Ano, tohle je ta obvyklá cool věta, která se říká začátečníkům, aby věděli totéž, co předtím. Nenese totiž žádnou informaci o FP.
Ne, pokud člověk není pitomec, který si potřebuje honit triko, tak začátečníkům říká, že v FP:
1. je funkce (prakticky) totéž co se tím slovem myslí v matematice - je referenčně transparentní
2. data jsou imutabilní
...přičemž tohle ideálně platí absolutně, zatímco u reálných jazyků je to naplněno různou měrou.
Pokud je záhodno to začátečníkovi říct ještě polopatičtěji, použije se analogie s výrobní linkou: program v FP je taková továrna, ve které jsou za sebou poskládané různé stroje - do každého něco pásem jede a něco jiného z něj vypadne.
Zavadzanie FP paradigmy do imperativnych OOP jazykov mi preto pripada ako ked v cestine a slovencine silou mocou uplatnujete japonsky slovosled s prisudkom vzdy a len na konci vety.
S tím se celkem dá souhlasit - pokud se zavádí FP prvky jenom proto, aby tam byly, a nemá to žádný pořádný přínos (například proto, že ostatní rysy jazyka ten kýžený efekt zabijí), je to trochu křeč.
ale vacsina jazykoveho spolocenstva v tom nevidi benefit, ked zhruba to iste ide aj po starom so sideeffectami.
A s tímhle už se souhlasit nedá. FP prvky se nezavádí proto, že by pomocí FP šlo udělat něco, co v OOP nejde, ale proto, že FP programovací
styl (!!!!) často vede ke kódu, který dokáže člověk líp pojmout, přemýšlet o něm a dělat o něm závěry ("reason about"), což je samo o sobě velký přínos např. pro spolehlivost (viz Elm vs. JS).
Dají se popsat konkrétní důvody, proč je FP v tomhle vhodnější - jeden z nich např. je, že interakce jsou ("vynuceně") lokální - z principu se nemůže stát, že někde držím nějaká data a kód na úplně druhé straně planety mi je změní pod rukama - tahle eventualita prostě neexistuje, proto s ní nemusím počítat (u OOP musím) a mám přemýšlení o poznání jednodušší.
Imutabilní data jsou podle mě (a nikomu to necpu) silnější nástroj než funkce bez sideefectů. Pokud mám jazyk se striktně imutabilními daty, tak mi to přemýšlení nad kódem
dramaticky zjednodušší. Pokud mám jazyk bez sideefectů, tak mi to sice pomůže taky, ale zároveň to přinese obrovské množství problémů při řešení praktických věcí, takže ve finále musím přemýšlet zase hodně