Koupě GPU pro Linux

Kate

Re:Koupě GPU pro Linux
« Odpověď #15 kdy: 28. 11. 2017, 12:20:43 »
Vdaka za tie prakticke skusenosti Kate, este nad tym pouvazujem.
Aj ked to s tym amdgpu / amdgpu-pro znie divne, ze proprietarna nadstavba zhadzuje vykon v hrach? Co keby som chcel obcas nieco zahrat, ale ked nie som pri stroji nechal ho pocitat?

Inak ale sluby typu "niekedy v blizkej buducnosti to pravdepodobne tak trocha mozno snad budeme podporovat" uz ignorujem, to je vaporware...
Divně to zní, ale když se podíváš na testy na Phoronixu… Každopádně to vypadá že AMD se opravdu snaží dostat postupně do OSS i zbytek funkcionality.

Pokud jde o OpenCL, dá se zatím „vykuchat“ z amdgpu-pro ovladačů a použít modul jen pro něj. https://math.dartmouth.edu/~sarunas/amdgpu.html
Pokud jde o AMDGPU pro starší karty, vaporvare to je sotva, svou starou kartu jsem s AMDGPU rozběhala od první experimentální podpory v kernelu a je to čím dál lepší. Nic to ovšem nemění na tom, že OSS drivery jsou hlavně odpověď na obavy s udržováním kompatibility driverů do budoucna.

To nadavanie na Nvidiu a vychvalovanie AMD mi teda pripada skor ako ideologicka zalezitost, ale mna v pripade kupy jednej desktopovej karty zaujima realne prakticke vyuzitie.

Aj ked je pravda, ze pri proprietarnom rieseni je vzdy trochu vyssie riziko, ze vyrobca tu podporu odstrihne kym ja ten HW este stale chcem pouzivat. Akurat ze to opensource amdgpu este nevyzera uplne hotove a aj tam stale treba tu podporu od vyrobcu.

Opak je pravdou. Před dvěma stávajícíma Radeonama jsem měla Nvidii GTX 260 a GTX 8800 a byla jsem velmi spokojená. Předtím Radeon, od kterého jsem ráda zdrhla. V té době byly drivery Radeonů v katastrofálním stavu, rozbíjely se mi při každém druhém update a výkon byl nic moc. Na Nvidii jsem nedala dopustit, nabízela relativně kvalitní ovladače se srovnatelným výkonem jako ve Windows. Měly pár chyb, ale nic vážného.
Momentálně se pro mě prostě karta obrátila a podpora AMD mi připadá mnohem lepší, proto po dobrých zkušenostech s HD 7790 nepadla má volba nové karty na Nvidii, ale na AMD. Pokud bych ji vybírala pro hraní čistě ve Windows, možná by to dopadlo jinak, rozhodně by se miska vah k Nvidii přiklonila.

czuty

« Odpověď #16 kdy: 28. 11. 2017, 14:29:35 »
Ahoj,
v současné době bych šel do AMD. Mám v počítači nvidii 750, proprietární drivery a mám veliké problémy s korektním probouzením počítače ze spánku. Jak jsem to googlil, je to poměrně častý a dlouhodobý problém, který reportují majitelé starších i novějších nvidií i rozličných distribucí. S otevřenými ovladači se na to zas nedá koukat, prostředí je takové neplynulé. Testoval jsem si ubuntu 16.04, mint 18.2., ubuntu budgie 17.10, ubuntu 17.10 - všude se ten problém víceméně objevuje.

« Odpověď #17 kdy: 28. 11. 2017, 14:43:43 »
Děkuji Vám všem za vyčerpávající odpovědi. Zkusím štěstí s AMD a https://www.alza.cz/sapphire-pulse-radeon-rx-560-4g-oc-d5150194.htm.

kuba77

« Odpověď #18 kdy: 28. 11. 2017, 15:40:08 »
Ahoj,
v současné době bych šel do AMD. Mám v počítači nvidii 750, proprietární drivery a mám veliké problémy s korektním probouzením počítače ze spánku. Jak jsem to googlil, je to poměrně častý a dlouhodobý problém, který reportují majitelé starších i novějších nvidií i rozličných distribucí. S otevřenými ovladači se na to zas nedá koukat, prostředí je takové neplynulé. Testoval jsem si ubuntu 16.04, mint 18.2., ubuntu budgie 17.10, ubuntu 17.10 - všude se ten problém víceméně objevuje.

Mám 750Ti a problémy s probouzením počítače ze spánku jsem nezaznamenal. Ale nepoužívám to moc často a když tak uspání do RAM. Dříve jsem měl Arch Linux + GNOME, nyní Manjaro GNOME. Ale nevidím moc smysl testovat dvě stejné verze Ubuntu jen s jiným prostředím, když problém asi bude s ovladači + jádrem. Na Archu jsem měl občas problém s nvidia ovladači a Steamem, ale na Manjaru je vše bez problémů :).

Jenda

« Odpověď #19 kdy: 28. 11. 2017, 17:44:46 »
Som jeden z tych "stastnych" majitelov HD7970 a pokial viem, s novymi ovladacmi sa 3D rezim rozbehnut neda a ani OpenCL nechodi. Preto som na desktope stale na Debian Wheezy / kernel 3.16, kde stale bezia "stare" proprietarne ovladace

FYI já provozuji Stretch, kernel ze Stretche (4.9) a fglrx z jessie-backports a OpenCL funguje. Bohužel Hashcat funguje 3.6, ale už ne 4. Asi by tam jela i Xka z Jessie (nastartovala, ale monitor jsem připojovat nezkoušel, je to headless). Takže minimálně o jednu a půl verze upgradovat můžeš.

Neboj, jednou do podobneho bodu dojde nVidia take, a take odstrihne od supportu karty jejiz vlastnici to ponesou nelibe.

V současnosti to ale vychází mnohem lépe než AMD s odřezáváním po pár letech (grafika je sice 5 let stará, ale prodávala se podstatně déle a navíc podporu neukončili dneska, ale před nějakou dobou -- poslední fglrx je snad z 12/2015!): https://www.root.cz/zpravicky/nvidia-aktualizovala-ovladace-pro-stare-grafiky-o-podporu-kernelu-4-13/

O pojebech nVidie vím, například na comsumer kartách softwarově zakazují používání s virtualizací (PCIe passthrough).

Hry taky nehraju, ale OpenCL.

Nevím jak je to s dostupností obou FOSS ovladačů v různých distrech, ale např. Debian je má oba a není problém zprovoznit jak starší tak novější AMD GPU či APU.
Možná je to rukama, ale HD7970 se mi prostě rozjet nepovedlo. Dokonce na stránce toho OSS driveru bylo, že OpenCL není.

Btw. v notebooku mám GTX 610M a v pohodě.

Jenže teď je situace diametrálně odlišná.

A už se umí OpenCL v OSS driverech? (na aktuálních AMD GPU) Ještě nedávno to potřebovalo proprietární AMDGPU-PRO.

Kate

« Odpověď #20 kdy: 28. 11. 2017, 18:14:50 »
A už se umí OpenCL v OSS driverech? (na aktuálních AMD GPU) Ještě nedávno to potřebovalo proprietární AMDGPU-PRO.

Bohužel ještě ne, ale podle všeho je aspoň možné vykuchat a použít zvlášť AMDGPU-PRO modul pro OpenCL. Jestli chceš, zkusím jak to funguje a dám vědět třeba na brmlab IRC. Tedy, až mi Alza vrátí kartu z reklamace, už mají snad jen týden :)

A možná to zkusím i na stávající kartě. Co jsem to zkoušela naposledy, celé AMDGPU-PRO na ní nefungovalo, ale AMDGPU ano. Jenže poslední pokus s PRO byl ještě v době, kdy jsem musela kvůli experimentální podpoře kompilovat kernel :D

Kate

« Odpověď #22 kdy: 28. 11. 2017, 20:27:01 »

shemale

« Odpověď #23 kdy: 28. 11. 2017, 21:27:57 »
Vyrostl jsem na NVidiích, ale dneska už bych si ji nekoupil. AMD má lepší podporu.
Osobně preferuji jen nVidii. Sice mají binární ovladače. Nikdy jsem neměl problém s tím, že by moje GPU nebyla podporována. Dokonce mi přišlo, že třeba u X-COM2 byl v Linux o dost citelnější výkon při stejném nastavené. Co vím, tak AMD je v Linuxu katastrova.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 11. 2017, 21:52:37 »
Vyrostl jsem na NVidiích, ale dneska už bych si ji nekoupil. AMD má lepší podporu.
Osobně preferuji jen nVidii. Sice mají binární ovladače. Nikdy jsem neměl problém s tím, že by moje GPU nebyla podporována. Dokonce mi přišlo, že třeba u X-COM2 byl v Linux o dost citelnější výkon při stejném nastavené.

Já mám na rozdíl od tebe dlouhodobé zkušenosti s obojím a proto pamatuji časy
kdy bylo vhodné preferovat pro Linux NVidie, časy, kdy to bylo víceméně fuk a teď zase pro změnu je dobré preferovat AMD.

Co vím, tak AMD je v Linuxu katastrova.

To se stává, že lidi nevědí jak jsou věci (aktuálně) správně, ale o to víc si trvají na svém :)

Jenda

« Odpověď #25 kdy: 28. 11. 2017, 23:26:16 »
Bohužel ještě ne, ale podle všeho je aspoň možné vykuchat a použít zvlášť AMDGPU-PRO modul pro OpenCL. Jestli chceš, zkusím jak to funguje a dám vědět třeba na brmlab IRC.

Nemusíš, aktuálně nákup žádné karty neplánuji. Spíš mi šlo o to vypíchnout, že za dva roky se může situace s HD7970 opakovat s nějakou aktuální kartou. Dokud je to vaporware, tak tomu prostě nevěřit (u HD7970 taky slibovali hory doly).

« Odpověď #26 kdy: 01. 12. 2017, 13:05:07 »
Ja delam vyvoj AI (gpu accelerated), a prave 1080TI ma konecne 11GB pameti a je za prijatelnou cenu oproti teslam. Ovladace pohoda, vsechno slape na prvni naslapnuti. Pozn: na Gentoo systemu

Semtam si neco zahraju Dotu2, nebo CeeSko, a pohoda

« Odpověď #27 kdy: 01. 12. 2017, 17:16:24 »
Pořád nad tím přemýšlím .... to že AMD dělá na otevřených ovladačích je pěkné a koupí Nvidie tomu nějak nepomůžu, takže volba je jasná. Šel bych na konec do nějaké RX 570 nebo 580 mezi 6-7 tis.
Jaký je rozdíl mezi 570 a 580?
Jak je to s výrobci? Třeba XFX vidím poprvé, jak je na tom  Sapphire? Co by jste zvolili?
Dík

Trubicoid2

« Odpověď #28 kdy: 01. 12. 2017, 17:35:35 »
Kupoval jsem teď dvě MSI gaming s dvěma větrákama, sice nvidia, ale amd taky dělaj.

ups

« Odpověď #29 kdy: 01. 12. 2017, 18:08:34 »
... a prave 1080TI ma konecne 11GB pameti ...
Semtam si neco zahraju Dotu2, nebo CeeSko, a pohoda

Jeste aby na nejvykonejsi jednocipove cenove dostupne hrafice nebylo pohoda hrat hry co jedou na integrovanych intelech  ;D