Zálohování virtuálních strojů za chodu

Jenda

Re:zalohování virtuálních strojů
« Odpověď #30 kdy: 14. 09. 2017, 20:58:56 »
script mi v noci virtuly povypina...zkopiruje je na vzdaleny disk a zase nastartuje

Dan

Re:Zálohování virtuálních strojů za chodu
« Odpověď #31 kdy: 14. 09. 2017, 21:18:56 »
Se snapshoty to má více úskalí. Jak u VmWare tak u hyperV dochazí ke krátkému "pause" virtuálního stroje nebo disk IO operace se protahují na mnoho vteřin. Záleží co na těch virtuálech běží, normálně napsanému software by to nemělo vadit ale třeba průmyslové aplikaci využívající OPC komunikaci, nebo taková softwarová "perla" jako siemens simaticIT jsou na to  docela citlivé a často v důsledku backupu VM padaly.

j

« Odpověď #32 kdy: 14. 09. 2017, 21:36:57 »
Problém snapshotů je jinde, a to je poměrně komplikované obnovování jednotlivých souborů. ...
Nikolivek, to je naopak naprosto primitivne trivialni ... protoze si proste zcela kamkoli mountnu zcela libovolnej snap ze zalohovace (klido RW), a jednoduse si z nej vykopiruju trebas jeden kilovej soubor. Co vic, klidne muzu udelat to, ze kdyz mi chcipne primarni uloziste komplet, tak proste primontuju posledni snap a pustim vse primo z HW na kterym sou zalohy.

... dochazí ke krátkému "pause" ...
A dalsi totalni blabol, nic takovyho se pri delani snapu vubec nedeje a to zcela nikde a nikdy. K vypadku stroje (velice kratkymu) muze dojit leda za situace, kdy pojde HW na kterym bezi a (oklesteny)HAcko ho presouva na jinej HW. Neoklesteny HAcko ma na vmware pozadavek na 6Gbit per virtual vzajemny konetivity, v takovym pripade je vypadek presne NULA.

Cek

« Odpověď #33 kdy: 15. 09. 2017, 11:15:49 »
Musim vyjmecne souhlasit s J, ze pri vytvareni snapshotu k prodleve, minimalne na VMWare, nedochazi. Horsi je to pri zapracovavani snapshotu zpatky, tam k prodleve dojit muze (a dochazi), minimalne IO operace tim v tu chvili trpej....

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 15. 09. 2017, 11:29:19 »
script mi v noci virtuly povypina...zkopiruje je na vzdaleny disk a zase nastartuje

u nas v noci jsou dvere zavrene a dokonce je to pozadovano
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Lol Phirae

« Odpověď #35 kdy: 15. 09. 2017, 11:32:44 »
...

Tak ten byl dobrej. Přepošli to hasičům s adresou, to je potěší.  ;D ;D ;D

Lol Phirae

« Odpověď #36 kdy: 15. 09. 2017, 11:33:43 »
u nas v noci jsou dvere zavrene a dokonce je to pozadovano

Krom toho, že bys asi měl začít žrát maso, chápeš rozdíl mezi stavem "zavřeno" a "nelze otevřít"?  ::)

« Odpověď #37 kdy: 15. 09. 2017, 12:00:53 »
Ahoj,

virtuály na VirtualBoxu mám na lvm a stačí tedy jen vytvořit snapshot lvm a odkopírovat data. S virtuálem není třeba nic provádět a záloha je konzistentní zkoušeno i na strojích s databází.

Zálohový server si zavolá ze serveru, kde běží virtuály tento skript.

lvcreate -s -L 100G -n snap_home /dev/vg0/lvhome
mount -o ro /dev/vg0/snap_home /mnt/backup_virtuals/
perl /root/backup_virtuals.pl #Ten perl si podle krytérií volá rsync a sype to na zálohový server, odkuz se ten skript zavolal.
umount /mnt/backup_virtuals
lvremove -f /dev/vg0/snap_home

Na zálohovém serveru už je btrfs a vytvoří se snapshot přes btrbk. Tam snapshoty fungují jinak, je to kůli místu. Mám 5 kompletních obrazů virtuálů a zabírá to jen necelý dvojnásobek jedné kompletní zálohy.

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 15. 09. 2017, 12:05:38 »
Na zálohovém serveru už je btrfs a vytvoří se snapshot přes btrbk. Tam snapshoty fungují jinak, je to kůli místu. Mám 5 kompletních obrazů virtuálů a zabírá to jen necelý dvojnásobek jedné kompletní zálohy.

diky za tip...
drzis nekde i zalohu celeho LVM pro pripad ze by padl?
ja chci tu zalohu delat tak abych to kdykoliv mohl drapnout a rozjet na jinem zeleze a samotny snapshot mi v tom nepomuze
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Cek

« Odpověď #39 kdy: 15. 09. 2017, 12:35:49 »

diky za tip...
ja chci tu zalohu delat tak abych to kdykoliv mohl drapnout a rozjet na jinem zeleze a samotny snapshot mi v tom nepomuze

Mi to porad pripada, ze michas dohromady 2 veci.
Snapshot jako neco, co Ti da konzistentni stav, a snapshot jako neco, co chces odlejt.

Kdyz udelas snapshot virtualni masiny, muzes v tu chvili udelat full/diff backup celeho stroje, podle sve libosti, ktery bude co se tyce souboroveho systemu konzistentni. Jde o to, ze ta zaloha se dela z toho freeze stavu, i kdyz server dal jede a do zmenovych souboru si uklada co se mezitim deje, a po ukonceni zalohy zapracuje zpatky zmeny, ktere mezitim probehly (smaze ten snapshot).

Takze kdyz udelas full backup, muzes ji drapnout uplne bez problemu a pustit jinde nebo treba z okna :)

« Odpověď #40 kdy: 15. 09. 2017, 12:49:14 »

diky za tip...
[/quote]

No to LVM nepadne já jen vytvořím snapshot zkopíruji kompletní VM. Snapshot je jen, aby byl konzistetní stav. Pak smažu snapshot a mám odlitej kompletní VM. Lze to použít i na klonování. Prostě máš celej virtuál, jen si pak myslí, že jsi ho natvrdo vypnul a má i čas zálohy, než si to srovná. Předpokládám, že to je to co chceš. Snapshoty na btrfs taky nepadaj to jen na tom lvm, ale tam je jen pro tu kopii, pak hned snapshot maže rovnou skript.

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 15. 09. 2017, 13:10:19 »
diky hoši....
takže snapshotnu běžící virtual(aplikačně) a nebo(LVM), zkopiruji/rsyncuju si ten full(zmrazenej) nekde na zalohu, tak nebude vadit, ze kdyz to nahodim na jinem zeleze, ze budu vlastne spoustet virtualni stroj ktery je ve stavu run?

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 15. 09. 2017, 13:36:15 »
ted mi bylo konecne objasneno jak funguje snapshot LVM....celou dobu me matlo ze preci snapshot velikosti 2GB je preci k nicemu...jenze po namountovani LVM snapshotu kernel zaridi ze vidim celych 100GB a ty si vykopiruji/zalohuji
dekuji trpelivym

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 15. 09. 2017, 14:08:02 »
sleep vm, snapshotLVM, resume vm, mount LVMsnapshot, rsync LVMsnapshot, umount LVMsnapshot, destroy LVMsnapshot
i kdyz ma snapshot LVM 2GB tak po namountovani jde videt full obsah, což zařídí kernel, který ví ke kterému LVM ten snapshot patří.

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 15. 09. 2017, 14:08:55 »
proto mi to neslo do hlavy, ze kopirujete ty "malicke" snapshoty :_)