VMware: zmenšení obrazu virtuálu

butan

VMware: zmenšení obrazu virtuálu
« kdy: 24. 08. 2017, 08:18:12 »
Ahoj,
poraďte prosím, mam vmware 6 a VM s diskem jako thin, dal jsem ji 500GB, instalace byla ok, zabrala pár gb takže obraz nebyl velky, pak se tam dělala nějaký rošáda s datama a celkově to zabralo asi 250GB dat, poté jsem oděbral nepotřebana data a nyní skutečná data mají asi 60GB, ale obraz zůstal nafouknutý na těch 250GB, jde to nějaké uvolnit to místo ? Tak aby se image rovnou +- skutečné velikost dat ? Jde to Windows server. Díky za nakupnutí.
« Poslední změna: 24. 08. 2017, 09:23:57 od Petr Krčmář »

drunkez

Re:vmware zmenšení obratu VM
« Odpověď #1 kdy: 24. 08. 2017, 08:34:45 »
Ahoj,
poraďte prosím, mam vmware 6 a VM s diskem jako thin, dal jsem ji 500GB, instalace byla ok, zabrala pár gb takže obraz nebyl velky, pak se tam dělala nějaký rošáda s datama a celkově to zabralo asi 250GB dat, poté jsem oděbral nepotřebana data a nyní skutečná data mají asi 60GB, ale obraz zůstal nafouknutý na těch 250GB, jde to nějaké uvolnit to místo ? Tak aby se image rovnou +- skutečné velikost dat ? Jde to Windows server. Díky za nakupnutí.

https://blah.cloud/infrastructure/zero-free-space-using-sdelete-shrink-thin-provisioned-vmdk/

Miroslav Šilhavý

Re:vmware zmenšení obratu VM
« Odpověď #2 kdy: 24. 08. 2017, 08:49:33 »
Ahoj,

Funkce VMW shrink, ale ta je závislá na tom, aby byly bloky nulové (a tuším, že ideálně TRIMované) z OS. Nutno hlavně poznamenat, že thin provisioning není moc doporučovaný, a hodí se jen na speciální případy, kdy se očekává pomalý, ale trvalý růst datové nálože. Kolísání nahoru-dolů to dobře pobrat neumí.

Mareg

Re:VMware: zmenšení obrazu virtuálu
« Odpověď #3 kdy: 25. 08. 2017, 09:30:45 »
Někde doporučovali prostou migraci "change datastor" s tím, že cílový svazek má být "thin". Ve vašem případě tedy stejný jako máte.
Pokud se pamatuji, tak to zafungovalo.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #4 kdy: 25. 08. 2017, 15:48:42 »
Někde doporučovali prostou migraci "change datastor" s tím, že cílový svazek má být "thin". Ve vašem případě tedy stejný jako máte.
Pokud se pamatuji, tak to zafungovalo.

Pokud moje znalosti sahají, tak je to stejně účinné, jako operace shrink. Bohužel, ani shrink, ani migrace datastoru neumí uvolnit bloky, které nejsou z OS trimované (hypervizor pak neví, které bloky mají živá data, a které jen opuštěná).

Fotr Lotr

« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2017, 21:04:13 »
Skus VMware vCenter Converter, vypni VM, daj to konvertovat a pri jednom kroku si nastavis min. velkost particie.