Kodexy chování na konferencích - zbytečnost?

Petr

Re:Kodexy chování na konferencích - zbytečnost?
« Odpověď #90 kdy: 28. 01. 2018, 23:08:36 »
Civilizace stejně technologicky vyspělá mohla vzniknout třeba před 4000 lety. Je to jen o uspořádání společnosti, tedy těch axiomech, nějakých náhodných objevech, které díky těm axiomům nezapadnou, a stačí na exponenciální rozvoj docela málo času, 100 - 200 let.

Tak to je vyborne, to krestani urcite do patnacti let objevi, jak cestovat vesmirem a my, marxisti, je vsechny nacpem do rakety a posleme do p​r​d​e​le.

Zase ta primitivní víra marxistů, že svět je linearní a Pokrok existuje. Takhle ale reálný svět nefunguje.

Přesně. Svět není lineární. Svět je cyklickej. Koloběh zrodu a zániku, kterým prochází i celej vesmír.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 28. 01. 2018, 23:11:14 »
Zase ta primitivní víra marxistů, že svět je linearní a Pokrok existuje. Takhle ale reálný svět nefunguje.

To je uplne jedno, dulezite je, aby tady krestani prestali smrdet, vcetne tady na foru. Na to uz mame lidi dost, napriklad papa Klause a jeho ratolest, eMZaka, Kanimuru....

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #92 kdy: 28. 01. 2018, 23:13:30 »
Přesně. Svět není lineární. Svět je cyklickej. Koloběh zrodu a zániku, kterým prochází i celej vesmír.

Coz je tvrzeni, pro ktere nemate oporu. Nikdo totiz nevi, jak bude vypadat konec vesmiru. Mame na to akorat nekolik teorii, z nichz nektere se nam momentalne zdaji pravdepodobnejsi, nez nektere jine. Tot asi vse, co se k tomu da rici.

Ivan Nový

« Odpověď #93 kdy: 29. 01. 2018, 05:52:18 »

To je uplne jedno, dulezite je, aby tady krestani prestali smrdet, vcetne tady na foru. Na to uz mame lidi dost, napriklad papa Klause a jeho ratolest, eMZaka, Kanimuru....
Ha, ha, ha, ... Vy víte, že nemáte pravdu, a proto je vaše poslední záchrana cenzura :-))) Jak komunistické.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 29. 01. 2018, 11:31:54 »
Ha, ha, ha, ... Vy víte, že nemáte pravdu, a proto je vaše poslední záchrana cenzura :-))) Jak komunistické.

Ja vim, ze krestani jsou obtizni lide, kteri se neustale snazi vnutit svoji pravdu zbytku spolecnosti a nevynechaji k tomu jedinou prilezitost. Jsou presvedceni o tom, ze oni maji pravdu a protoze je to dle jejich nazoru pravda, musi se ji ridit vsichni. Nedokazi si predstavit spolecnost, ve ktere by krestani zili podle svych "axiomu" a neotravovali jimi ostatni a ti ostatni (ateisti, agnostici, budhisti, muslimove, shintoisti, satanisti.....) by zili podle svych zasad a take by jimi neotravovali ostatni. Krestani jsou lide, kteri naprosto nechapou vyznam slova tolerance.

To je jedna z veci, o ktere jsem presvedcen, ze se v ni nemylim, i kdyz uznavam, ze ne vsichni krestani jsou taci a neotravuji ostatni vecnou evangelizaci. S krestany jsem se totiz nejednou setkal a take vidim jejich pokusy zneuzivat politiku k prosazeni jejich "axiomu", aby mohly byt v co nejvetsi mire vnuceny cele spolecnosti. Staci zavest s krestany diskusi na urcita temata a z jejich zvastu je zrejme, ze jestli se kdy chopi moci, spolecensky se vratime do stredoveku, jak k tomu nyni dochazi v Polsku, kde se navic silne inspiruji knihami o Neznalkovi.

V rade dalsich veci se mohu mylit, je na oponentovi, aby predlozil solidni argumenty, ktere by zmenily muj nazor. To se vas a dalsich krestanu netyka, vase "argumenty" predem odmitam, protoze jsem se s temi nesmysly setkal jiz v dostatecne mire a nestojim o dalsi posilovani nesvobody. Krestanska totalita uz tu byla a stacilo to. Zijte si dal podle vasi uhozene knihy pohadek sepsane v dobe, kdy lide o vsem vedeli temer uplne hovno, ale venku s ni nesmrdte.

« Odpověď #95 kdy: 29. 01. 2018, 15:29:18 »
Vrátil bych se k úplně počátku tohoto tématu, protože za jeho založení mohu tak trochu já  :)

Jsem organizátorem https://2018.prague.wordcamp.org/ a rád bych vysvětlil k čemu je kodex dobrý.

Kodex lze na jednu stranu shrnout do 2 slov - "nebuď idiot" (cituji kolegu ze slovenského WordCampu), nicméně jeho rozepsání má několik důvodů:

a) naše konference je oficiální akci podle pravidel WordCamp centrály, která dbá na kvalitu akce, a tak bychom Code of Conduct měli mít. Případné incidenty hlásíme zpět centrále (a je třeba je tedy s něčím srovnat) a dle tohoto feedbacku se mohou například upravit doporučení pro organizátory dalších akcí, aby se vyvarovali zbytečných nepříjemností. V kontextu k jedné konferenci se to možná zdá zbytečné, ale WordCampů již po celém světě proběhlo téměř 800 a při tomto množství již sdílení informací organizátorům velmi pomáhá. A ano, je pravda, že se to řeší především v USA.

b) lidé si často neuvědomí, že jejich chování může být někomu dalšímu nepříjemné - typicky se jedná třeba sexistické narážky (a to může být například tričko s nevhodným nápisem), které mu mohou přijít strašně vtipné, ale protistranu mohou opravdu urazit. Zatím jsme u nás nic takového řešit nemuseli, ale vím, že se to bohužel občas děje. Kdyby k tomu náhodou došlo, máme připravena pravidla, na kterých můžeme jednoznačně ukázat, co je špatně - je to porušení podmínek, které daný člověk svou účastí odsouhlasil. Code of Conduct je tak nástroj, který nám umožní slušnou a oficiální cestou vyřešit problémy, které by mohly nastat (a doufáme, že nenastanou).

c) je to i informace pro účastníky, že uděláme co můžeme proto, aby se na konferenci cítili dobře i když více fandí třeba Drupalu, nebo Joomle. Nikoho z organizátorů tak třeba neuslyšíte na konferenci konstatovat, že CMS XY je fuj a WP je jediná správná cesta. Naopak se aktivně zajímáme o tom jak "konkurenční" komunity fungují, jak řeší problémy (například jaké měl dopady přechod Drupalu na Symfony) a jak se z toho můžeme sami poučit.

d) je to apel na Open Source Citizenship - jak být platným členem Open Source komunity = spolupráce, sdílení nápadů, reportování chyb, konstruktivní kritika,... Rozdíl mezi "máš tam chybu, seš debil, hahaha, na programování už nikdy nešahej" a "máš tam chybu, takhle bych se jí vyvaroval, tady jsou k tomu zdroje, prosím o opravu" bohužel mnoho lidí nevnímá tak, jak by vnímat mělo...

Unknown

« Odpověď #96 kdy: 29. 01. 2018, 16:37:13 »
je od ďábla.

dabel neexistuje

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 29. 01. 2018, 17:14:05 »
je od ďábla.

dabel neexistuje

Jak, neexistuje? Jmenuje se prece Ivan Novy.

tnr

« Odpověď #98 kdy: 29. 01. 2018, 17:31:15 »
Vrátil bych se k úplně počátku tohoto tématu, protože za jeho založení mohu tak trochu já  :)

Jsem organizátorem https://2018.prague.wordcamp.org/ a rád bych vysvětlil k čemu je kodex dobrý.

Kodex lze na jednu stranu shrnout do 2 slov - "nebuď idiot" (cituji kolegu ze slovenského WordCampu), nicméně jeho rozepsání má několik důvodů:

a) naše konference je oficiální akci podle pravidel WordCamp centrály, která dbá na kvalitu akce, a tak bychom Code of Conduct měli mít. Případné incidenty hlásíme zpět centrále (a je třeba je tedy s něčím srovnat) a dle tohoto feedbacku se mohou například upravit doporučení pro organizátory dalších akcí, aby se vyvarovali zbytečných nepříjemností. V kontextu k jedné konferenci se to možná zdá zbytečné, ale WordCampů již po celém světě proběhlo téměř 800 a při tomto množství již sdílení informací organizátorům velmi pomáhá. A ano, je pravda, že se to řeší především v USA.

b) lidé si často neuvědomí, že jejich chování může být někomu dalšímu nepříjemné - typicky se jedná třeba sexistické narážky (a to může být například tričko s nevhodným nápisem), které mu mohou přijít strašně vtipné, ale protistranu mohou opravdu urazit. Zatím jsme u nás nic takového řešit nemuseli, ale vím, že se to bohužel občas děje. Kdyby k tomu náhodou došlo, máme připravena pravidla, na kterých můžeme jednoznačně ukázat, co je špatně - je to porušení podmínek, které daný člověk svou účastí odsouhlasil. Code of Conduct je tak nástroj, který nám umožní slušnou a oficiální cestou vyřešit problémy, které by mohly nastat (a doufáme, že nenastanou).

Jop a ted jsi presne popsal, proc ty CoC presne neamm rad - podle logiky co kdyby to nahodou nekoho urazilo, tak mame CoC specifikujici sterilni hyperkorektni chovani. 
Je to materska skolka nebo odborna konference? Jsou lidi nesvepravni, ze se neumi ozvat, pokud se jich neco dotkne?

V zahranici jsem si vyslechl nespocet "rasistickych" vtipu na adresu vychodoevropanu (kam pro zapad spadame). Povetsinou jsem se tomu zasmal taky (nektery byly fakt dobry :-D). Ale i kdyby me to urazilo, tak to reknu tomu cloveku, at se mirni a nebudu do toho zatahovat organizatory / HR.

Citace
c) je to i informace pro účastníky, že uděláme co můžeme proto, aby se na konferenci cítili dobře i když více fandí třeba Drupalu, nebo Joomle. Nikoho z organizátorů tak třeba neuslyšíte na konferenci konstatovat, že CMS XY je fuj a WP je jediná správná cesta. Naopak se aktivně zajímáme o tom jak "konkurenční" komunity fungují, jak řeší problémy (například jaké měl dopady přechod Drupalu na Symfony) a jak se z toho můžeme sami poučit.

Vidis to, ja bych si to klidne poslechl, vsak je to nazor jako kazdy jiny, i kdybych byl Drupalista :-) Treba by to i otevrelo konstruktivni debatu na tema vyhody / nevyhody obou platforem.

Samozrejme nerikam, ze mate podporovat trolling a flamewar - ale to presne spada do toho CoC - nechovejte se jako idioti.

Citace
d) je to apel na Open Source Citizenship - jak být platným členem Open Source komunity = spolupráce, sdílení nápadů, reportování chyb, konstruktivní kritika,... Rozdíl mezi "máš tam chybu, seš debil, hahaha, na programování už nikdy nešahej" a "máš tam chybu, takhle bych se jí vyvaroval, tady jsou k tomu zdroje, prosím o opravu" bohužel mnoho lidí nevnímá tak, jak by vnímat mělo...

Jop, mas pravdu, takovej Linus to v tom open source svete daleko nedotahl se svym pristupem "mas tam chybu, ses debil" :-D
Neobhajuji jeho sprostarny / hulvatstvi, ale myslim, ze takovym projevem kazdy rika nejvic sam o sobe nez o ostatnich. Samozrejme, ze nejake mantinely jsou potreba, ale to jsme zase u toho "nechovej se jako idiot".

Tohle je hrozne prokleti dnesni spolecnosti - hyperkorektni pristup a davani manualu DOSPELYM lidem, jak se k sobe maji chovat, aby se nahodou neco nekoho nemohlo dotknout. A jedine, co to vytvari je to, ze jsou urcite skupiny lidi precitlivejsi a precitlivejsi (victim syndrome):-)

« Odpověď #99 kdy: 29. 01. 2018, 18:50:54 »
V zahranici jsem si vyslechl nespocet "rasistickych" vtipu na adresu vychodoevropanu (kam pro zapad spadame). Povetsinou jsem se tomu zasmal taky (nektery byly fakt dobry :-D). Ale i kdyby me to urazilo, tak to reknu tomu cloveku, at se mirni a nebudu do toho zatahovat organizatory / HR.

Naprosto tento argument chápu, osobně jsem také hrubšího zrna a snesu hodně. Myslím, že si v tom rozumíme. Ale na druhé straně pochopím, že takový každý není a může to v něm zanechat špatný pocit z celé akce. Kolega z jiné akce mi dával konkrétní případ - účastník přišel ve "vtipném" tričku "girls, you have nice boobies" a to se nelíbilo (a myslím po právu) účastnicím dané akce. Co je v tomto případě lepší, nechat je, ať si to vyříkají a zanechat účastnicím trpký pocit z celé konference. Přijdou pak tito návštěvníci na další podobné akce? Nebo je výhodnější mu slušně vysvětlit, bez zapojování konkrétních lidí, že to odporuje CoC a zda s tím může něco udělat? Beru to prostě jako nástroj na minimalizaci konfliktů.

Ta hranice, kde končí vtip, je vcelku tenká. Na WordCampu bude skoro 500 lidí a každý toto vnímání může mít dost odlišné. A tak samozřejmě nechceme, aby někdo kvůli takové blbosti měl špatný pocit.

Jop, mas pravdu, takovej Linus to v tom open source svete daleko nedotahl se svym pristupem "mas tam chybu, ses debil" :-D

Linus je velmi specifická kapitola :-) Mě osobně tento přístup nevadí, ale věřím, že budou existovat lidé, které tímto přístupem znechutil a díky tomu na kontribuci do Linuxu zanevřeli, i když by v budoucnu mohli být přínosem. Zastávám názor, že je škoda každého zmařeného talentu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #100 kdy: 29. 01. 2018, 19:07:51 »
Kolega z jiné akce mi dával konkrétní případ - účastník přišel ve "vtipném" tričku "girls, you have nice boobies" a to se nelíbilo (a myslím po právu) účastnicím dané akce.

Prominte, ale tohle je normalni nevkus, na jaky clovek opravdu nepotrebuje zadny code of conduct, s tim by si mel poradit obycejny selsky rozum. Takze tady se nabizi otazka, ktere voly z jeskyne na ty konference zvou a proc je ve dverich jednoduse neotoci a s rozbehem nenakopnou do riti, at se jsou prevleknout.

Osobne bych takove triko nenosil ani na ryti brambor.

« Odpověď #101 kdy: 29. 01. 2018, 19:27:31 »

Prominte, ale tohle je normalni nevkus, na jaky clovek opravdu nepotrebuje zadny code of conduct, s tim by si mel poradit obycejny selsky rozum. Takze tady se nabizi otazka, ktere voly z jeskyne na ty konference zvou a proc je ve dverich jednoduse neotoci a s rozbehem nenakopnou do riti, at se jsou prevleknout.

Osobne bych takove triko nenosil ani na ryti brambor.

To je naprosto střízlivý a správný názor, nicméně na základě čeho ho na konferenci nepustíte? Lístek má koupený, při online nákupu těžko poznáte, co je to za člověka... Na nevkus se to velmi těžko svede, kde je hranice toho, co může být na tričku napsáno. Třeba to myslel v žertu, třeba chtěl dívkám zvláštním způsobem polichotit a moc se mu to nepovedlo...

Takhle je jasné, jaké pravidlo je porušeno a bez nějakého vybavování to lze jednoduše a slušně vyřešit. Jak jsem psal, jsou to jednoduše nástroje na minimalizaci konfliktů a je fajn, když se z nich nic nemusí aplikovat :)

JSH

« Odpověď #102 kdy: 29. 01. 2018, 19:53:46 »
Naprosto tento argument chápu, osobně jsem také hrubšího zrna a snesu hodně. Myslím, že si v tom rozumíme. Ale na druhé straně pochopím, že takový každý není a může to v něm zanechat špatný pocit z celé akce. Kolega z jiné akce mi dával konkrétní případ - účastník přišel ve "vtipném" tričku "girls, you have nice boobies" a to se nelíbilo (a myslím po právu) účastnicím dané akce. Co je v tomto případě lepší, nechat je, ať si to vyříkají a zanechat účastnicím trpký pocit z celé konference. Přijdou pak tito návštěvníci na další podobné akce? Nebo je výhodnější mu slušně vysvětlit, bez zapojování konkrétních lidí, že to odporuje CoC a zda s tím může něco udělat? Beru to prostě jako nástroj na minimalizaci konfliktů.
Schválně jsem si vaše CoC přečetl. O nápisech na triku tam není nic. A i když je tam přidáte, tak vám tam stále bude chybět milion a jedna věc, která někomu může vadit. Stejně se jako organizátoři budete muset odkazovat na nepsaná a neformální pravidla slušnosti a vyhazovat lidi i bez papíru.
Citace

Ta hranice, kde končí vtip, je vcelku tenká. Na WordCampu bude skoro 500 lidí a každý toto vnímání může mít dost odlišné. A tak samozřejmě nechceme, aby někdo kvůli takové blbosti měl špatný pocit.
Dospělí lidé si snad dokážou vysvětlit, že nějaký vtip je už přes čáru, ne? A máte pravdu, vnímání může být dost odlišné. Takže jeden může mít špatný pocit z vtipu a druhý zase z toho, že někdo na takovouhle blbost potřebuje oficiální pravidla.

Osobně mám dost nepříjený pocit z toho, že vaše pravidla dost evidentně preferují tu první skupinu.
Citace
Linus je velmi specifická kapitola :-) Mě osobně tento přístup nevadí, ale věřím, že budou existovat lidé, které tímto přístupem znechutil a díky tomu na kontribuci do Linuxu zanevřeli, i když by v budoucnu mohli být přínosem. Zastávám názor, že je škoda každého zmařeného talentu.
A co zmařený talent toho "kanála", kterého může zase znechutit váš přístup? Toho je taky škoda, ne?

To je naprosto střízlivý a správný názor, nicméně na základě čeho ho na konferenci nepustíte? Lístek má koupený, při online nákupu těžko poznáte, co je to za člověka... Na nevkus se to velmi těžko svede, kde je hranice toho, co může být na tričku napsáno. Třeba to myslel v žertu, třeba chtěl dívkám zvláštním způsobem polichotit a moc se mu to nepovedlo...

Takhle je jasné, jaké pravidlo je porušeno a bez nějakého vybavování to lze jednoduše a slušně vyřešit. Jak jsem psal, jsou to jednoduše nástroje na minimalizaci konfliktů a je fajn, když se z nich nic nemusí aplikovat :)
Pokud to není vůl, tak ho snad stačí požádat, aby se převlékl. Nepřišlo mi, že by ty vaše pravidla měly tak jednoznačnou interpretaci. Takže pokud to vůl je, tak se může bez problémů hádat. Poslední slovo je stejně na vás jako na organizátorech.

tnr

« Odpověď #103 kdy: 29. 01. 2018, 20:23:44 »
Naprosto tento argument chápu, osobně jsem také hrubšího zrna a snesu hodně. Myslím, že si v tom rozumíme. Ale na druhé straně pochopím, že takový každý není a může to v něm zanechat špatný pocit z celé akce. Kolega z jiné akce mi dával konkrétní případ - účastník přišel ve "vtipném" tričku "girls, you have nice boobies" a to se nelíbilo (a myslím po právu) účastnicím dané akce.

A to je presne ono, materska skolka.
Nejakym slecnam se nelibilo tricko, nekomu jinemu se nelibily treba obleceni nejakych slecen ci panu.

Pointa je, ze kazdy je vzdy necim "pohorsovan" a zavdecit se vsem nelze.

A obecne, neni duvod to resit, pokud si o nekom myslim, ze je obleceny nevkusne / blbe, tak proste je to jeho vec, ja to nenosim. Protoze jedina alternativa je povinne kazdeho oblect do sterilniho pytle, aby to nahodou nekoho neurazilo.

Co bude dal? Zakazete slecnam / panim chodit normalne oblecene, protoze by se to mohlo dotknout lidi s urcitym vyznanim?

Proc by ho tam nemel nekdo poustet - je to jeho vec, jestli tam prijde v tricku I Love Putin, nebo v obleku. Je to jeho vizitka, nici jina. Pokud se to nekomu nelibi, at se s danym clovekem nebavi :)

Tahle posedlost "safe places" je proste totalne mimo misu, co kdyz nekdo, kdo je takovymi blbostmi dotcen, potka takove cloveka venku na ulici, za kym pujde zalovat a zadat napravu?

Nereknu, pokud nekdo nekoho opravdu obtezuje ci stalkuje, tam je na miste zasah ze stany organizatoru - ale tohle je trochu moc.

Osobne, od zkusenosti z US (i kdyz jsem nikdy nebyl cilem) na akce s takovymi CoC proste nechodim, nevidim duvod tohle podporovat.

armabeton

« Odpověď #104 kdy: 29. 01. 2018, 20:47:42 »

Jo tento případ je asi ok, ale mám bohužel ve svém okolí lidi, kteří se cítí dotčeni úplně čímkoli ("snowflakes"), to potom nevím, jak řešit. Řekněme, že si vezmu čistě náhodou žluté tričko a zrovna bude přednášet někdo z Asie a může to cítit jako já nevímco, přitom to tak nebylo myšleno (a raději ani nedomýšlím, jaký průser by bylo přijít v bílém tričku, které mám například ze Silicon Hillu).

Z toho CoC si odnáším tento rozporuplný pocit "my podporujeme multi-všechno, jsme inkluzivní atd. ale musíte se přitom chovat přesně tak, jak to ctí v USA".