VMware - doporučená maximální velikost virt.disků

VMware - doporučená maximální velikost virt.disků
« kdy: 18. 12. 2017, 05:34:18 »
Dobrý večer,

rád bych poprosil o radu někoho, kdo má praktické zkušenosti s virtualizací. Rozjíždím si virtualizaci postavenou na VMWare vSphere, kde budu (mimo jiné) provozovat cloudový OS. Budu nahrazovat staré železo, takže budu přenášet i značné množství dat - cca 3TB.  Rád bych se zeptal, jakou maximální velikost virtuálních disků byste mi doporučili? Host obsahuje 3x4TB WD RED v RAID 5.

Předem díky za každý přínosný komentář!

Buddy

daemon

Re:VMware - doporučená maximální velikost virt.disků
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2017, 09:52:27 »
Já používám virtuální disky max. 2TiB velké. Je to ale omezení plynoucí z vlastností vCloud (virtualizaci mám pronajatou ve sdíleném clusteru, takže používám vCloud a ne vCenter), který má problém s většími disky. Samotný vSphere by měl zvládnout i větší disky. Ale jaký tam je případně limit nedokážu říct na základě praktické zkušenosti, protože v pokusném prostředí, kde mám samotný vSphere, zase nemám dostatek diskové kapacity, abych dostatečně velký virtuální disk vytvořil.

dp

« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2017, 15:40:56 »
Ja mam nejvetsi pouzitej disk ve vmware 6.5 - 18TB. Neni s nim zadnej problem.

Podle https://kb.vmware.com/s/article/2058287 je limit vmfs5 62TB

Pred nasazenim bych jeste koukl na limity konkretniho filesystemu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

Honza

« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2017, 22:34:11 »
Mám v produkci 16 TB Luny od verze ESXi 5.1 (Nyní 6.0 U3). Bez problémů. Jak psal kolega, max velikost LUNu (VMFS5) je 64 TB, max. velikost souboru 2TB - 512B. Co se týče dalšího - jak máš storrage připojené (FC, iSCSI, FCoE... ), kolik LUNů a VM budeš provozovat?

Geby

« Odpověď #4 kdy: 19. 12. 2017, 09:11:02 »
Tak to já mám v produkci i nějaké ty 64TB LUN, na kterých provozuji virtuální disk o velikosti 58TB. Problém to není. VmWare 6.5.

Dokonce jsem už i několikrát stěhoval 32TB virtuální disk z pole na pole pomocí Storage VMotion za provozu, bez problému.

« Odpověď #5 kdy: 20. 12. 2017, 01:36:56 »
Děkuji moc za odpovědi z praxe. Jedná se jen o malý projektík, nic velkého - 4 až 6 virtuálek. Jen ta jedna bude pro ukládání velkého množství dat. Ale nepřesáhne to v dohledné době 5-6 TB. Šlo mi o to, že menší disky (segmenty disků) by se čistě teoreticky měly lépe zálohovat.

Cek

« Odpověď #6 kdy: 20. 12. 2017, 10:39:35 »
Tak v tom pripade ses ale blbe ptal :))) Navic doporucuju spis delat zalohy per VM nez per volume.....a pak je velikost volumu nedulezita.

Honza

« Odpověď #7 kdy: 20. 12. 2017, 10:49:02 »
JJ, co se týče zálohování, veeam backup pro zálohu VM funguje spolehlivě a je v základní verzi free. Dál si dělám denní snapshoty nad storragem.

MP

« Odpověď #8 kdy: 20. 12. 2017, 10:51:20 »
Děkuji moc za odpovědi z praxe. Jedná se jen o malý projektík, nic velkého - 4 až 6 virtuálek. Jen ta jedna bude pro ukládání velkého množství dat. Ale nepřesáhne to v dohledné době 5-6 TB. Šlo mi o to, že menší disky (segmenty disků) by se čistě teoreticky měly lépe zálohovat.

Maly projektik a nepresahne to 5-6TB dat nepatri k sobe. Spis nez resit velikost VM disku bych resil, jak se to bude zalohovat, protoze velke mnozstvi dat se zalohuje dlouhou dobu (s ohledem na HW a typ zalohovani). Nebot pokud ten "host s raid5" je ten novy system, tak to bude mit velky vliv.

Cek

« Odpověď #9 kdy: 20. 12. 2017, 11:07:06 »
Tak zalezi jal moc se ta data budou menit, ale v zasade myslim, ze jednou za mesic nejaka full zaloha plus pak rozdilovky by nemely byt problem....zalezi samo jake ma dotycny moznosti, misto na zalohy a jak rychle to musi byt obnovitelne, ale na to se neptal, tak predpokladam, ze to ma vyresene ke sve spokojenosti.....