Prijde mi, ze spousta diskuteru typu "vybodni se na XXX a delej YYY" zije v zaujeti sve technicke bubliny. Jinymi slovy, nikdy jsem nedelal aplikaci vylozene vhodnou pro YYY, zato jsem delal jen pro XXX, tak vidim jen XXX. A ono je treba jeste ZZZ.
Existuje spousta typu problemu a jejich reseni.
- Ultra low cost a casto i low power MCU: ruzne blbosti typu dalkove ovladace, ovladani mikrovlnky, atd. Do tohoto segmentu se casto profiluji ruzna FPGA typu Lattice iCE40 a neni k nim potreba MCU. Priklad: vetsinou jen development kity.
- Slozitejsi MCU/SoC typu vetsi AVRka/PICy nebo male ARMy/MIPSy/TriCore/PPC/apod: na slozitejsi a vypocetne narocnejsi aplikace, kde je stale ale nutny primy pristup na hardware v realtimove urovni (rizeni motoru, ruzne senzory). Priklad: Arduino
- "Velke procesory" s MMU a milionem periferii, na kterych bezi nejaky plnohodnotny OS, ktery zase prinasi vyhodu snadne konektivity, hromady hotovych veci, jednoduche debugovani, apod. Priklad: RPi,vsechny ty xxxPi.
Pokud bych teprve sel do oboru (od "nuly"), zabyval bych se uplne vsim a zacal bych zrejme prostredni kategorii. Ta ma dostatecne nizkourovnovy pristup, ale clovek neni pohlcen slozitosti tech velkych systemu. Na druhou stranu neni omezeni tech uplne malych, kde clovek zapasi s kde cim (malo pameti, malo periferii, dlouhy takt,atd.)