Funguje Wake on LAN i po vypnutí?

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
Funguje Wake on LAN i po vypnutí?
« kdy: 23. 08. 2017, 13:09:32 »
Ahoj...
funguje probuzení počítače i ve stavu kdy je vypnut(powerOff) ? nebo je možno probouzet pouze ze stavu Hibernace a spanku na úrovni OS?

díky
« Poslední změna: 23. 08. 2017, 13:34:42 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Jenda

Re:Wake on LAN
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2017, 13:14:52 »
I když je vypnut, pokud po sobě OS/BIOS nevypne síťovku (nevím jak přesně je to technicky řešeno).

dustin

Re:Wake on LAN
« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2017, 13:16:30 »
I vypnutí, ale musí se to správně nastavit v biosu i v OS.

V průběhu roků se mi osvědčila při vypínání sekvence příkazů (určitě lze optimalizovat):

Kód: [Vybrat]
ifconfig eth0 up
ethtool -s eth0 wol g
echo enabled >  /sys/class/net/eth0/device/power/wakeup
echo SLOT > /proc/acpi/wakeup
echo KBC > /proc/acpi/wakeup

trubicoid2

Re:Funguje Wake on LAN i po vypnutí?
« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2017, 13:45:27 »
mi stacilo vzdy jen to
ethtool -s eth0 wol g
v /sys/class/net/eth0/device/power/  ani v /proc/acpi/ vubec nemam wakeup, neni tedy kam zapsat (jadro 4.9.34)

wol funguje

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2017, 14:28:46 »
ja se snazim vzbudit pocitac, ketry je diskless stanice ...bootuje system ze site(PXE) a pres ridici centrum na serveru tu stanici vypinam.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 23. 08. 2017, 14:41:30 »
no a nejde to? pred vypnutim se musi zajistit ten ethtool -s eth0 wol g, nevypne ti to nejakej jinej skript? co to je za distibuci? distribuce by to vypinala takto
ethtool -s eth0 wol d
mozna to na kazdym hardware nepojede, pocitac musi trochu krmit sitovku, nektery distribuce to proto vypnou, nebo v biosu to jde vypnout, nekdy pod divnym nazvem spojenym se sporenim energie ve vypnutem stavu

a jak probouzis?
wol mac:adresa:toho:pocitace:co:chces:probudit

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 23. 08. 2017, 14:56:34 »
je to Debian 8 nactenej ze site pomoci LTSP ...v biosu je vse ohledne wake on lan zaple

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. 08. 2017, 15:04:25 »
chapu tedy z prispevkůl zde, ze to musim nastavit i v OS..
nemate nekdo tip jak to v Debianu udelat presistentne?

nasel jsem ze by se to dalo delat pres udev:

/etc/udev/rules.d/99-wol.rules
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="net", NAME=="eth*", RUN+="/usr/bin/ethtool -s $name wol g"
« Poslední změna: 23. 08. 2017, 15:09:12 od ZAJDAN »

trubicoid2

« Odpověď #8 kdy: 23. 08. 2017, 15:29:44 »
radsi v /etc/network/interfaces, viz https://wiki.debian.org/WakeOnLan

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 23. 08. 2017, 15:46:46 »
radsi v /etc/network/interfaces, viz https://wiki.debian.org/WakeOnLan

super..pouzil jsem tento postup a jiz se to necha probudit
diky
« Poslední změna: 23. 08. 2017, 15:51:48 od ZAJDAN »

David1234

« Odpověď #10 kdy: 23. 08. 2017, 15:58:20 »
Já mám za to že u wake on lan byl problém s ARP tabulkou, na routeru bylo potřeba mít jí nastavenou staticky pro stroj který jsem chtěl budit.

trubicoid2

« Odpověď #11 kdy: 23. 08. 2017, 16:05:42 »
Já mám za to že u wake on lan byl problém s ARP tabulkou, na routeru bylo potřeba mít jí nastavenou staticky pro stroj který jsem chtěl budit.

takovej problem jsem nemel, mel jsem zato, ze wol paket je broadcast a kazda sitovka s prislusnym MAC se proste zapne, jak ho uslysi

David1234

« Odpověď #12 kdy: 23. 08. 2017, 17:36:53 »
Pokud je buzený PC na jiném subnetu tak to nutné je. Více o tom třeba tady - http://www.samuraj-cz.com/clanek/wake-on-lan-lokalni-i-vzdaleny-subnet/

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 23. 08. 2017, 18:06:06 »
Existuje případ, kdy stanice nejde probudit žádným způsobem ...a to je, když byla vypnuta tlačítkem PowerOff.

trubicoid2

« Odpověď #14 kdy: 23. 08. 2017, 18:28:41 »
cudlem by se to nemelo vypinat no

na jinym subnetu - to je jasny