Linuxová distribuce jako virtualizační server

Roman

Linuxová distribuce jako virtualizační server
« kdy: 09. 10. 2017, 15:04:21 »
Zdravim panove a damy, existuje/neznate nejake linux distribuce, ktera by byla urcena jen pro vytvareni a spravovani virtualu? Nejlepe s nejakym webovym frontedem? Jako ESXi super, ale ta cena je mazec. Takze nez se poustet do instalace a konfigurace nejakeho distra pro virtualizaci mne napadlo jestli uz nekde neni nejake distro.
Napadlo me abych priblizil co shanim - neco jako Zentyal.
« Poslední změna: 09. 10. 2017, 20:06:14 od Petr Krčmář »

Petr

Re:Linuxova distribuce jako virtualizacni server
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2017, 15:16:05 »
Proxmox

MP

« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2017, 16:26:25 »
Krome proxmoxu i Xenserver.

Roman

« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2017, 18:31:57 »
Super dekuji - nepridal by nekdo nejake zkusenosti?

« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2017, 19:30:00 »
Super dekuji - nepridal by nekdo nejake zkusenosti?

Nenapsal byste spíš, co by Vás zajímalo? Podle všeho Vám nestačí funkce, co jsou ve free ESXi hypervizoru, asi hledáte něco dalšího. Co?

citanus006

Re:Linuxová distribuce jako virtualizační server
« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2017, 23:30:20 »
muzu doporucit rhev nebo upstream projekt ovirt.

aaaa

« Odpověď #6 kdy: 10. 10. 2017, 07:45:31 »
ESXi je free... Tak nevim co je na tom drahe. Placena je az verze, kdy maji fungovat pokrocile veci (ktery asi nic jineho stejne neumi) jako je napr. prepnuti bez vypadku na druhy stroj v pripade selhani (vytrnete hlavni stroj z elektriky a bez vypadku a ovlivneni cehokoliv to hned bezi z druheho stroje - takze kdyz ani kdyz nekdo pracuje na stroji pres SSH/vzdalenou plochu tak nepozna ze se to stalo) nebo automaticky backup.

romanz

« Odpověď #7 kdy: 10. 10. 2017, 08:44:38 »
Vmware Esxi bohatě stačí pro potřeby malých a středních firem. Zálohování strojů se dá pořešit free nástroji a opravdu nic podstatnýho tam nechybí. Zkoušel jsem XEN i Proxmox, ale vždycky jsem se vrátil k Vmware - problém poslední doby jen je že vmware zatím nevydalo aktualizaci pro Ryzen..

Roman

« Odpověď #8 kdy: 10. 10. 2017, 09:35:00 »
Jsem nasel jen ESX za penize. Dneska kdyz na to koukam tak uz vidim ze je free. Tak kazdopadne radeji bych nejake komplet open source reseni. Zacnu testovat a uvidim co mi padne do oka.
Jinak nic extra nepotrebuju - pozadavky:
 1/ virtualizace Windows Server 2008 R2
 2/ virtualizace druhe instalace Wi Se 08 R2 (bez licence) kvuli zaloze AD
 3/ vytvareni snapshotu disku na NAS aby v pripade problemu s vmware nebo zelezem serveru slo rychle nahodit  nekde jinde
 4/ virtualizace CentOSu 6 s mail serverem
 5/ podpora LVM/raid

aaaa

« Odpověď #9 kdy: 10. 10. 2017, 10:30:09 »
No a ma nejaky duvod open reseni? Myslim, ze nic lepsiho asi nesezenes... Minimalni pozadavky na HW je dvoujadro + 4G pamet (+ podporovanou sitovku, vetsina onboard karet s tim nezije)
Nova verze ESXi ma docela dobry webovy rozhrani.

« Odpověď #10 kdy: 10. 10. 2017, 10:48:54 »
Jsem nasel jen ESX za penize. Dneska kdyz na to koukam tak uz vidim ze je free. Tak kazdopadne radeji bych nejake komplet open source reseni. Zacnu testovat a uvidim co mi padne do oka.

Tohle všechno nějak zvládnete na čemkoliv. Jestli vidím nějakou výhodu v ESXi, tak je to jednoduchost nasazení a správy. Bude Vás to prostě stát méně energie dostat se k jistému výsledku.

Opensource řešení bych zvažoval tam, kde potřebujete nějaké rozšířené funkce, které free ESXi nenabízí, a které se ve velkém nevyplatí od VMWare nakupovat.

Upřímně, než se patlat s Xen či Proxmox apod., to už bych raději šel i na Microsoft Hyper-V free hypervizor, i ten mi přijde jako jednodušší na nasazení a správu, než prvně zmíněné.

Roman

« Odpověď #11 kdy: 10. 10. 2017, 11:47:24 »
A co treba VLANy? Jdou v Esxi? Fyzickou sitovou kartu mam Broadcom nextreme gigabit a podle vmware compatible guide je podporovana.
Skoda ze nemuzu testnout na fyzickem stroji, ten ted musi bezet nez dam dohromady vsechny podklady pro prevod do virtualu. Nerad bych, aby me neco nemyle prekvapilo. Dekuji vam za reakce.

« Odpověď #12 kdy: 10. 10. 2017, 12:08:01 »
A co treba VLANy? Jdou v Esxi? Fyzickou sitovou kartu mam Broadcom nextreme gigabit a podle vmware compatible guide je podporovana.
Skoda ze nemuzu testnout na fyzickem stroji, ten ted musi bezet nez dam dohromady vsechny podklady pro prevod do virtualu. Nerad bych, aby me neco nemyle prekvapilo. Dekuji vam za reakce.

Samozřejmě. Jde i QinQ.

milous

« Odpověď #13 kdy: 10. 10. 2017, 12:56:43 »
ESXi je free... Tak nevim co je na tom drahe. Placena je az verze, kdy maji fungovat pokrocile veci (ktery asi nic jineho stejne neumi) jako je napr. prepnuti bez vypadku na druhy stroj v pripade selhani (vytrnete hlavni stroj z elektriky a bez vypadku a ovlivneni cehokoliv to hned bezi z druheho stroje - takze kdyz ani kdyz nekdo pracuje na stroji pres SSH/vzdalenou plochu tak nepozna ze se to stalo) nebo automaticky backup.

takovy drobny detail jest, ze ve free verzi ESxi nejede storage api, takze se tam necapou zalohovace/replikovace
krome toho webface administrovat je za trest, toto a dalsi ojeby byly duvodem, proc jsem presel na proxmox/freenas

spacek

« Odpověď #14 kdy: 10. 10. 2017, 13:15:34 »

Tohle všechno nějak zvládnete na čemkoliv. Jestli vidím nějakou výhodu v ESXi, tak je to jednoduchost nasazení a správy. Bude Vás to prostě stát méně energie dostat se k jistému výsledku.

Opensource řešení bych zvažoval tam, kde potřebujete nějaké rozšířené funkce, které free ESXi nenabízí, a které se ve velkém nevyplatí od VMWare nakupovat.

Upřímně, než se patlat s Xen či Proxmox apod., to už bych raději šel i na Microsoft Hyper-V free hypervizor, i ten mi přijde jako jednodušší na nasazení a správu, než prvně zmíněné.
Na základě svých zkušeností mohu doporučit Xenserver (Citrix). Ve free verzi ho ke spokojenosti používám několik let, od verze 6.1 až po dnešní 7.1 (7.2 budu testovat). Provozuju ho na stařičkém železe několika IBM x3650 M1 a Intel MFSYS25. Bez jediného problému.
V 2016 jsem chtěl přejít na ESXi (free verze), ale rád jsem se vrátil zpět.