Já od začátku tvrdím jen tolik, že zdravý disk VŽDY VRACÍ ZDRAVÁ DATA.
Pokud má chybu ve firmware, pak se nejedná o zdravý disk.
Pokud je poškozený, pak se nejedná o zdravý disk.
Vy si pouze myslíte, že od začátku tvrdíte něco o zdravém disku. Ve skutečnosti jste od začátku nepsal o zdravých discích, psal jste o discích obecně, jako by se to týkalo všech disků. Teprve po několika kolech diskuse jste naznal, že je váš postoj neudržitelný, a „nenápadně“ jste doplnil, že vlastně myslíte jen zdravé disky.
A pokud tedy od začátku píšete pouze o zdravých discích, jak se nám snažíte namluvit, pak je otázka, proč jste vůbec vstupoval do této diskuse s nesouvisejícím tématem. Tady totiž nikdy nebyla řeč o tom, že má někdo zaručeně jen zdravé disky. Naopak od začátku se diskutuje o tom, jak detekovat chybná data.
věřím, že pořád máte pocit, že i zdravý disk může vracet špatná data, což není pravda.
Za prvé, já nemám pocit, že by bylo pravděpodobné setkat se s tím, že zdravý disk vrátí špatná data. Nikdy jsem nic takového nenapsal – už jenom proto, že bych byl blázen, abych psal jen o zdravých discích, když o disku nikdy dopředu nevím, zda bude zdravý nebo zda u něj dojde k nějaké chybě.
Za druhé, teoreticky se může stát, že i zdravý disk vrátí špatná data. Podobně jako se teoreticky může stát, že ECC řadič vrátí špatná data z ECC paměti. Všechny ty samoopravné kódy jsou totiž založené jenom na pravděpodobnosti. To nejsou žádné magické formule, které by zajistily, že data nemohou být špatná. Samoopravné kódy umí jen zmenšit pravděpodobnost chyby – zvolením dostatečně dlouhého samoopravného kódu lze zvolit libovolně nízkou pravděpodobnost chyby. Přičemž v praxi je to pro paměti nebo disky, které se běžně používají (v serverech, datacentrech apod.), nastavené tak, že se s přečtením chybných dat opravdu nejspíš nikdy nepotkáte, což ale neznamená, že nenastává vůbec nikdy.