Ahoj,
jsem student v posledním ročníku (informatika) a pomalu si sháním praxi nebo rovnou práci. Mám z toho obavy, ale nevím, jestli ze mě nemluví Dunningův-Krugerův efekt.
Jsem mimo Prahu/Brno a většina nabídek práce jsou weby nebo informační systémy (vlastně taky asi webové technologie). Píšou, že "požadují znalost C#, ASP.NET, Visual Studio, MS SQL, HTML, CSS, JavaScript" (nebo PHP a MySQL místo MS technologií) a "min. rok zkušenosti". Když zabrousím na zahraniční weby, všude se navíc řeší intenzivní studium Cracking the Code Interview a podobně.
Je mi jasné, že rok zkušeností je lepší brát s rezervou, když některé firmy ihned berou kluky, kteří se před rokem učili psát Hello Word a během druháku vzdali studium. Taky předpokládám, že od nováčka se nečeká psaní kódu hned první týden. V tom druháku ani neznají půlku technik pro americké whiteboard interview. Ale zajímalo by mě, jak kvantifikovat skutečná očekávání.
Pokud bych tedy měl položit nějaké konkrétní otázky... Co se od stážisty/juniora/... vlastně čeká, že umí? Základy programování, syntaxe, základní datové struktury, asi jasné. Na úrovni úvodního kurzu? Projektu? Pokročilých témat (napadá mě asynchronita)? Jak moc aktuální verze? Střelím, .NET Core asi nemá smysl a většina firem bude na 4.6 (tipuju).
Vím, že tady je spousta v principu podobných vláken, která se zvrhla, tak naivně doufám, že tohle nepotká podobný osud.