Který ThinkPad je ten legendární super kousek?

jpu

Re:ktery thinkpad je ten legendarni super kousek ?
« Odpověď #15 kdy: 28. 08. 2017, 07:53:21 »
Otazka znie: Kto by si kupoval repasovany notebook, stary niekolko rokov??? Ak mi notebook zaraba na chlieb, tak preco riesit repasy? Je az taky paradox, ako sa kazdy na roote chvali, kolko desiatok tisic kc zaraba, ale kupuje si stare repasovane notebooky. :D

« Odpověď #16 kdy: 28. 08. 2017, 08:25:49 »
Co presne mi ty nove stroje prinesou? Vykon? S 16GB RAM a 2xSSD mi ten sandy bridge staci(l) na vse. Lepsi rozliseni a IPS displej to by bodlo. Lepsi vydrz? Ty 3 hodky mi staci vzdy. Ale zase kdyz to clovek bere na kolo, do prirody apod tak ta odolnost proti vsemu se proste pocita.

Tady to evidentne clovek chce az jako 2. stroj za svym hlavnim kompem.

Jo kdyby se Thinkpad vytasil s "retro thinkpadem" to by byla jina... I kdyz ani ten uz by me nedostal od Macbook PRO zpatky.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

dustin

« Odpověď #17 kdy: 28. 08. 2017, 09:18:32 »
Pro člověka používajícího linux přinášejí starší TP kvalitní podporu notebookového HW (což ani dnes není vůbec běžné, třeba HP vs. wifi či uspávání), výbornou podporu dokiny (totéž), příjemnou klávesnici a masivní mechanickou konstrukci. Bonusem je dnes výborná cena včetně dokiny. Když se osadí SSD (třeba i jen do mSATA) a přihodí RAM, na menší vývojářské projekty starší i3/i5 zcela dostačuje. Doma i ve firmě používáme pro notebooky již jen repasované TP s dokinami, nic jiného. I obchodníci mají TP s windows.

Samozřejmě pokud někdo potřebuje výdrž na baterii celou pracovní dobu (tedy nejnovější CPU) či jej nezajímá podpora v linuxu, pak většinu z výše uvedeného tolik neocení/nevyužije. Nemluvě o užitelích maců, pro které TP není téma.

?

Re:Který ThinkPad je ten legendární super kousek?
« Odpověď #18 kdy: 28. 08. 2017, 10:52:06 »
Proč jsem si koupil starý repasovaný X220 (s IPS) a ještě do něj vrazil SSD a přidal 4GB ram (i když ty byly pro mě zadarmo po upgrade PC a ze starýho laptopu):
Poměr cena/výkon/kvalita - za ty prachy jsem mohl mít nový plasťák, bez SSD, o polovinu tenčí, co by mi ale vydržel tak rok, neý by se rozpadl.
Velikost: 12" laptopů není moc na výběr.
Klávesnice - mám rád klasická tlačítka
Mechanická odolnost - nosím v batohu s dalšíma věcma a nemusím se bát, že někde něco praskne
Pro zloděje nezajímavý vzhled - nový ultrabooky a macbooky jsou pro ně větším lákadlem
ThinkLight - Integrovaná ledka nad klávesnicí. Kdo cestuje třeba vlakem v noci pochopí výhodu.
Integrovaná GPS/3G modem - většina laptopů stále neobsahuje.
Čtečka karet - Macbooky jsou ze hry -  cestuju, fotím, potřebuju někam strkat kartu z foťáku
Podpora Linuxu až na úroven BIOSu - librecore/coreboot

Za ty prachy se prostě nic lepšího koupit nedá.

jpu

« Odpověď #19 kdy: 28. 08. 2017, 11:22:16 »
dnes by som siel asi to tohto Lenova. Vyzera kvalitne, pevno, a vybavicka super:
https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-t470p?dq=4897953

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 28. 08. 2017, 11:45:03 »
Pro mě byly legendární staré modely od IBM. Ty nové od Lenova jsou stejný spotřebák jako HP nebo Acer.

ptc

« Odpověď #21 kdy: 28. 08. 2017, 11:49:46 »
Spotrebak ?

Lenova T400 pouzivame skoro 10 let, nebyla jedina reklamace, vsechny stale funguji. Lenova T420 a T430 to same.

To se o EliteBookach od HP rict rozhodne neda a o cemkoliv od Aceru uz vubec ne. Acer ma jedine drobne plus - rychly servis ktery zajisti i odvoz.

jpu

« Odpověď #22 kdy: 28. 08. 2017, 12:07:37 »
Pro mě byly legendární staré modely od IBM. Ty nové od Lenova jsou stejný spotřebák jako HP nebo Acer.
ty asi ficis na nejakom repase :)

balki

« Odpověď #23 kdy: 28. 08. 2017, 12:40:23 »

Imo vsak pochop, to je ako keby si mal stary vlastny, len tam mas zafajcene komponenty od nejakeho bordelara. To je lepsie, taky notebook ma pribeh. Ja mam tzv "private repas", stary notebook o ktory sa dobre staram a je to celkom nudne.

fhfghfxghfghfxc

« Odpověď #24 kdy: 28. 08. 2017, 13:43:02 »
Zoznam správnych nt je tu: https://libreboot.org/docs/hardware/#laptops-intel-x86

Za mna X200, lebo je lahky.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 28. 08. 2017, 14:22:56 »
Ne. V práci mám spotřebák a doma desktop. Nejsem notebookový člověk.

txt

« Odpověď #26 kdy: 28. 08. 2017, 22:07:36 »
Repasovaný R61i jsem koupil před 7mi lety vydržel nošení různě po batozích. Zatim jsem měnil CPU, na nejvýkonnější co jde do dané desky, HDD preventivně, chladič a teplovodivou pasu i vícekrát. Jako desktop dál dobře slouží. Je to řada, kde už byla zvládnuta výroba desek s bezolovnatým cínem, u starších T4x kde s tím začínaly se musela občas zapékat základovka, kvůli kontaktu GPU.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #27 kdy: 28. 08. 2017, 23:01:52 »
Otazka znie: Kto by si kupoval repasovany notebook, stary niekolko rokov??? Ak mi notebook zaraba na chlieb, tak preco riesit repasy? Je az taky paradox, ako sa kazdy na roote chvali, kolko desiatok tisic kc zaraba, ale kupuje si stare repasovane notebooky. :D

Odpoved znie: Ten kdo ma kombinace pozadavku, ktere soucasna produkce neni schopna splnit, napr. ten mnou zminovanej Thinkpad T420s:
- klasicka Thinkpad (do modelu T/X/W?20) 7 rada klavesnice se samostatne klavesy Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDown, PgLeft, PgRight, VolMute, VolUp, VolDown, MicMute
- klavesnice politelna vodou
- az 16GB RAM (2 sloty)
- graficke karty Intel + nVIDIA (Quadro NVS 4200M)
- matne LCD 1600x900 (neofiko mozne(a?) FHD IPS)
- capslock s LED primo na sobe
- NEklikaci touchpad s 2 mechanickejma tlacitkama
- trackpoint s 3 mechanickejma tlacitkama
- bytelne kovove panty
- vysoka mechanicka kompletni odolnost
- mechanicky zamek zavreni vika
- ZELENE (~=NEmodre) LED indikace (pod LCD) pro Wifi, BT, Disk, a na viku pro BAT/POWER, SLEEP
- lampicka (vedle webcamery) osvetlujici klavesnici (narozdil od podsvetlene klavesnice osvetluje i treba papir atd)
- WWAN 3G+LTE nebo mSATA SSD (sdili/perou_se_o slot)
- DVD(/BlueRay) mechanika, zamenitelna za "suple" pro dalsi 2.5" disk
- USB3
- konektor pro DockStation
- DisplayPort vystup
- VGA vystup
- ctecka SD/atd karet
- ctecka Smart karet (~ rozmer kreditky)
- skoro vsechny konektory umistene vzadu (napajeni, na video vystup, sitovky, USB (krome jednoho(a krome sluchatek)))
- vyjimatelna (snadimportPCno/jen_vycvaknutim) baterie
- poklop pro pristup k RAM, WWAN/mSATA, WiFi
- interni 2.5" DISK suplik na 1 sroubek
- vetsina nahradnich dilu snadno dostupna
- fyzicky vypinac pro bezdratove site (Wifi, BT, WWAN)
- "Trusted Platform Module"
- rozumna hmotnost (T420s ma ~1.7kg)

Pokud si zaroven vezmu ze to neni zadnej Notebook nalezenej na pude, ale profesionalne zrepasovanej/vycistenej/opravenej, (kupoval sem (jako uz nekolikatej Thinkpad) u importPC (za 9999Kc (s 8GB RAM, HDD a WWAN 3G(bezLTE)) ) mam na to zaruku D2D 24mesicu (Door2Door kdy poslou dopravce a po oprave dopravcem poslou, od/do "dveri domova", obe cesty zadarmo), navic opravu provadej oni, neposilaj to nikam do Polska ci Nemecka...

BTW: Uznavam ze soucasne modely notebooku prevazne nejvyssich rad/modelu, cast z toho nabizeji (bez kompromisu nenabizeji "klasickou Thinkpad" klavesnici), nektere nabizeji i neco "zajimaveho" navic, nebo nektere mnou jmenovane maji s "lepsima" moznostma/parametrama (bez kompromisu treba vydrz na baterii(u ne superslim modelu)), nicmene pro me tam neni nic co by vyvazoli absenci tech co jsem vypsal u T420s (s vyjimkou Smartcart ctecky kterou asi nevyuziju, ale uvedl sem ji pro uplnost...)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #28 kdy: 28. 08. 2017, 23:08:31 »
edit:
- vyjimatelna (snadno/jen_vycvaknutim) baterie

vety

« Odpověď #29 kdy: 29. 08. 2017, 01:52:45 »
Zdravim,
Ked tu diskutujete o tych thinkpadoch, tak tento X230 sa oplati kupit za tu cenu ?
http://www.itzoo.sk/12-13-notebooky/lenovo-thinkpad-x230-i5/

Pojde mi na tom bez problemov aj Linux Mint (17.3 alebo 18.2) ?

Bez problemov. WiFi, zvuk, tlmenie podsvietenia (niektore ThinkPady mali problemy),... vsetko ok.
Ak chces za mensi peniaz, jeden s dostatocnou baterkou (~4hod browsovania) ti viem ponuknut za mensi peniaz.