Spinningové kolo a dynamo

Spinningové kolo a dynamo
« kdy: 21. 01. 2018, 21:25:38 »
Ahoj všichni kutilové, mám takový dotaz k zamyšlení. Mám doma spinnonkové kolo (rotoped) na který bych si chtěl přidat klasické dynamo z kola (6V, 3w). Chtěl bych si udělat žárovku které by mi ukazovala jak moc makám. Nemáte ještě někdo nějakou myšlenku jak by to šlo vytunit? vím že zrovna na fórech je spousta "kreativců" ať už střízlivých, zkušených a nebo totálně na maděru :D v každém případě to co se kolikrát vymyslí na fórech :D to obyčejnýho člověka kolikrát ani ve snu nenapadne. Takže pokud by někoho něco napadlo, tak sem s tím.

Sportu zdar a světu mít zdraví martin z Tábora  ;)
« Poslední změna: 22. 01. 2018, 08:43:23 od Petr Krčmář »

JSH

Re:spinningové kolo a dynamo
« Odpověď #1 kdy: 21. 01. 2018, 21:41:11 »

« Odpověď #2 kdy: 21. 01. 2018, 21:43:43 »
:D počkej to co ušlápne ten týpek tak to bych nedal ani náhodu :) jsem už v letech, tak se musím šetřit :))

PS: jinak jsem čekal že ty řidítka urve :D to já si jezdím jen tak na pohodu
« Poslední změna: 21. 01. 2018, 21:46:43 od martin_tabor »

Kit

« Odpověď #3 kdy: 21. 01. 2018, 22:18:31 »
Jenom žárovku? https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQ

Na těch vyrobených 21 Wh se docela nadřel.

Pro běžného smrtelníka je výkon 100-200 W tak akorát, i když toustovač se tím moc nezahřeje.

« Odpověď #4 kdy: 21. 01. 2018, 22:27:01 »
asi máš pravdu, když si tam dám dynamo 6V tak si budu připadat jak stará bába. zkusím kouknout po něčem silnějším. navíc když v hodpodě řeknu že mám na kole 6V dynamo, tak ně odtud ještě vyhodí :D

programator

« Odpověď #5 kdy: 21. 01. 2018, 22:41:42 »
asi máš pravdu, když si tam dám dynamo 6V tak si budu připadat jak stará bába. zkusím kouknout po něčem silnějším. navíc když v hodpodě řeknu že mám na kole 6V dynamo, tak ně odtud ještě vyhodí :D
ty seš takovej vů- a v hospodě se ti budou smát v každém případě.

Kit

« Odpověď #6 kdy: 21. 01. 2018, 22:52:57 »

Alternátor ze škodovky by mohl být to pravé. Výkon se u něj dá regulovat a můžeš tím přímo nabíjet 12V akumulátor.

mmm

« Odpověď #7 kdy: 21. 01. 2018, 22:57:17 »

700w je cca 1 hp. To je síla průměrného koně a ne člověka.

Kit

« Odpověď #8 kdy: 21. 01. 2018, 23:01:06 »

700w je cca 1 hp. To je síla průměrného koně a ne člověka.

Průměrný kůn podává výkon asi 10 hp.

DW

« Odpověď #9 kdy: 21. 01. 2018, 23:20:50 »
6V dynamo je pre deti... ale taky Van de Graffov generator ;) :D

« Odpověď #10 kdy: 21. 01. 2018, 23:35:01 »
tvl. já to chci přežíít :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 22. 01. 2018, 01:59:53 »
-To, co se dava na kolo, bylo dynamo mozna nekdy pred prvni svetovou valkou. Dnes uz vyhradne alternator.
-Treci prevod ma silene ztraty a k tem treba pridat ztraty kluznych lozisek, ktere nekteri udatni vyrobci do tech krapu davaji. Kluzna loziska kdysi melo ceskoslovenske "dynamo", ale dnes vidam takove, ktere se tomu konstrukci proklate podobaji a tipuji na treci loziska, tentokrat jiz ne z oceli, ale plastu. Takze kdyz alternator, tak vestaveny do stredu kola. To by se ale mohlo blbe zabudovavat do saloveho kola.
-Zarovku si doma neudelate, nemate vybaveni. Radsi si ji kupte.
-Zarovka vam rekne hovno o tom, jak makate. Ta vam bude leda tak priblizne davat predstavu o otackach. Na to, abyste vedel, "jak moc makate", musite znat otacky a kroutici moment.

Radsi si kupte pitomy tachometr na kolo s magnetickym snimacem impulsu, zkalibrujte podle velikosti kola a predstavujte si, jak rychle jedete. Podle nastavene zateze si pak predstavujte, jak hrozny kopec to je. 'Dynamo" vam, ve srovnani s tim tachometrem, nic neposkytne, akorat bude delat kraval a pridavat extra zatez, coz je vam k nicemu, protoze zatez si muzete uz tak nastavit takovou, ze by to kun neutahl.

pb.

« Odpověď #12 kdy: 22. 01. 2018, 06:54:02 »
... protoze zatez si muzete uz tak nastavit takovou, ze by to kun neutahl.
Samozřejmě, že by to kůň neutáhl. Koně na kole neuvidíte  ani v cirkusu.

« Odpověď #13 kdy: 22. 01. 2018, 07:18:23 »
Citace
- Hej, hej! Kam se hrneš?
- Jdu si zdřímnout.
- Je úterý, ne?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Karbous

« Odpověď #14 kdy: 22. 01. 2018, 07:28:18 »
...manzelka elektrickou decku jiste oceni....