Notebook bez operačního systému

Notebook bez operačního systému
« kdy: 15. 02. 2011, 11:59:31 »
Zdravíčko

Vyberám notebook. Sortiment notebookov bez OS je dosť slabý, tak by som sa rád spýtal, aký je postup a či je bez problémov odmietnutie nanúteného windowsu. Našiel som aj vyhovujúci NB bez OS, ale píšu že to má "DOS License". Nerád by som platil niekomu, koho software nehodlám používať.
« Poslední změna: 15. 02. 2011, 13:03:41 od Petr Krčmář »

Fido

Re: Notebook bez OS
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2011, 12:28:28 »
Pravdepodobne pujde o freedos. Ten byva za cca 10 Kc. Rada prodejcu to takto resi, protoze prodej zcela bez OS je problematicky.
Nicmene domoci se koupe bez vnucenych windows je temer nadlidsky ukol. Temer nikdo neni ochoten o ne snizit cenu, za velky uspech lze pokladat to, ze si misto nich muzete zvolit treba vetsi disk nebo vice pameti.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re: Notebook bez operačního systému
« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2011, 15:28:20 »
Vratit Widle je temer nemozne. Kdysi se to povedlo par lidem na zaklade nejake klauzule, ktera v EULA pri prvnim spusteni tvrdila, ze pokud nesouhlasite, mate Widle vratit prodejci. Vyzadalo si to nekolikatydeni korespondenci s prodejce, ktery ty Widle nakonec proplatil, asi proto, aby mel pokoj. Viz zde: http://b4.vu/g/toshiba.html

Sten

« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2011, 17:25:43 »
Dle EULA můžete vrátit Windows, pokud s tou licencí nesouhlasíte (licenci si můžete přečíst až při prvním spuštění počítače). Ale taky se může stát, že vám prodejce vezme celý notebook a vrátí peníze (přeci jen si kupujete komplet). Prodat notebook bez OS je velmi obtížné, protože to není samostatně funkční celek. Takže pokud opravdu nechcete kupovat Windows, snažte se najít notebook s DOSem nebo Linuxem (sice často nefunkčním, ale alespoň něco tam je).

alfi

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 15. 02. 2011, 17:58:12 »
já jsem hledání nb bez widlí raději vzdal. nabídka je fakt mizerná.. jednou za čas tam stejně potřebuju něco vyzkoušet.. a pak, až ho jednou vyměním za novější, tenhle stejně nejspíš půjde někam "do služby", kde widle budou zase potřeba (a kupovat je dodatečně se docela prodraží - někdy je to víc, než za celý starší nb/pc!)

z pohledu microsoftu je to ale geniální prodejní strategie - zboží si koupí úplně všichni, i ti, co ho tak úplně nechtějí, protože jinak to nejde.. uvidíme, co časem předvede google a chromium - jestli stejné železo bez widlí bude levnější, je šance, že se to zase změní :-)

FrostyX

« Odpověď #5 kdy: 15. 02. 2011, 18:01:30 »
Taky bych radši doporučil koupit radši něco bez OS / linuxem / dosem (pokud v aktuální nabídce nic není, tak třeba chvíli počkat). Jinak jsem zahlíd že na abclinuxu vrácení win výrobci už pár lidí řešilo ...

Například:
http://www.abclinuxu.cz/blog/kamil_paral/2008/8/vraceni-licence-windows-u-lenovo-cr
http://www.abclinuxu.cz/blog/dumblog/2010/9/navraceni-refundace-licence-win7-lenovu
http://www.abclinuxu.cz/blog/tomas_jedlicka/2009/10/vraceni-nevyuzite-licence-windows-vista-a-notebook-lenovo
http://www.abclinuxu.cz/blog/miloslavponkrac/2008/9/vraceni-licence-windows-vista-u-hp

j

« Odpověď #6 kdy: 15. 02. 2011, 19:36:00 »
nechci trollovat, ale na alze je například k dispozici 52 modelů notebooků bez OS... to je slušný výběr...

FrostyX

« Odpověď #7 kdy: 15. 02. 2011, 19:56:02 »
To ano, ale OS není jediný parametr podle kterého vybíráš notebook. Když budu chtít Notebook bez OS s matným displayem, už je jich jen 5. Záleží na čem autorovi záleží.

arthur

« Odpověď #8 kdy: 15. 02. 2011, 20:20:40 »
Ano, presne to jsem resil nekolik mesicu - vykonny notebook s matnym displayem a vysokym rozlisenim pri normalni velikosti, nejlepe bez OS.   Nasel jsem presne co jsem chtel - ale s Win7. Alternativa proste nebyla.  Nad 20kKc nemas sanci.

O par mesicu pozdeji tentyz problem s netbookem. 8.9" se temer neda sehnat, a kdyz, tak jeden jediny vyrobek s WinXP.  Ale v tomto pripade me to tolik nestve protoze mi v linuxu nefunguje mikrofon a webkamera, takze az budu nekdy chtit skypovat, nabootuju do Widli s pocitem ze je aspon jednou za rok vyuziju :-)

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2011, 20:58:17 »
Bez OS jdou koupit obvykle jen nejnižší řady. Což mě osobně nevadilo, když jsem si kupoval NTB, protože jsem přesně to chtěl - chtěl jsem prostě jen "surfovadlo".
Nyní uvažuji co, až doslouží. Nejraději bych něco s malou spotřebou (např. na ARM) a displejem čitelným na slunci (např. Pixel QI), zcela pasivně chlazeného (bez větráčků) a zcela bez pohyblivých součástí (tedy SSD, nebo paměťovou kartu místo HDD) a s dlouhou výdrží na baterie. Tak snad mi vydrží, než bude něco takového na trhu.

Druhou skupinou NTB bez OS jsou ty z konfigurátorů, např. Dell. Ovšem ty jsou zpravidla dražší, než modely s WIN z obchodu, takže úspora se nekoná :(.

stilett

« Odpověď #10 kdy: 15. 02. 2011, 22:19:58 »
Situace je poněkud špatná. Námaha vynaložená na vracení peněz za Windows za ty peníze nestojí. Ti, kterým se to podařilo, to dělali spíš ze zásady.

Když jsem nedávno hledal notebook, stanovil jsem si tato kritéria:
  • matný displej
  • výkonný
  • bez systému
  • ne ASUS a ACER
Zjistil jsem, že mám smůlu.

Když jsem si kupoval současný notebook (Fujitsu-Siemens Esprimo V5545), situace byla daleko lepší. Alfa Computer prodával víceméně všechny notebooky této řady ve verzi s Windows i bez systému a ty bez systému byly odpovídajícím způsobem levnější než ty s Windows. Od té doby Fujistu-Siemens přestalo dělat tu pracovní řadu, spousta jejich notebooků má lesklé displeje a Alfa Computer má všechny notebooku této značky s Windows 7.

Takže tak.

Nassir

« Odpověď #11 kdy: 15. 02. 2011, 22:36:59 »
Stav, kedy si musim kupit nieco, co nechcem ma stve. Ale cudujem sa, ze niekomu vobec vratia peniaze za nepouzity windows. Skutocnost je taka, ze cena predinstalovaneho windows je dotovana, niekolko demoverzii nepotrebnych programov je takisto pre vyrobcu zarobok (realne dostanu peniaze za nainstalovanie dema, namiesto aby za licenciu platili !), takze moj odhad je, ze ten windows je za polovicnu cenu ak nie menej ako keby ste ho chceli kupit samostatne.
Drobnost v podobe uplne nepouzitelneho pocitaca uz len z dovodu nahodne vyskakujucich okienok s napismi "nechcete si kupit moju nepotrebnu licenciu k ms office?" a "najlepsi neodstranitelny antivirus, ktory by ste pri linuxe nepotrebovali...." uz takmer ani neriesim...

kuk

« Odpověď #12 kdy: 15. 02. 2011, 23:54:51 »
Napis do CZC obchodnikum o co mas zajem.

Arthur

« Odpověď #13 kdy: 16. 02. 2011, 19:09:08 »
a jeste neco:  nejde jen o to koupit s notebookem Win vs. Lin.  I ty Widle jsou pro dany model casto jen v jedne jedine verzi/variante, ktera nemusi zajemci vyhovovat i kdyby je chtel.  Napr. ja jsem dostal s ntb, ktery ma 4GB RAM (a je rozsiritelny na 8GB - coz take neni samozrejmost) Win7 v 32bit verzi !!! ,  takze OS, ktery dodali de facto neni plne kompatibilni s HW ...  i kdyz tohle by se mozna uhadat dalo.

Nomen

« Odpověď #14 kdy: 17. 02. 2011, 07:54:07 »
a jeste neco:  nejde jen o to koupit s notebookem Win vs. Lin.  I ty Widle jsou pro dany model casto jen v jedne jedine verzi/variante, ktera nemusi zajemci vyhovovat i kdyby je chtel.  Napr. ja jsem dostal s ntb, ktery ma 4GB RAM (a je rozsiritelny na 8GB - coz take neni samozrejmost) Win7 v 32bit verzi !!! ,  takze OS, ktery dodali de facto neni plne kompatibilni s HW ...  i kdyz tohle by se mozna uhadat dalo.

Nejen to. Existují také "krabicové" retail licence Windows a multilicence. Co jejich držitelé? Proč by si ti měli kupovat nepotřebnou OEM licenci?