RS485 a přesné časování v Linuxu

JmJ

RS485 a přesné časování v Linuxu
« kdy: 08. 02. 2011, 09:16:15 »
Zdravim,

mel jsem ted touhu komunikovat po RS485 pomoci apliakce v C napsane pro Linux. Jde o poloduplexni prenos, kde se smer komunikace prepina jednim signalem. Obycejne se pouzije prevodnik RS232/RS485 a hybe se se signalem RTS na RS232. Problem je v tom, ze toto vyzaduje extremne presne casovani. Vystavit RTS, odvysilat data a do 2 ms po _odejiti_ posledniho bytu shodit RTS.

Programove na urovni apliakce se nam toto nedarilo. Googlim jsem a nasel jsem, ze posledni jadra maji mit podporu pro RS485 na urovni ovladace. Existuje nova struktura v serial.h, ktera nastavuje parametry pro praci s RTS atd. Nahodil jsem do Debianu jadro 2.6.37, bohuzel pri pokusu o ioctl dojde k jeho selhani.

Nejsem tak sbehli ve vecech kolem jadra, nedokaza jsem se dopatrat jestli ta podbora v jadre tedy je, nebo jestli se musi jadro kompilovat atd. Jsem zmaten.

Zaroven pokud ma nekdo z vas fintu, jak RS485 ovladat rucne z aplikace, tak sem s ni :-)
« Poslední změna: 08. 02. 2011, 10:51:12 od Petr Krčmář »

MP

Re: RS485 a Linux
« Odpověď #1 kdy: 08. 02. 2011, 09:46:07 »
My pouzivame fintu ze prevodnik zapina a vypina vysilac automaticky a zatim jsme nezaznamenali jediny problem.

JmJ

« Odpověď #2 kdy: 08. 02. 2011, 09:55:45 »
My pouzivame fintu ze prevodnik zapina a vypina vysilac automaticky a zatim jsme nezaznamenali jediny problem.

my mame hw, ktery je soucasti mini zakladove desky a ten tuto moznost nema. musi se hybat s rts signalem. bohuzel.

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #3 kdy: 08. 02. 2011, 10:08:12 »
Co tam mezi to strčit nějaké Arduino. Je to sice další práce s HW, ale vyřeší to problém s přesným časováním
« Poslední změna: 08. 02. 2011, 10:50:54 od Petr Krčmář »

JmJ

« Odpověď #4 kdy: 08. 02. 2011, 10:16:50 »
Co tam mezi to strčit nějaké Arduion. Je to sice další práce s HW, ale vyřeší to problém s přesným časováním

cilem operace je zlevnit vyrobu, tedy odstranit pouziti dalsich hw prvku.

MilanK

Re: RS485 a přesné časování v Linuxu
« Odpověď #5 kdy: 08. 02. 2011, 19:49:29 »
A nestačí prostě jen zapnout RTS/CTS handshakinkg? To by se podle popisu mělo chovat podobně (pokud převodník nebudí CTS, tak ho ještě proklemovat s RTS)...

jv

« Odpověď #6 kdy: 08. 02. 2011, 23:55:15 »
2 msec su problem na linuxe? To je nejaka embedded doska alebo nadupany intel?

JmJ

« Odpověď #7 kdy: 08. 02. 2011, 23:57:50 »
A nestačí prostě jen zapnout RTS/CTS handshakinkg? To by se podle popisu mělo chovat podobně (pokud převodník nebudí CTS, tak ho ještě proklemovat s RTS)...

prevodnik CTS nebudi, coz je prave problem, nebot neni mozne proklemovat RTS s CTS, protoze prvodnik je nekde v nejakem svabu na malickem mainboardu. Mozna by nekdo prisel na to, ktere nozicky ktereho svabu spojit, ovsem toto neni akceptovatelne reseni vzhledem k tomu, ze na cely system jsou kladeny vysoke naroky na stabilitu a take na znovupouzitelnost.

JmJ

« Odpověď #8 kdy: 09. 02. 2011, 00:00:13 »
2 msec su problem na linuxe? To je nejaka embedded doska alebo nadupany intel?

mala ludra. hlavne je problem v tom, ze nevime jak zjistit, kdy skutecne odesel posledni byte, abychom mohli zmenit stav RTS. nekteri to resi treba tim, ze zpetne ctou co poslali, ovsem i tak reakce driveru na zmenu RTS je docela promenna. a staci malo a uz se ztraci odpoved od druhe strany.

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #9 kdy: 09. 02. 2011, 07:31:32 »
Napsat si vlastni jaderny ovladac, vypnout na UARTu fifo a mit to plne podkontrolou, ale pocitat s tim, ze jedno cele CPU padne na aktivni cekani, proste nebude schopno planovat jine ulohy behem prenosu.  Nevim, jake v tomhle ma moznosti Linux, ale v DOS by to nebyl problem.

« Odpověď #10 kdy: 09. 02. 2011, 07:54:30 »
Takže jestli tomu správně rozumím, používá se standardní sériový port na PC (RS-232C). Tím je PC připojené k externímu převodníku RS-232<->RS-485 u kterého se směr přepíná pomocí RTS.
To jsem v Linuxu ještě neimplementoval, ale Win API umí nastavit sériový port tak, že se RTS překlopí okamžitě po odvysílání kompletního posledního bytu zprávy. A tato možnost je ve v API od Win NT (na Win 98 to zlobilo - špatně napsaný driver, který Microsoft nikdy neopravil, takže ti co měli přístup k MS DDK si to opravovali sami...).
Předpokládám že Linux drivery to budou umět, takže doporučuji projít podrobně aktuální API. Pokud ne, vzít použitý driver a tuto funkci tam doplnit...

« Odpověď #11 kdy: 09. 02. 2011, 08:08:13 »
Ještě doplnění - letmým nahlédnutím do include/linux/serial.h vidím:
Kód: [Vybrat]
/*
* Serial interface for controlling RS485 settings on chips with suitable
* support. Set with TIOCSRS485 and get with TIOCGRS485 if supported by your
* platform. The set function returns the new state, with any unsupported bits
* reverted appropriately.
*/

struct serial_rs485 {
        __u32   flags;                  /* RS485 feature flags */
#define SER_RS485_ENABLED               (1 << 0)
#define SER_RS485_RTS_ON_SEND           (1 << 1)
#define SER_RS485_RTS_AFTER_SEND        (1 << 2)
#define SER_RS485_RTS_BEFORE_SEND       (1 << 3)
        __u32   delay_rts_before_send;  /* Milliseconds */
        __u32   delay_rts_after_send;   /* Milliseconds */
        __u32   padding[5];             /* Memory is cheap, new structs
                                           are a royal PITA .. */
};
Třeba by to pomohlo...

« Odpověď #12 kdy: 09. 02. 2011, 08:11:03 »
A ještě něco s příklady je na http://www.armbedded.eu/node/322

JmJ

« Odpověď #13 kdy: 09. 02. 2011, 08:55:47 »
Ano, jak jsem psal v prvni prispevku, o te strukture vim, stejne tak jako jsou tam definovany konstanty pro RS485. jenze kdyz pouziju IOCTL pro nastaveni RS485, tak je navratova hodnota -1. Nedari se.

A proto jsem se ptal na to, jestli nekdo vi, jak to s tou podporou v jadre je. To me hlavne zajima. Ano, i tu stranku s ukazkou znam.

To chovani u winodws, ktere nastavi/shodi RTS po odvysilani se myslim menuje RTS_TOGGLE ci tak nejak a to linux dle vseho nema.

Googlili kolem toho 2 pomerne rozumni lide, kazdy tak 5 hodin. Proto se ptam jiz na konkretni veci. Nechci si psat vlastni ovladac, chci pouzit neco, co je jiz hotovo. Pripadne zvladnout ovladani z vlastni aplikace.

« Odpověď #14 kdy: 09. 02. 2011, 10:20:02 »
Tak se podívej do zdrojáku od driveru, který pro sériový port používáš, jak a jestli je ten ioctl implementovaný...
Pokud není, budeš potřebovat buď jiný driver, jeho modifikaci a nebo HW který to už v driveru má...