Jedu už asi pátým rokem v obráceném setupu než ty, tj. windows ve virtuálu na linuxovém laptopu, nějak jsem historicky začal s VirtualBoxem a tak už jsem u něj zůstal, takže co píšu níže platí primárně pro něj a
windows ve VM. ale hádám, že ostatní hypervizory to maj podobný.
- fullscreen pres dva monitory s awesome wm bez nejakych toolbaru z hostitelskyho os a virtualizacni apky?
to nastavíš v konfigu VM, kolik monitorů má mít. S win v guestovi mi to fachalo OK.
- primy pristup k sitovce
Používal jsem USB-passthrough s externíma síťovkama - jak pro USB wifi, tak drátovou..
Záleží jak doslova to myslíš, pokud ti stačí být v bridgi, tak to je triviální a přibridžuješ se k onboardové síťovce. Pokud potřebuješ nějaké zváštní funkcionality, tak ta externí.. Lepší hypervizory uměj i PCI-passthrough ale to jsem nikdy nezkoušel.
- neco jako primej pristup ke klavesnici, mam strach ze budu nechtene skakat do hostitele
Stejně jako s USB síťovkou - nastav si USB-passthrough pro USB klávesnici + myš a ony pak budou transparentně komunikovat akorát s guestem. Jen pokud budeš chtít vyskočit, tak budeš muset shodit guesta a nebo si připojit druhou klávesnici/myš. Ve Virtualboxu se dá USB zařízení vyhradit pro VM pomocí tzv. "filtrů". Zadáš tam vendor-id USB device a ona se pak při příštím připojení/startu VM rovnou připojuje k guestovi.
proste s tim nic neudelame
Osobně bych se nevzdával netechnického řešení - jasný, pokud se ti tam líbí,máš hypotéku, děti a jsi ve zkušebce, tak opatrnost pochopím, ale v opačném případě.. .. interní IT je jen servisní oddělení ve firmě a nenosí peníze, takže pokus si seženeš někoho dostatečně vysoko kdo prohlásí, že to "potřebuješ" tak na tebe z IT nedošáhnou. Samozřejmě pak neočekávej žádný support..