Jaký je stav na trhu programátorů?

Jan Nedomanský

Re:Jaký je stav na trhu programátorů?
« Odpověď #15 kdy: 13. 12. 2017, 21:40:49 »
Tak ale je nutno brát v potaz, že pokud firma inzeruje že hledá programátora X na HPP, znamená to, že hledá entry level programátora s odpovídajícími (nulovými) zkušenostmi. Kdyby chtěli zkušeného týpka, tak si nebudou dávat inzerát, ale rovnou poptají toho machra který to dělá na kontrakt za 500 na hodinu.

Tak jak bys popsal vývojáře těsně po střední? A jak těsně po VŠ? Jsou zkušenosti ze střední zkušenosti? A jsou zkušenosti z VŠ zkušenosti? Samozřejmě jsou, ale to tam vůbec neřešíte, tak se nediv. Hledáš blbce za 30, tak je dostaneš a pak se divíš, že je potřeba je zaučit.

Když to vezmu třeba na PHP, tak po střední umí zbastlit skript který načte data z html formuláře a odešle je na mail. Po vysoké to obohatí tím, že se mail uloží do databáze a z té databáze to ještě načte do nějakého seznamu.

Prošel jsem si střední i vysokou školu informatiky, takže vím co se tam učí. Aby člověk po vysoké škole něco uměl, musí se zajímat o daný jazyk sám ve volném čase.

yyy

« Odpověď #16 kdy: 13. 12. 2017, 21:45:29 »
Tak ale je nutno brát v potaz, že pokud firma inzeruje že hledá programátora X na HPP, znamená to, že hledá entry level programátora s odpovídajícími (nulovými) zkušenostmi. Kdyby chtěli zkušeného týpka, tak si nebudou dávat inzerát, ale rovnou poptají toho machra který to dělá na kontrakt za 500 na hodinu.

Tak jak bys popsal vývojáře těsně po střední? A jak těsně po VŠ? Jsou zkušenosti ze střední zkušenosti? A jsou zkušenosti z VŠ zkušenosti? Samozřejmě jsou, ale to tam vůbec neřešíte, tak se nediv. Hledáš blbce za 30, tak je dostaneš a pak se divíš, že je potřeba je zaučit.

Když to vezmu třeba na PHP, tak po střední umí zbastlit skript který načte data z html formuláře a odešle je na mail. Po vysoké to obohatí tím, že se mail uloží do databáze a z té databáze to ještě načte do nějakého seznamu.

Prošel jsem si střední i vysokou školu informatiky, takže vím co se tam učí. Aby člověk po vysoké škole něco uměl, musí se zajímat o daný jazyk sám ve volném čase.

Jenže plat se neodvíjí od toho, kolik člověk umí, ale od toho, kolik dostane jinde.

doktor

« Odpověď #17 kdy: 13. 12. 2017, 21:46:27 »
Takže kdo se o to zajímá ve volném čase, tak nechodí na střední a ani pak na VŠ? To je docela zajímavé.

Samozřejmě nemyslím lopaty, které se to naučily ve škole. Těžko ale budeš mít na střední 500,- za školní znalosti, že jo.

Máš ale pořád pravdu v tom, že pokud bral školu jako přípravu, tak i zadarmo je drahý.

yyy

« Odpověď #18 kdy: 13. 12. 2017, 21:46:52 »

Jenže plat se neodvíjí od toho, kolik člověk umí, ale od toho, kolik dostane jinde.
(pokud tedy firma vyhodnotí, že jí za tuhle cenu k něčemu je. Pokud to tak nevyhodnotí, tak se halt musí obejít bez něj.)

Jan Nedomanský

« Odpověď #19 kdy: 13. 12. 2017, 21:49:32 »
Takže kdo se o to zajímá ve volném čase, tak nechodí na střední a ani pak na VŠ? To je docela zajímavé.

Samozřejmě nemyslím lopaty, které se to naučily ve škole. Těžko ale budeš mít na střední 500,- za školní znalosti, že jo.

Máš ale pořád pravdu v tom, že pokud bral školu jako přípravu, tak i zadarmo je drahý.
Ne, naopak. Pokud má někdo zájem o programování, tak nejspíš na tu střední a vš v tomto směru půjde. Ale pro zaměstnavatele je to irelevantní informace, protože škola ho sama o sobě na nic nepřipraví a taky nemusí ten člověk umět vůbec nic pro praxi.

armabeton

« Odpověď #20 kdy: 13. 12. 2017, 22:12:38 »
Co znám pár lidi z okolí co dělají v korporátu, všude slyším že programátoři došli.

jo je to tak, krasna doba :-)

opak tito "porevoluční" programátoři už mají skoro důchod? Kam se ztrácejí ty stovky absolventů informatických fakult?

tak se podivej, kolik je tady IT firem (ty vetsi maji stovky a tisice ajtaku), kolik ne-IT firem ma nejake in-house reseni, adminu atd. atd. Ti porevolucni uz maji bud vlastni business nebo uz rentieruji :-)

Lama

« Odpověď #21 kdy: 13. 12. 2017, 23:34:52 »

Elitáři z rootu opět v praxi. To mě zase přijde absurdní, že někdo si myslí, že pro nezaučeného programátora je trojnásobek minimální hodinové mzdy málo.

Ty máš z těch elit nějakej komplex, viď?

Tak podívej, ve firmě, kde pracuji (oblast Vysočina), si i "pitomej" montážní dělník přijde na přibližně 30K kč hrubého. Záleží v jakém provozu, jestli směnuje apod. Ti, kteří jedou 3směnný provoz i přes 30. Lidi na linkách ještě o nějakou tisícovku více. A ty prachy maji hned od začátku. Jsou tam nějaké záuční doby, ale ono se to moc neliší, nějaká pětistovka, max. tisícovka potom navíc. K tomu 13 a 14 plat. Nástupní prémii 30K jen za to, že tam nastoupí (je vyplacena až po odpracování alespoň 3 měsíců).
Letos zavedli pro vybrané pracovníky každoměsíční slosování o 100K kč. Ano, až tak daleko došla zoufalost firem.

Já letos povýšil na seřizovače a mám ve třísměnném provozu zatim i s nějakými příplatky okolo 37K brutto. A to nemusím mít vejšku. Dlouholetí seřizovači maj v poho 40.

V tomto kontextu mi 35K nástupák pro programátora klidně i juniora nepřijde jako kdoví co a už vůbec mi nepřipadá absurdní, že někteří chtěji více.
Možná by ses měl probrat ze sna. Už neni rok 97, ani 2007 (jo, letí to...).

Lama

« Odpověď #22 kdy: 13. 12. 2017, 23:44:23 »
Ještě jsem zapomněl, v Listopadu byla mimořádná prémie 20K brutto za dobré hospodářské výsledky. Hned na to v Prosinci 14 plat ve výši 60% mzdy. Takže 2* po sobě dělníci brali okolo 45-50. Seřizovači ještě víc.

anonym

« Odpověď #23 kdy: 14. 12. 2017, 04:30:41 »
Jestli člověk po VŠ nemá na trhu cenu minimálně 50 tisíc, tak studoval úplně zbytečně a měl by to zaplatit.

:D :D :D

anonym

« Odpověď #24 kdy: 14. 12. 2017, 05:51:33 »
No něco jsem tu psal, ale k tématu.

Pane Nedomanský, mě 30k na juniora přijde taková klasika pro Ostravu. V jaké městě to dáváte?

Do jedné firmy jsem nastupoval za 25k jako junior po škole. Kolegové absolventi tam měli i třeba jen 20k :( Ročně přidávali +3k a nic víc. Ti kolegové za rok zdrhli, já ještě mnohem dřív, šli jsme za nabídkou na 28k + lepší servis okolo (např. 2-5x týdně HO). To bylo před asi 3 lety. Mimochodem, jak jim zdrhli ti 2 kluci co pracovali za míň, než za 25k, tak ruply nervy i klíčkovému seniorovi, který je zaučoval, a dal výpověď taky. Byl to tam asi jejich největší borec a visel na jeho znalostech kus vývoje.

V nové firmě za 28k se situace opakovala. Nejprve nadšení, které ale vystřídalo zděšení. Nejprve z typu práce, na projektech byl hrozný binec. A potom po vyjednávání o mzdě. Bylo to opět +3k a nic víc, zatímco jsme měli cenu na trhu už tak +8k. Bylo nás řekněme 7, co jsme nastupovali jako junioři/medioři přibližně stejně a přibližně za stejné peníze. Po roce a půl, když jsme měli dostat 34k, z nás zůstal jediný, ten největší začátečník, který by měl jinde problémy sehnat něco lepšího :( já jsem si ještě musel od managera vyslechnout řeči o tom, že nejsem loajální k firmě. Problém podle něj není ve firmě a v něm, ale v neloajálních zaměstnancích. :( Opakovala se situace jako z předešlé firmy, ruply nervy seniorovi, který z některých nás měl tou dobou tým, a odešel taky. Výsledkem bylo zmizení celé jedné "generace" vývojářů ve firmě.

Doporučuju vám pane Nedomanský abyste si s vašim novým juniorem dohodl nejen jeho nástupní mzdu, ale VY SÁM mu hned navrhl i platový progres, který je nějak zasazen do reality trhu práce. Pokud si nemůžete dovolit dát schopnému juniorovi za rok více, než +3k, tak to znamená, že si prostě nemůžete programátora dovolit.

Já si taky nemůžu dovolit auto. Můžu si koupit ojeté, ale když si spočítám náklady na opravy, riziko a starosti, vyjde mi, že si mám koupit nové. A na to prostě nemám peníze. Jsem totiž jen programátor v ČR. Vy se, pane Nedomanský, snažíte o to, koupit si ojetinu, protože nemáte na nové, ale umíte si spočítat i věci kolem toho?

Jo k tomu autu. Hodně lidí má míň peněz než já a auto má. Třeba můj soused, ten nebere ani 30k hrubého počítám. Ten má asi 3 auta. Nemá na nové, tak má postupně 3 ojeté. Tak 1x za měsíc ho slyším kurvovat, když se mu zase něco posere. Naposledy si koupil VW, vcelku pěkný, asi "leštěnka". Vsadil na kvalitu a spolehlivost (říkal si). Nedávno s otevřenou kapotou kurvoval zase. Tak co, má na auto, nebo nemá?

Skid

« Odpověď #25 kdy: 14. 12. 2017, 06:32:49 »
No něco jsem tu psal, ale k tématu.

Pane Nedomanský, mě 30k na juniora přijde taková klasika pro Ostravu. V jaké městě to dáváte?

V OV jsou nastupy i nizsi nez 30k...
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
G! d- a s: C++ BAHSL++ P+ L++
E--- W+ N-- K- w-- O- M- V- PE Y
PGP- t--- !tv b+ DI- D+ e++ h--
------END GEEK CODE BLOCK-----

« Odpověď #26 kdy: 14. 12. 2017, 14:34:52 »
Pokud i junior programátor konkuruje platem makáči se šroubovákem v ruce ve fabrice. Někde je asi chyba.
Pochopitelně si asi ten člověk raději najde jinou práci.

Mimochodem těch 35k měsíčně to už bude ten člověk dobrá socka. To je ztěží na zaplacení nějakého bydlení a jídla...
Ale možná bydlí ještě u rodičů, tak pak možná OK.
Ceny v ČR jsou totiž poměrně "světové".
« Poslední změna: 14. 12. 2017, 14:36:55 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Idaho

« Odpověď #27 kdy: 14. 12. 2017, 22:16:41 »
Pokud i junior programátor konkuruje platem makáči se šroubovákem v ruce ve fabrice. Někde je asi chyba.

Mimochodem těch 35k měsíčně to už bude ten člověk dobrá socka. To je ztěží na zaplacení nějakého bydlení a jídla...
Ty seš asi ten největší exot na celým růtu, tvoje názory jsou fakt hlody, asi taky jeden z těch co bere 150 tisíc měsíčně, a to jen, když jedeš na poloviční úvazek.

Většina programátorů není o nic lepší, než makač se šroubovákem ve fabrice, jsou to obyčejní dělňasové, jen místo do motoru mlátí do klávesnice.

35k měsíčně je všude s vyjímkou prahy nadprůměrná mzda, po zaplacení bydlení i jídla ti zůstane minimálně 10 tisíc v kapse.

sám beru 40k, ale po patnáci letech praxe na senior pozici, ale v životě bych si nedovolil prohlásit takové nesmysly jako ty, inflace je 2.5%, ne 25%, jak si to většina programátorů představuje, přece jim nezvednu mzdu o čtvrtinu každý rok, když jsou stejné lopaty jako rok předtím

anonym

« Odpověď #28 kdy: 14. 12. 2017, 23:14:20 »

Ty seš asi ten největší exot na celým růtu, tvoje názory jsou fakt hlody, asi taky jeden z těch co bere 150 tisíc měsíčně, a to jen, když jedeš na poloviční úvazek.

Většina programátorů není o nic lepší, než makač se šroubovákem ve fabrice, jsou to obyčejní dělňasové, jen místo do motoru mlátí do klávesnice.

35k měsíčně je všude s vyjímkou prahy nadprůměrná mzda, po zaplacení bydlení i jídla ti zůstane minimálně 10 tisíc v kapse.

sám beru 40k, ale po patnáci letech praxe na senior pozici, ale v životě bych si nedovolil prohlásit takové nesmysly jako ty, inflace je 2.5%, ne 25%, jak si to většina programátorů představuje, přece jim nezvednu mzdu o čtvrtinu každý rok, když jsou stejné lopaty jako rok předtím

Já bych řekl, že hlody píšeš ty. Proč si prostě neumíš najít na platy.cz průměrnou mzdu v našich profesích? Např. průměrná mzda pro Java Programátora je v ČR 47700,- . Ty děláš proboha co za těch 40k po 15 letech? Neříkej, že jsi programátor, prosím... Senior Javista s praxí řekněme 10 let má v korporaci i v té Ostravě minimálně 70k jistých. Ne jako, že to možná dostane, bude-li štěstí, myslím tím jistých. Bude asi dělat sračky, ale těch 70k mít bude. Jde vidět, že o tomto oboru nic nevíš.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 15. 12. 2017, 06:55:30 »
Ty děláš proboha co za těch 40k po 15 letech? Neříkej, že jsi programátor, prosím... Senior Javista s praxí řekněme 10 let má v korporaci i v té Ostravě minimálně 70k jistých. Ne jako, že to možná dostane, bude-li štěstí, myslím tím jistých. Bude asi dělat sračky, ale těch 70k mít bude. Jde vidět, že o tomto oboru nic nevíš.
O Ostravě nic nevíš zřejmě ty. Korporace tu je snad jen Tieto a 70k tam snad nikdo nemá kromě těch Finů. Ostatní jsou většinou takové "rodinné firmičky" o pár zaměstnancích. Vyšší plat spíš dostane junior než loajální zaměstnaněc. Neviděl jsem v Ostravě vyšší nabídku jak 50k a to ještě jen s plynulou angličtinou. Jinak je tu těch 40k standard.