Praktické zkušenosti se Sailfish OS

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
Praktické zkušenosti se Sailfish OS
« kdy: 25. 09. 2017, 15:37:11 »
Ahoj...
uz jste nekdo zkusil nasadit do mobilu Silfish OS ?
Mam Sony Xperia  a zacinam o tom vazne uvazovat. Ze to neni zadarmo me nevadi....ale zajimaji me zkusenosti z praxe od nekoho z mistnich zevláků.
díky
« Poslední změna: 25. 09. 2017, 15:42:25 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Re:Praktické zkušenosti se Sailfish OS
« Odpověď #1 kdy: 25. 09. 2017, 15:51:42 »
Nezkoušel jsem zprovoznit SFOS na Xperii X, ale jestli se nemejlim, tak vydaný systém nebude 100% funkční kuli nátlaku komunity, která chce na jejich Xperie nacpat SFOS co nejdřív, vypustí Jolla jakousi beta verzi, ve které pár drobností (záleží asi spíš na člověku, pro mě osobně by to byly drobnosti, u kterejch mi bude stačit, že je v příštim updatu zprovozněj) jako třeba bluetooth, nepamatuji si, co dál řikali, že ještě nebude fungovat. Pro někoho to je ok, pro někoho to bude zásadní nedostatek.

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2017, 15:55:23 »
Ja osobne potrebuji:
1) volat/sms/fotoaparat
2) prenos dat pres SFTP,SAMBA,etc
3) wifi s podporou WPA2 Enterprise(spojeni na radius)
4) Aplikace(Line,Skype)
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #3 kdy: 25. 09. 2017, 16:20:43 »
1) volat/sms/fotoaparat

Pokud se nepletu, přinejmenším tím přijdete o chráněné funkce Sony na vylepšení fotoaparátu, kvalita fotek asi degraduje. Osobně jsem nezkoušel, vím, že s Androidem existují postupy, jak DRM obnovit i po rootu, ale u SFOS to patrně nepůjde.

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 09. 2017, 16:25:25 »
Pokud se nepletu, přinejmenším tím přijdete o chráněné funkce Sony na vylepšení fotoaparátu, kvalita fotek asi degraduje. Osobně jsem nezkoušel, vím, že s Androidem existují postupy, jak DRM obnovit i po rootu, ale u SFOS to patrně nepůjde.
mel jsem zato, ze DRM resi pouze licencni veci

« Odpověď #5 kdy: 25. 09. 2017, 16:33:32 »
mel jsem zato, ze DRM resi pouze licencni veci

Pokud to dobře chápu, oni mají DRM chráněnou na androidu parcelu s programovým vybavením k fotoaparátu, a po rootu se DRM ztratí a odmítne ta funkce fungovat. Jak říkám, nečetl jsem to hlouběji, protože se bez rootu už několik let obejdu.

Neviditelný

« Odpověď #6 kdy: 25. 09. 2017, 17:16:23 »
Ja osobne potrebuji:
1) volat/sms/fotoaparat
To na SFOS jde, jaká bude kvalita fotek na Xperii si netroufám odhadnout
SSH a tedy i podpora SCP by měla být ve standardní instalaci, Sambu asi bude nutné ručně zkompilovat.
3) wifi s podporou WPA2 Enterprise(spojeni na radius)
V poslední verzi SFOS šlo připojení k WPA-Enterprise naklikat v GUI, dříve bylo nutné spojení natvrdo definovat v konfiguráku ConnManu.
4) Aplikace(Line,Skype)
Lze nainstalovat AlienDalvik a pod ním spouštět Androidí aplikace. Problém může být s instalací Google Play store; ta se tam musí nacpat ručně a aspoň mně to nikdy nešlo tak hladce, jak je to popsáno v různých návodech.

Nevím, jak vypadá build pro Xperii, ale verze pro první Jollu jsou neskutečně zabugované a nativní prohlížeč je naprosto katastrofální. Nedávno jsem Jollu vyměnil za iPhone SE a jakkoliv je iOS uzavřený a obtížně přizpůsobitelný mimo úzký rámec toho, co Apple dovoluje toho fakt nelituji.

« Odpověď #7 kdy: 25. 09. 2017, 19:07:04 »
Používám Sailfish na Fairphone 2 jako hlavní telefon, předtím jsem používal první Jollu, dvousimková XperiaX je nachystaná pro oficiální build, aktuálně si na ní hraju s jedním z prvních komunitních buildů.

Ja osobne potrebuji:
1) volat/sms/fotoaparat
Vyběhl jsem před barák něco cvaknout pro ukázku:
http://data.jamar.cz/public/Pictures/SailfishX/Camera-test/20170925_183848.jpg
Ale je to už teď v šeru a navíc je to opravdu komunitní verze OS, ve finální může být kvalita úplně jinde.
SSH a tedy i podpora SCP by měla být ve standardní instalaci, Sambu asi bude nutné ručně zkompilovat.
Balíčky pro sambu jsou v komunitních repozitářích na Openrepos.net.
4) Aplikace(Line,Skype)
Lze nainstalovat AlienDalvik a pod ním spouštět Androidí aplikace. Problém může být s instalací Google Play store; ta se tam musí nacpat ručně a aspoň mně to nikdy nešlo tak hladce, jak je to popsáno v různých návodech.
Když už Google Play instaluješ na různých telefonech po desáté, tak to je tak na 5 minutek ;-)
Spíš byl minimálně na Fairphone 2 problém, že nové verze Play Storu odmítaly stahovat aplikace (zůstalo viset na "Čeká se na zahájení stahování" a díál nic. Muselo se přes práva na filesystému bloknout automatické aktualizování Play a nechat starší verzi, která fungovala. Jestli se mezitím přišlo na jiné řešení nevím, starší verze mi pořád funguje, tak to neřeším. Jinak android aplikace fungují víceméně bez problémů, alespoň to, co potřebuju
Nevím, jak vypadá build pro Xperii, ale verze pro první Jollu jsou neskutečně zabugované a nativní prohlížeč je naprosto katastrofální. Nedávno jsem Jollu vyměnil za iPhone SE a jakkoliv je iOS uzavřený a obtížně přizpůsobitelný mimo úzký rámec toho, co Apple dovoluje toho fakt nelituji.
Jo, nativní prohlížeč je někdy náladový a padavý, alespoň na FP2, ale to taky není oficiální build. Jinak používám prohlížeč Webcat, kde problémy nemám. A když náhodou narazím na stránku, kterou nezvládne, tak holt Androidí Firefox, ale to je yvjímečně.
Jinak se mi ten OS líbí, co potřebuju funguje a spíš se vztekám, když dostanu do ruk něco s iOS nebo Androidem. Ale to je o zvyku samozřejmě...
Jak je na tom aktuálně verze pro Xperii je detailně popsané tady:
https://sailfishos.org/wiki/Sailfish_X_Build_and_Flash#Adaptation_Status

Neviditelný

« Odpověď #8 kdy: 25. 09. 2017, 20:21:46 »
Používám Sailfish na Fairphone 2 jako hlavní telefon, předtím jsem používal první Jollu, dvousimková XperiaX je nachystaná pro oficiální build, aktuálně si na ní hraju s jedním z prvních komunitních buildů.

Ja osobne potrebuji:
1) volat/sms/fotoaparat
Vyběhl jsem před barák něco cvaknout pro ukázku:
http://data.jamar.cz/public/Pictures/SailfishX/Camera-test/20170925_183848.jpg
Ale je to už teď v šeru a navíc je to opravdu komunitní verze OS, ve finální může být kvalita úplně jinde.
Balíčky pro sambu jsou v komunitních repozitářích na Openrepos.net.
4) Aplikace(Line,Skype)
Když už Google Play instaluješ na různých telefonech po desáté, tak to je tak na 5 minutek ;-)
Spíš byl minimálně na Fairphone 2 problém, že nové verze Play Storu odmítaly stahovat aplikace (zůstalo viset na "Čeká se na zahájení stahování" a díál nic. Muselo se přes práva na filesystému bloknout automatické aktualizování Play a nechat starší verzi, která fungovala. Jestli se mezitím přišlo na jiné řešení nevím, starší verze mi pořád funguje, tak to neřeším. Jinak android aplikace fungují víceméně bez problémů, alespoň to, co potřebuju
Když jsem z posledních sil zachraňoval (neúspěšně) Jollu obnovením do továrního nastavení, už se mi tam Google Play dostat nepodařilo. Verze GP, která v AlienDalviku fungovala byla očividně tak zastaralá, že se nedokázala spojit se serverem a dál jsem se nedostal. GP jsem tam instaloval taky několikrát a vždycky jsem musel přijít na nějaký magický trik, který v návodech nebyl, abych to rozběhal.
Jo, nativní prohlížeč je někdy náladový a padavý, alespoň na FP2, ale to taky není oficiální build. Jinak používám prohlížeč Webcat, kde problémy nemám. A když náhodou narazím na stránku, kterou nezvládne, tak holt Androidí Firefox, ale to je yvjímečně.
Jinak se mi ten OS líbí, co potřebuju funguje a spíš se vztekám, když dostanu do ruk něco s iOS nebo Androidem. Ale to je o zvyku samozřejmě...
Jak je na tom aktuálně verze pro Xperii je detailně popsané tady:
https://sailfishos.org/wiki/Sailfish_X_Build_and_Flash#Adaptation_Status
FP2 má podle informací o dost silnější hardware než původní Jolla, což může být dost znát. Mně na SFOS začala hlavně v posledních verzích dost vadit rychlost, či spíše její nedostatek. Když se prohlížeč nebo správce souborů spouští několik vteřin, začne to po nějaké době dost otravovat. Ještě více to zamrzí v případě fotoaparátu, když chcete rychle zachytit nějaký zajímavý moment a než SFOS nahraje fotografovací aplikaci, už není co fotit. Čekání, než prohlížeč zformátuje jakýkoliv netriviální web (třeba root.cz) bylo taky dost ubíjející. Androidí Opera situaci moc nezlepšila, rychlejší vykreslovací jádro umlátil overhead AlienDalviku. Částečně za to asi mohl jen 1 GB RAM, co původní Jolla má, takže na cache FS moc nezbývalo. Jako hračka je SFOS dobrý, protože je to vlastně úplně normální Linux s jiným DE. Mimochodem, vzhledem ke způsobu, jakým vycházejí nové verze SFOS bych měl trochu obavy z hlediska bezpečnosti, o to spíše, pokud budete používat AlienDalvik. Když jsem to naposledy kontroloval nějakým nástrojem pro detekci zranitelností, odhalil několik závažných děr, které měl ostrý Android měsíce zazáplatované.