Kniha pro učení/zlepšení angličtiny

Karel

Kniha pro učení/zlepšení angličtiny
« kdy: 01. 01. 2018, 14:33:06 »
Pěkný den,  chtěl bych si zlepsit svou angličtinu - aktuálně na nekomunikativní úrovni. Čtení technické dokumentace tak nějak zvládám. Četl jsem o různých anglických knihách, pomoci kterých se dá učit. Neměl by někdo nějaké doporučení? Nejlépe pro mírně pokročilého začátečníka. Na e-bay jsem něco našel, ale nevím co koupit abych nekoupil knihu na dvě věci.

knihy

Re:Kniha pro učení/zlepšení angličtiny
« Odpověď #1 kdy: 01. 01. 2018, 14:58:36 »
jestli nejste jen další troll, prodám

Louise Hashemi and Barbara Thomas - Grammar for First Certificate - za 200 Kč.

MD

« Odpověď #2 kdy: 01. 01. 2018, 15:52:39 »
Citace
Pěkný den,  chtěl bych si zlepsit svou angličtinu - aktuálně na nekomunikativní úrovni. Čtení technické dokumentace tak nějak zvládám. Četl jsem o různých anglických knihách, pomoci kterých se dá učit. Neměl by někdo nějaké doporučení? Nejlépe pro mírně pokročilého začátečníka. Na e-bay jsem něco našel, ale nevím co koupit abych nekoupil knihu na dvě věci.

Záleží, co chcete zlepšit. Pokud vám jde hodně o slovíčka a nějakou tu základní gramatiku, tak si kupte nějakou odbornou knihu o tématu, které vás zajímá a zkuste ji (se slovníkem, popř. gramatikou) přečíst. Odborné knihy obvykle neobsahují moc idiomů a podobných záludností a jejich jazyk je celkem jednoduchý. Naučíte se spoustu slovíček a poznáte, jak se gramatika užívá v praxi.

Ze začátku to může být dost peklo, ale z mojí zkušenosti můžu říci, že se opravdu dostaví (výrazné) zlepšení.

Další možností je zkusit nějakou beletrii (tak 10-15 let zpátky bych doporučil třeba Harryho Pottera vzhledem k použité angličtině a ne moc velkému počtu idiomů). Asi ale nebude problém ani s čímkoliv, co teď "frčí".

Také existují dvojjazyčná vydání knih (každá stránka je rozložena do dvou, jedné české, druhé anglické, takže se můžete hned podívat na překlad a srovnávat). Myslím, že jsem viděl v takové verzi třeba Barvu kouzel od Pratchetta. Tady ale bude výběr dost omezený.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 01. 2018, 16:45:20 »
Knihy jsou pekna vec, ale pokud chces zlepsit komunikativni anglictinu doporucuji sehnat rodileho mluvciho a zajit s nim semtam na pivko, pripadne si zaplatit hodiny, ktere se daji sehnat uz od cca 250/h. Zadny zbytecny reseni gramatiky a jen mluvit mluvit a mluvit. K tomu koukat na filmy v anglickem originale, cteni a pujde to vpred dost rychle.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 01. 2018, 17:06:21 »
Calvin & Hobes.

Q

« Odpověď #5 kdy: 01. 01. 2018, 17:40:58 »
Zadny zbytecny reseni gramatiky a jen mluvit mluvit a mluvit. K tomu koukat na filmy v anglickem originale, cteni a pujde to vpred dost rychle.
Taky by se mi něco hodilo, ale tu gramatiku zazdít úplně nechci. Asi rok a čtvrt tomu jsem si do mobilu stáhl Duolingo. Oproti začátku jsem se dost posunul, ale není to ono. Když jsem to dělal, tak jsem měl sadu dvaceti otázek na minulý čas a dělal jsem nějaký ten jejich minulý čas. Musel jsem u toho přemýšlet. Teď už čtvrt roku víceméně jen opakuji a to je problém. Jsou to pořád ty samé věty a mozek se adaptoval. Povětšinou to umím udělat, ale ta angličtina se odsunula do pozadí. Neuronová síť si našla vlastní cestičky.

Mám koupenou i nějakou dvoujazyčnou knihu, jak tady padlo. Jedna strana česky, druhá anglicky, ale chybí mi ještě nějaká třetí strana, která by říkala proč to je tak a ne jinak.

S anglickými filmy je problém. Dívá se mi na ně o poznání snáz, než na filmy v původním znění v jazyce, který neznám vůbec, ale ty titulky prostě potřebuji. To že odposlouchám 30% mě nespasí.

Není nějaký software, který by byl propracovanější, než to duolingo, u kterého mi mimochodem taky dost chybělo nějaké to vysvětlení proč?

dword

« Odpověď #6 kdy: 01. 01. 2018, 17:56:41 »
Já jsem se učil tak, že jsem nečetl příručky, ale práve četl anglické texty, čili pozoroval jak to oni dělají. Když jsem narazil na něco co neznám, dohledal jsem si o co jde, zda to je nějaká fráze, kdy se použivá, zda má nějaká specifická užití a podobně. Bez toho jsem vlastně nebyl schopen pochopit ten text.

Také jsem zkoušel různé přiručky, ale jednak nebyla motivace to číst a také člověk nemusí znát úplně vše, ale měl by znát to co se používá. Proto se mi stalo ideálním řešením koupit si nějakou knihu rovnou v angličtině, s tématem co mne zajíma. Tím že jsem ji četl, jsem nasával postupně nové prvky či slovíčka.

Prostě přeneseně řečeno, průzkum bojem, s důrazem na pragmatismus.

A pak je důležité to v určité fázi obrátit a zkusit ty texty tvořit. Tam si teprve člověk uvědomí zda to opravdu zná či nikoliv. Při čtení má člověk někdy tendence přeskakovat, domýšlet si a podobně. Kdyby to nebyl root.cz, tak bych třeba dopořučil: zkus přepsat svůj příspěvek zde na fóru do angličtiny a zjístíš jak na tom jsi. Ale raději ne, hned bys byl ukamenován místními trolly ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 01. 01. 2018, 18:22:59 »
Mám koupenou i nějakou dvoujazyčnou knihu, jak tady padlo. Jedna strana česky, druhá anglicky, ale chybí mi ještě nějaká třetí strana, která by říkala proč to je tak a ne jinak.

To by byl problem. Casto je to ciste proto, ze autor je tak zvykly, zatimco nekdo jiny by to rekl jinak.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 01. 01. 2018, 18:43:42 »
Neni to o tom gramtiku zazdit, ale zadne male dite se neuci mluvit tak ze do nej nekdo hodiny husti gramatiku a pak zacne mluvit. Presne takhle se u nas uci jazky v 90% pripadu a proto se vetsina lidi nikdy neprenese z kategorie vecnych zacatecniku. Jazyk se ma aktivne pouzivat a nejlepsi je cist, psat, mluvit, poslouchat. Anglicke filmy je mozne sledovat s anglickymi titulky, alespon ze zacatku nez to clovek odposloucha. Nic nejde ze dne na den. Gramatiku pak clovek ziskava prave tim, ze jazyk pouziva a pripadne jen koriguje pouziti. Jakmile se dostanete do faze drilu a repetitivniho opakovani bez realneho pouziti, je to nejrychlejsi cesta s tim prastit.

knihy

« Odpověď #9 kdy: 01. 01. 2018, 18:59:17 »
Bez studia gramatiky budeš mluvit anglicky asi stejně jako někteří vietnamští stánkaři česky. Melania Trumpová žije v USA desítky let a mluví stále mizerně, protože angličtinu nikdy nestudovala. Ne vše se dá naučit bez námahy za běhu. To platí i o IT dovednostech.

knihy

« Odpověď #10 kdy: 01. 01. 2018, 19:03:06 »
V UK narazíte na Čechy, kteří tam žijí roky, a nevědomě stále dělají školácké chyby. Nikdo je na to v běžné konverzaci neupozorní.

knihy

« Odpověď #11 kdy: 01. 01. 2018, 19:22:11 »
jestli to myslíte se studiem vážně, připravujte se systematicky na certifikát. Pro začátek je nejlepší FCE.

nabízím učebnici

Louise Hashemi and Barbara Thomas - Grammar for First Certificate - za 200 Kč.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. 01. 2018, 19:26:53 »
V UK narazíte na Čechy, kteří tam žijí roky, a nevědomě stále dělají školácké chyby. Nikdo je na to v běžné konverzaci neupozorní.

Jejich chyba, ze neregistruji, ze jini to rikaji jinak a nezajimaji se o to, proc. Jinak tihle lide take nejspis jsou produktem zhovadilych jazykovych kurzu, napriklad tech z doby Zizky, kdyz mel jeste obe oci a kde sez do lidi tloukla gramatika a k tomu se meli naucit doma slovicka, pricemz se obvykle nenaucili ani jedno.

Karel

« Odpověď #13 kdy: 01. 01. 2018, 20:11:02 »
Děkuji za podměty a musím říct že já jsem přesně ten stálý začátečník. Uvažoval jsem o doučování, ale pak si říkám gramatiku zhruba znám. Kamarád právě kvůli nedostatečnému konverzování ukončil doučování angličtiny.

Ztotožňuji se s názorem "mluvit mluvit a mluvit" - mám děti a vidím jak jsou schopné mluvit a používat slova aniž by tušili co znamenají. Starší už se ptá na jejich význam, ale mladší je používá ve správném spojení a přitom ani neví co znamenají.

Raději než opětovné biflování gramatiky jsem chtěl jít cestou "kniha". Koupil jsem si nějakou knížku sci-fi od anglického autora a hruza. Souvětí dlouhá a slova ala Shakespeare. Chtěl bych proto knihu, a údajně jsou takové, co obsahují základnější věci než přímo kniha ala román.

Pro @knihy:
Louise Hashemi and Barbara Thomas - Grammar for First Certificate - za 200 Kč
Pisni mi na hasak{at}outlook.cz odkud jsi.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 01. 01. 2018, 20:22:55 »
Stalym zacatecnikem se clovek stave ve chvili, kdy neprekroci vlastni stin a nepochopi, ze jazyk se uci proto, aby se dorozumel a byl schopen komunikovat a ne kvuli tomu aby dokoncil zkousku nebo certifikat. V prvni rade je treba jazyk aktivne vyuzivat. Gramatika je podruzna. Ani rodili mluvci nemaji dokonalou gramatiku v jakemkoliv jazyce, spis je to vyjimkou. Proc si myslite, ze se na skolach u nas vyucuje cestina kdyz cesky deti bez problem mluvi uz kdyz nastupuji do skolky? Nejdriv prakticke vyuziti a pak zlepsovani a zdokonalovani. To ze velka cast cizincu v zahranici neprekroci urcitou uroven a delaji zakladni chyby je dano ciste tim, ze vetsi ambice proste nemaji a k domluve jim to staci a na tom nic spatneho nevidim.
Doucovani doporucuju jak sem psal formou rodileho mluvciho a konverzaci. Ja mam rad model bezne diskuze cca 60-90 minut a beznych vecech a na konci shrnuti kde vas "vyucujici" upozorni na nejcastejsi chyby. 90 minut intenzivni konverzace vas posune dal nez sprtani se gramatiky, kterou clovek stejne casem odposlouchava a odchytava z kontextu stejne jako male deti.