Koupě GPU pro Linux

Koupě GPU pro Linux
« kdy: 27. 11. 2017, 22:42:13 »
Ahoj, úplně jsem ztratil přehled v grafických kartách. Sháním grafickou kartu okolo 3000Kč, občas si zahraji něco na Steamu, WOTko a i něco nakreslím v CADu. Na pc mám dualboot s Win10, to kvůli neschopnosti rozchodit ovladače na mou starou NVidii 450 od ZOTACu. Jak je to dnes s drivery pro linux (Ubuntu)? Kdysi se preferovali NVidie ale prý se situace změnila. Díky za pomoc s výběrem.

Franta <xkucf03/>

Re:Koupě GPU pro Linux
« Odpověď #1 kdy: 27. 11. 2017, 23:18:51 »
Vyrostl jsem na NVidiích, ale dneska už bych si ji nekoupil. AMD má lepší podporu.

jk

« Odpověď #2 kdy: 27. 11. 2017, 23:27:49 »
AMD Radeon RX 550 (levneji) nebo 560 (o neco draze)

AMD na open-source ovladacich maka a nehazi klacky pod nohy.

pamflet

« Odpověď #3 kdy: 27. 11. 2017, 23:44:14 »
Musím říct, že mám 1060GTX a oficiální ovladače stojí za prd. S Nouveau se zase nedá dělat. AMD je nyní pro Linux lepší volba.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 28. 11. 2017, 00:16:13 »
AMD hodila přes palubu například uživatele HD7970 - fglrx skončil a AMDGPU PRO ji skoro nepodporuje (někdo na internetu psal, že to rozjel, ale mně se to nepovedlo). Myslíte, že už se to nebude opakovat, protože je všechno open-source? Nevím…

Oproti tomu nVidia má sice vše totálně uzavřené, ale podporuje všechny karty docela dlouho.

Palo M.

« Odpověď #5 kdy: 28. 11. 2017, 03:52:34 »
Som jeden z tych "stastnych" majitelov HD7970 a pokial viem, s novymi ovladacmi sa 3D rezim rozbehnut neda a ani OpenCL nechodi. Preto som na desktope stale na Debian Wheezy / kernel 3.16, kde stale bezia "stare" proprietarne ovladace (a tam mi pred casom tiez pristala nejaka aktualizacia co to rozbila, tak som musel vratit predoslu verziu a dat baliky na hold). Ta grafika nebola lacna a co sa tyka vykonu, tak je stale dobra, ale kedze som kvoli nej zamrznuty na zastaralych verziach desktopovych aplikacii, tak ma dost stve, ze ma AMD takto odfajcilo.

S open source ovladacmi je velka sanca, ze sa v buducnosti take nieco nestane. Lenze tu sa natiska velka otazka: uz tie open-source ovladace pre linux naozaj v reale funguju???
Do detailov to nesledujem prave kvoli rozcarovaniu z anti-supportu HD7970, ale doteraz som v tom, ze to stale nie je hotove a stale pre 3D rezim treba proprietarne ovladace - ktore znova mozu jedneho pekneho dna odpilit, takze podobna situacia moze nastat znova.

No a takisto na nete uz niekolko rokov koluju nazory, ze ked chce clovek hrat hry, tak Nvidia je na to vhodnejsia (Nvidiacke karty ponukaju lepsi vykon v hrach, nez "papierovo silnejsie" AMD karty, a tiez na AMD sa vraj prejavuju divne bugy omnoho castejsie nez na Nvidii, takze aj subjektivny pocit je lepsi z Nvidie - toto ide pravdepodobne na vrub vyrobcov hier, no ale hracovi to moze byt vlastne jedno, z pragmatickeho hladiska vyzera byt Nvidia na hry vhodnejsia). Kedze moje posledne 2 karty boli AMD (HD4780 a HD7970) a Windoze nemam, neviem nakolko je to relevantne, ale herne testy vacsinou stale vychadzaju lepsie pre Nvidie.

Ja sam momentalne inklinujem viac ku kupe Nvidie, pretoze znova zamyslam kupit vykonnejsiu kartu a chcem aby mi fungovala co najdlhsie (a AMD ma vlastne tak trocha napalilo aj s tou 4780, ze pre nu nikdy nedorobili OpenCL ovladace, takze neslo na tom pocitat uplne vsetko, aj ked to vtedy nebolo take tragicke, pretoze to OpenCL tam povodne vobec nebolo, iba ho neskor dorabali, ale az od rady 5xxx). S Nvidiou sa mi este doteraz nestalo, ze by akakolvek stara grafika nemala plne funkcny ovladac (vzdy boli k dispozicii aspon nejake "legacy" ovladace). A tie vykonnejsie AMD je tiez vraj stale problem kupit, vykupuju ich mineri.

Ale mozno pri low-end kartach by AMD nemuselo byt az take zle (myslim, ze maju casto lepsi pomer cena/vykon a mozno aj doziju prv, nez ich AMD hodi cez palubu).

ouje

« Odpověď #6 kdy: 28. 11. 2017, 06:33:32 »
AMD hodila přes palubu například uživatele HD7970

Som jeden z tych "stastnych" majitelov HD7970 ... Ta grafika nebola lacna a co sa tyka vykonu, tak je stale dobra, ale kedze som kvoli nej zamrznuty na zastaralych verziach desktopovych aplikacii, tak ma dost stve, ze ma AMD takto odfajcilo.

Ta grafika/generace je temer 6 let stara, prisla na prelomu roku 2011/2012. Byla to prvni generace GCN a zrejme se tato architektura od pozdejsich v necem zasadnim lisila po HW strance, kdyz se AMD rozhodla ze ji nebude oficialne podporovat v novem ovladaci, v DX12 a Vulkanu.
Kdyz se podivate na detailni rozbory architektury, zjistite ze oproti naslednikum toho nepodporuje po HW strance celeho cipu vice.
Zrejme z nejakeho takoveho duvodu se AMD rozhodla tuto generace grafik nezahrnout.

Rozhodnout se museli, kdyz se prechazi na neco nove (z /drm/radeon na /drm/amdgpu), nekde ten rez musi byt a pokazde bude nekoho bolet a dotycni budou plivat siru kolem sebe.

Ano, nebyla levna, TOP model kterehokoliv produktu nikdy nebude levny a konec jeho supportu jednou prijde.  ::) V Linuxu prisel drive diky zmenam v ovladaci.
Lidi tak dlouho nadavali AMD na ovladace (zdedile po ATi) v Linuxu az se jim tedy rozhodla vyjit vstric, udelat vsechno nove a lepe, no ale nejde se zavdecit vsem ze.

Oproti tomu nVidia má sice vše totálně uzavřené, ale podporuje všechny karty docela dlouho.
Neboj, jednou do podobneho bodu dojde nVidia take, a take odstrihne od supportu karty jejiz vlastnici to ponesou nelibe. A vzhledem k tomu ze posledni roky ma na trhu 70% podil, tech nespokojenych bude vice.
Kdyz uz jsme u toho, nVidia svym oveckam diky svemu postaveni dela pojeby hodne hodne dlouho, jen podobne jako u Apple, ovecky si to dokazou omluvit. V tom tkvi sila davu.
Mimoto na Windows platforme uz to nekolikrat v minulosti predvedla  :P

Sam hry nehraju, takze pouzivam integrovane reseni, vzhledem k tomu ze v dobe kdy sem NTB kupovat nemelo AMD nic konkurenceschopneho, mam Intel (SandyBridge) **, takze jestli pro linux radeji novou AMD grafiku nebo novou nVidia grafiku neporadim.

Pokud se vsak diskutujici shodnou ze nyni je na tom lepe AMD a naopak nVidia v Linuxu stoji za prd a nestaci Intel integrovane reseni, asi bych pro Linux tedy volil aktualni AMD grafiku.

** je tam i nvidia, na te jsem ale odehral druhou Mafii a prvniho zaklinace a pak sel Windows pryc a od te doby jedu jen na Linuxu s Intel grafikou, nvidia je v BIOSu (resp. prevlecenem EFI) nadobro deaktivovana.

Co se tyka vykonu v Linuxu, tam je AMD "horsi" diky historicky horsi podpore OpenGL a ta uz se nezlepsi, protoze je tu Vulkan a ten ma budoucnost.
Tam je zase AMD momentalne viditelne lepsi nez nVidia.
Takze pokud dnes nekdo chce kupovat grafiku s tim ze ju planuje mit dlouhe roky, opet bych se priklonil k AMD.

Kate

« Odpověď #7 kdy: 28. 11. 2017, 07:30:39 »
Momentálně mám Radeon HD 7790 (jako fallback po reklamaci RX 580)

HD 7790 – Radeon driver, všechny hry které by měla karta zvládat běží dle očekávání. (Borderlands 2, Talos Principle, Cities: Skylines, dokonce ani trochu náročnější Mad Max nemá problémy)

RX 580 – AMDGPU driver naprosto bez problémů, velkou část her není problém zprovoznit na ultra.

Pokud to tak půjde dál, moje další karta je také AMD (výrobní vadu u RX 580 pominu, to se stane).

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 28. 11. 2017, 07:52:59 »
Mám na Linux desktopu už asi šest let NVidii (nejdřív 450, nyní 750 a poohlížím se po 1050 -> mám HTPC, takže jsem omezený velikostí). Jedu na oficiálních proprietárních ovladačích a vždy zcela bez problémů. Hry si na tom zahraju, občas mě i překvapí, jak na tom ta která hra šlape pěkně. Nikdy se mi nic nepodělalo.

Před tou NVidií jsem měl dvakrát AMD, obojí byl děs na rozběhání (ale je to už šest let! situace se za tu dobu určitě změnila) a tak jako tak jsem nedosáhnul na žádnou dostatečnou podporu (artefakty, blbé textury, nízký framerate - dokonce tak nízký, že integrovaná grafika Intel rok cca 2005, měla vyšší!).

Nejsem jednoznačnej zastánce NVidie, ale AMD mě v minulosti zklamalo a v současné době nemám s NVidií problém, takže bych to neměnil.

Nutno dodat - nehraju si na výkon, takže nevím, nakolik proprietární ovladače v Linuxu dokáží výkon NVidia grafiky vytěžit. Stejně tak netuším, jak je to výkonostně s nouveau nebo s ovladači pro AMD.

Ještě rada tazateli - obstarej si od kamaráda nebo ajťáka v práci moderní karty obou výrobcl a porovnej. Já před koupí NVidie (nahrazením AMD) taky nejdřív nějakou sehnal na půjčení a experimentoval...
« Poslední změna: 28. 11. 2017, 07:56:08 od Pavouk106 »

Palo M.

« Odpověď #9 kdy: 28. 11. 2017, 08:39:45 »
Ta grafika/generace je temer 6 let stara, prisla na prelomu roku 2011/2012. Byla to prvni generace GCN a zrejme se tato architektura od pozdejsich v necem zasadnim lisila po HW strance, kdyz se AMD rozhodla ze ji nebude oficialne podporovat v novem ovladaci, v DX12 a Vulkanu.
Kdyz se podivate na detailni rozbory architektury, zjistite ze oproti naslednikum toho nepodporuje po HW strance celeho cipu vice.
Zrejme z nejakeho takoveho duvodu se AMD rozhodla tuto generace grafik nezahrnout.
No a nabuduce sa "z nejakeho takeho dovodu" zase moze rozhodnut, ze nezahrnie nejaky dalsi high-end model. Tak diky.
Ked sa AMD rozhodlo ze odpili HD7970 (tj. vtedy, ked zacinali s amdgpu), tak ta karta este nebola zdaleka stara 6 rokov, ale len nejake 2-3 roky, a v tej dobe bola este stale vykonnejsia nez mainstream aktualnej generacie (!).
Nie je podstatne, aka je karta/generacia stara, ale ci ma dostatocny vykon. Radsej si kupim raz za cas silnejsie zelezo ktore nezastara tak rychlo. Nie som priaznivcom vyrabania elektroodpadu kazdy rok, radsej som ked veci vydrzia dlhsie.

Rozhodnout se museli, kdyz se prechazi na neco nove (z /drm/radeon na /drm/amdgpu), nekde ten rez musi byt a pokazde bude nekoho bolet a dotycni budou plivat siru kolem sebe.
Problem je v tomto pripade ten, ze starsie grafiky od AMD medzicasom bezia celkom slusne so starym opensource radeon driverom, a novsie zase s amdgpu. Akurat ta HD7970 nebezi poriadne ani s jednym.

A ja vlastne nepotrebujem nejake Vulkan/DX12 a neviemake nove veci, mne by stacilo, keby ta karta bezala s takymi funkciami, ake mala, ked bola nova. So starsimi Catalystami tak bezi, ale tie nejdu pouzit s aktualnym linuxovym jadrom...

Jedno s druhym, AMD ma riadne napalilo, takze je pre mna aj celkom lakave "vratit im to" cez moju penazenku (ak ma ich konkurencia porovnatelny produkt, samozrejme).

Neboj, jednou do podobneho bodu dojde nVidia take, a take odstrihne od supportu karty jejiz vlastnici to ponesou nelibe. A vzhledem k tomu ze posledni roky ma na trhu 70% podil, tech nespokojenych bude vice.
Ale samozrejme. Lenze ako pozeram, tak pozeram, v Debiane Stretch (momentalny stable) je stale nvidia-legacy-304xx-driver, ktory podporuje este GeForce 6xxx. Len tak mimochodom, GF 6600 som mal PRED tou HD4780-kou, takze je to uz veelmi davno a co sa tyka vykonu su tie karty davno pase. Ked toto uz nebude podporovane v dalsom Debian stable, tak to asi malokomu bude zily trhat.

RX 580 – AMDGPU driver naprosto bez problémů, velkou část her není problém zprovoznit na ultra.
Aha, konecne AMD grafiku chvali niekto, kto ju aj realne pouziva... Hras s tym aj na linuxe? A ake distro pouzivas?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 11. 2017, 09:47:40 »
Osobně se přikláním také k AMD GPU, používám je a podpora je v Linuxu proti (starším) NVidiím dobrá.

Je pravda, že jsou v Linuxových distrech pro NVidii stále k dispozici nvidia-legacy-* balíčky/ovladače, ale kdo zkoušel nějaké starší GPU s tímto rozchodit ví, že to jestli to pojede je sázka do loterie. Některé jedou, některé vůbec, jiné se špatnou stabilitou.

U AMD grafik jsou 2 FOSS ovladače a 2 proprietární. Původní fglrx, který jak píšete už s novými jádry nechodí a AMD jej hodila přes palubu ve prospěch FOSS ovladače AMDGPU a jeho proprietární nádstavby AMDGPU-PRO. Dalším FOSS ovladačem, který podporuje starší grafické karty je radeon, který by měl podporovat i zde zmíněnou architekturu GCN 1.x (pro HD7970 viz radeonsi = Radeon Southern Islands, kromě CrossFire a OpenCL běží vše) do té doby, než bude přidána podpora do AMDGPU (Radeony HD 7xxx dostanou podporu v ovladači AMDGPU - v jakém to je teď stavu nevím jistě, ale IMO mají "zpoždění"). Nevím jak je to s dostupností obou FOSS ovladačů v různých distrech, ale např. Debian je má oba a není problém zprovoznit jak starší tak novější AMD GPU či APU. Prošlo mi rukama velké množství různých konfigurací a zatím jsem v poslední době s AMD GPU neměl problém, ať už s 3D či více monitory ap.

U starších NVidií ty problémy jak píšu výše jsou, stává se běžně, že proprietární legacy ovladač nejede nebo má problémy a nouveau díky tomu, jaké hází vývoji tohoto ovladače NVidia klacky pod nohy mívá často taky problémy. U nových NVidia GPU je podpora dobrá, ale ze zkušeností vyplývá, že jen do té doby, než ji NVidia odřízne ve prospěch nových řad. Pokud vám jede ovladač od NVidie nebo nouveau, problémy nepocítíte, pokud se s nějakým setkáte, je to obvykle řešitelné jen jinou GPU.
« Poslední změna: 28. 11. 2017, 09:52:18 od ByCzech »

Kate

« Odpověď #11 kdy: 28. 11. 2017, 10:02:09 »
No a nabuduce sa "z nejakeho takeho dovodu" zase moze rozhodnut, ze nezahrnie nejaky dalsi high-end model. Tak diky.
Ked sa AMD rozhodlo ze odpili HD7970 (tj. vtedy, ked zacinali s amdgpu), tak ta karta este nebola zdaleka stara 6 rokov, ale len nejake 2-3 roky, a v tej dobe bola este stale vykonnejsia nez mainstream aktualnej generacie (!).

Jenže teď je situace diametrálně odlišná. Předtím zahodili podporu proprietárních ovladačů. Proprietární ovladače teď už ale v podstatě zařízli úplně a u OSS ovladačů se udržuje podpora pro legacy karty podstatně snáz. Navíc, podpora HD7970 je v Radeon driveru velmi dobrá, problém je jen pokud ji někdo má kvůli OpenCL. Ale jak se píše výše, podpora AMDGPU pro tu sérii se zlepšuje, jen to bohužel asi trvá déle než původně mělo :(

RX 580 – AMDGPU driver naprosto bez problémů, velkou část her není problém zprovoznit na ultra.
Aha, konecne AMD grafiku chvali niekto, kto ju aj realne pouziva... Hras s tym aj na linuxe? A ake distro pouzivas?

Převážně pod Linuxem, až na výjimky jako Fallout 4, který prostě Wine ještě nedává :/
V pár hrách které jsem zkoušela mi to vychází podobně jako Phoronixu. Občas je FPS lepší než ve Windows, občas horší… Prostě podle kvality portu dané hry. Třeba Deus Ex: Mankind Divided dopadá celkem špatně (ale ne tak aby se mi vyplatilo restartovat), naopak Mad Max lítá jako splašený :) AMDGPU drivery. AMDGPU-PRO asi nemá smysl používat (pokud jsem to pochopila dobře, herní výkon tam ani není cílem a AMD ten ovladač cílí spíš na profi sféru, ale můžu se mýlit… V testech dopadá hůř než OSS drivery)

Používám Fedoru, dřív Arch.

Palo M.

« Odpověď #12 kdy: 28. 11. 2017, 11:10:31 »
Vdaka za tie prakticke skusenosti Kate, este nad tym pouvazujem.
Aj ked to s tym amdgpu / amdgpu-pro znie divne, ze proprietarna nadstavba zhadzuje vykon v hrach? Co keby som chcel obcas nieco zahrat, ale ked nie som pri stroji nechal ho pocitat?

Inak ale sluby typu "niekedy v blizkej buducnosti to pravdepodobne tak trocha mozno snad budeme podporovat" uz ignorujem, to je vaporware...

@ByCzech:
Tie reportovane problemy s nvidiou... no neviem, naposledy som rozbiehal nejaku zdedenu 9800 pred par rokmi a podarilo sa bez problemov, pocitala BOINC az kym definitivne nezdochol ventilator (a uz nestalo za to davat tam iny).

Takisto som ale ani nemal problemy s tou HD4780, a to bolo v casoch kedy vsetci na AMD nadavali a vychvalovali Nvidie. Stacilo trocha postudovat a potom sa to dalo rozbehnut v pohode. Co som vypozoroval, ludia mali problemy lebo:
1. V distrach boli standardne instalovane opensource drivery, ktore nefungovali dobre (kvoli nepodpore od vyrobcov).
2. Ked uz si clovek zapol non-free repozitar, tak tam boli aj proprietarne ovladace, ale dost stare verzie, u ktorych sa na novom HW prejavovali vselijake bugy.
3. Ked clovek stiahol ovladac od vyrobcu, dokumentacia hovorila "napis do terminalu sudo sh ./driver.sh", co spolahlivo prepisalo niektore subory z distribucie a driver sice fungoval, ale po nejakom dalsom update balikov tie subory zase prepisala distribucia na svoje (a zufali useri pisali do for "Help! Black screen after update“, na co im niekto poradil "preinstaluj proprietarny driver od vyrobcu" a cele kolecko zacalo znova).
Ale to bolo podobne v pripade obidvoch vyrobcov, akurat Nvidia to mala o kusok lepsie v bode 2.

Pritom spravny postup bol spustit ten .sh s parametrom --buildpkg=Ubuntu (alebo tak nejak), odinstalovat baliky z distribucie, az potom priinstalovat tie svoje skompilovane, mozno este zakazat moduly radeon/radeonhd, a vsetko bezalo bez problemov, ziaden black screen...

Takze povazujem za celkom mozne, ze teraz ludia hlasiaci problemy s Nvidiou tiez nerobia veci spravne, rozhasia si system a potom sa potacaju v problemoch...

Sice chapem aj ten Linusov prostrednik ukazany Nvidii, ked chce clovek nieco vyvijat a vyrobca na neho kasle, tak naozaj oceni opensource pristup. Lenze na desktopovej masine chcem graficku kartu pouzivat a nie pre nu vyvijat, tam sa na to pozeram pragmaticky a som spokojny aj s proprietarnym ovladacom, ak vacsinu casu funguje.

To nadavanie na Nvidiu a vychvalovanie AMD mi teda pripada skor ako ideologicka zalezitost, ale mna v pripade kupy jednej desktopovej karty zaujima realne prakticke vyuzitie.

Aj ked je pravda, ze pri proprietarnom rieseni je vzdy trochu vyssie riziko, ze vyrobca tu podporu odstrihne kym ja ten HW este stale chcem pouzivat. Akurat ze to opensource amdgpu este nevyzera uplne hotove a aj tam stale treba tu podporu od vyrobcu.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28. 11. 2017, 11:25:51 »
@ByCzech:
Tie reportovane problemy s nvidiou... no neviem, naposledy som rozbiehal nejaku zdedenu 9800 pred par rokmi a podarilo sa bez problemov, pocitala BOINC az kym definitivne nezdochol ventilator (a uz nestalo za to davat tam iny).

Což přesně odpovídá tomu co tvrdím:

Pokud vám jede ovladač od NVidie nebo nouveau, problémy nepocítíte, pokud se s nějakým setkáte, je to obvykle řešitelné jen jinou GPU.

Však si pořiďte co je libo, napsal jsem jen své zkušenosti... A jdu si zapařit Team Fortress 2 (na AMD GPU a v Linuxu:) )

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28. 11. 2017, 11:42:16 »
Som jeden z tych "stastnych" majitelov HD7970 a pokial viem, s novymi ovladacmi sa 3D rezim rozbehnut neda

Zdroj?

HD7970 normálně chodí s radeon driverem a dá se od jádra 4.13 přepnout na amdgpu driver. Co nejede jak jsem psal výše je OpenCL a Crossfire (jestli tohle jede po přepnutí na amdgpu nevím), ale 3D problém AFAIK není.