW
« kdy: 30. 01. 2018, 15:21:22 »
Ahojte, stala sa mi taka nemila vec.

Pocas zapisu na HDD prislo k uvolneniu kablu k USB, takze to vyustilo do nefunkcnosti HDD...
HDD je Seagate FlexAgent Go

Spravanie:
HDD po pripojeni chvilku beha hlavickou z jedneho kraja do druheho (je to taky nezdravy zvuk citania), po propojeni k win7 je HDD uvedeny ako RAW, chdisk s nim ani nechce komunikovat.

testdisk, Po deep scan ma priblizne takyto vypis
Kód: [Vybrat]
Partition           Start   END   Size of sectors
D NTFS              0 1              ...         ...
D NTFS              32 33          ...         ...

HDD mal iba primarnu particiu a nemal v sebe boot/system
Problem je je testdisk ukazuje najdene dve zmazane particie (ktora je spravna?)

Tak isto som sa snazil spravit klon disku na iny, cez dd, ale ten sa sekol pri bad i/o -> chybne sektory asi po 980 mb ktore prekopiroval

smart: vyhodil error log, kde je zaznam x - 580 (error write during active or idle state)
Error a potom pekna tabulka HEX hodnot

Je mozne zachranit data v domacich podmienkach, alebo, poznate tip na nejaku dobru firmu, ktora to vie spravit cca, to tyzdna? BA , Brno, Olomouc
Diky!
« Poslední změna: 30. 01. 2018, 15:32:20 od Petr Krčmář »

Re:Poškozený disk se hlásí jako RAW
« Odpověď #1 kdy: 30. 01. 2018, 15:49:47 »
Co zkusit zachranit alespon cast dat pomoci ddrescue?

Libor

« Odpověď #2 kdy: 30. 01. 2018, 19:53:38 »
Měl jsem něco podobného,  windows furt že je raw, zkoušel jsem diskpart, rescue a detekci všeho možného. V linuxu jsem normálně viděl partitions a data překopírovat. Za zkoušku nic nedáš, lze i nějaké live cd,třeba ubuntu.

olo

« Odpověď #3 kdy: 30. 01. 2018, 20:20:38 »
Ja su z Olomouce, občas data zachraňuju, můžu se na to mrknout. Nebo v Praze je prý super firma, ale to bude 15000 Kč a víc.
Určitě jsem to psal i tady na root : ddrescue

blacknoisex

« Odpověď #4 kdy: 30. 01. 2018, 20:37:31 »
Jestli jsou tam důležité data, tak se na domácí opravy vykašlat.

HW problémy se DD apod neopravují, to je likvidační záležitost.
Každé další spuštění může být poslední.

- kontatkovat firmu, popsat problém - oni předhodí cenové varianty, řeknete si strop.

S technikem jsem se bavil online, než jsem mu jeden takový kousek s přilepenou hlavou poslal.
Sranda za 3 litry.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30. 01. 2018, 22:08:04 »
Jestlipak ten disk v smartctl hlasi nejake normalni hodnoty? Aby to nebyl jeden z tech zazraku, co maji firmware nekde na prvi stope a pri zapnuti to z ni bootuje. Prave u tech se obcas stalo, ze kdyz vypadla elektrika, irmware zmizel a pak se pak tvarily jako uplny nesmysl a zmizelo typove oznaceni a snad dokonce i nazev vyrobce. Zbyle parametry, pokud nejake byly, mohly byt libovolne hausnumera.

johankazarku

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2018, 13:24:18 »
co skusit photorec ?

HDD:(

« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2018, 22:02:29 »
HDD pojde do servisu, na domacu "opravu" som prikratky.

TestDisk Hlasi ze je NTFS rozsypane, experimentovat s tym nechcem bez zalohy

dd skonci pri read error - bad I/O - chybne sektory, prvych cca 1GB ma poskodenie okolo 10% (nahodne)
ddrescue ma uspesnost cca 88% (Nacitanych 1GB, "opravenych" 800mb)
SMART origo od seagate ukazuje disk ako v poriadku .. coz je divne...

smart z rescueCD ukaze daleko viac informacii, log ma asi 930 zaznamov, poslednych 10ukazuje I/O error (pravdepodobne pred poruchou)

Ako som spominal, radsej za to zaplatim €€€.. Ked sa podari zachranit data, ostane mi stary disk a mozem s nim poexperimentovat...

Zatial diky za info

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 01. 02. 2018, 00:34:29 »
SMART origo od seagate ukazuje disk ako v poriadku .. coz je divne...

To pry vubec neni divne. Nekdo tu uz kdysi psal, ze ty jejich utility jsou vylepsene tak, aby davaly pozitivni vysledky. Kompenzuje se tim pokles kvality od jiste doby.

j

« Odpověď #9 kdy: 01. 02. 2018, 09:29:30 »
...
Ako som spominal, radsej za to zaplatim €€€..
Ale urcite si usetril ... ten zalozni disk by totiz stal tak +- desetinu toho, co calnes za tak 50% sanci ze to nekdo precte. Znam osobne cloveka, kterymu disk behem asi roku umrel 3x ... a teprve kdyz dokupy zacaloval asi 20k za zachrany dat, si teda jako koupil ten disk za 2k.

ES

« Odpověď #10 kdy: 01. 02. 2018, 13:40:12 »
>> ddrescue ma uspesnost cca 88% (Nacitanych 1GB, "opravenych" 800mb)

chcipla hlava. s tim doma nic neudelas jen to jeste vic poskodis (starty pokusy o cteni....)

jjaroslav

« Odpověď #11 kdy: 01. 02. 2018, 14:00:27 »

MasoxCZ

« Odpověď #12 kdy: 15. 03. 2018, 10:49:18 »
Ahojte, stala sa mi taka nemila vec.
(...)
Je mozne zachranit data v domacich podmienkach, alebo, poznate tip na nejaku dobru firmu, ktora to vie spravit cca, to tyzdna? BA , Brno, Olomouc
Diky!

Jak už bylo psáno, pokud tam máš něco důležitého, nesnažil bych se vůbec o nic a rovnou to poslal do DataHelpu (https://www.datahelp.cz/). Občas k nim chodí i z Kriminalistického Ústavu PČR a většina ostatních firem jsou fakticky jen sběrny, které to stejně posílají k nim. Diagnostika problému stojí do 500,- Kč (koukám na webu dokonce píšou zdarma), když si domluvíš vyzvednutí na území ČR, máš dopravu zdarma.

No a pro příště klasika... zálohovat, zálohovat, zálohovat. Lidi se totiž dělí do tří skupin:
1) ti co už o data přišli
2) ti co o data teprve přijdou
3) ti co o data přijdou ZNOVU.
Do trojky se rozhodně kvalifikovat nechceš :-)