Teď jsem měl na pohovoru týpka na DevOps pozici, znalost Pythonu a bash scriptování podmínkou. Vystupoval velice sebevědomně, ale hodně vařil z vody. Tak jsem ho pozval ještě na jedno kolo, tentokrát praktičtější.
Měl za úkol upravit 4 řádkový Python nebo Ruby script (oba jazyky měl v CV, mohl si vybrat), první úkol bylo upravit ho tak aby načítal jeden argument jako parametr z příkazové řádky a druhý úkol, měl zpracovat složitější datovou strukturu, kterou ten script vracel z API. Měl povolené se ptát, googlit, přítele na telefonu (to je u pohovoru trošku ošemetné, třeba bysme pak chtěli nabrat toho přítele

, prostě jak v normálním životě, žádnej opuštěnej ostrov s fixou a tabulí.
No tak začal tím, že googlil ten poziční parametr a přitom se dostal k funkci input/raw_input, takže po chvíli bádání to vyplodil s ní, to už jsem tušil, že Python se v jeho dlouhém seznamu programovacích jazyků objevil spíše náhoudou. Navíc tím jak se opravoval bylo vidět jak se mu plete syntaxe Ruby/Perlu/shellu dohromady, ale naštěstí se dobral výsledku. Tak jsem lépe upřesnil zadání, jestli by věděl, jak to bude vypadat když by argument byl jako první na příkazové řádce. Tak zase zkušeně zaguglil a vypadl odkaz:
https://stackoverflow.com/questions/1009860/how-to-read-process-command-line-argumentsChvíli zmateně skroloval stránkou a koukal na příklad s OptionParser, tak jsem ho radši nasměřoval na sys.argv. Po chvilce laborování dokázal sys.argv použít, ale zavedl do kódu chybu, kdy umazal z volání funkce pojmenovaný parametr. Pak jsem ho raději předal kolegovi, ten se ptal spíše na teoretické postupy.
Zpracování té datové struktury jsem v Pythonu radši přeskočil, byl to objekt dictionary + list of dictionaries vrácený z AWS API, ale protože řekl, že v shellu je mnohem jistější, tak jsem mu ukázal jak získat stejná data a protože už jsme byli v 50. minutě jeho hodinového grilování, tak jsem mu řekl, ať z výstupu vyfiltruje jistá data a pošle mi je zformátované v CSV. Maník místo toho přesměřoval výstup Python scriptu do souboru, kde vrácený objekt byl zobrazen Prettyprintem, shellová funkce vracela hezky zformátovaný JSON. No a chvíli rozjímal o tom jestli bude lepší grep nebo sed (kdyby si nechal ten shell command a řekl jq, tak už bych ho netrápil, sám se syntaxí jq občas dost bojuju), tak jsem mu řekl, ať zkusí grep. Zvládnul grepnout jeden string, no a to už byl konec.
Podle CV, 10 let praxe v oboru, zkušenosti s vývojem, security, QA, řadou unixových operačních systémů. Sám nám na pohovoru řekl, že už má nabídku jinde, ale nás zvažuje kvůli tomu, že to má blíž z domova

. Protože u nás před firmou nestojí fronta uchazečů, tak jsem byl ochoten ho přijmout, ale za juniorské peníze a zkusit to sním ve zkušebce, s tím, že se třeba chytne. To se zase nelíbilo vedení a bylo jim blbý nabízet juniorské podmínky někomu, kdo tvrdí, že je 10 let v praxi...
Já moc pohovory nevedu, tak nevím jestli to třeba nedělám příliš složité...