Zdravotná stolička Therapia a notebook

m

Zdravotná stolička Therapia a notebook
« kdy: 14. 01. 2018, 17:22:30 »
ahoj, viem ze sa tu na fore riesili zdravotne stolicky, pre neznalych židle:). Jemne pokukujem po tej therapii, aj ked za tie prachy by som cakal, ze to uz bude vediet aj varit.

ale k veci: aktualne pracujem na notebooku, bez ext. monitora a externej klavesnice, tj. "klasicky zhrbeny" a tiez s predklonenou hlavou, predpokladam, ze si to viete predstavit. ma zmysel si takuto stolicku kupovat ak budem aj nadalej takto predkloneny? tym, ze nemam ext. monitor, nemam dovod sediet "spravne" t.j. monitor vo vyske oci.  na ich webe som vsak nasiel "reklamne" video, kde frajer akoze pracuje aj na notase.  http://www.therapia.cz/biozony/
chapem, ze pocet chiropraktikov na tomto webe bude minimum, ale zaujimaju ma tiez nazory z praxe.

este jedna vec: Ondra Satai Nekola pisal, ze ju ma na mieru. Ondro, ako ti "zobrali miery"? treba ist do Roznova nad Radhostem? - ak sa nemylim, tam sidli vyrobca a mam to aj relativne nedaleko. Alebo mi ju staci objednat podla hmotnosti a vysky? cim je ta stolicka "na mieru" vylepsena oproti beznej vyrobe? o kolko sa zmenila cena oproti beznej vyrobe?

Re:Zdravotná stolička Therapia a notebook
« Odpověď #1 kdy: 14. 01. 2018, 17:55:18 »
Změřil jsem si svůj stůl (tehdy jsem neměl nastavitelný), zašel do prodejny v Holešovicích.

Tam nastavili elektrický stůl na výšku mého stolu a začali jsme zkoušet židle (nejen terapie). Postupně jsme se dostali k modelu a jeho nastavení, já vybral pár hloupostí kolem (druh a barva potahu, druh koleček, přesný tvar opěrky hlavy) a objednali jsme výrobu.

Cena byla stejná jako bych si to zaškrtal sám v katalogu, pokud mi paměť slouží.

Osobně bych si tipnul, že důležitější než židle je nejdřív pořešit ten notebook (alespoň zvednout a extra klávesnici)

« Odpověď #2 kdy: 14. 01. 2018, 17:58:58 »
Snad to trochu pomůže...

m

« Odpověď #3 kdy: 14. 01. 2018, 18:15:13 »
dik za odpovede.  asi teda zacnem riesit ten notas, resp. asi kupim najskor monitor a klavesnicu.

a na zaver rada pre mladsich kolegov: od skoly mastim v kuse ako progros cca 15 rokov na beznych kancelarskych stolickach v polohe ako pisem hore. ale poslednou dobou (budem mat 38r) zacinam pocitovat - zatial to pomenujem len ako "unavu chrbtice"  nie vyslovene bolest a paradoxne nesedim az tolko pri notase ako v minulosti - vtedy nebol problem 8-10 hodin v kuse. takze mladsi kolegovia, snazte sa sediet rovno, zrejme sa to naozaj postupne nahromadi:)

pekny zvysok vikendu

« Odpověď #4 kdy: 14. 01. 2018, 18:42:46 »
Raději bych doporučil si nejdříve udělat/navrhnout pořádné pracoviště, tj monitor do výše očí atd. Případně externí klávesnici/monitor... . A pak se teprve rozhodovat pro "dražší" židle.

Jinak k té terapii. Trochu jsem si na ní musel zvykat ale není to špatné posezení. Ty naše mají i "balónek" v opěrátku atd., dají se pěkně nastavit i do takové té ne úplně zafixované polohy, pokud to má někdo rád. Doporučuji ale zajít do obchodu a vyzkoušet, sedí se na ní trochu zvláštně.
Mají je v několika velikostech a umí to kombinovat z různých velikostních sad(tedy v obchodě, nevím jak přes web).

Trochu zklamáním jsou pro mne područky(alespoň ty co máme my, možná už mají lepší). Nejdou pořádně zafixovat, párkrát se nám při nějaké manipulaci se židlí zasekli v krajní poloze otočení. Ukotvení dole také není nejlepší a pokud se někdo o područky opírá tak mu to 5 let nevydrží.

Dejte pozor na výběr povrchu, nás na to bohužel neupozornili takže jsme vybírali jen podle barvy, ale některé pěkně vypadající (máme takový trochu hrubý) nejsou zrovna odolné (tj je to tak do zasedačky ale ne na časté sezení/používání).
Záleží ale jak je kdo opatrný, třeba při zasouvání opěradel pod stůl, nebo třeba někdo dává nohy pod sebe atp. Tak to je pak úplná tragédie.

Také pozor na váhové omezení, mají různé typy. Ale i přes "správný výběr", už jsme museli během záruky vyměnit několik koleček(ty mají asi jen jeden typ).

Židle a pracovní prostředí je sice hodně důležité, ale osobně(kdybych to platil já) bych raději investoval do něčeho s lepším poměrem cena/výkon. A možná něco se "síťovanými" zády. Kolega má takovou pěknou a sedí se na tom také dobře,V létě je to prý fajn. Typ nevím.
Pokud máte zdravotní problémy tak je to pro vás možná dobrá volba, ale samotná židle, pokud se na ní budete "kroutit" vám nepomůže možná i naopak. A pravděpodobně se vám na ní takovým způsobem ani nebude dobře sedět.

m

« Odpověď #5 kdy: 14. 01. 2018, 19:02:49 »
momentalne sedim  na tejto "Office Pro Calypso XL"
https://kancelarska-kresla.heureka.cz/office-pro-calypso-xl/ 

podla mna nie je zla, len mam uz dlhsiu dobu rozbity fixacny mechanizmus na operadle a teda nemozem sa do nej opriet - zrejme to sposobuje bliziace sa problemy.

k monitoru: moje lenovo T530 podporuje externe max 2560x1600. nasiel som napr. toto:
https://www.alza.sk/25-dell-up2518d-ultrasharp-d5091261.htm

co na to hovorite ako na bezny pracovny monitor? hry nehravam, 90% casu tam mam Eclipse/Idea/PhpStorm + browser.

inymi slovami ktore parametre su pre mna dolezite? priznam sa, nemam chut luskat recenzie monitorov, chcem len pracovny monitor s dobrym pomerom cena/vykon.

« Odpověď #6 kdy: 14. 01. 2018, 20:26:47 »
Papírově Dell slušný...

Hlavně ne TN (IPS a VA ano), 60Hz nebo víc a kompatibilní vstupy.

Velikost a rozlišení podle možností připojení a umístění. Podobně možnosti polohování.

jpu

« Odpověď #7 kdy: 14. 01. 2018, 20:46:59 »
ja som kupil pred par mesiacmi tento monitor
https://www.alza.sk/27-eizo-ev2750-bk-d3965054.htm
Mozem povedat, ze moje oci to citia. Akurat som si vypol to automaticke prisposobovanie jasu, lebo som videl, ze sa to pokusa stale vyrovnat. Oproti tomu, co som mal najskor, ktory mi dala firma (teraz to mam ako druhy monitor)
https://lcd-monitory.heureka.sk/acer-b246hl/#, tak to je ozaj poznat. Eizo som si platil za vlastne.

Jano7

« Odpověď #8 kdy: 14. 01. 2018, 21:56:30 »
dik za odpovede.  asi teda zacnem riesit ten notas, resp. asi kupim najskor monitor a klavesnicu.

a na zaver rada pre mladsich kolegov: od skoly mastim v kuse ako progros cca 15 rokov na beznych kancelarskych stolickach v polohe ako pisem hore. ale poslednou dobou (budem mat 38r) zacinam pocitovat - zatial to pomenujem len ako "unavu chrbtice"  nie vyslovene bolest a paradoxne nesedim az tolko pri notase ako v minulosti - vtedy nebol problem 8-10 hodin v kuse. takze mladsi kolegovia, snazte sa sediet rovno, zrejme sa to naozaj postupne nahromadi:)

pekny zvysok vikendu

Ja mám drevený stôl a stoličku z Ikey a som s nimi spokojný. Na to, aby človek sedel rovno, treba sebadisciplínu. Po čase to už ide samo.

Dôležitejšie ako stolička je pravidelný pohyb. Nič na svete sa nevyrovná Taiji, ale veľmi dobré sú beh, plávanie, strečing, joga, pilates, chôdza, túry, práca v záhrade. Treba robiť pravidelne prestávky, a rozhýbať sa. Som vo veku autora a tiež som presedel tisícky hodín pred počítačom. Môj chrbát však nikdy nebol tak fit, ako teraz. Práve vďaka pravidelnému pohybu.

Jose D

• 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 01. 2018, 22:11:42 »
este jedna vec: Ondra Satai Nekola pisal, ze ju ma na mieru. Ondro, ako ti "zobrali miery"? treba ist do Roznova nad Radhostem? - ak sa nemylim, tam sidli vyrobca a mam to aj relativne nedaleko. Alebo mi ju staci objednat podla hmotnosti a vysky? cim je ta stolicka "na mieru" vylepsena oproti beznej vyrobe? o kolko sa zmenila cena oproti beznej vyrobe?

já ji měl. Ohledně onoho "na míru" - mají jich víc variant, a v prodejně si to vyzkoušíš. Aspon když já jsem si ji kupoval (2013?) to tak bylo. Opěrky pro ruce a hlavu maj taky ve více variantách. Ta cena se nějak výrazně nezhoršila - ono už v základu to stálo něco okolo 18k.

nejsem expertem na zdravé sezení, ale pochybuju že s notebookem jde pracovat nějak zdravě.

« Odpověď #10 kdy: 15. 01. 2018, 09:57:52 »
za podminek popsanych tazatelem bych dal takovouto odpoved: vybodni se na zidli a ty penize vraz do polohovatelneho stolu.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

asdfjkl;

« Odpověď #11 kdy: 15. 01. 2018, 10:35:06 »
anebo ani ne polohovatelny stul, ale rameno nebo polohovatelny ministolek jako varidesk

Lama

Lama

« Odpověď #13 kdy: 15. 01. 2018, 15:03:35 »
Jinak bych prošel bazary, jestli Ulán třeba za polovic neprodává tu svou (pokud mu ji už nezabavili exekutoři). Měl bys to i s podpisem.  :D

I_1o\/€_Ł$D

« Odpověď #14 kdy: 16. 01. 2018, 09:16:42 »
ahoj, viem ze sa tu na fore riesili zdravotne stolicky, pre neznalych židle:). Jemne pokukujem po tej therapii, aj ked za tie prachy by som cakal, ze to uz bude vediet aj varit.

ale k veci: aktualne pracujem na notebooku, bez ext. monitora a externej klavesnice, tj. "klasicky zhrbeny" a tiez s predklonenou hlavou, predpokladam, ze si to viete predstavit. ma zmysel si takuto stolicku kupovat ak budem aj nadalej takto predkloneny? tym, ze nemam ext. monitor, nemam dovod sediet "spravne" t.j. monitor vo vyske oci.  na ich webe som vsak nasiel "reklamne" video, kde frajer akoze pracuje aj na notase.  http://www.therapia.cz/biozony/
chapem, ze pocet chiropraktikov na tomto webe bude minimum, ale zaujimaju ma tiez nazory z praxe.

OP, pokud nejsi tlusté prase (120 kg+), kup si normální polohovatelnou židli s opěrkou na hlavu, kup si MARKUSe z IKEA (za 3500 CZK), má to polohovatelnou výšku i sklon opěráku na záda, opěrka hlavy funguje skvěle i pro osoby okolo 185 cm. Zajeď si do Ostravy, vyzkoušej na místě a pokud bude sedět, odvez. Je zbytečné vyhazovat 20 tisíc za ergonomickou židli, když to samé prodávají za tři a půl tisíce...

MARKUS je něco jako DELL U2412M mezi monitory. Nejoblíbenější, nejprodávanější a s nejlepším poměrem cena/výkon. Tipuji, že rozdíl ve kvalitě mezi Bizonem a Markusem bude 5 %, a to prostě neodpovídá tak velkému cenovému rozdílu.

Používám ji přes tři roky, osm hodin denně a více a stále vše drží jako by byla nová. Do té doby, než jsem vyměnil židli, měl jsem problémy s krkem i se zády, rozdíl by patrný ihned a takřka po dvou měsících bolesti zmizely úplně.

http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20309729/#/70261150

Tohle není žádná reklama, většina toho co prodávají v IKEA jsou naprosté šmejdy z levných čínských materiálou, ale tohle je světlá vyjímka.