Má smysl RAID1 na PC, když mám NAS?

Re:Má smysl RAID1 na PC, když mám NAS?
« Odpověď #15 kdy: 02. 01. 2018, 17:34:00 »
Pokud ten on board radic ma delat nejaky podivny HW RAID od vyrobce, ktery zkonstruoval podle zjeveni ve snu, tak na tom by me znervoznovalo nejvice to, ze uz jsem parkrat cetl (i zde), ze se nekomu vysypal HW, ale nebylo jak se dolamat k datum na tech discich, prestoze byly funkcni.

To už je jen o tom nekupovat exotické značky řadičů.
Pro domácí použití, a pokud nemáte firmu, která Vám to bude supportovat (kdo si to může dovolit?), je to drahá hračka.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 02. 01. 2018, 19:02:51 »
To už je jen o tom nekupovat exotické značky řadičů.

Nebo si takova moba kupte dve a az odejde prvni, pouzijte druhe, abyste honem odmigroval data.

J.P.

« Odpověď #17 kdy: 02. 01. 2018, 23:09:39 »
red:  píšeš o verzování souborů, ksfj píše o historizaci záloh. Předpokládám, že oba myslíte totéž?
V počítači poběží Win 10 Pro. Jakou výkonnou kartu pro RAID1 bys mi doporučil? PC stavím na Cofee Lake i5-8400, základní desku ještě vybranou nemám.
SATA disky do PC koupím dva Samsung SSD 850 EVO - 500GB nebo Crucial MX300 - 525GB, zatím pročítám recenze.

red

« Odpověď #18 kdy: 03. 01. 2018, 10:35:07 »
Ne, ja jsem mel namysli verzovani souboru na NASu v ramci jejich zalohovaci/synchronizacni aplikace (projdi si to synology a jejich aplikace) - umoznuje na NASu drzet vice "verzi" stejneho souboru.
Napr. vytvoris dokument preklad.doc, ten je aplikaci synchronizovan na NAS, za tyden ten dokument zeditujes (pripises, vymazes, jakakoliv zmena treba i cryptovirem) - dokument je znovu synchronizovan na NAS ale zaroven na NASu se drzi i predchozi verze tehoz dokumentu.
Neni pritom nutne mit oddil z NASu pripojeny pres smb/cifs v OS Windows.

ksfj myslel asi neco jako ze mas mit kazdou vytvorenou zalohu zvlast (jinde na jinym zarizeni/disku/flashce atd.). Proste ze ty zalohy nebudes prepisovat vzdy aktualni zalohou.
Prakticky to je archivace, jednou za cas (archivovane data neprepisujes), je to narocne na ulozny prostor (napr. disky (hdd), opticka media, archivacni pasky) a tim i financne.

RAID radic staci jakykoliv s baterii ktera zalohuje cache, napr. tento, budes k nemu potrebovat i SAS kabel - na SAS konektor kabelu muzes zapojit i SATA disk.
Nebo cokoliv podobneho napr. od LSI.
Driver do Windows 10 by mel odpovidat driveru pro Windows Server 2016.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 03. 01. 2018, 10:52:48 »
ksfj myslel asi neco jako ze mas mit kazdou vytvorenou zalohu zvlast (jinde na jinym zarizeni/disku/flashce atd.). Proste ze ty zalohy nebudes prepisovat vzdy aktualni zalohou.
Prakticky to je archivace, jednou za cas (archivovane data neprepisujes), je to narocne na ulozny prostor (napr. disky (hdd), opticka media, archivacni pasky) a tim i financne.

S tou narocnosti na ulozny prostor to neni tak hrozne, kdyz se pouzije neco jako rdiff-backup. Ten by mel existovat i pro Widle, prinejmensim asi pod Cygwinem, ale treba existuji widlovatejsi programy, ktere funguji na podobnem principu.

j

« Odpověď #20 kdy: 03. 01. 2018, 10:54:42 »
...
K sasovymu radici bez backplane se satovy disky pripojujou rozctyrkou ... Neco takovyho https://www.czc.cz/delock-sas-mini-36-pin-4x-sata-metall-50-cm/79882/produkt

asdf111

« Odpověď #21 kdy: 03. 01. 2018, 11:45:18 »
XOR na RAID5 zvladne kazdy procesor s prstom v nose :) RAID0 a RAID1 zatazuju procesor takmer klasickym IO loadom, cize o nic viac ako non RAID setup. V domacom prostredi nevidim dovod pouzivat nieco ine ako SW RAID, ci uz LVM, MDADM, alebo BTRFS/ZFS.

Ale ako v pripade OP, externy backup ma (aj s RAIDom dufajme), cize mirror na lokale mu len znizi downtime, resp zvisi dostupnost stanice, cize ako povedali ini, zalezi od priorit, alebo pouzitia stanice, ak to nie je na pracovne ucely, tak to je zbytocne :)

dustin

« Odpověď #22 kdy: 03. 01. 2018, 12:19:58 »
Pochopil jsem, že je tu diskuse o windowsí pracovní stanici, proto zřejmě ty návrhy na HW raid. U linuxu s širokou nabídkou prověřených a přenositelných softwarových řešení by byl HW raid na pracovní stanici IMO zcela zbytečný.

J.P.

« Odpověď #23 kdy: 03. 01. 2018, 12:52:50 »
Ne, ja jsem mel namysli verzovani souboru na NASu v ramci jejich zalohovaci/synchronizacni aplikace (projdi si to synology a jejich aplikace) - umoznuje na NASu drzet vice "verzi" stejneho souboru.
Napr. vytvoris dokument preklad.doc, ten je aplikaci synchronizovan na NAS, za tyden ten dokument zeditujes (pripises, vymazes, jakakoliv zmena treba i cryptovirem) - dokument je znovu synchronizovan na NAS ale zaroven na NASu se drzi i predchozi verze tehoz dokumentu.
Neni pritom nutne mit oddil z NASu pripojeny pres smb/cifs v OS Windows.

Více verzí stejného souboru neznamená více souborů a tedy zvyšování nároků na prostor?

dustin

« Odpověď #24 kdy: 03. 01. 2018, 13:09:00 »
Předpokládám, že je zálohovací řešení dostatečně inteligentní, aby umělo deduplikaci stejných souborů.

Používáme backuppc a na zálohovacím stroji máme po mnoha letech 46TB souborů, které deduplikované a komprimované zabírají na filesystému fyzicky 9TB. Dnes bych se asi spíše díval po něčem se ZFS.

J.P.

« Odpověď #25 kdy: 03. 01. 2018, 16:27:09 »
Co je ZFS?

« Odpověď #26 kdy: 03. 01. 2018, 16:52:54 »
Pochopil jsem, že je tu diskuse o windowsí pracovní stanici, proto zřejmě ty návrhy na HW raid. U linuxu s širokou nabídkou prověřených a přenositelných softwarových řešení by byl HW raid na pracovní stanici IMO zcela zbytečný.

To není vůbec pravda. Jde hlavně o CPU offloading. Tedy: předáte data řadiči, a CPU se dál věnuje jiné činnosti.

« Odpověď #27 kdy: 03. 01. 2018, 16:56:50 »
K sasovymu radici bez backplane se satovy disky pripojujou rozctyrkou ... Neco takovyho https://www.czc.cz/delock-sas-mini-36-pin-4x-sata-metall-50-cm/79882/produkt

Jenže takto přenesete maximálně 4 paralelní kanály. Pokud připojujete jen 4 disky, je backplane zbytečný. Backplane má smysl, pokud je spojený s expanderem - tj. jedním kabelem se připojí třeba 16 disků. Ale nevýhodou je pak zase mizerný výkon, mít na 16 disků jen 4 kanály není nic moc. Backplany a expandery jsou řešení hlavně pro entry level servery. Backplany bez expanderů jsou možné, pohodlné, ale znamenají náklady navíc.

Kit

« Odpověď #28 kdy: 03. 01. 2018, 17:13:26 »
Co je ZFS?

ZFS je souborový systém, který umí deduplikaci a má spoustu dalších užitečných vlastností.

dustin

« Odpověď #29 kdy: 03. 01. 2018, 17:47:44 »
To není vůbec pravda. Jde hlavně o CPU offloading. Tedy: předáte data řadiči, a CPU se dál věnuje jiné činnosti.

Raid5,6 nepoužívám, ale pro md raid1 a raid10 je zátěž CPU naprosto minimální, příslušná vlákna kernelu jsou vidět v topu. Máme několik 8diskových RAID10 a zátěž nula nic. S řadičem pořád komunikuje přes DMA, takže také jen předá data a víc se o ně nestará, jen to musí řešit častěji a dat je víc.

ZFS je jiné kafe, ale ten dělá spoustu dalších věcí.

HW raid s baterkou se hodí proto, že má velikou zálohovanou write/read keš a i rotační disky mají velice rychlý flush. Je to pěkně vidět např. u mysql, kde pro HW raid lze použít innodb_flush_log_at_trx_commit na synchronní sync, zatímco na SW raidu s rotačními disky je nutné zvolit zpožděný flush, jinak jde výkon razantně dolů. Dnes v době SSD už to tolik nepálí, tam je rozdíl minimální.