Barcode tiskárna na samolepky

Jan Mracek

Barcode tiskárna na samolepky
« kdy: 07. 09. 2017, 23:46:59 »
Zdravim vsechny

tiskne tu nekdo po siti nalepovaci stitky na label tiskarnu z linuxu nebo z BSD? Pokud ano tak na jakou tiskarnu a jakym zpusobem.

Potreboval bych tisknout samolepici etikety s QR nebo carovym kodem z linux, jeste lepe z FreeBSD po siti. Nejlepe z prikazove radky nebo pythonu ;-)
« Poslední změna: 08. 09. 2017, 08:19:21 od Petr Krčmář »

Milfaus

Re:Barcode tiskarna na samolepky
« Odpověď #1 kdy: 08. 09. 2017, 00:08:37 »
s QR nebo carovym kodem z linux, jeste lepe z FreeBSD po siti

To je naprosto triviální pro člověka, který ví, co má dělat.
Krok 1) Koupíš si tiskárnu Zebra.
Krok 2) Napíšeš si tiskovou sestavu třeba v ZPL
Krok 3) Zajistíš, aby se do tiskárny sestava nahrála po jejím zapnutí/resetu. (je několik cest)
Krok 4) Pošleš příkaz na vytištění sestavy, ten zhruba vypadá echo "názevsestavy:kód1:123456789">ltp1

Tiskárna dostane příkaz, vezme si sestavu ZPL ze své paměti, podle identifikačního kódu v tiskové dávce, naplní proměnou kód1 hodnotou 123456789 a vyjede štítek.

Jestli s tím umíš, je to "brnkačka".
Jestli s tím neumíš, je to práce na víkend.
Jestli nerozumíš jakémukoliv z kroků, které jsem uvedl, přeji hodně štěstí :-D

Milfaus

« Odpověď #2 kdy: 08. 09. 2017, 00:41:23 »
https://www.mironet.cz/zebra-zt420-tiskarna-carovych-kodu-6quot-203dpi-serial-usb-bluetooth+dp255423/

Takové ti "dětské" tiskárny za pár šušnů samozřejmě nemyslím.
Jinak bazarovou ZM400 ve 100% stavu seženeš za 3-8tisíc, když chceš škudlit, je to řešení.
Ty tiskárny jsou vesměs velmi dobře udělané, důležité je, aby nebyla poškozená hlava (je drahá) a řezač.
Zasekávající se řezač je bolest, špatně se to opravuje a budeš se s tím drbat.
Hlava se mění celkem snadno.

Samozřejmě si musíš velmi dobře vychytat pásku.

Milfaus

« Odpověď #3 kdy: 08. 09. 2017, 00:50:16 »
A ještě jeden postřeh, umístění by mělo být ve stálé teplotě.
Když se teplota v místnosti změní o deset stupňů, tj. případ skladové haly atd., budeš k tomu muset chodit a přenastavovat to. Pak budou lidi dost napruzení.
Tiskárnu rozhodně nemusíš mít v klimatizované místnosti, ale potřebuješ stálou teplotu, ideálních je někde 20-25 stupnů.

Příklad špatného umístění:
Ráno 5 stupňů, teplota hlavy je nízká, barva se špatně přenáší na pásku.
Dopoledne 15 stupňů, teplota hlavy je optimální, tisky vypadají dobře.
Odpoledne 30 stupňů, teplota hlavy je moc vysoká, barva se lepí a sviní pásku.

Rozdíl menší, řekněme, že máš tiskárnu nastavenou na 20 stupnů, ráno tam je 15 a odpoledne 25, tak to je v cajku a nemusíš k tomu chodit, kolikrát o takové tiskárně ani nevíš.

Další "samozřejmá věc", hodí se mít náhradní řemínky(nepovinné) a válečky(povinné), až se v tom zasekne etiketa a budou jí z toho dolovat ulamovacím usáma nožem, tak váleček poškodí a ty budeš čučet jako péro z gauče.
A budeš potřebovat několik per s Izáčem a takový "brusný papír" od Zebry, který snáz odstraní připečeniny.

Kryštof

« Odpověď #4 kdy: 08. 09. 2017, 06:53:34 »
Pane/ kolego Milfausi, mohl byste mi prosím napsat na mail - pavel.herzog na fkc tečka cz ?

Zebry ZE500 i další tiskárny tu mám a potřeboval bych prosím ohledně posílání zpráv poradit. Vygeneruji si ji v ZPLII a z Win7 posílám přes příkaz print v cmd. Chci se zeptat na pár drobností.

Díky K

A ještě jeden postřeh, umístění by mělo být ve stálé teplotě.
Když se teplota v místnosti změní o deset stupňů, tj. případ skladové haly atd., budeš k tomu muset chodit a přenastavovat to. Pak budou lidi dost napruzení.
Tiskárnu rozhodně nemusíš mít v klimatizované místnosti, ale potřebuješ stálou teplotu, ideálních je někde 20-25 stupnů.

Příklad špatného umístění:
Ráno 5 stupňů, teplota hlavy je nízká, barva se špatně přenáší na pásku.
Dopoledne 15 stupňů, teplota hlavy je optimální, tisky vypadají dobře.
Odpoledne 30 stupňů, teplota hlavy je moc vysoká, barva se lepí a sviní pásku.

Rozdíl menší, řekněme, že máš tiskárnu nastavenou na 20 stupnů, ráno tam je 15 a odpoledne 25, tak to je v cajku a nemusíš k tomu chodit, kolikrát o takové tiskárně ani nevíš.

Další "samozřejmá věc", hodí se mít náhradní řemínky(nepovinné) a válečky(povinné), až se v tom zasekne etiketa a budou jí z toho dolovat ulamovacím usáma nožem, tak váleček poškodí a ty budeš čučet jako péro z gauče.
A budeš potřebovat několik per s Izáčem a takový "brusný papír" od Zebry, který snáz odstraní připečeniny.

Trupik

« Odpověď #5 kdy: 08. 09. 2017, 07:04:45 »
Ja som zohnal na ebayi Brother P-Touch 1230PC. Oficiálne linux nepodporuje, ale do CUPS-u sa pridá ako "Generic text-only printer" a na nete je skript, ktorý tlačí akýkoľvek PNG výšky 64px a ľubovoľnej šírky. Ten skript je v perle a dá sa dobre reverz-inžinírovať, ak by si to potreboval v inom programovacom jazyku.

Milfaus

« Odpověď #6 kdy: 08. 09. 2017, 08:24:14 »
Pane/ kolego Milfausi, mohl byste mi prosím napsat na mail - pavel.herzog na fkc tečka cz ?

Zebry ZE500 i další tiskárny tu mám a potřeboval bych prosím ohledně posílání zpráv poradit. Vygeneruji si ji v ZPLII a z Win7 posílám přes příkaz print v cmd. Chci se zeptat na pár drobností.

Díky K

Kodys dělá placenou podporu  ;D
Jsou tam celkem kompetentní lidé, třeba Kamenický atd.

Jak z toho nekouká žádná $$$ pro mě, nějak mě to nemotivuje psát :-D

« Odpověď #7 kdy: 08. 09. 2017, 09:01:49 »
Ja som zohnal na ebayi Brother P-Touch 1230PC. Oficiálne linux nepodporuje, ale do CUPS-u sa pridá ako "Generic text-only printer" a na nete je skript, ktorý tlačí akýkoľvek PNG výšky 64px a ľubovoľnej šírky. Ten skript je v perle a dá sa dobre reverz-inžinírovať, ak by si to potreboval v inom programovacom jazyku.
Mám podobnou: PT-P700. Má mód, ve kterém se dají celkem jednoduše posílat jednotlivé pixely, někde na netu se dá najít i přesná specifikace protokolu. Mám k tomu kód v Pythonu, funguje na Linuxu a provozoval jsem ho i na FreeBSD. Myslím, že pro FreeBSD to chtělo nějaké úpravy ohledně libusb nebo tak něco, měl bych být schopný ten kód pro FreeBSD najít, akorát teď u toho stroje nejsem. Pokud by ti takováhle levná tiskárna vyhovovala, napiš, kouknu se po tom.

P.S. štítky jsou poměrně drahé, ale řekl bych, že slušně kvalitní.

Kryštof

« Odpověď #8 kdy: 08. 09. 2017, 10:14:56 »
S Kodysem jsem už něco řešil a měli to zaplacené.  Přesto děkuju alespoň za takovouhle odpoveď.

Díky K

Kodys dělá placenou podporu  ;D
Jsou tam celkem kompetentní lidé, třeba Kamenický atd.

Jak z toho nekouká žádná $$$ pro mě, nějak mě to nemotivuje psát :-D

Milfaus

« Odpověď #9 kdy: 08. 09. 2017, 15:19:22 »
S Kodysem jsem už něco řešil a měli to zaplacené.  Přesto děkuju alespoň za takovouhle odpoveď.

Kodys to bude mít rychleji a pravděpodobně i lépe, než bych to měl já.
Co vím, mají tam člověka pro podobné účely vyhrazeného, takže i když si řeknou dva tisíce za dvě hodinky práce, já bych chtěl to a samé s tím, že bych si musel problém nastudovat a navíc tu právě nemám po ruce tiskárnu, abych to mohl ladit. ZM400ku bych si mohl pořídit, ale dal bych za to tři tácy a od tebe dostal dva (což je celkem standardní cena za odladěnou sestavu pro Zebry). Tj. ať se na to podívám z libovolného úhlu, pořád mi pro tebe přijde nejlepší, zadat to Kodysu. A samozřejmě není jen Kodys. Třeba v Liberci je firma Ikos, pan Baloun je velký profík a zase mají lidi, kteří podobné věci umí, sestava od nich stojí asi 500 Kč pro menší tiskárny od Datamaxu, což není špatné řešení, když chceš šetřit na krev. V Brně je pro změnu i Datascan, také umí.

Pokud ale budeš trvat na mě, napiš částku a já ten e-mail uvážím.

robotron

Re:Barcode tiskárna na samolepky
« Odpověď #10 kdy: 09. 09. 2017, 16:23:30 »
Za cenu srovnatelnou s prvni civkou spotrebniho materialu jsem zakoupil Casio KL-8100. Zatim jsem byl s to tisknout jen veci natukany na klavesnici. Pevne doufam v to, ze se mi podari odchytit RS232 protokol a pochopit, v jakym formatu se tam posilaji bitmapy. Pak to rad zverejnim.

Zatim to visi na kroku: dorazit za lidma s 3.5" mechanikou.

j

« Odpověď #11 kdy: 11. 09. 2017, 09:46:21 »
Upozorneni pro hracicky, pokud na to chcete tisknout carovy kody, tak zasadni vec tech zeber (a podobnych) je predevsi ta, ze ty carovy kody maj integrovany. Carovej kod vytistenej  jako bitmapa totiz velice pravdepodobne nepude precist.

Jinak nova (pouzitelna) zebra kostuje od cca 25-30k (bacha na vec, delaj se i takovy plastovy hracky, takze ty samo nebrat), ale pri alespon trochu rozumnym zachazeni bez problemu vydrzi 10+ let 24/7 provozu v prostredi skladu (=prach a bordel).

Trupik

« Odpověď #12 kdy: 11. 09. 2017, 10:03:17 »
Upozorneni pro hracicky, pokud na to chcete tisknout carovy kody, tak zasadni vec tech zeber (a podobnych) je predevsi ta, ze ty carovy kody maj integrovany. Carovej kod vytistenej  jako bitmapa totiz velice pravdepodobne nepude precist.

Jinak nova (pouzitelna) zebra kostuje od cca 25-30k (bacha na vec, delaj se i takovy plastovy hracky, takze ty samo nebrat), ale pri alespon trochu rozumnym zachazeni bez problemu vydrzi 10+ let 24/7 provozu v prostredi skladu (=prach a bordel).
K tomu sa pripájam - ak ide len o čiarové kódy a nejaké priemyselné nasadenie, tak treba nejaké adekvátne riešenie. Ja s tým USB Brother-om som potreboval okrem kódu tlačiť aj sprievodné texty, ale hlavne to mám len ako hobby.

Milfaus

« Odpověď #13 kdy: 11. 09. 2017, 10:19:47 »

To je částečně pravda!
Ono je možné čárový kód vytisknout jako bitmapu a úspěšně ho přečíst, ale díky deformacím ho jeden scanner přečte a druhý ne. (Vyzkoušeno!) Často záleží na tom, jestli je ve scanneru foťák, ledkový nebo laserový snímač. Doplním, že v

ČR je snad jediná oficiální laboratoř, která čárové kódy dokáže vyhodnotit, odhaduji, že to je (https://www.gs1cz.org/kontakty), ale tam se nedostanete, pokud nejste člen tlupy, takže jediná šance je poslat to tam přes partnera.

Oni čárový kód změří a pošlou Vám protokol o měření.
Protože největší průser je poslat čárový kód zákazníkovi a ejhle, on ho nepřečte, protože bitmapa je v nějakém směru "roztažená/smrsklá" a nejde jim to nebo mají jinou chybovost.

Dále doplním informaci od J, Zebry v sobě skutečně mají čárové kódy, ale jen několik typů, pokud chcete něco spešl, koupíte si CFkartu s dalšími kódy. Atd, atd. tohle téma je dosti rozsáhlé na probrání zde.

kafcha

« Odpověď #14 kdy: 11. 09. 2017, 10:35:09 »
ahoj,
mi pouzivame tiskarny tsc (konkretne tsc me240), drive jsme pouzivali argox
pouzivame je ale ve win prostredi
tisknem ean13 a code128 a celkem bez problemu
tisklo se na tom i neco pro ikeu a proslo to jejich merenim