No něco jsem tu psal, ale k tématu.
Pane Nedomanský, mě 30k na juniora přijde taková klasika pro Ostravu. V jaké městě to dáváte?
Do jedné firmy jsem nastupoval za 25k jako junior po škole. Kolegové absolventi tam měli i třeba jen 20k

Ročně přidávali +3k a nic víc. Ti kolegové za rok zdrhli, já ještě mnohem dřív, šli jsme za nabídkou na 28k + lepší servis okolo (např. 2-5x týdně HO). To bylo před asi 3 lety. Mimochodem, jak jim zdrhli ti 2 kluci co pracovali za míň, než za 25k, tak ruply nervy i klíčkovému seniorovi, který je zaučoval, a dal výpověď taky. Byl to tam asi jejich největší borec a visel na jeho znalostech kus vývoje.
V nové firmě za 28k se situace opakovala. Nejprve nadšení, které ale vystřídalo zděšení. Nejprve z typu práce, na projektech byl hrozný binec. A potom po vyjednávání o mzdě. Bylo to opět +3k a nic víc, zatímco jsme měli cenu na trhu už tak +8k. Bylo nás řekněme 7, co jsme nastupovali jako junioři/medioři přibližně stejně a přibližně za stejné peníze. Po roce a půl, když jsme měli dostat 34k, z nás zůstal jediný, ten největší začátečník, který by měl jinde problémy sehnat něco lepšího

já jsem si ještě musel od managera vyslechnout řeči o tom, že nejsem loajální k firmě. Problém podle něj není ve firmě a v něm, ale v neloajálních zaměstnancích.

Opakovala se situace jako z předešlé firmy, ruply nervy seniorovi, který z některých nás měl tou dobou tým, a odešel taky. Výsledkem bylo zmizení celé jedné "generace" vývojářů ve firmě.
Doporučuju vám
pane Nedomanský abyste si s vašim novým juniorem dohodl nejen jeho nástupní mzdu, ale VY SÁM mu hned navrhl i platový progres, který je nějak zasazen do reality trhu práce. Pokud si nemůžete dovolit dát schopnému juniorovi za rok více, než +3k, tak to znamená, že si prostě nemůžete programátora dovolit.
Já si taky nemůžu dovolit auto. Můžu si koupit ojeté, ale když si spočítám náklady na opravy, riziko a starosti, vyjde mi, že si mám koupit nové. A na to prostě nemám peníze. Jsem totiž jen programátor v ČR. Vy se, pane Nedomanský, snažíte o to, koupit si ojetinu, protože nemáte na nové, ale umíte si spočítat i věci kolem toho?
Jo k tomu autu. Hodně lidí má míň peněz než já a auto má. Třeba můj soused, ten nebere ani 30k hrubého počítám. Ten má asi 3 auta. Nemá na nové, tak má postupně 3 ojeté. Tak 1x za měsíc ho slyším kurvovat, když se mu zase něco posere. Naposledy si koupil VW, vcelku pěkný, asi "leštěnka". Vsadil na kvalitu a spolehlivost (říkal si). Nedávno s otevřenou kapotou kurvoval zase. Tak co, má na auto, nebo nemá?