Jak vytvořit Active Directory v Linuxu?

Jak vytvořit Active Directory v Linuxu?
« kdy: 15. 02. 2011, 16:27:05 »
Ahoj, jsem tu nováček a potřebuji poradit.

Docela rád bych rozjel Active Directory z Windows v linuxu. Nejspíš to půjde přes LDAP a Sambu, ale není náhodou něco lepšího?

Co potřebuji? Uživatele, kteří se mohou připojit kdekoliv v síti a pro každého domovskou složkou.

Markoniuss

• *
  • 19
  • IT Systémový administrátor
    • Zobrazit profil
    • Markoniuss
Re: Jak vytvořit Active Directory v Linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2011, 16:48:53 »
Jedna rada, použij Windows  ;) Fakt Samba je něco tak strašného, že se to vyplatí jen na základní share, ale jinak je to relativně nepoužitelný produkt.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2011, 17:21:24 »
Použijte NT doménu s domain logon. Active Directory se na Linuxu provozuje opravdu špatně.

xyz

« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2011, 18:29:18 »
lepsiu podporu Active Directory v Sambe by mala prisniest az jej verzia 4:
http://www.root.cz/zpravicky/samba-4-prinese-podporu-active-directory/

momentalne je ale este stale vo vyvoji, no vraj by niekedy v priebehu tohto roka mohli vypustit verziu do finale

« Odpověď #4 kdy: 15. 02. 2011, 19:48:35 »
Asi jsem to špatně napsal. Active directory byl jen příklad. Není snad v linuxu něco, co by připojilo linux klienta na linux server v doméně? (ala připojení do domény ve Widlích)

Nebo?

Vytvořil bych uživatele(=účty) na serveru (normálně) a že by se na klientu mohl uživatel příhlásit na PC s účtem ze serveru?

Takhle jsem asi tak nějak myslel :)

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2011, 16:15:33 »
Taky by mě to zajímalo, jestli něco na tento způsob existuje. Z toho důvodu nenasazuju Linux jak hlavní operační systém na desktopy, protože spravovat to, to bych se z toho opupínkoval. Na MS si nastavim všechno do detailů a když se to umí, běhá to perfektně. Do doby, než bude něco jako AD pro Linux se vyplatí jak finančně tak časově nakoupit si MS licence a udržovat MS.... Jiná situace je ovšem na serverech ;) tam bych viděl MS možná jen na WWW, protože ač se to nezdá, tak nové IIS je v mnoha případech rychlejší, neź Apache. Čemuž se sám divím, ale je to tak...

czipis

« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2011, 19:05:38 »
nedavno jsem zkousel ClearOS. Zalozene na CentOSu. Ma to kupu funkci jako proxy,VPN, firewall, QoS, mailserver a taky Sambu. Vse administrovatelne pres webove rozhrani. Windows domenu jsem tam "naklikal" za par okamziku (ma to podporu i pro roaming profile), uzivatelske ucity se ukladaji do LDAPu. byl jsem prekvapeny kolik funkci to ma.

http://www.clearfoundation.com/Software/overview.html

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2011, 19:06:49 »
Vytvořil bych uživatele(=účty) na serveru (normálně) a že by se na klientu mohl uživatel příhlásit na PC s účtem ze serveru?

Ano, normální LDAP.

ghost

« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2011, 19:34:55 »
Ja kdysi zkousel NIS + NFS, nastavene do pul hodiny ... linux -> linux bez problemu

jik

« Odpověď #9 kdy: 17. 02. 2011, 12:03:59 »
Pro propojení Linux - Linux se mi Samba jeví jako zvrhlost. NFS je jednoduché a bezproblémové.

Markoniuss

• *
  • 19
  • IT Systémový administrátor
    • Zobrazit profil
    • Markoniuss
« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2011, 14:10:01 »
Pro propojení Linux - Linux se mi Samba jeví jako zvrhlost. NFS je jednoduché a bezproblémové.

No nevím, já si s NFS hrál a výkon je fakt bída, ale zase je otázka na co se to používá. Já NFS použil jako přípojný bod ve VMWare ESX pro virtuální disk mašiny a byl to děs a hrůza.

Alan

Re:Jak vytvořit Active Directory v Linuxu?
« Odpověď #11 kdy: 06. 03. 2015, 14:02:15 »
Pro propojení Unixových pčítačů má sloužít NIS.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Network_Information_Service
Je to něco jako Windowsovská doména.

ToJeJedno

« Odpověď #12 kdy: 06. 03. 2015, 14:51:53 »
naco tvorit ked uz to existuje?

http://www.zentyal.org/

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 06. 03. 2015, 15:03:33 »
Kristova noho, kdo tu mrtvolu vykopal? A ten NIS to teda dorazil. To bude terno!  ::) ;D

VK

« Odpověď #14 kdy: 06. 03. 2015, 16:41:28 »
Tak úplně nejsnazší způsob je použít Zentyal (nejlépe instalovat jako headless server, Ubuntu server 14.04 pouze s SSH + Zentyal z repozitáře), a používat to jak pro Windows, tak Linux. A k tomu bych doporučil OpenSUSE 13.1, protože připojení do domény je díky YaSTu velmi snadné.