Aby i OS X při "vysunutí" flash u ni zhasl diódu

macík

Aby i OS X při "vysunutí" flash u ni zhasl diódu
« kdy: 24. 12. 2017, 18:43:16 »
Jak na OS X  Sierra operačního systému firmy Apple udělat, aby při "bezpečném" odpojení (na ploše ikona flashky-vysunout nebo ve finderu v pravém sloupci název jednotky -kliknutí na ikonu ejecT) zajistit, aby poté zhasla dioda na daném fyzickém zařízení? ve windows po příkazu bezpečně odpojit zhasnou diody, ale na OS X ne. Tuším že to má něco z dočinění buď s jiným příkazem pro "vypnutí zařízení" nebo i odebrání napájení danému usb portu

a taky přeji veselé vánoce všem zapáleným fanouškům počítačů a unixů

Re:Aby i OS X při "vysunutí" flash u ni zhasl diódu
« Odpověď #1 kdy: 24. 12. 2017, 20:28:44 »
Pořiď si flashku bez diody...

Jako setkal jsem se se spoustu specifických požadavků (nejen na MacOS), ale tvoje problémy bych chtěl mít...

soriako

« Odpověď #2 kdy: 24. 12. 2017, 20:42:38 »
macík ;D já věděl že se dočkám, a zrovna o vánocích, hurá! :)

CoffeeMan

« Odpověď #3 kdy: 24. 12. 2017, 21:21:21 »
Normálně já mám taky hrozný problém. Občas se mně stane, že jak trhám na hajzlu toaleťák, tak se neutrhne podle perforace, ale křivě. No normálně to prostě neudělá totální obdélníček. Pomóóóc!

Nevím, asi nijak. Ty porty jsou prostě napájeny a ta dioda svítí, když je to napájeno.

« Odpověď #4 kdy: 24. 12. 2017, 21:32:05 »
Půjdem spolu do Cupertina, dudlaj dá.
Macíčku, panáčků, já tě budu fackovati...

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 12. 2017, 22:02:31 »
tím, že odpojíš z prohlížeče jednotlivé partitions, flash je pořád připojena a napájena, proto svítí. Přes příkazovou řádku bys to měl zajistit přes příkaz

diskutil eject /dev/diskX

místo X si musíš dosadit číslo, které má tvoje flash, prakticky to bude to nejvyšší. disk1 nikdy neodpojuj (předpokládám, ž by tě to ani nenechalo odpojit)

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25. 12. 2017, 09:45:00 »
Nevypnutí externího plotnového disku spojené s parkováním hlavičky by byl asi větší průser než toaletní papír utržený mimo perforaci. Za mě plus pro Windows.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 12. 2017, 10:20:02 »
pokud se jedná o plotnový disk, při odpojení poslední partitions se napájení disku vypne, hlavičky se řádně zasunou avšak do elektroniky disku (prakticky do usb převodníku) jde stále proud, může se třeba takhle nabíjet baterie u přenosných zařízení.

Windows se k tomu chová shodně, jen má jinak postavené UI a tyhle příkazy má jinak dostupné. Není v tom ani rozdíl, osobně raději na všech systémech používám cmd (či nástroj nad tím) a posílám si příkazy jak potřebuji, nemám rád moc chytrá UI, které něco dělají na pozadí za mě.

Svítící usb disk je mimochodem i občasný problém u Windows či Linuxu, děje se to všude a jde jen o to, co ta dioda má říkat.

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 25. 12. 2017, 11:17:32 »
 :) ;) :D ;D >:( :( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\ :-* :'(

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 12. 2017, 12:14:15 »
Chápu správně, že umount i diskeject parkují disk i vypínají motor a diskutil eject navíc pouze vypne napájení usb ?
Podle této diskuze umount nevypíná motor disku: https://www.motherboardpoint.com/threads/disk-utility-difference-between-eject-and-unmount.255108

« Odpověď #10 kdy: 25. 12. 2017, 14:02:41 »

+1⠀   

CoffeeMan

« Odpověď #11 kdy: 25. 12. 2017, 16:05:37 »
Nevypnutí externího plotnového disku spojené s parkováním hlavičky by byl asi větší průser než toaletní papír utržený mimo perforaci. Za mě plus pro Windows.

Ty hlavičky se snad parkují automaticky při přerušení napájení. Zase konstruktéři nejsou úplní idioti.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 25. 12. 2017, 21:12:29 »
Chápu správně, že umount i diskeject parkují disk i vypínají motor a diskutil eject navíc pouze vypne napájení usb ?
Podle této diskuze umount nevypíná motor disku: https://www.motherboardpoint.com/threads/disk-utility-difference-between-eject-and-unmount.255108

Tyhle samotné příkazy nemají nic společného s parkováním hlaviček, záleží na driveru a často také na samotném usb převodníku. Prakticky u všech usb disků co jsem viděl, umount zaparkuje okamžitě hlavičky, eject u většiny usb disků vypne napájení a není již možné volat mount (jsou ale některé, u kterých to zůstane).

Pokud je disk připojen přes nativní rozhranní (pci-e linka, sata, fw atd.), umount nikdy neparkuje hlavičky, eject často jo, ale záleží na nastavení power režimu. Tady je pro mě mac dost záhada, u linuxu tam to je deterministické.