MacBook Pro 2017 - Linux

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:MacBook Pro 2017 - Linux
« Odpověď #15 kdy: 27. 01. 2018, 18:38:47 »
teda koupit si MB Pro 2017 za raketu a pak se snazit na tom nativne rozjet linux mi prijde prinejmensim zvlastni .. bud bych to prodal a koupil stroj o kterem vim ze pozadovana distribuce linuxu  pujde v pohode nebo bych zakoupil parallels desktop kde je primo v menu nekolik linux distribuci rovnou k instalaci (ja bych zvolil CentOS, ale je tam i ubuntu, fedora, debian a mint)

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 27. 01. 2018, 18:42:44 »
Tak vzhledem k tomu, ze jedinym duvodem, proc si koupit Mac je MacOS (vse ostatni bez problemu nabidnou jini HW vendori a vetsinou lepe/levneji), tak me prijde dost ujete koupit si Mac s tim, ze nevim, ze mi vyhovuje MacOS.

Já ho právě mám kvůli HW, o macOS mi ani tolik nejde, ale potřebuji na cesty stroj na úpravu fotek. Za mě nutnost je ips display, vysoké rozlišení, odolnost proti prachu, hoooodně rychlý disk na zápis, slušná grafika a podpora externí, intel i7, hooodně paměti (se 16GB se ale nějak porvávám) rád bych podporu linuxu, ale freebsd mi také dostačuje.

Zatím se mi nedostal do rukou notebook, kde bych fotky dokázal zpracovat tak rychle jako na macbook pro, rád bych i někde vyzkoušel system76, ale zatím jsem neměl tu možnost, na zkoušku se mi 100t dávat rozhodně nechce.

Kdybyste náhodou někdo měl tip, sem s ním, s macbookem trpím kvůli kompatibilitě, ale zkoušel jsem už kde co, vše od dellu je prostě o polovinu pomalejší pro mě na úpravu fotek (zkoušeno, mám známosti v českém Dellu).

Jinak v Parallels jde linux provozovat velmi slušně, vlastně tak funguji, macOS se mi stará o bezproblémový power manaegment, touchpad a vše okolo a já si v klidu jedu ve virtuálnu na linuxu, kde mám vše co potřebuji a zpomalení není takové, abych pořád na tom nebyl lépe než jinde.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 27. 01. 2018, 20:50:43 »
Jinak nevim, co myslis tou hitlerovskou propagandou, MacOS je dobry system,

Tys nedaval pozor v diskusi o meltdownu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 27. 01. 2018, 20:53:05 »
Kdybyste náhodou někdo měl tip, sem s ním, s macbookem trpím kvůli kompatibilitě, ale zkoušel jsem už kde co, vše od dellu je prostě o polovinu pomalejší

A zkoumal jste, proc to bylo pomalejsi? Mely ty druhe stroje take SSD? Nebylo to tim, ze jste to asi zkousel na Widlich, ktere si sezerou pul vykonu pro sebe sama?

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 27. 01. 2018, 21:18:36 »
Nechápu co potencionální jabkaři pořád řeší ? Taky jsem koketoval s Macbookem (cca před 3 roky). Tak jsem šel do iStyle a dozvěděl se, že je možno si na 14dní (dle mého se dá ukecat i na déle) půjčit Mackbooka/Airbooka a když nevyhovuje tak normálně vrátit. Mají tam testovací stroje, které takto půjčují - zaplatíš normálně plnou cenu nového stroje a po vrácení stroje vrátí částku zpět, nebo rovnou dodávka nového  stroje s případným doplatkem/nedoplatkem.

Testovací stroj byl normálně v pohodě, vzhledově jako nový a cca 50x nabíjecích cyklů. Je možno ho přeinstalovat, reinstalovat - jak je libo. Stejně to potom po vrácení přehrnou vlastním image.

Co doporučuji je v předstihu si zařídit Apple účet - bez Apple účtu je vyzkoušení Mackbooku takové neúplné. Mají to hodně provázané, hlavně v současné době co jede iCloud naplno.

Měl jsem ho takto půjčený dokonce 2x. Takže jsem si všechno docela osahal, vyzkoušel a ......... nyní používám Debian na ThinkPadu  ;D ;D ;D
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 27. 01. 2018, 22:25:02 »
A zkoumal jste, proc to bylo pomalejsi? Mely ty druhe stroje take SSD? Nebylo to tim, ze jste to asi zkousel na Widlich, ktere si sezerou pul vykonu pro sebe sama?

Potřebuji pracovat s fotkami kolem 500mpix, tj. 10 - 20 GB v tiffu, macbook mi takovou fotku zkopíruje za dvanáct vteřin, photoshop jí uloží za cca minutu, Krita za cca dvě minuty. Na úpravy potřebuji ideálně externí grafiku. Někdy jsem v terénu týden a rád bych nějaký postprocessingy dělal dříve než se dostanu domů. Všechny ty notebook s nvme m.2 disky mají zápis v propadlišti dějin, v tom co celé je.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 27. 01. 2018, 22:49:54 »
Všechny ty notebook s nvme m.2 disky mají zápis v propadlišti dějin, v tom co celé je.

A co je teda v tom Macu, ze je to tak desne rychlejsi?

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 28. 01. 2018, 09:33:13 »
také tam mají nvme, ale o dost rychlejší než dává konkurence. Nejspíš tam mají něco co nabízí kluci tady https://system76.com/cart/configure/oryp3

Každopádně nekoukám na tabulky, rozdíl v rychlosti při reálné práci je znát a pokud mohu, upřednostňuji ten stroj, kde se mi pracuje lépe. Doma na to mám 64GB ramdisk, kde se už takovéhle věci dají dělat opravdu svižně, na cesty jsem zatím nic nepotkal, v disku jsou macy za mě rychlejší než konkurence.

RDa

• 2 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 01. 2018, 11:10:45 »
Všechny ty notebook s nvme m.2 disky mají zápis v propadlišti dějin, v tom co celé je.

Nekdo si zde plete M2 NVMe (1800-3500 MB/s) s M2 SATA (500-550 MB/s). Bezne notebooky rozhodne nemaji NVMe, ale jen tu SATA variantu.

« Odpověď #24 kdy: 28. 01. 2018, 11:34:07 »

Nekdo si zde plete M2 NVMe (1800-3500 MB/s) s M2 SATA (500-550 MB/s). Bezne notebooky rozhodne nemaji NVMe, ale jen tu SATA variantu.

NVMe je davno bezne i u notebooku. Pred par lety jsi kvuli nemu potreboval MacBook, dneska ho ma kazdy slusnejsi novy stroj (tedy ne neco za patnact).

tnr

« Odpověď #25 kdy: 28. 01. 2018, 11:51:01 »
NVMe je davno bezne i u notebooku. Pred par lety jsi kvuli nemu potreboval MacBook, dneska ho ma kazdy slusnejsi novy stroj (tedy ne neco za patnact).

Hlavne diky tomu, ze M.2 slot je dneska naprosty standard (a v drtive vetsine se jedna o kompatibilni s NVME), neni moc problem i na ntb s horsim SSD (treba spoustu Dellu v kategorii do 40k), tak neni problem to SSD vymenit za jine (NVME).

Ja jsem si treba takhle vymenil SSD za Samsung 960 Pro a naprosta spokojenost.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 28. 01. 2018, 18:10:01 »

Přiznávám se bez mučení, vůbec tomu nerozumím. Budu moc rád, když mě to vysvětlíš.

s těmi nvme co cpou do notebook je právě problém rychlost zápisu, řada z nich má už ve spec něco pod 1GB/s, v praxi při běžné práci ještě méně. Když už člověk sežene lepší, zjistí, že na tom notebooku k tomu disku vede strašně málo pcie linek. Je obrovskej rozdíl mít něco co zapisuje přes 2GB/s proti něčemu co se ani papírově nedostává na polovinu. Sice mohu říkat, že macbook je hnusná geekovská předražená sra*ka, ale v tomhle je před ostatním, a to se snažím hledat :)

tnr

« Odpověď #27 kdy: 28. 01. 2018, 18:25:05 »
Přiznávám se bez mučení, vůbec tomu nerozumím. Budu moc rád, když mě to vysvětlíš.

s těmi nvme co cpou do notebook je právě problém rychlost zápisu, řada z nich má už ve spec něco pod 1GB/s, v praxi při běžné práci ještě méně. Když už člověk sežene lepší, zjistí, že na tom notebooku k tomu disku vede strašně málo pcie linek. Je obrovskej rozdíl mít něco co zapisuje přes 2GB/s proti něčemu co se ani papírově nedostává na polovinu. Sice mohu říkat, že macbook je hnusná geekovská předražená sra*ka, ale v tomhle je před ostatním, a to se snažím hledat :)

Neni, jen u neMacu mas proste vetsi vyber, tzn. musis lip hledat a vybirat. Krasa Macu je v tom, ze je to takovy hotovy, funkcni, dohromady smysluplne poskladany bundle (ktery si Apple necha podle toho zaplatit - ale nic proti tomu). Takze tam nemusis moc resit vyber HW.

V dusledku je to pomerne jednoduche, u Macbook Pro je to pripojene uplne stejne, jen je to SSD primo prijane k desce (coz je pitomost na ntou) :) M.2 podporuje 2 principialni rezimy - SATA a NVME. model
NVME je prime propojeni na PCIE sbernici s maximem 4 PCIE linek (lisi se podle socket 2 / socket 3). Apple pouziva konfiguraci s 2x PCI-E lanes (tudiz socket 2), tudiz to nejmensi mozne u M.2.

Dal uz je to jenom o tom, jake SSD si tam das. Treba ten Samsung 960 Pro (ktery mam v NTB) patri k nejrychlejsim dostupnym SSD (nepocitjme Optane, to se neda uplne srovnavat), je rychlejsi i nez ta SSD montovane do Macbook Pro 2017 :)

Nicmene pokud chce rozumny (nikoliv spickovy) vykon, nechce se ti to resit a zkoumat a jsi ochoten to zaplatit, tak v tom pripade je Macbook urcite dobra volba :)

Ale nepouzivat tam Macos mi prijde fakt skoda - v te vyladenosti systemu na uzavrenou HW platformu je neskutecna sila - treba power management je tam vyborny.

pepicek

« Odpověď #28 kdy: 28. 01. 2018, 19:31:44 »
Ze stejnýho důvodu jako všichni ostatní, chtěl být ten největší frikulín ze třídy  ;)
Dell XPS cool neni ? Ale co ja vim, tomuhle nerozumim :-)
Ne neni. Dell se nedá s mac srovnávat co se týká cool stránky věci

tnr

« Odpověď #29 kdy: 28. 01. 2018, 19:36:53 »
Ne neni. Dell se nedá s mac srovnávat co se týká cool stránky věci

Popravde, prijdu si cool uplne stejne at si vezmu ten den do prace Dell ci Mac :-)
No flame, ale v cem je ten rozdil? Hlinikova sasi? To ma kde kdo. Svitici jabko za displejem (ktery me max vy***a)?

Beru to, ze se nekomu libi MacOS, propojeni s vsemi Apple zarizenimi, ale nevim, zda to je zrovna to cool :-)