IMAP/POP3 server Courier vs. Cyrus vs. Dovecot

IMAP/POP3 server Courier vs. Cyrus vs. Dovecot
« kdy: 29. 09. 2017, 08:16:22 »
Dobrý den,

chystám se postavit malý mailserver pro max. 50 shránek + nějaké aliasy. A přemýšlím nad řešením. O SMTP se mi bude starat Postfix, mám s ním dlouholeté zkušenosti, dobře se konfiguruje a existuje na něj hromada návodů a doporučení konfigurace.

Kde ale tápu je IMAP/POP3. V současné době mám řešení postavené nad Courier + MySQL. To ale dnes vidím, jako zbytečné řešení. Určitě bych raději zachoval virtuální uživatele, Dovecot zdá se umí vlastní passwd soubor. Cyrus má malou SQLite DB, Courier bude zřejmě SQLite umět také, ale vlastní passwd soubor by byl asi nejlepší.

Co jsem tak zjistil tak Cyrus umí ještě WebCard a WebCal server, což zní určitě zajímavě, a zdá se že umí i nějakou replikaci na jiný server, což by byla pecka. Kdysi jsem konfiguroval server s zřejmě imap-uw, ale je to už opravdu hodně dávno.

Nerad bych nějaký moloch komplikovaný na konfiguraci, na druhou stranu, pokud uživatelé získají nějaký hezký benefit, např. vlastní pravidla nastavitelná přes Roundcube (ten ale poběží na jiném serveru), tak to bude hrát roli.

Poradíte prosím, kterým směrem se vydat a proč, případně kterým se nevydat a proč?

Karolina

Re:IMAP/POP3 server Courier vs. Cyrus vs. Dovecot
« Odpověď #1 kdy: 29. 09. 2017, 08:36:13 »
Mam zkusenost s Dovecot, uzivatele muzes mit vicemene kdekoliv si vzpomenes od textoveho souboru prez MySQL az po system, da se nakonfigurovat i vic mist najednou. Zvlada zajistit i SMTP autorizaci a co se tyce pravidel pro uzivatele, tak ovlada sieve filtry, takze se spravnym modulem by to prez roundube slo. Obecne je to dost mocny nastroj a vyhodou je, ze celkem spolehlive zvlada i schranky s radove tisicovkami mailu, s tim uz treba mel Courier problem. Za me by mohl mit ponekud prehlednejsi dokumentaci, ale da se to.

Courier jsem taky mivala, ale opustila jsem ho hlavne kvulit tomu ze nestihal. Jestli ma podporu Sieve netusim, v dobe kdy jsem ho opustela jsem to jeste nepotrebovala, ale mam pocit ze nema.

Co se tyce replikace, zalezi co si od ni slibujes. Jednoducha replikace - data, konfigurace,uzivatele - se da postavit celkem snadno rucne.

MP

« Odpověď #2 kdy: 29. 09. 2017, 09:51:16 »
Postfix+dovecot+*sql. Passwd ani omylem.

Nebo to dat do cloudu a neresit nic kolem udrzovani rozumne funkcnosti.

« Odpověď #3 kdy: 29. 09. 2017, 10:24:46 »
Postfix+dovecot+*sql. Passwd ani omylem.

Z takových názorů jsem naštěstí vyrostl:
* passwd soubor neznamená systémový uživatel!
* rozdíl mezi SQLite a passwd souborem je nicotný, zejména pokud jde o max 50 účtů
* udržovat pro tak malé řešení SQL server je plýtvání systémovými prostředky

Ale jinak děkuji, Dovecot zdá se je cíl. Bodl by někdo ze zkušenostmi Cyrusu, ten neznám, nemohu nijak soudit. A co se cloudu týče, další řešení je přesun na Seznam.cz Email, ale to z mnoha důvodů není úplně možné, proto to vlastní mini-řešení.

_Lukas_

« Odpověď #4 kdy: 29. 09. 2017, 10:28:47 »
Mam v sprave mailserver s Cyrusom aj Dovecotom, kazdy s 1000+ mailboxami. Na zaklade vlastnych skusenosti z prevadzky si myslim, ze Cyrus je neohrabany a v dnesnej dobe uplne prekonany, vobec by som nad nim uz viac neuvazoval.

JmJ

• 333
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29. 09. 2017, 12:41:18 »
Dlouhodobe ale jen s par schrankami pouzivam dovecot. Mailbox s vice jak 13 000 emaily zvlada bez problemu. Sieve filtry umi taky a roundcube je umoznuje nastavovat. Toto reseni uzivam zatim cca 6 mesicu a filtry jedou ok.

McFly

• 638
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. 09. 2017, 17:50:41 »
Provozujeme Postfix, Dovecot (autentizace pomocí passwd, 200+ uživatelů, sieve filtry) spolu s Roundcube a plná spokojenost. V současné době zabírají e-maily 150GB, server se fláká. ;)

j

« Odpověď #7 kdy: 29. 09. 2017, 17:57:19 »
Vyber si z toho to, co znas nejlip, pro tenhle pocet schranek je to uplne jedno. Jinak pro courier te zajima courier-authlib a to umi tohle http://www.courier-mta.org/authlib/. Tudiz textovej soubor je jedna z moznosti.

« Odpověď #8 kdy: 30. 09. 2017, 08:20:57 »
Tiež používam postfix+dovecot+sieve. Roundcube beží na inom jaily (FreeBSD), plugin managesieve mi funguje, i keď sa občas nespojí. Po ladení parametrov sieve je stabilita obstojná, i keď k dokonalosti má ešte ďaleko.