Poškozené fotografie

Ivana

Poškozené fotografie
« kdy: 15. 11. 2017, 09:30:45 »
Ahoj, mám problém. Celou dovolenou jsem fotila na telefon, vše v pořádku, fotky šly zpětně prohlížet. Najednou, z ničeho nic, se místo náhledů zobrazil šedej obrázek s otazníkem a rozlomenou fotografií. Kartu jsem hned odpojila a už na ní nic neukládala. Když jsem fotku dala do počítače tak mi to hodí "Soubor nelze otevřít". Photorec mi nic nenašel.
Fotku jsem nahrála sem: http://leteckaposta.cz/838593881

Moc prosím o pomoc

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Poškozené fotografie
« Odpověď #1 kdy: 15. 11. 2017, 10:10:53 »
Ma to rozbitou hlavicku a nejspis nejen tu, takze asi budete muset dovolenou zopakovat a fotky udelat znovu. A priste prubezne zalohujte.

Ivana

« Odpověď #2 kdy: 15. 11. 2017, 10:50:29 »
Naštěstí zálohuju, tady jde pouze o jeden den, jenže z něj byly ty nejpovědenější foto, jako na potvoru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 11. 2017, 11:01:20 »
Da se z toho vytahnout nahled s malym rozlisenim, coz vas asi moc nevytrhne. Pak existuji nejake nastroje na opravu jpeg souboru, napriklad http://www.jihosoft.com/free-utilities/jpeg-repair-tool.html . Jestli funguji a jestli k nim je pribalen malware ale netusim.

Ivana

« Odpověď #4 kdy: 15. 11. 2017, 11:10:57 »
Moooc děkuju, alespoň něco. Můžu se zeptat přes jaký program jste to udělal?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15. 11. 2017, 11:39:20 »
Hexaeditor Bless (poslouzi libovolny jiny slusny). Vyhledate retezec JFIF, pred nim je hexadecimalne FF D8 FF E0 00 10. Vymazete vse, co pred tim FF, ulozite po novym nazvem.

Tedy pokud mate hodne fotek, tak je to pekny opruz. Chtelo by to, aby vam nekdo sfoukl na par radku programek, ktery ulozi vse za tim FF D8 FF E0 00 10 JFIF.

Take muzete z te karty udelat obraz, aby sla obnovit do puvodniho stavu a pak na ni pustit scandisk z Widli a fsck.msdos z Linuxu. Zkusit jeden, pri neuspechu obnovit kartu a zkusit druhy, eventualne oba. Dost mozna by stalo za to po vytvoreni obrazu na tu kartu pustit nejaky test "povrchu disku", aby se videlo, jestli problem vznikl odchodem karty do vecnych lovist nebo padem file systemu. V prvni pripade to muzete asi rovnou zabalit.

V kazdem pripade plati zasada, ze dokud nemam vytvoren zalozni obraz karty, tak nedelam nic, co by obsah te karty nejak modifikovalo.

alfonz

« Odpověď #6 kdy: 15. 11. 2017, 11:42:34 »
Tenhle online tool z toho neco vytahl https://online.officerecovery.com/pixrecovery/ ale 3/4 obrazku jsou prekryty "demo" bannery. Takze dobra sprava je ze fotka zachranitelna je, zla sprava ze ten online tool chce penize. Ale zrejme pouzivaji nejakou open utilitku takze uz jen ji pohledat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 11. 2017, 12:26:04 »
Ovsem ta hnusna cervena maska je podezrela. Na znehodnoceni fotky staci ty bile kruhy, tak proc ta maska? Ze by se jim to nepodarilo obnovit az dolu? A co ten duhovy kousek mezi temi hornimi kruhy? Ze by zacatek neopravitelne casti?

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15. 11. 2017, 12:57:47 »
Doporučuji udělat z karty image a použít na něj funkci Zoner Photo Studia - Získat JPEG obrázky ze souboru.

jejda

« Odpověď #9 kdy: 15. 11. 2017, 14:07:29 »
Stálo za pokus vyfotit tím stejným telefonem fotku novou, nepoškozenou a z té zkopírovat hlavičku a nalepit ji na začatek té poničené fotky. Třeba by to potom prohlížeč nějak přechrochtal. Počítám že ten mobil generuje všem fotkám header stejný.
Běžné přohlížeče hází error když to nemá hlavičku, no když jsem ten obrázek zkusil otevřít videopřehrávačem mpv tak mi z toho zobrazil  horní 1/5.

David1234

« Odpověď #10 kdy: 15. 11. 2017, 14:19:10 »
Tohle by se použít nedalo? Chtěl jsem vyzkoušet, ale nemám druhý obrázek ze stejného fotoaparátu - http://www.jpeg-repair.org/vg-jpeg-repair/

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 15. 11. 2017, 15:57:35 »
Stálo za pokus vyfotit tím stejným telefonem fotku novou, nepoškozenou a z té zkopírovat hlavičku a nalepit ji na začatek té poničené fotky. Třeba by to potom prohlížeč nějak přechrochtal.

Mam vazne pochybnosti. V tom souboru je totiz podezrele kvantum nul, coz je jaksi v rozporu s principem komprese. Obavam se, ze z toho pujdou vydolovat jen ty nahledy, pokud aspon ty. Ze to slo u teto fotky, jeste neznamena, ze to pujde u dalsich. Ale mozna u nekterych fotek bude tazatelka mit trochu vic stesti.

laran

« Odpověď #12 kdy: 16. 11. 2017, 12:23:13 »
skus program Recuva

Recuva je šikovný nástroj umožňující snadnou obnovu nechtěně odstraněných složek a souborů. Obnovit lze například i data, která smazal virus, soubory z paměťových karet, audio soubory z MP3 přehrávačů a další data.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 16. 11. 2017, 19:32:41 »
Recuva slouzi k obnove smazanych souboru. Rekl bych, ze zde ty soubory zmazane nejsou, namisto toho jsou zkurvene.