Kodexy chování na konferencích - zbytečnost?

Re:Kodexy chování na konferencích - zbytečnost?
« Odpověď #150 kdy: 30. 01. 2018, 16:04:35 »
Podle me je to obdobne diskriminacni vuci lidem co nesouhlasi s multikulturalismem jako je zminka o prsou diskriminacni/sexisticka vuci lidem s prsama.

Já to spíše vidím blíže k tomu, když přijdou lidé v tričkách "Drupal je super!", s tím bych také neměl problém - je to názor, který někdo dobrovolně přijal ze svého přesvědčení a nikoho tím nenapadá. Na druhé straně stojí to, že je někdo něčím, co nemůže příliš ovlivnit - ženou, vozíčkářem, černochem. Jiná situace by samozřejmě byla, pokud by se daný člověk s Hate Free tričkem navážel do ostatních, že jsou rasisti, protože podobné tričko nemají.

asdfasdfasdf

« Odpověď #151 kdy: 30. 01. 2018, 16:07:46 »
Podle me je to obdobne diskriminacni vuci lidem co nesouhlasi s multikulturalismem jako je zminka o prsou diskriminacni/sexisticka vuci lidem s prsama.

Já to spíše vidím blíže k tomu, když přijdou lidé v tričkách "Drupal je super!", s tím bych také neměl problém - je to názor, který někdo dobrovolně přijal ze svého přesvědčení a nikoho tím nenapadá. Na druhé straně stojí to, že je někdo něčím, co nemůže příliš ovlivnit - ženou, vozíčkářem, černochem. Jiná situace by samozřejmě byla, pokud by se daný člověk s Hate Free tričkem navážel do ostatních, že jsou rasisti, protože podobné tričko nemají.

Ok, diky za odpoved - zaprvne listina zakladnich prav a svobod; zadruhe - proc je tam teda náboženství? To je neco co clovek nemuze ovlivnit? A kdyz je tam nabozenstvi, proc tam pak neni politicke presvedceni?

asdfasdfasdf

« Odpověď #152 kdy: 30. 01. 2018, 16:16:48 »

A ten clovek s trickem a prsama se do ostatnich navazel? Tim ze to mel na tricku? Ale prece kdyz nekdo ma na tricku hate free, tak nekdo jiny to automaticky muze brat jako presne takovy utok o jakem pises (= navážel do ostatních, že jsou rasisti, protože podobné tričko nemají). Tedy chapu to tak, ze podle tebe ma nekdo pravo se urazet a pohorsovat nad tim co ma nekdo na tricku a nekdo jiny ne ciste proto, ze s jednim nazorem souhlasis a s druhym ne?

tnr

« Odpověď #153 kdy: 30. 01. 2018, 16:27:08 »
Osobně na tomto tričku neshledávám nic závadného - podle mě na něm není nic urážlivého proti pohlaví, sexuální orientaci, postižení, rasy ani náboženství. Nevidím zde nic diskriminačního proti skupině osob, ani konkrétní osobě. Ale rád si to nechám vysvětlit.
A kdyz na konferenci prijde ortodoxni zid nebo muslim, pro ktereho je urazlive obleceni nekterych lidi (kratke rukavy, treba kratasy atd.), tak to taky budete resit? Nebo to funguje jen selektivne ?:-)

On je mimochodem (jak zminoval asdfasdfasdf) moc dobry duvod, proc tohle neresi napr. uprava proti diskriminaci / na ochranu osobnosti v zakonech takovehle veci vubec neresi, protoze jsou neresitelne (+ navic skutecna diskriminace vypada uplne jinak).

Petr

« Odpověď #154 kdy: 30. 01. 2018, 16:31:08 »
Kde v těch pravidlech je napsané, že mít tohle na tričku je diskriminační?

Co takhle něco ve stylu: "S jakýmkoliv problémem se můžete obrátit na organizátory."
Tak to bude znít víc jako nabídka pomoci, než jako nějaké pravidlo.

Za mě to kombinovaně spadá do "urážlivé, diskriminační, či ponižující chování", "útočné vyjadřování na účet pohlaví" a "nechtěnou sexuální pozornost". To je samozřejmě můj výklad, ale právě organizátoři akce mají poslední slovo. V jednom rozhovoru s Petrem Pithartem zaznělo slovo "předporozumění" ve vztahu k ústavě. Myslím, že by šlo použít i zde.

Dle tvého návrhu jsem formulaci trochu upravil, děkuji.

Konkrétní úpravu jsem úplně nechytil, nemám přesné původní znění v hlavě.

No dobře... Ale podle mě do toho předporozumění spíš spadá
že "urážlivé, diskriminační, či ponižující chování", "útočné vyjadřování na účet pohlaví" a "nechtěná sexuální pozornost"
jsou věci, které se nedělají,
než že to tričko něco z toho představuje.
Když se budeš bavit s lidma, tak ti to první vcelku v pohodě odsouhlasej jako něco, co není slušné... A pokud to odsouhlasej jako samozřejmé, není důvod, aby to tam bylo...

Muzu poprosit o odpoveed na moji otazku s hate free trickem?

Osobně na tomto tričku neshledávám nic závadného - podle mě na něm není nic urážlivého proti pohlaví, sexuální orientaci, postižení, rasy ani náboženství. Nevidím zde nic diskriminačního proti skupině osob, ani konkrétní osobě. Ale rád si to nechám vysvětlit.

To počkej.. Takhle ten CoC nefunguje. Otázka, zda je něco špatné je nadřazená tomu, zda je něco v CoC. Nejdřív je něco špatné, a pak až se to možná do CoC dostane. Ne naopak. Stejnětak pokud CoC zakazuje dobré chování, je chyba v něm a ne v tom chování.
Radši to teď demonstruji na (trochu přehnaných, ale naprosto ekvivalentních) příkladech:
To, co děláš je jako
1) "Říct, že vražda je v pořádku a odůvodnit to tím, že v CoC není napsaného nic o tom, že vražda je špatná"
2) "Říkat, že bojovníci proti minulému režimu jsou zločinci, protože to, co dělali tenkrát bylo v rozporu s tehdejšími zákony"

Přijde mi, že se za ten CoC chcete schovávat....

« Odpověď #155 kdy: 30. 01. 2018, 16:31:54 »
Navic pokud vim, tak "ochrana" pred diskriminaci je zakotvena minimalne v listine zakladnich prav a svobod. Takze co takovy CoC prinasi navic? Je problem? Muze se resit. Neni problem? Proc ho pomoci CoC hledat tam kde neni?

Listina základních práv a svobod, stejně jako CoC, nezaručí, že k diskriminačnímu jednání nebude docházet, je to jen kus papíru - sám si použil slovo "ochrana" v uvozovkách. Pokud dojde k porušení práv dle Listiny, tak se můžete dovolávat u soudu. Pokud dojde k porušení dle CoC, tak to v první řadě budou řešit organizátoři s odkazy právě na CoC a jsou zde uvedeny i konkrétní dopady.

CoC je navíc apel na Open Source Citizenship, což je za mě slušné poukázání na to, že patříme k Open Source komunitě a jen díky ní, můžeme dělat to co děláme.

A v neposlední řadě je Code of Conduct standardní dokument formátu globálních konferencí, ke kterým se řadíme (jak už jsem psal, jsme oficiální WordPress konference). Což samozřejmě není důvod ho mít za každou cenu, ale na druhou stranu nás jeho zveřejnění není problém. Další úhel pohledu může být to, že část financí získáváme sponzoringem od zahraničních firem a zveřejněný CoC může být jedním z faktorů, které ovlivní, jestli nás podpoří nebo ne.

Petr

« Odpověď #156 kdy: 30. 01. 2018, 16:38:59 »
Další úhel pohledu může být to, že část financí získáváme sponzoringem od zahraničních firem a zveřejněný CoC může být jedním z faktorů, které ovlivní, jestli nás podpoří nebo ne.

!!!Á... Tak tady je jádro pudla!!!!
Počítám, že nikoho nemůžeš jmenovat, co?

andy

« Odpověď #157 kdy: 30. 01. 2018, 16:43:09 »
Když už jsme v té mateřské školce... konferencí se neúčastním, ale pokud vím, tak spousta rodičů těm malým dětem říká, že žalovat se nemá...že to svým způsobem není slušné chování. Není ten CoC tak trochu pravý opak, aneb žalovat je správné, když máte s někým problém, žalujte organizátorům...?

« Odpověď #158 kdy: 30. 01. 2018, 16:52:48 »

Samozřejmě můžu jmenovat všechny sponzory, jsou ostatně vypsáni na webu. Z globálu se jedná o GoDaddy, WooCommerce, BlueHost, WPML, JetPack a Yoast - od nich máme v součtu kolem 80k. Nicméně CoC je pouze jeden z faktorů, který ukazuje na úroveň celé akce. Cena lístku je 499,- korun a do začátku roku to bylo jen 399,-. Bez sponzorů by takovou akci nebylo možné vůbec zorganizovat. Rozpočet na konferenci je zhruba 500k a naprostou většinu peněz sebere nájem prostor, občerstvení, pronájem A/V techniky, trička a další tištěné materiály. K tomuto tématu bych rád poznamenal, že organizování celé akce pracuje půl roku 12 lidí, a jejich jediná odměna je věčná sláva.

v

« Odpověď #159 kdy: 30. 01. 2018, 16:54:41 »
Když už jsme v té mateřské školce... konferencí se neúčastním, ale pokud vím, tak spousta rodičů těm malým dětem říká, že žalovat se nemá...že to svým způsobem není slušné chování. Není ten CoC tak trochu pravý opak, aneb žalovat je správné, když máte s někým problém, žalujte organizátorům...?
jen ze zvědavosti... jak se pozná legitimní stížnost od žalování?

Petr

« Odpověď #160 kdy: 30. 01. 2018, 16:55:19 »

Samozřejmě můžu jmenovat všechny sponzory, jsou ostatně vypsáni na webu. Z globálu se jedná o GoDaddy, WooCommerce, BlueHost, WPML, JetPack a Yoast - od nich máme v součtu kolem 80k. Nicméně CoC je pouze jeden z faktorů, který ukazuje na úroveň celé akce. Cena lístku je 499,- korun a do začátku roku to bylo jen 399,-. Bez sponzorů by takovou akci nebylo možné vůbec zorganizovat. Rozpočet na konferenci je zhruba 500k a naprostou většinu peněz sebere nájem prostor, občerstvení, pronájem A/V techniky, trička a další tištěné materiály. K tomuto tématu bych rád poznamenal, že organizování celé akce pracuje půl roku 12 lidí, a jejich jediná odměna je věčná sláva.

Tak ale nějak jsi se dozvěděl, že rozhodnutí nějakého sponzora může přítomnost CoC ovlivnit, ne?

Mimochodem, možná už začínám tušit, co přesně se mi na všech těch CoC nezdá.
Tohle nejsou Kodexy chování s velkým K. Jsou obrovský , ale klíčový oblasti, kterým se nevěnujou. (
"Na přednáškách budu říkat pravdu, nic než pravdu a úplnou pravdu, a to i když se ostatním budu snažit prodat svůj program", či "budu dodávat SW podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a při vývoji nepodlehnu komerčním, či státním tlakům, bude-li to ke škodě projektu".....)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Etick%C3%BD_kodex
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryt%C3%AD%C5%99#Mravn%C3%AD_kodex

Kodex rytíře má několik zásad:
např.
statečnost (prouesse), tedy schopnost dokázat fyzickou sílu a odvahu v boji.
věrnost (loyaulté), věrnost pánovi, dodržování vazalských slibů, spolupráce v boji.
štědrost (largesse), rytíř opovrhuje bohatstvím, odmítá je hromadit a záměrně plýtvá penězi.
dvornost či zdvořilost (chování k dámě, či druhým rytířům)

dnešní CoC rytíře by sestávalo pouze z bodu 4, který by ale byl velice důkladně rozepsán.

Petr

« Odpověď #161 kdy: 30. 01. 2018, 16:56:08 »

Podle závažnosti problému a řešitelnosti vlastními silami?

v

« Odpověď #162 kdy: 30. 01. 2018, 17:02:12 »

nevím, ptám se

Petr

« Odpověď #163 kdy: 30. 01. 2018, 17:04:43 »

nevím, ptám se
Já to taky nevím, ale tohle je nějaký směr, kterým bych se asi vydal, kdybych to chtěl víc poznat.

« Odpověď #164 kdy: 30. 01. 2018, 17:30:53 »
Tak ale nějak jsi se dozvěděl, že rozhodnutí nějakého sponzora může přítomnost CoC ovlivnit, ne?

Mimochodem, možná už začínám tušit, co přesně se mi na všech těch CoC nezdá.
Tohle nejsou Kodexy chování s velkým K. Jsou obrovský , ale klíčový oblasti, kterým se nevěnujou. (
"Na přednáškách budu říkat pravdu, nic než pravdu a úplnou pravdu, a to i když se ostatním budu snažit prodat svůj program", či "budu dodávat SW podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a při vývoji nepodlehnu komerčním, či státním tlakům, bude-li to ke škodě projektu".....)

To, že to ovlivňuje sponzora usuzuji z toho, že u WordCampu jsou i pravidla pro sponzory, kde se i sponzor zavazuje k dodržování CoC (a to globální sponzoři WordCampů moc dobře ví), takže pokud je konkrétní WordCamp na webu nemá, tak je to podezřelé - celý handbook organizátora je k dispozici na https://make.wordpress.org/community/handbook/wordcamp-organizer/ - lze tam najít i anglický vzor CoC.

To, že někdo konferenci sponzoruje, rozhodně neznamená, že ho pustíme přednášet. Tím si můžeš být jist. Přednášky rozhodně nejsou určeny k propagaci produktu - přesvědčit se o tom lze z proběhnutých přednášek: https://www.youtube.com/channel/UCUj8Epquc13YwVvnAzyI9Vg

Lze nalézt několik průniků mezi sponzory a přednášejícími, ale zde to funguje obráceně - nejprve byla domluvena přednáška, protože jsme chtěli daného přednášejícího vidět vystupovat a on poté dále nabídl finanční podporu. Jediná "produktová" přednáška je o VersionPress, ale to je z důvodu, že se jedná o technicky velmi zajímavý projekt a prostě o něm chce komunita vědět více. V prvních ročnících jsme dovolili přednášku sponzorovi - nebylo to primárně kvůli financím, ale protože nás opravdu téma zajímalo. Nebylo to ono a bylo nám to po právu vyčteno, proto to neděláme. Další průnik lze najít v diagramu sponzor, řečník, organizátor (to mohu být například já, ale je nás víc) - tady jde o to, že jsem byl nejprve účastníkem, následně řečníkem, zjistil jsem, že má tato konference smysl a tak jsem se dalším rokem přidal k organizátorům a také jsem se rozhodl pár korun z vlastní kapsy přidat.