No takto makam asi pol roka, mam plny uvazok jak admin s tym rozdielom, ze ked nieje do coho pichnut, zavadzam nove sluzby respektive vylepsujem tie zavedene plus skriptoujem v pythone (vmware, automatizacia...). V partime jobe sa to toci viac okolo embedded zariadeni + zber ich dat a backend (tiez v pythone). Na vyvoj pouzivam svoj obstarozny a do znacnej miery zniceny x220i, ale v podstate len jak terminal, samotny vyvoj a prototyp backendu na VPS.
Tolko uvod.
K tvojej otazke: Nerob to v case pracovnej doby tvojho full time jobu. Okrem toho, ze to JE nelegalne sa nebudes moct plne sustredit na druhy job. Programovanie a adminstracia su dve odlisne paradigma a prepinat medzi nimi za chodu vyzaduje velku mentalnu silu. Dalsi problem je, ze ta vzdy niekto moze vyrusit, pretrhne ti nit, ty sa na pol hodinu zacnes vrtat v niecom inom a spat k druhemu problemu sa budes vracat tazko. Hlavne ta to po case prestane bavit/dojdu ti sily. Takisto je tam riziko, ze ti niekto moze pozerat cez rameno a pytat sa: "Na com pracujes?". Pokial ten clovek nieje uplny idiot, po chvili mu dojde, ze na admina travis prilis vela casu programovanim a otazky zacnu byt neprijemnejsie. Nasledky potom budes musiet znasat v plnej miere. Tieto rady, jak nos si zdrojaky na flashke, vyvijaj to v zasifrovanom virtualy su trapne, neprofesionalne a nemoralne. Samozrejme mozes vyladit mimikry hrackami typu: dwm + urxvt + tmux + farebne pismo + trasnparetne pozadie a jak prehliadac links. Variacou tohto postupu dokonale zmaties kazdeho, kto by ti rad cumel cez rameno. Ale postupne narazis na problem neustaleho prepinania medzi administratorom a programatorom a hlavne pokial sa spravas jak clovek a ne jak bezcitny stroj, vzdy v tebe bude divny pocit, ze nieco nieje v poriadku.
Ja osobne som vo firme priznal farbu, ze mam druhy job, ale mam ich striktne oddelene. Cez den administrator, vecer programator. Hlavne menim prostredie, cez den klasicke firemne priestory (akvarko, avsak nie openspace), vecer plne vybavene garaze. Takto sa mi lepsie menia role. Viem, ze ked som v garazach sustredim sa na uplne iny typ prace a mozog to lepsie pobera. Lahsie sa mi rozmysla jak programatorovy. To si vsak vybera svoju dan. Denne pracujem v priemere 11-12 hodin + vikendy 6-8. Takto je clovek schopny fungovat isty cas, najdlhsie som to vydrzal mesiac v kuse, ale potom to uz mozog vzda a pyta si otvorit ventil. Kazdy si moze najst ten svoj, u mna je to tyzdnovy vyplach alkoholom...