Myš z ktorej by nebolelo zápestie

Myš z ktorej by nebolelo zápestie
« kdy: 03. 02. 2011, 13:58:19 »
Mám taký problém resp.moja mama. Keď dlhšie pracuje s PC začína je bolieť zápestie a dva prsty (ukazovák a prostredník). Má to overené. Keď som ju sledoval tak vlastne celý čas drží tie 2 prsty nad myšou. Myš používa obyčajnú Genius NetScroll 120. Tak rozmýšľam či by nešlo kúpiť niečo (nemusí to byť myš) čo by sa dobre držalo a mohla by prsty položiť na tlačítka. Myslím že to by problém vyriešilo.

Kto s tým máte skúsenosti poraďte.
Ďakujem

Re: Myš z ktorej by nebolelo zápestie
« Odpověď #1 kdy: 03. 02. 2011, 14:07:24 »
Ahoj Zdeno, mě vyhovují ergonomické myši, kdy je horní část jakoby nakloněná na stranu. Ruka pak není nepřirozeně naplocho, ale je pootočená a prsty můžeš nechat ležet na myší. Konkrétní modely jsou Logitech MX nebo Microsoft Laser Mouse 6000. Určitě se najdou i jiné.

« Odpověď #2 kdy: 03. 02. 2011, 14:15:02 »
Z vlastní zkušenosti vím, že se to jinou myší úplně nevyřeší. Je potřeba rukama hýbat také jinak, než jen 8h dělat centimetrové pohyby myši (mě pomohlo mačkání tvrdšího molitanového míčku). A také nemít zápěstí položené na studeném stole. Jinak přijdou záněty šlach a tou rukou pak nepohne několik týdnů.

« Odpověď #3 kdy: 03. 02. 2011, 15:05:14 »
Syndrom karpálního tunelu patří mezi "nemoci z povolání" v IT:
http://www.google.com/search?q=Karp%C3%A1ln%C3%AD+tunel

K myši se proto doporučují ergonomické podložky:
http://www.google.cz/search?q=ergonomick%C3%A1+podlo%C5%BEka+pod+my%C5%A1

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 02. 2011, 17:28:26 »
Mozna by to take chtelo silikonovy polstarek pod zapesti, aby se zapesti nemackalo proti okraji stolu, ktery navic muze byt studeny, coz take neni ono. Na polstarku je pak take ruka vyse, v pozici, ktera je mene destruktivni. Ja bych bez polstarku uz dnes neprezil.

« Odpověď #5 kdy: 03. 02. 2011, 17:29:52 »
to není myší to je špatnou polohou ruky. Já jsem na PC celý den a se zápěstí jsem nikdy problém neměl. Až teď ale to je myš od laptopu a myš mám na gauči vedle sebe. U PC jsem nikdy tento problém neměl.

« Odpověď #6 kdy: 03. 02. 2011, 17:54:36 »
Jak píše Gerret - hlavní problém je špatný úchop myši. Nejspíš se maminka bojí, že když si položí celou ruku na myš, tak že si nechtěně ta tlačítka zmáčkne. Proto bych vybral nějakou s "tvrdším stiskem" bez dalších (např. bočních) tlačítek, které se často omylem mačkají.
Také může pomoci gelová podložka pod myš (i když já jí nepoužívám).

Pak už jedině touchpad (podle mě nepomůže, nebo to bude ještě horší), nebo dotykový monitor.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 02. 2011, 18:37:44 »
Patrik Chrz: Z dotykoveho monitoru vas nebude bolet zapesti, ale jinak skoro uplne vsechno.

Inkvizitor

« Odpověď #8 kdy: 03. 02. 2011, 21:15:58 »
Souhlasím s předřečníky, že by se Tvoje máma měla především snažit mít prsty pořád položené na tlačítkách. Pokud jí v tom brání nějaký handicap (já jsem držel prsty na tlačítkách na každé myši, která se mi dostala do ruky, takže obecný problém nevidím), možná by jiná myš pomohla (tlačítka s jiným stiskem?). Otázkou je, zda používá anatomicky optimálně to zápěstí. Problém se zápěstím ale může způsobovat i klávesnice; vždycky kroutím hlavou, když si někteří lidé vysunují nožičky na klávesnici, takže je klávesnice ve zcela anatomicky nevhodné poloze - spíš by měla být naplocho nebo se dokonce svažovat směrem od těla. Ruce by také byly ve větší pohodě na klávesnici zlomené buďto do stran nebo rozdělené na poloviny tak, že klávesy jsou orientovány přímo, ale zápěstí se tolik nekroutí oproti předloktí.

Zkrátka a dobře, "lepší" myš problém řešit nemusí.

Inkvizitor

« Odpověď #9 kdy: 03. 02. 2011, 21:18:32 »
Ještě je možnost vyzkoušet trackball. Ale stojí víc, než obyčejná myš.

« Odpověď #10 kdy: 03. 02. 2011, 23:52:37 »
Syndrom karpálního tunelu patří mezi "nemoci z povolání" v IT:
http://www.google.com/search?q=Karp%C3%A1ln%C3%AD+tunel

K myši se proto doporučují ergonomické podložky:
http://www.google.cz/search?q=ergonomick%C3%A1+podlo%C5%BEka+pod+my%C5%A1

Když jsem to četl, hned mě napadlo to samé... Nemá potíže ráno po probuzení? Nemusí si po ránu "roztřepat" ruce?
Operace je celkem jednoduchá, velmi málo rizik, jen se nařízne kůže a protne retinaculum carpi. Je dobré dřív než chirurga/ortopeda (jak v jaké nemocnici) navštívit internistu a zkontrolovat cukr. Sy. carp.tunelu bývá často u diabetiků...