Otázky na pohovoru

PanLopata

Otázky na pohovoru
« kdy: 19. 01. 2018, 19:23:43 »
Ahoj,
obcas v roli hiring manazera na vyvojarskych pozicich premyslim, jake otazky asi kandidati dostavaji jinde. Ciste pro zajimavost a porovnani se zahranicim jsem spichnul crowdsourcing "system" (system je moc silne slovo) pro crowdsourcing otazek  Zatim tezky proof of concept. Co vy na to? http://www.bettercoder.io
« Poslední změna: 22. 01. 2018, 08:54:06 od Petr Krčmář »

Digi

Re:Otazky na pohovoru
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2018, 19:33:40 »
Běž trolit jinam.

PanLopata

« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2018, 19:47:55 »
Diky za prinosny comment, takhle konstruktivni zpetna vazba se jen tak nevidi :).

fewfwf

« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2018, 20:04:18 »
Ahoj,
obcas v roli hiring manazera na vyvojarskych pozicich premyslim, jake otazky asi kandidati dostavaji jinde ...
Zase další troll. Tahle témata by se měla mazat.

svetovyprogramator

« Odpověď #4 kdy: 19. 01. 2018, 20:06:03 »
Diky za prinosny comment, takhle konstruktivni zpetna vazba se jen tak nevidi :).
No Hiring manazer PanLopata se ptá jaké dostávaji uchazeči o práci otázky ... tak leda managera trollů bys mohl dělat.

dddddddd

« Odpověď #5 kdy: 19. 01. 2018, 20:12:02 »
Nekde davaji test co to je kernel, jak primountovat v linuxu obraz, jak vytvorit veliky GB soubor s dirami ze bude mit velikost jen v MB, co to znamena void*, co dela i++, co je polymorfismus, umite c++11, znate boost, znate git, jaky pouzivate webserver, co xml, co gdb.....

PanLopata

« Odpověď #6 kdy: 19. 01. 2018, 20:19:50 »
No, vypada to, ze nekteri lide tady jsou sebetrollovaci. Co je za trolling na tom, co jsem se zeptal? Nekomu se to nelibi? Tak at nereaguje. Chci fakt moc? Kde jsou ty casy, kdy sem lidi poslali prispevek typu "vytvoril jsem XY, co si o tom myslite" a ostatni spustili diskuzi k projektu. Tehdy mel clovek pocit, ze kreativni lide jeste jsou. Ted? Zda se ze slovni zasoba se zmensila a rozmohl se termin troll.

PanLopata

« Odpověď #7 kdy: 19. 01. 2018, 20:24:49 »
A velky dik dddddddddd. Tady to vypada, ze je svet jeste v poradku. Zajimave. Na i++ bych se stydel zeptat, s obavou, ze se mnou clovek vybehne, ze z nej delam blbce :).

ddd

« Odpověď #8 kdy: 19. 01. 2018, 20:37:35 »
No, vypada to, ze nekteri lide tady jsou sebetrollovaci. Co je za trolling na tom, co jsem se zeptal? Nekomu se to nelibi? Tak at nereaguje. Chci fakt moc? Kde jsou ty casy, kdy sem lidi poslali prispevek typu "vytvoril jsem XY, co si o tom myslite" a ostatni spustili diskuzi k projektu. Tehdy mel clovek pocit, ze kreativni lide jeste jsou. Ted? Zda se ze slovni zasoba se zmensila a rozmohl se termin troll.

Hodnocení čeho bys očekával? Není tam moc k vidění.

Obecně se mi nelíbí že uměle filtruješ, co uživatelé budou moct vidět.

Stejnětak teď požaduješ zaslání nějakých odpovědí pro to, aby uživatelé dostali token, který jim možná někdy zpřístupní nějaký obsah... Pokud to budeš dělat v reálném provozu, lidi ti tam budou psát bludy jen aby přes to prošli.

ddd

« Odpověď #9 kdy: 19. 01. 2018, 20:39:39 »
Zapomněl jsem napsat, že to vypadá jako spam, protože propaguješ portál, který má být založen na obsahu od nás ve fázi, kdy na něm žádný obsah není. To fakt zavání tím, že se snažíš jenom sehnat lidi, kteří ti tam ty otázky naházej.

Taky by mě zajímal byznys plán. Plánuješ ty data z toho pak přeprodávat dalším HR?

PanLopata

« Odpověď #10 kdy: 19. 01. 2018, 21:11:41 »
Padne argumenty, zkusim odpovedet:

1) Token - zatim kvuli tomu, aby clovek mel moznostse nejak dostat k otazkam, co ho zajimaji. Nechtel jsem tam cpat registraci s mailem, i kdyz ta by davala smysl, ale ne kazdej mail chce dat a nejde mi o sber hlav/leadu pro bodyshopy. Dale tusim kupu spamu a nesmyslu, takze to zamerne neni publikovano hned, aby bylo mozno to promazat a zformatovat/doformulovat. A pak taky nechci, at to nejakej "HR" prodavac hrncu vyzobe bez prinosu pro dev/tech orientovane lidi.

2) Data preprodavat nehodlam, HR ma sve okruhy vesmes velmi dobre zmapovane a otazky takto genericky jsou pro ne moc do sirky z geo hlediska. Spis mi jde o to nasypat to relevantnimi otazkami a nad temi pak spustit diskusi - je ta otazka dobra? Proc ano? Proc ne? Co tim kdo sleduje? Nepouzuvaji ji intervieweri jen proto, ze ji slyseli sami nekdy na pohovoru, pritom je to nic nevypovidajici/zbytecne diskvalifikacni otazka?

3) Byznys plan? Neni. Ucel? Je. Jde mi o lepsi pochopeni lidi, se kteryma delam. Jsem jednim z nich a chci, aby nabor fungoval, jak ma - at nikdo neplytva casem kandidatu stupidnimy dotazy, at nezarezava perspektivni kluky kvuli tomu, ze treba neumi dobre odprezentovat to, co maji v hlave (byt za klavesnici bez stres faktoru jedou jak certi), atd. Primarni je zlepsovani situace v tech oboru. No a k domene - na domene, na ktere to ted je, je to jen proto, ze byla po ruce (byt je urcena k jinemu ucelu), nechtelo se mi pro maly pokusny projekt registrovat samostatnou.

JardaH

« Odpověď #11 kdy: 19. 01. 2018, 21:21:26 »
Teď jsem měl na pohovoru týpka na DevOps pozici, znalost Pythonu a bash scriptování podmínkou. Vystupoval velice sebevědomně, ale hodně vařil z vody. Tak jsem ho pozval ještě na jedno kolo, tentokrát praktičtější.

Měl za úkol upravit 4 řádkový Python nebo Ruby script (oba jazyky měl v CV, mohl si vybrat), první úkol bylo upravit ho tak aby načítal jeden argument jako parametr z příkazové řádky a druhý úkol, měl zpracovat složitější datovou strukturu, kterou ten script vracel z API. Měl povolené se ptát, googlit, přítele na telefonu (to je u pohovoru trošku ošemetné, třeba bysme pak chtěli nabrat toho přítele :), prostě jak v normálním životě, žádnej opuštěnej ostrov s fixou a tabulí.

No tak začal tím, že googlil ten poziční parametr a přitom se dostal k funkci input/raw_input, takže po chvíli bádání to vyplodil s ní, to už jsem tušil, že Python se v jeho dlouhém seznamu programovacích jazyků objevil spíše náhoudou. Navíc tím jak se opravoval bylo vidět jak se mu plete syntaxe Ruby/Perlu/shellu dohromady, ale naštěstí se dobral výsledku. Tak jsem lépe upřesnil zadání, jestli by věděl, jak to bude vypadat když by argument byl jako první na příkazové řádce. Tak zase zkušeně zaguglil a vypadl odkaz:

https://stackoverflow.com/questions/1009860/how-to-read-process-command-line-arguments

Chvíli zmateně skroloval stránkou a koukal na příklad s OptionParser, tak jsem ho radši nasměřoval na sys.argv. Po chvilce laborování dokázal sys.argv použít, ale zavedl do kódu chybu, kdy umazal z volání funkce pojmenovaný parametr. Pak jsem ho raději předal kolegovi, ten se ptal spíše na teoretické postupy.

Zpracování té datové struktury jsem v Pythonu radši přeskočil, byl to objekt dictionary + list of dictionaries vrácený z AWS API, ale protože řekl, že v shellu je mnohem jistější, tak jsem mu ukázal jak získat stejná data a protože už jsme byli v 50. minutě jeho hodinového grilování, tak jsem mu řekl, ať z výstupu vyfiltruje jistá data a pošle mi je zformátované v CSV. Maník místo toho přesměřoval výstup Python scriptu do souboru, kde vrácený objekt byl zobrazen Prettyprintem, shellová funkce vracela hezky zformátovaný JSON. No a chvíli rozjímal o tom jestli bude lepší grep nebo sed (kdyby si nechal ten shell command a řekl jq, tak už bych ho netrápil, sám se syntaxí jq občas dost bojuju),  tak jsem mu řekl, ať zkusí grep. Zvládnul grepnout jeden string, no a to už byl konec.

Podle CV, 10 let praxe v oboru, zkušenosti s vývojem, security, QA, řadou unixových operačních systémů. Sám nám na pohovoru řekl, že už má nabídku jinde, ale nás zvažuje kvůli tomu, že to má blíž z domova :). Protože u nás před firmou nestojí fronta uchazečů, tak jsem byl ochoten ho přijmout, ale za juniorské peníze a zkusit to sním ve zkušebce, s tím, že se třeba chytne. To se zase nelíbilo vedení a bylo jim blbý nabízet juniorské podmínky někomu, kdo tvrdí, že je 10 let v praxi...

Já moc pohovory nevedu, tak nevím jestli to třeba nedělám příliš složité...

<sdfasdfa

« Odpověď #12 kdy: 19. 01. 2018, 21:48:43 »
1) ten python si tam asi napsal ze ho nekdy videl, pokud s tim nekdo dela aspon obden tak by si asi na sys.argv vzpomel.

2) mohl bych se u ceckare ptat na ++i, i++ (ja jsem vymyslel i i+-)

3) japonske firmy davaji ulohu podobnou koze, vlku, zeli, ale je tam vice veci a slozitejsi podminky

4) http://www.sw-samuraj.cz/2017/09/smutna-zprava-o-stavu-it-trhu.html

svetovyprogramator

« Odpověď #13 kdy: 19. 01. 2018, 21:50:16 »
Teď jsem měl na pohovoru týpka ...

bla bla bla

Já moc pohovory nevedu, tak nevím jestli to třeba nedělám příliš složité...
To mi taky nevíme protože tenhle blábol na román nikdo číst nebude

PanLopata

« Odpověď #14 kdy: 19. 01. 2018, 21:57:21 »
Zadny blabol, ja to precetl - kvuli takovym odpovedim jsem to vlakno zalozil.