jsem amatér ve střihání konektorů, tak se chci zeptat?
...
díky za sumárizaci
-je výroba a zastřihávání konektorů náročné řemeslo? Konektory se nestřihají, to ty kabely, na kterých konektory jsou... Je to relativně jednoduchý, když máš odpovídající vybavení (kleště) a jsi trochu zručný. Rychlost a spolehlivost získáš praxí.
-Je na to nějaké potřeba nějaké speciální vybavení? Jde to i bez těch tajemných kleští? Kolik stojí? Musí se pak kabely nějak testovat? Bez kleští to možná jde, ale je to prasácký. Vždycky to chce správný kleště k danýmu konektoru. Stojí od cca 170 korun (šunty) po několik tisíc (kombinovaný/vyměnitelný čelisti). Na testování například ethernetového kabelu jsou přímo testery, nestojí zas tak moc, aby si je někdo, kdo to dělá ve velkém, nemohl dovolit. Povinnost asi není, ale v zájmu technika, který to krimpuje, je, aby to jelo hned a spolehlivě.
-co je licna - To je vodič, kterej je jako lanko, tedy dobře se ohýbá, není z jednoho tvrdýho jádra. Například klasický prodlužováky na 230V jsou licny, do zdí se ale dávají dráty (pevný jádro).
-co patch(cord)? Patchcord (nebo patchkabel) znám já osobně jako kabel s koncovkama RJ45 na obou stranách, kterej je takhle v kuse prodanej (nemusíš koncovky krimpovat). Nebude to ale přesný. Název se odvozuje nejspíš od patch panelu a to už je mimo moje znalosti/zkušenosti.
- od jaké tuhosti je tuhý kabel? jaké má využití oproti řídkému - Nechápu přesně dotaz. Tuhý kabel může být kvůli tomu, že je to drát (ten se oproti licně neochotně ohýbá) nebo kvůli tomu, že má velkej průřez (je "tlustší", tak se s ním hůř manipuluje). Pokud někdo řekne "tuhý kabel", je to jeho subjektivní pocit/názor. Neexistuje podle mě nějaká pevně daná hranice. Třeba 4x10mm2 je podle mě kurva tuhej kabel. Pokud jde o výhody tuhého oproti řídkému (tedy většího průřezu proti menšímu), tak je to nejspíš jen nižší úbytek napětí při rostoucí délce. Na signál by to nemělo mít takový vliv (bavíme se o kabelech v metrech, maximálně desítkách metrů). Ale nejsem elektrotechnik, abych to mohl něčím podložit!
- co je krimpovaný konektor na drátu? Je to špatné? CO je ten protipól ten správný? Krimpovaný není nutně zlo. Lze koupit už hotové kabely, které nejspíš udělala nějaká linka/stroj. Lze koupit samotný kabel a koncovky a nakrimpovat. Pokud je dobře nakrimpovaný, věřil bych mu víc, než kabelu s koncovkami z výroby.
- K čemu je žlab v síťařině? Ve žlabu se tahají kabely. Desítky kabelů :-)