Přechod z Linuxu na Mac/Win

citanus006

Přechod z Linuxu na Mac/Win
« kdy: 29. 09. 2017, 17:45:28 »
Zdravim osazenstvo,

chytraci z IT oddeleni v praci nam nakazali prechod na mac nebo windows. Nechci tady resit jejich duvody, resp. motivaci, to uz sem se nazlobil dost, proste s tim nic neudelame, ale dovolili nam ve virtualce linux pouzivat.

Muj problem je, ze pouzivam dost specifickej setup s awesomewm a zajimalo by me jestli je mozny na windows nebo mac nejak zaridit ze virtualka bude mit:
 - fullscreen pres dva monitory s awesome wm bez nejakych toolbaru z hostitelskyho os a virtualizacni apky?
 - primy pristup k sitovce
 - neco jako primej pristup ke klavesnici, mam strach ze budu nechtene skakat do hostitele

Zatim se klanim spis k macu, protoze na to zatim IT oddeleni neinstaluje zadny smirovaci klienty a obecne je na to ve firmne lepsi ohlas.

Predem dik za odpovedi a dodavam ze je mi jedno kterej system to bude. widle uz nepouzivam 17 let a maca sem nikdy poradne nepouzival, takze oboji pro me bude uplne nove.
« Poslední změna: 02. 10. 2017, 09:54:12 od Petr Krčmář »

linuxak

Re:prechod z linux na mac/win
« Odpověď #1 kdy: 29. 09. 2017, 19:38:31 »
Jak je to se dvemi monitory treba ve virtualboxu netusim.
Jake maji argumenty, ze se musite zbavit linuxu
A prejit na mac/win?
U nas maji nevyvojari wokna nebo mac, vyvojari dostanou
Notas s windows a bud maji dualboot s linuxem, nebo wokna
Hned smazou a maji cisty linux.

Steve

« Odpověď #2 kdy: 29. 09. 2017, 20:23:47 »
Na dualscreen ve virtualu zapomen, ne ze by to virtualbox neumel (umi az 8) ale problem bude v tom linuxu co v nem pobezis. Par krat jsem to zkousel, prosel vsechny fora a navody. Vysledek je ze to nikdy poradne nefunguje. Nebo funguje a po rebootu VM jsi zas v rejzi. Kupodivu virtualizovanej windows s vice monitory problem nema.

Takze pro tebe jedoznacne doporucuji Mac, unix jak unix. Udelas v nem temer vse co v linuxu a desktopove GUI apky jsou casto mnohem lepsi nez na linuxu. Ve virtualu tak pobezis jen linuxovy server, vsechny sluzby co potrebujes atd. Primy pristup k sitovce funguje. Doporucuji dokonce virtualku spoustet headless pres vagrant a vubec se o virtualbox nestarat. Pripojis se pak normalne z mac terminalu (nebo nahodis skvely iTerm2, ktery strci vsechny screeny a tmuxy do kapsy) sshackem. Kdyz jsi zvyklej na awesomewm tak iTerm2 se tomu hodne blizi.

Ted otazka jakej Mac ? Az nepotrebujes nosit robotu domu tak jednoznacne desktopovy iMac + 2 monitory k nemu. Az musis brat notas tak ber radeji 15" MacbookPro s dedikovanou grafarnou a taky k nemu pripojis 2 monitory. Ale az ti na grafarne nezalezi tak 13" integrovany Intel Iris je taky v pohode, utahne 2 x 4k monitory na 60hz.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 29. 09. 2017, 20:34:42 »
Jedu už asi pátým rokem v obráceném setupu než ty, tj. windows ve virtuálu na linuxovém laptopu, nějak jsem historicky začal s VirtualBoxem a tak už jsem u něj zůstal, takže co píšu níže platí primárně pro něj a windows ve VM. ale hádám, že ostatní hypervizory to maj podobný.

- fullscreen pres dva monitory s awesome wm bez nejakych toolbaru z hostitelskyho os a virtualizacni apky?

to nastavíš v konfigu VM, kolik monitorů má mít. S win v guestovi mi to fachalo OK.

- primy pristup k sitovce

Používal jsem USB-passthrough s externíma síťovkama - jak pro USB wifi, tak drátovou..
Záleží jak doslova to myslíš, pokud ti stačí být v bridgi, tak to je triviální a přibridžuješ se k onboardové síťovce. Pokud potřebuješ nějaké zváštní funkcionality, tak ta externí.. Lepší hypervizory uměj i PCI-passthrough ale to jsem nikdy nezkoušel.

- neco jako primej pristup ke klavesnici, mam strach ze budu nechtene skakat do hostitele

Stejně jako s USB síťovkou - nastav si USB-passthrough pro USB klávesnici + myš a ony pak budou transparentně komunikovat akorát s guestem. Jen pokud budeš chtít vyskočit, tak budeš muset shodit guesta a nebo si připojit druhou klávesnici/myš. Ve Virtualboxu se dá USB zařízení vyhradit pro VM pomocí tzv. "filtrů". Zadáš tam vendor-id USB device a ona se pak při příštím připojení/startu VM rovnou připojuje k guestovi.

proste s tim nic neudelame

Osobně bych se nevzdával netechnického řešení - jasný, pokud se ti tam líbí,máš hypotéku, děti a jsi ve zkušebce, tak opatrnost pochopím, ale v opačném případě.. .. interní IT je jen servisní oddělení ve firmě a nenosí peníze, takže pokus si seženeš někoho dostatečně vysoko kdo prohlásí, že to "potřebuješ" tak na tebe z IT nedošáhnou. Samozřejmě pak neočekávej žádný support..

adffvacva

« Odpověď #4 kdy: 29. 09. 2017, 21:19:18 »
interní IT je jen servisní oddělení ve firmě a nenosí peníze, takže pokus si seženeš někoho dostatečně vysoko kdo prohlásí, že to "potřebuješ" tak na tebe z IT nedošáhnou. Samozřejmě pak neočekávej žádný support.

u nas to tak je, programatori si nainstalovany soft/os spravuji sami, technici resi jen hw problemy.
jen by me zajimalo, jake ma IT oddeleni duvod k preferenci windows????

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30. 09. 2017, 06:04:16 »
Pokud je výběr Mac nebo PC ve stejné HW konfiguraci, bral bych Mac. Pokud by Mac byl slabší, aby se vlezl do ceny PC, bral bych PC s Windows. Pro Windows se dělá většina aplikací.
Horká klávesa pro skákání do hostitele jde vypnout, síťovka a grafika by mohly jít zpřístupnit přes PCI passthrough, pokud bude v Biosu povolená podpora v procesoru.
« Poslední změna: 30. 09. 2017, 06:06:22 od borekz »

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 30. 09. 2017, 06:08:15 »
Naši technici Linux neuměli. Ale museli se to naučit a ostatní letěli, protože na Linuxu máme produkční servery a nebylo trvale udržitelné nechat správu na programátorech.

« Odpověď #7 kdy: 30. 09. 2017, 06:32:52 »

Taky by mě to zajímalo. Můj osobní tip je GDPR compliance, a nic bych nedal za to, že interní směrnicí bude zakázána práce na jiných OS ve virtualizaci (což už nikdo nebude v praxi kontrolovat).

atarist

« Odpověď #8 kdy: 30. 09. 2017, 11:46:27 »

Taky by mě to zajímalo. Můj osobní tip je GDPR compliance, a nic bych nedal za to, že interní směrnicí bude zakázána práce na jiných OS ve virtualizaci (což už nikdo nebude v praxi kontrolovat).

Neplati GDPR jen pro lidi, co maji pristup k zivym datum? To by develove stejne nemeli mit; trosku z toho mam pocit, ze IT oddeleni nasazuje nejakej smirovaci SW (to byva zvykem ve statnich a polostatnich firmach) nebo ze na Linuxu neumi nastavit policy tak, aby nekdo neodnasel data na USB (napriklad).

Sadam

« Odpověď #9 kdy: 30. 09. 2017, 13:45:14 »
Mozna cas se chytnout za koule a poslat je do zadeke ? Ja bych to udelal...
Nebo si vzit mac a mit tam dualboot :-D Kdo ti co dokaze ? :)

citanus006

« Odpověď #10 kdy: 30. 09. 2017, 18:14:43 »

tak tak + kupa dalsich co zakaznici vyzadujou. JAk firma roste, tak pres to nejede vlak a vzhledem k tomu, ze firmu prozatim opustit nechci, tak jsem si po delsi uvaze rekl, ze to aspon zkusim. Sice mi vadi tak nejak z principu, ale kvuli tomu, ze pouzivam dost odlisny workflow nez windows i mac dokazou nabidnout. To ze mi budou smirovat system je mi celkem fuk.

Uvidim, ale mam dost casu to vyzkouset. Zatim to vypada, ze zkusim toho maca, myslim ze mame firemni macbook pro 15" , ale to je uplne jedno. Nepotrebuju nic extra, jen tiling, par terminalu, browser a mail klienta, vsechno s cim pracuji bezi v labu. Navic co jsem zatim procetl, tak by ten multimonitor mohl jit udelat.

Paradoxne delam tier 3 support a obcas solution architekta pro docela velky bezpecnostni reseni postaveny na LINUXU. Takze fakt ze linux engineer nemuze pouzivat linux je docela vtipnej. BTW Co jsem slysel tak to IT dela proto aby si zjednodusilo proces certifikace (no nevim jak jim projdou ty stovky linuxu a dalsich unix masin co bezime v labu a produkci). Jen pro objasneni nase IT jsou vetsinou mladi admini co klikaj neco v g-apps adminu a o tom co nas tym dela nemaj tucha. Nicmene firma roste a IT team vznikl primarne kvuli podpore stovek dalsich laptopu, jejichz uzivatele se o svuj laptop neumi postarat....

shemale

« Odpověď #11 kdy: 01. 10. 2017, 01:19:28 »
Moc nechápu, co tu řešíte... :-( Kdo Vás platí, ten také rozhoduje o tom, na čem budeš pracovat a pokud se Vám to nelíbí, můžete si zbalit fidlátka a nashledanou. Ve firmě se s lidma neštvu. Ono je to v celku jednoduché - buď chcete u mě pracovat nebo ne. Podmínky dostane a je na Vás, jak se rozhodnete.

Z mé zkušenosti bych preferoval Mac, pak teprve Win. Sám používám více jak 15 let *NIX. 10 rokem mám Mac, Win přes 20 let (ještě DOS), ale Win jsou tak akorát dobré na zavirování a ztrátu dat. Mac je fajn, ideálně ve spojení s dalšími Apple produkty. Linux vede v jednoduchosti, ale...

noo

« Odpověď #12 kdy: 01. 10. 2017, 01:28:55 »
Kdo Vás platí, ten také rozhoduje o tom, na čem budeš pracovat a pokud se Vám to nelíbí, můžete si zbalit fidlátka a nashledanou.
Nebavíme se zde o dělnících ve šroubárně..

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 01. 10. 2017, 07:49:33 »
na macu lze přímo tyhle alternativní window managery spouštět, podloží se hodně podobné freebsd a i3 nebo xmonad mi běžely na macu nativně.

Pokud použiješ externí grafiku a na ní připojíš dva externí monitory, můžeš celou grafiku jako HW dát virtuálce a ta se k tomu chová naprosto transparentně. Mám takhle na macu přes dokovací stanici připojenou na thunderbolt portu levnou nvidii 730 a na ní dva velké monitory, které si spravuje sama virtuálka. Pokud je odpojím, na virtuálku se dostanu buď přes konzoli nebo přes vnc.

« Odpověď #14 kdy: 01. 10. 2017, 08:00:54 »
Co jsem slysel tak to IT dela proto aby si zjednodusilo proces certifikace (no nevim jak jim projdou ty stovky linuxu a dalsich unix masin co bezime v labu a produkci). Jen pro objasneni nase IT jsou vetsinou mladi admini co klikaj neco v g-apps adminu a o tom co nas tym dela nemaj tucha. Nicmene firma roste a IT team vznikl primarne kvuli podpore stovek dalsich laptopu, jejichz uzivatele se o svuj laptop neumi postarat....

To je přirozené, jde o cenu. Velcí dodavatele (nemusí to být jen Microsoft, který O365 tlačí právě přes GDPR compliance) mají certifikovanou compliance, mj. na GDPR. Firmě pak "stačí" naklikat pravidla v rámci compliant řešení a celý audit pak vyjde na zlomek. Firma je pak poměrně solidně chráněná před právními riziky. Užívat custom řešení by vyžadovalo provést hloubkový audit, a na něj na trhu není zas tolik poskytovatelů, nemluvě o ceně.

Oddělení labu a linux části si dovedu představit, zejména do dokomuentace. Vytvoří se jen omzený počet bodů průniku mezo oběma "světy", na těchto bodech se nastaví pravidla, a audit je na světě.