Lenovo T420s - žádná bootovatelná zařízení

Alton9

Lenovo T420s - žádná bootovatelná zařízení
« kdy: 24. 09. 2017, 23:42:01 »
Zdravím,

po instalaci Arch Linuxu mi po restartu zmizela všechna bootovatelná zařízení, v UEFI i menu zařízení je jen položka "boot". Když ji potvrdím Enterem, pouze "problikneL obrazovka zpět na menu zařízení.

V seznamu chybí i mechanika a jakákoliv připojená USB zařízení, totéž v UEFI konfiguraci.

Můžu požádat o radu s tímto problémem? Děkuji.

Lol Phirae

Re:Lenovo T420s - žádná bootovatelná zařízení
« Odpověď #1 kdy: 25. 09. 2017, 00:17:43 »
0/ Aktualizuj BIOS na poslední verzi.
1/ Vypni si tu Secure Boot sračku.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2017, 03:01:13 »
ad 0) to jiste muze, ale pokud mu to pretim chodilo a pustil tam instalaci Archu z USB, tak to asi nebude ten zakladni problem...

ad 1) s *buntu nemam se SecureBoot na T420s zadnej problem, stejne by to melo byt s Debianem, Fedorou, openSUSE...
a koneckoncu i s ArchLinuxem: https://wiki.archlinux.org/index.php/Secure_Boot

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 25. 09. 2017, 04:49:00 »
ad 0) to jiste muze, ale pokud mu to pretim chodilo a pustil tam instalaci Archu z USB, tak to asi nebude ten zakladni problem...

To dopad eště dobře... Některé krámy nejde ani zapnout. https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/43z9ek/a_thinkpad_linux_brick/

Alton9

« Odpověď #4 kdy: 25. 09. 2017, 07:57:13 »
Jaké jsou tedy možnosti? Přiznám se, že s ničím podobným jsem se doposud nesetkal.

Mám šanci opravit to sám? Nebo se nevyhnu servisu?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 26. 09. 2017, 20:54:07 »
kdyz se nikdo neoziva, napisu aspon neco co ti stejne asi nepomuze, s podobnym problemem sem se nesetkal, mam T420s, instaloval sem tam nekolik verzi Xubuntu (14.04, 16.04, 17.10) a bootovaci zarizeni nezmizela, daval sem tam upravenej BIOS kvuli podpore WWAN 4G/LTE a opet zadnej problem...

to bricknuti v odkazu se tykalo uplne jineho notebooku, konkretne Thinkpad E530, coz NENI regulerni Thinkpad ale jen TRAPNE prevlecenej Edge, a narozdil od T420s to muze uz mit klidne zprasene UEFI/BIOS, nicmene on to mel na vymenu desky, nemohl se vubec do "BIOSu" dostat, to ty jo, takze bych zacal tim, ze vyresetuje BIOS nastaveni do tovarniho (Load Defaults)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 26. 09. 2017, 21:03:30 »
ad to E530, pokud se nepletu, krome toho zpraseneho UEFI nedodrzujici normu, k tomu briknuti prispelo sYsTeMd ktere mountovalo UEFI do rootfs automaticky i kdyz to NEbylo potreba a navic v rezimu READWRITE, tedy BUG jak prase na obou stranach... a dalsi vec ze uzivatel pustil mazani celeho rootfs cimz tedy BUG sYsTeMd a E520 UEFI vyuzil dokonale...

btw: jeste k tvemu problemu, i kdyz pises ze nevidi mechaniku ani usb zarizeni(jak ze by to Lol Phirae aktualizoval ten BIOS? ;) , zkus pripojit USB mechaniku a take zkus vypnout UEFI kompletne(polozku UEFI/LegacyBoot=LegacyOnly)

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 26. 09. 2017, 21:56:02 »
(jak ze by to Lol Phirae aktualizoval ten BIOS? ;)

Já ti nevím, civilizované BIOSy mají aktualizaci přímo v sobě s tím, že si soubor načtou z flashky nebo z disku. Bootovat nějaký FreeDOS fakt není třeba.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26. 09. 2017, 22:31:41 »
Já ti nevím, civilizované BIOSy mají aktualizaci přímo v sobě s tím, že si soubor načtou z flashky nebo z disku. Bootovat nějaký FreeDOS fakt není třeba.

Kez by. Nekdy aby clovek bootoval i Widle.

« Odpověď #9 kdy: 27. 09. 2017, 01:44:44 »
A skusili ste vytiahnut baterku... ? ja som mal podobny problem s nejakym thinkpadom, dokonca mi aj notebook piskal... :D a pomahalo len vytiahnut baterku... nakoniec som problem lokalizoval - widly sa snazili uspat a nejak to neslo dokopy s biosom... a doska v notebooku davala piskanim znamenie, ze ma pruser... detaily neviem :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.