Sháním desku a CPU z notebooku na domácí server

Sháním desku a CPU z notebooku na domácí server
« kdy: 31. 10. 2017, 22:05:18 »
Ahoj,

uz mi vykonostne nedostacuje domaci server postaveny na desce s Atomem (Intel DN2800MT) a rad bych ji nahradil necim vykonnejsim.

Idealne rozumne levnym a s malou spotrebou. Nehraju si na kazdy 1W, ktery se mi vrati za 10 let.

Protoze jsem nenasel zadnou desktop desku s rozumnou spotrebou, rad bych to postavil na notebooku.

Shanim tedy zakladni desku s cpu ze starsiho notebooku. Intel 4. generace a novejsi. 3. generace mela TDP 35W, od 4. to je jen 15W. Merenim levnym wattmetrem se mi opravdu potvrdil velky rozdil ve spotrebe.

Zaroven potrebuju, aby notebook mel pripojeni na vypalovacku - potrebuji 2x SATA na disky, takze 1x misto 2,5" disku a 1x misto vypalovacky.

Krasne by byly 2 sloty na RAMku.

Idealne Core i3 a lepsi, 4. generace a novejsi.

Moje predstava je neco typu: "spadnul mi notebook ze schodu, rozbity displej, polamane plasty, ale deska je ok".

Nereste prosim nevhodnost pouziti desky z notebooku na domaci server. Je to spise na hrani :-)
« Poslední změna: 31. 10. 2017, 23:10:20 od Petr Krčmář »
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

cojavim

Re:Sháním desku a CPU z notebooku na domácí server
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2017, 07:02:14 »
Osobně na tohle používám klasickou i3-6100 s msi workstation deskou a ecc paměti. Celá sestava i s 3x sata disk měla spotřebu okolo 25w v klidu a asi 70w při plné zátěži. Určitě by se to dalo vylepšit nějakým ideálním zdrojem dělaným na tuhle spotřebu.

Youda

« Odpověď #2 kdy: 01. 11. 2017, 07:53:53 »
Kdyz mi zdechl mobo v manzelcine notebooku, na alibabe jsem si v cine objednal refurbished za $22. Funguje dodnes.

« Odpověď #3 kdy: 01. 11. 2017, 11:28:51 »
Kdyz mi zdechl mobo v manzelcine notebooku, na alibabe jsem si v cine objednal refurbished za $22. Funguje dodnes.

Take jsem koukal na aliexpres, ale je to vzdy jen samotna deska.
Pravdepodobne desku vubec nezapnu, protoze nebudu vedet, na ktery konektor a jak se pripojuje zapinaci tlacitko kdesi na krytu, ktery nebudu mit.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

RDa

• 2 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 11. 2017, 11:37:56 »
To tlacitko by slo vyresit pres schema desky - casto jsou k nalezeni PDF (napr. Compal je design-house ktery dela Dell a HP notebooky... nebyl problem najit schema k deskam v EliteBook-u), ma to vzdy oznaceni LA-nnnn. Bohuzel jde vzdy o schema zakladni desky a cokoliv je tam pripevneno (ctecky karet, tlacitka a ledky) tam nebyva uz rozkresleno.

Jako plus pak mate informaci o dalsim jednom ci dvou SATA v dokovacim konektoru.

gziutdzustru

« Odpověď #5 kdy: 01. 11. 2017, 15:09:58 »
Nedavno som vydrazil dosku s i3 alebo i5 za 11€ na rakuskom eBay.  Davnejsie som vydrazil nieco podobne, minimalne i3, ale ten predajca mi ani neodpisal.

Aby ste mali predstavu o cene.

Berta

« Odpověď #6 kdy: 02. 11. 2017, 10:47:03 »
Ja mam na podobne ucely MacMini 2010 s 8GB RAM, na ebay.de za cca 100eur sehnatelny. Nehuci, moc nezere (ma ntb. chipset i procak) akorat je to Core 2 Duo a ne i3, ale vykonove je to v pohode. Ma to 2x SATAIII takze jsem tam dal SSD a dvd vypalovacku to ma standardne.
Je to trosku hackerina vymenit ten harddisk, ale das to asi za 20 minut ( https://www.ifixit.com/Guide/Mac+Mini+Mid+2010+Hard+Drive+Replacement/3113 ).
Frci mi tam debian, v podstate jen s tim EFI se bylo trochu treba pohrat ( http://purestblue.com/2011/01/13/installing-debian-on-an-intel-mac-mini/ )

« Odpověď #7 kdy: 02. 11. 2017, 10:55:55 »
Ja mam na podobne ucely MacMini 2010 s 8GB RAM
To zni zajimave. Jaka je priblizne spotreba?

Berta

« Odpověď #8 kdy: 02. 11. 2017, 11:11:49 »
Mac mini (Mid 2010)
2.4GHz or 2.66GHz Core 2 Duo, 8GB 1066 DDR3 (2x4GB) 320GB 5400 RPM, built in GeForce 320M, SuperDrive
Kód: [Vybrat]
Power Consumption Thermal Output
Idle   Max        Idle       Max
10 W   85 W       34 BTU/h   290 BTU/h

U mne je tak 90% idle a load kolem 1

MKzB

« Odpověď #9 kdy: 02. 11. 2017, 13:55:01 »
Zaroven potrebuju, aby notebook mel pripojeni na vypalovacku - potrebuji 2x SATA na disky, takze 1x misto 2,5" disku a 1x misto vypalovacky.[/b]
Skoro každý notebook má slot mini pci-e, do kterého se dá připojit další sata řadič, např. tento Delock.

« Odpověď #10 kdy: 02. 11. 2017, 15:12:22 »
Skoro každý notebook má slot mini pci-e, do kterého se dá připojit další sata řadič, např. tento Delock.

Ano, ale dost casto je v biosu/uefi whitelist povolujici v minipcie slotu jenom par modelu wifi karet.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #11 kdy: 04. 11. 2017, 00:59:24 »
Ano, ale dost casto je v biosu/uefi whitelist povolujici v minipcie slotu jenom par modelu wifi karet.
u Thinkpadu jsou dostupne upravene BIOSy bez whitelistu: http://www.thinkwiki.org/wiki/Custom_BIOS
jinak pokud co nejlevnejs a (jak si tusim nekde psal) ti staci C2D(CD?), tak kup T60, sice to miniPCIe nedas sata, ale mas interni sata pro disk a misto cd das druhej sata disk... treba za ~2000Kc https://www.ebay.com/itm/Lenovo-ThinkPad-T60-2008-V9L-CD-2x1-66GHz-1GB-RAM-80GB-HD-35-8cm-14-1-ATI-5/352183737359

nebo zkus kontaktovat tohodle s T61, ma nekolik variant kdy varianta D je nekompletni za ~1000Kc a treba bude mit bez LCD :)
https://www.ebay.com/itm/Lenovo-T61-Laptop-Refurbished/222622959367

pripadne zkus kontaktovat http://importpc.cz je mozne ze se jim nekde vali neco bez LCD :)

O

« Odpověď #12 kdy: 04. 11. 2017, 18:33:01 »
A nevystačil by sis s nějakou Mini-ITX deskou s integrovaným moderním Celeronem? Třeba ASRock jich dělá celou řadu, mají nízkou spotřebu, pasivní chlazení, jsou dobře vybavené a výkonnostně jsou pro domácí server (případně i běžný nenáročný desktop) naprosto dostačující. Osobně provozuju doma už nějakou dobu server na ASRock Q1900DC a jsem s ním spokojený (teda až na to, že Celeron J1900 neumí AES-NI, ale ASRock má i o dost modernější a lepší modely).
Ale samozřejmě, jestli rád bastlíš, jde ti o cenu nebo chceš vyšší výkon, než mají ty Celerony, tak to není řešení pro tebe.

« Odpověď #13 kdy: 06. 11. 2017, 10:11:01 »
nebo zkus kontaktovat tohodle s T61, ma nekolik variant kdy varianta D je nekompletni za ~1000Kc a treba bude mit bez LCD :)
https://www.ebay.com/itm/Lenovo-T61-Laptop-Refurbished/222622959367

pripadne zkus kontaktovat http://importpc.cz je mozne ze se jim nekde vali neco bez LCD :)
Ja prave shanim Core i3/i5, ale 4. generace a novejsi.

Importpc a podobne zkusim, diky za tip.

A nevystačil by sis s nějakou Mini-ITX deskou s integrovaným moderním Celeronem?
Ja aktualne mam miniITX desku Intel Marshaltown DN2800MT, ale Atom neumi virtualizaci a je hrozne pomaly.
Kdyz uz to zere elektrinu, at z toho taky neco mam.
Jinak moje deska umi napajeni zdrojem z notebooku, velka vyhoda, kterou jsem u novych desek nenasel.

?

« Odpověď #14 kdy: 06. 11. 2017, 12:11:03 »
Napájení DC zdrojem, třeba z notebooku, řeší picoPSU. Chápu ale, že je fajn, pokud to deska umí sama o sobě.