Literatura okolo filozofie C++

anonym

Literatura okolo filozofie C++
« kdy: 17. 12. 2017, 17:19:31 »
Mám takový požadavek s ne úplně specifikovatelnými obrysy. Hledám knihy/články na téma "Proč programovat v C++", "Výhody nativních aplikací v C/C++", "C++ je lepší než, protože...". Musí to být ale opravdu něco na úrovni, jinak bych samozřejmě použil Google - jen na triviální názory studentů, začátečníků ani pokročilých nejsem moc zvědavý. Chci prostě vidět argumentaci borce, ne někoho z Rootu.

Řada zkušených lidí preferuje C++ oproti např. Javě atp. a dokáží na úrovni argumentovat, proč to používat pro vývoj i pro účely, kdy tak úplně nezáleží na performance, no a protože já jsem fajnšmekr a rád dělám věci pokud možno co nejlépe to jde, chtěl bych důvody těchto lidí znát.

Tohle není diskuze na téma C++, hledám zdroje.

Franta <xkucf03/>

Re:Literatura okolo filozofie C++
« Odpověď #1 kdy: 17. 12. 2017, 17:50:35 »
Odpověď sice neznám, ale taky mne tohle téma zajímá. Až něco najdeš, tak to sem prosím napiš nebo udělej nějakou sumarizaci (pravděpodobně se diskuse zase zatrolí).

Jsem primárně Javista. Na C++ se mi líbí:
- rychlost startu aplikace
- možnost nízkoúrovňové interakce s OS a potažmo HW

Naopak se mi nelíbí:
- nepohodlnost, komplikovanost zápisu – některé věci (třeba kolem kolekcí atd.) se tam opravdu píší hůř než v té Javě
- složitost jazyka – jednak současného a jednak je tam obrovský historický nános všech možných přístupů (a pokud by člověk měl pracovat s nějakou starší aplikací, musí to znát všechno)
- klasika typu „jazyk umožňuje snadno se střelit do nohy“ (i když do je z velké míry vyřešeno v novějších verzích C++ a není potřeba ty nebezpečné obraty moc používat)

Zrovna dneska jsem se na C++ ptal na Ábíčku, ale zatím jsem dostal odkazy jen na dokumentaci API a Wikipedii.

kdoasi

« Odpověď #2 kdy: 17. 12. 2017, 17:51:11 »
Pokud jsi fajnšmekr, tak dáš přednost Javě a na C++ se vykašleš 8)

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17. 12. 2017, 18:16:42 »
Konzolová aplikace v moderním JDK na moderním HW startuje zlomek sekundy. To, že pomalu startují velké frameworky je chyba těch frameworků, ne Javy. I když vlastně trochu i Javy, tím že poskytuje značně neefektivní funkce. Já píšu aplikace jak nad frameworky, tak i bez nich. Bez frameworků se spouští a běží skoro jak v céčku.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 12. 2017, 18:39:49 »
Pochybuji o existenci nezaujaté knihy, která by zdůvodnila použití konkrétního jazyka. Odpověděl sis sám (performance) a s tím někdy souvisí potřeba co nejvíce program stlačit pro nějaký jednočip. Dobře odpověděl taky Franta: "možnost nízkoúrovňové interakce s OS". Většina starších operačních systémů měla API jen pro C (ne C++) a Linux to tak stále má. Tak už máš tři reálné situace, kde potřebuješ C nebo C++.

anonym

« Odpověď #5 kdy: 17. 12. 2017, 19:09:33 »
Nediskutujte tady laskavě na téma C++ vs Xxx, nepište sem svoje názory. Maximálně napište odkaz na zajímavý zdroj.

Marta

« Odpověď #6 kdy: 17. 12. 2017, 19:20:47 »
C++ je fajn, ale hodí se jen na něco. Zkusila bych spíše tu Javu. Co chceš dělat?

UF

« Odpověď #7 kdy: 17. 12. 2017, 19:29:29 »
Nediskutujte tady laskavě na téma C++ vs Xxx, nepište sem svoje názory. Maximálně napište odkaz na zajímavý zdroj.
a ty di minimalne do prd*le!

<sfaf

« Odpověď #8 kdy: 17. 12. 2017, 19:55:34 »
C++ byl pokrok proti C v tehdejsi dobre.
pockal bych si az bude C++40 a jazyk dokonvertuje v neco opravdu pekneho a uzitecneho.
dneska bych cloveku doporucil neco jineho, treba Go, protoze dnes je filozofie C++ jen chaos a prudky nevyvazeny vyvoj.

Radovan.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2017, 20:29:31 »
pockal bych si az bude C++40 a jazyk dokonvertuje v neco opravdu pekneho a uzitecneho.

A myslíš, že ten jazyk někdy razantně pročistí? (což znamená ztrátu zpětné kompatibility)

Olda

« Odpověď #11 kdy: 17. 12. 2017, 20:53:26 »
Bjarne Stroustrup, The C++ Parogramming Language, Special Edition, ISBN 0-201-70073-5
zejmena kapitoly 1,2

jk

« Odpověď #12 kdy: 17. 12. 2017, 21:16:16 »
Asi už stárnu... mám pocit, že sem často chodí různí vohnouti jen proto, aby si dokázali, jací jsou borci. Velmistr zakladatel je přímo ukázkový.

gll

« Odpověď #13 kdy: 17. 12. 2017, 21:20:14 »
Asi už stárnu... mám pocit, že sem často chodí různí vohnouti jen proto, aby si dokázali, jací jsou borci. Velmistr zakladatel je přímo ukázkový.

podle stylu je to javaman.

anonym

« Odpověď #14 kdy: 17. 12. 2017, 22:25:31 »
a ty di minimalne do prd*le!

To zní jak rozzuřené děcko kterému by maminka měla naplácat na zadek