Vdaka za tie prakticke skusenosti Kate, este nad tym pouvazujem.
Aj ked to s tym amdgpu / amdgpu-pro znie divne, ze proprietarna nadstavba zhadzuje vykon v hrach? Co keby som chcel obcas nieco zahrat, ale ked nie som pri stroji nechal ho pocitat?
Inak ale sluby typu "niekedy v blizkej buducnosti to pravdepodobne tak trocha mozno snad budeme podporovat" uz ignorujem, to je vaporware...
Divně to zní, ale když se podíváš na testy na Phoronixu… Každopádně to vypadá že AMD se opravdu snaží dostat postupně do OSS i zbytek funkcionality.
Pokud jde o OpenCL, dá se zatím „vykuchat“ z amdgpu-pro ovladačů a použít modul jen pro něj.
https://math.dartmouth.edu/~sarunas/amdgpu.htmlPokud jde o AMDGPU pro starší karty, vaporvare to je sotva, svou starou kartu jsem s AMDGPU rozběhala od první experimentální podpory v kernelu a je to čím dál lepší. Nic to ovšem nemění na tom, že OSS drivery jsou hlavně odpověď na obavy s udržováním kompatibility driverů do budoucna.
To nadavanie na Nvidiu a vychvalovanie AMD mi teda pripada skor ako ideologicka zalezitost, ale mna v pripade kupy jednej desktopovej karty zaujima realne prakticke vyuzitie.
Aj ked je pravda, ze pri proprietarnom rieseni je vzdy trochu vyssie riziko, ze vyrobca tu podporu odstrihne kym ja ten HW este stale chcem pouzivat. Akurat ze to opensource amdgpu este nevyzera uplne hotove a aj tam stale treba tu podporu od vyrobcu.
Opak je pravdou. Před dvěma stávajícíma Radeonama jsem měla Nvidii GTX 260 a GTX 8800 a byla jsem velmi spokojená. Předtím Radeon, od kterého jsem ráda zdrhla. V té době byly drivery Radeonů v katastrofálním stavu, rozbíjely se mi při každém druhém update a výkon byl nic moc. Na Nvidii jsem nedala dopustit, nabízela relativně kvalitní ovladače se srovnatelným výkonem jako ve Windows. Měly pár chyb, ale nic vážného.
Momentálně se pro mě prostě karta obrátila a podpora AMD mi připadá mnohem lepší, proto po dobrých zkušenostech s HD 7790 nepadla má volba nové karty na Nvidii, ale na AMD. Pokud bych ji vybírala pro hraní čistě ve Windows, možná by to dopadlo jinak, rozhodně by se miska vah k Nvidii přiklonila.