Synology selhání

Synology selhání
« kdy: 25. 09. 2017, 18:23:52 »
Dobrý den,
měl bych dotaz k chybě na Synology DS211j. Objevilo se hlášení "systémový oddíl selhal", systém nahlásil že příslušný svazek byl odpojen a v náhledu zmizel. Po restartu zařízení vše naskočilo správně, vidím všechny složky a soubory, uvedeno je nula vadných sektorů. Co to hlášení znamená, co můžu čekat? Je to chyba na disku nebo zařízení Synology?
Děkuji za radu

Milfaus

Re:Synology selhání
« Odpověď #1 kdy: 25. 09. 2017, 20:43:01 »
Vyměň ten disk!
Asi došlo k selhání napájení disku, proto se odpojil.
To může být způsobeno oxidací tišťáku (v místě, kde je připlácnutý na tělo disku).
To se dá napravit třeba klasickou gumovací gumou.
Může to být problém s napájením jako celku, ale to by se resnul i synology.

Asi se to bude opakovat.
Aukro čeká  ;D  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2017, 21:17:45 »
Protoze opakovani je matka moudrosti, dovolim si pripomenout jednu zasadni Leninovu poucku: Zalohovat, zalohovat, zalohovat! Zejmena, jestli tam mate jen jeden disk nebo treba i vic, ale ne v nejakem inteligentnim RAIDu. Priste by to mohlo kiksnout tak, ze data budou kompletne v kelu.

« Odpověď #3 kdy: 26. 09. 2017, 11:34:50 »
Díky za radu. Jen ještě dotaz k Synology - nemůže být problém třeba i v něm? Mám ho od roku 2011, oba původní disky jsou už vyměněny. Novější mám rok, teď tento problematický je asi 3 roky. Jde mi o to, jestli v tom nemůže dělat "hokej" třeba i Synology.
Data mám na třech místech, v tom problém není. 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26. 09. 2017, 14:20:41 »
Hokej muze byt v cemkoliv. 3 roky je dost na to, aby disk zacal haprovat, nikde ale neni receno, ze haprovat musi. Kdysi byvala na disky typicka zaruka 3 roky od vyrobce, dnes nevim. Jak se zvysila kapacita, zvysila se i problemovost a vyrobci byli kolikrat radi, ze disk chcipl az kousek po zaruce, takze bych se nedivil, kdyby nyni davali mene.

Milfaus(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 26. 09. 2017, 15:10:36 »
Díky za radu. Jen ještě dotaz k Synology - nemůže být problém třeba i v něm? Mám ho od roku 2011, oba původní disky jsou už vyměněny. Novější mám rok, teď tento problematický je asi 3 roky. Jde mi o to, jestli v tom nemůže dělat "hokej" třeba i Synology.
Data mám na třech místech, v tom problém není.

Mohl se ti tam natáhnout i nějaký bláznivý update.
A to Synology je právě v době "připravuji se na odchod směr mrtvoliště".
Chce to otevřít a podívat se, jestli tam nejsou nafouknuté kondíky, případně je nechat vyměnit.
Kondenzátory časem ztrácí kapacitu.

Nebál bych se ty kondíky nechat vyměnit a vyměnit i celý zdroj od toho Synology.
Může to jet dalších pět let.

Nevím, co máš za typ, ale jestli té krabičce chceš protáhnout život, výměnou kondenzátorů a současně i zdroje nic nepokazíš.
Ceny nových zdrojů nejsou tak dramatické: https://www.czc.cz/synology-adapter-65w-72w-1/137566/produkt
(Samozřejmě nevím, co máš za zdroj.)

Rok 2011 je celkem daleko v historii a to zařízení už má svá nejlepší léta zasebou.
Já bych si ty kondíky dokázal vyměnit sám a těch pět kil za ten zdroj dal.
Pro tebe může být levnější celé to Synology střelit za pětikilo bez disku a pořídit si nový HW, tuším že nové řady vydané v roce 2016/17 mají o poznání lepší HW.

Pokud porovnáš cenu "oprášení" tj. výměna kondíků (300) vs sám (100) + nový fučák + zdroj = cca litr.
Cena nového - prachy za starý.
Třeba se ti s tím prostě nebude chtít drbat.

Kdyby ti doma běžel počítač od roku 2011, říkal by sis, jaký je to držák, že jede bez přestávky skoro šest let a pořád funguje.

Disk bych určitě vyměnil.