Už jen na této diskuzi je jasně vidět, že CoC má smysl. Uvedl jsem zde jednoduchý příklad, který je právě v té zóně, kdy to ještě někomu přijde jako dobrý fór a druhému už nevkusné a urážlivé. Nic závažného. To že z toho nápisu bude mít někdo doživotní trauma, to těžko. To že z toho nápisu bude mít z akce a komunity nepříjemný pocit, to se stát může. A šanci, že se tak stane se snažíme minimalizovat.
Vysmíváte se zde přecitlivělosti některých a sami se cítíte dotčeni tím, že na konferenci je nějaký CoC a uvádíte, že byste tam kvůli tomu nešli. To je podle mě také přecitlivělost. Je zde vidět i to, co může takový nápis na tričku způsobit - začali jsme u nápisu a pár příspěvků dále, jsou již výzvy, aby účastnice ukázala prsa. To snad uznáte sami, že není úplně normální.
Ja se nicim dotceny necitim, pokud to bylo na me. Ja jen konstatuji, ze je pro me ztrata casu chodit na konferenci, kde misto technicke kvality, vice resi CoC a hyperkorektni nesmysly. A explicitne jsem to uvadel na prikladu US konferenci, nikoliv tech v CZ.
Osobne si vazim osobni svobody kazdeho a opravdu nemam rad, pokud nekdo ma potrebu davat lidem manual na chovani, neni mi to sympaticke.
Ale je tu maly rozdil - ja po nikom nechci, aby to menil, klidne at si kazdy dela pravidla konference, jake chce. Nechodim zalovat za organiztory, ze se me neco dotklo a ze musi sjednat napravu (opet vec, se kterou jsem se v US setkal mnohokrat). Ja jen rikam svuj nazor na tohle smerovani spolecnosti, konstatuji ze to stejne k nicemu dobremu nevede, protoze neco urazliveho se vzdy najde a vede to jen k vetsi precitlivelosti lidi, uregulovani spolecnosti a chovani a ze takove akce, ktere toto podporuji, nevyhledavam :-)
A co se tyka toho, ze je tahle diskuse ukazkou toho, ze CoC ma smysl - nikdo tu jeste nenapsal, ze je fajn, ze to CoC tam je :-) Objevili se ruzne nazory (coz je v poradku) a povetsinou apel na normalni chovani lidi (coz je jeste vice v poradku).
CoC je obecná norma, která je naprosté většině lidí vlastní. Pokud na nějaké z 800 akcí dojde k nějakému jejímu závažnějšímu porušování, je výstupem i informace pro budoucí pořadatele, na co si mají dát v budoucnu pozor. Kdo to pochopit nechce, tak to jednoduše nepochopí.
By me schvalne zajimalo, kolik ucastniku konference treba to tricko povazovalo za problem hodny reseni :-) O tom, ze ze sebe ten clovek udelal pitomce, nedebatuji.
A treba kolik ucastniku konferenci ma pocit, ze po zavedeni CoC se zvedla jejich kvalita a zlepsilo chovani lidi:-)