Jak správně zálohovat data okolo 20 GiB

Re:Jak správně zálohovat data okolo 20 GiB
« Odpověď #105 kdy: 15. 10. 2017, 23:46:11 »
Pokud má řadič chybu, tak se chyba dá rozpoznat.
Disky vracet chybná data nemohou a nesmí.
Od toho to je pevný disk, kdyby vracel občas správná data a občas špatná, byla by to magická krabička.

V tom všem se s Vámi nikdo nepře. Jde jen o to, jestli tu chybu zjistíte dřív, než Vám uteče retence dat v archivu záloh. Jen připomínám, že zde řešíme poměrně dramaticky vylíčený požadavek, aby se nezměnil ani bajt v datech, protože by to mělo obrovské dopady. Víme, že tazatel zálohuje do X míst, ale netušíme, kolik záloh zpětně dělá, a jestli někdy zkouší ze zálohy obnovit.

I já se v běžném životě na disky a řadiče spoléhám, přesto mám nastaveno zálohování a archivaci dat.

Milfaus

« Odpověď #106 kdy: 15. 10. 2017, 23:54:44 »
V tom všem se s Vámi nikdo nepře.

No evidentně přou.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #107 kdy: 16. 10. 2017, 00:17:04 »
V tom všem se s Vámi nikdo nepře.

No evidentně přou.

Holt jste vepri.

Milfaus

« Odpověď #108 kdy: 16. 10. 2017, 00:19:01 »

Milfaus

« Odpověď #109 kdy: 16. 10. 2017, 00:31:43 »
Data na discich se meni, neco jako 100% spolehlivost neni.

Já tvrdím, že to byla závada/selhání.

To, že vy jste se s nějakou chybou nesetkal, neznamená, že vůbec neexistují.

Stopy na disku jsou dnes tak blízko u sebe, že zápis do jedné stopy ovlivňuje i vedlejší stopy. Dnešní disky fungují spíš tak, že čtecí hlava přečte nějaký spíš šum než data, a na základě samoopravných kódů se z toho zrekonstruuje, co tam asi mělo být uloženo.

Jirsák zase, že to jsou prostě jen jakási odhadnutá data.

v Googlu nas stoji redundance na detekci a opravu poskozenych dat opravdu hodne. Zmeny bitu nastavaji v CPU, RAM i na disku.

Tohle je vyloženě směšné.

A bláboly od JardaP.  ::)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #110 kdy: 16. 10. 2017, 03:57:43 »
Ty a ta tvoje obsese mojí osobou  ;D
To by bylo, aby ses nesnažil o mojí pozornost ::)
Opakuju ti, že jsem striktně heteráč!
Chlapce nefandi si, reaguju na hovadiny co pises... to je cele ;) a to ze ocividne nejsi heterac me opravdu nezajima, to ze to popiras bys mel resit ale s psychologem, ventilace na foru ti nepomuzou ;)

« Odpověď #111 kdy: 16. 10. 2017, 06:56:11 »
nemocný disk vrací nemocná data.

To bych řekl, že nikdo nezpochybňuje.
O čem tedy celou dobu píšete? Na začátku bylo tvrzení, že je vhodné mít u souboru kontrolní součet, aby bylo možné rozpoznat, že disk je nemocný a vrátil špatná data. Vy to celou dobu zpochybňujete a tvrdíte, že disk nikdy za žádných okolností špatná data vrátit nemůže.

Já se přiznám, že už se ani nenamáhám to číst.
To je váš problém, že chcete setrvávat v bludu. Tak ty bludy aspoň dál nešiřte.

Milfaus

« Odpověď #112 kdy: 16. 10. 2017, 09:37:28 »
za žádných okolností špatná data vrátit nemůže.

Pokud není vadný, tak ne!

« Odpověď #113 kdy: 16. 10. 2017, 10:38:02 »

Ale v praxi vadné kusy potkáte. A taky v praxi můžete závadu zjistit až po dlouhé době (neprojevuje se zrovna na datech / v oblastech, kde byste si toho všiml hned). V tu chvíli už můžete mít všechny zálohy cinknuté tou vadou.

« Odpověď #114 kdy: 16. 10. 2017, 10:40:18 »
No preto sa disky kupuju minimalne z inej serie. Najlepsie nie vsetky od jedneho vyrobcu.

Qwerty

« Odpověď #115 kdy: 16. 10. 2017, 11:51:16 »
Nechci se Milhause zastávat, ale opravdu tu někteří tvrdí, že disk vrací data podle nálady, což není pravda.
Proto se přidám na stranu Milahuse.

Miroslav Šilhavý
To je typický příklad WD!

« Odpověď #116 kdy: 16. 10. 2017, 11:59:30 »
To je opravdu výborná informace. Vy to víte dopředu, že ten disk je vadný? Kupujete disky „dejte mi pět bezvadných a tři vadné“? Asi těžko. Ve skutečnosti máte disky, u kterých nevíte, zda jsou vadné nebo bezvadné. Dokonce i dříve bezvadný disk se může změnit ve vadný. A to, že je disk vadný, se dozvíte buď tak, že rovnou začne hlásit tvrdé chyby a data vůbec nepřečte, a nebo právě tak, že vám vrátí špatná data, což zjistíte právě z kontrolního součtu. Ano, většina vadných disků se projeví tak, že budou rovnou vracet tvrdé chyby, ale to neznamená, že k vrácení chybných dat nemůže dojít.

Nechci se Milhause zastávat, ale opravdu tu někteří tvrdí, že disk vrací data podle nálady, což není pravda.
Já jsme nikoho takového nezaznamenal. Naopak jsem si všiml, že Milhaus pořád předpokládá, že vadné disky nemohou existovat.

Qwerty

« Odpověď #117 kdy: 16. 10. 2017, 12:21:17 »
Pane Jirsák, naopak! To z vašich postů jsem nabyl přesvědčení, že disky vrací vadná data zcela běžně.
Asi jste způsobil zábavné nedorozumění.

« Odpověď #118 kdy: 16. 10. 2017, 12:40:41 »
Pane Jirsák, naopak! To z vašich postů jsem nabyl přesvědčení, že disky vrací vadná data zcela běžně.
Asi jste způsobil zábavné nedorozumění.

Pokud tvoříte strategii zálohování a archivace, musíte si jako předpoklad položit veškeré možné havárie a předpokládat, že se vyskytnou. To není jen o vadných discích či řadičích, ale i o riziku průrazu blesku, požáru, ... Proto se pak volí strategie, která rizika mitiguje.

Kdybychom předpokládali, že elektřina je v pořádku, servery v pořádku, disky v pořádku, řadiče v pořádku, pak bychom ani nemuseli řešit zálohování.

Qwerty

« Odpověď #119 kdy: 16. 10. 2017, 13:09:25 »
Pane Šilhavý, já si myslím, že to nikdo nezpochybňoval.