Studium na FEI pri VŠB

TkTz

Studium na FEI pri VŠB
« kdy: 30. 01. 2011, 11:53:54 »
Zdravim,

studoval/studuje nekdo na fakulte elektrotechniky a informatiky pri vysoke skole banske v ostrave ? Konretne program Informační a komunikační technologie. Zajimalo by me jaka je uroven predmetu o programovani a o algoritmizaci ? Dale jaka je pruchodnost studiem ? Doslech jsem se , ze VSB bere vsechny ale ze sito je pak velice tenke :)

dekuji za osobni nazor a prakticke zkusenosti se studiem na teto fakulte.
« Poslední změna: 30. 01. 2011, 21:50:25 od Petr Krčmář »

tomATOM

Re: Studium na FEI pri VSB
« Odpověď #1 kdy: 30. 01. 2011, 12:13:52 »
FEI jsem na VŠB vystudoval, končil jsem loni. Nebylo to IT, ale elektroenergetika. Můj postřeh je, že tak polovina studentů napříč FEI studuje bakalářský obor 4 roky. Síto je tam někdy drsné, někdy nic moc. Většina těch, co neprojdou se na studium vykašlalo, podcenily obtížnost, nebo jim realita ukázala, že mají příliš vysoké sebevědomí.

Student

« Odpověď #2 kdy: 30. 01. 2011, 15:54:10 »
Byvaly spolubydlici semnou studoval na FIT VUT v Brne. Nevyslo mu to a sel na FEI VSB. Ted ma spoustu volneho casu, nemusi se ucit, a rikal neco o stipendiu... Z jeho referenci: uroven vyuky je hodne slaba, mnohdy ti co prednaseji tomu ani poradne nerozumi. Uroven studentu je katastrofalni - to je taky duvod, proc jich tolik vyhodi. Naprosta vetsina je totiz uplne mimo a problem jim dela napsat i obycejny cyklus for nebo zapojit jednoduchy obvod v laboratori.

Takze, VSB NEdoporucuji, uz jen kvuli jeji povesti...

jiri...

« Odpověď #3 kdy: 30. 01. 2011, 19:56:01 »
student: jojo, jedna baba povidala....    povesti zemi ceskych...

k veci: co se tyce algoritmu, a zakladniho programovani, "za me" se od zakladu ucila java. ted co jsem se bavil s jednou docentkou, se na bc. studiu zacina spise na c/c++. vse docela OK, zaklady dobre...

u banske mi trosku vadilo (tedy alespon u bc studia a za mych let - ted je to pry mnohem lepsi) ze sis vicemene nevybral vsechny predmety, ale vetsina ti byla naservirovana tak jak byl naplanovany studijni plan - ale jak rikam, ted je vetsi volnost v tom "tvorit si svoji lajnu"

par sit tam je, ale projit se daji. pruchodnost pro ty co se snazi a umi je dobra.
u bakalare se ted snazi brat duraz na to aby jsi mel vice praxe, tzn podporuji te v tom ze misto psani bakalarky mas moznost jit nekam na praxi (tusim ze katedra ivt ma nejake vybrane firmy a s nima smlouvy) a pak jednoduse sepises posudek co jsi delal a jaky to melo smysl, druhy posudek sepise zamestnavatel... myslim ze krok kupredu, pac bakalarka samotna je stejne k nicemu - jako bc, titul :-)

jinak si myslim, ze fei je dobra volba, s porovnanim ostatnich fakultami je na tom celekm dobre, i studijni referentka pani Geleticova je vyborna pani, cokoliv, kdekoliv, jakykoliv problem, snazi se to s usmevem vyresit...
samosebou se tam najdou idioti, kteri ti znechuti studium predmetem, ktery je povinny, stoji za prd, je nezajimavy(minimalne pro me treba byl), ale da se to prejit...

takze - ja za sebe a ze svych zkusenosti doporucuji...

TkTz

« Odpověď #4 kdy: 30. 01. 2011, 20:31:22 »
To jiri: Dik , to jsem potreboval vedet , budu na FEIku nastupovat z vyssi odborne skoly , takze nejaka ta minimalni priprava na sita v matematice by mely byt .

jiri...

« Odpověď #5 kdy: 30. 01. 2011, 21:23:11 »
noproblemo,

co se tyce matiky - linearni algebra (matice a dal...) v prvaku zaklady analyzy(pohoda) - pokud mas nejaky rozumny zaklad, da se hrave zvladnout
pak prijde pokracovani v analyze a pomerne zajimava diskretni matika (teorie grafu atd..)

pro me bylo nejhorsi utrpeni studium teoreticke informatiky - automaty, slozitosti atakdale..., rekl bych ze to bylo i nejvetsi sito ;-)
spolu s databazovyma predmetama od pani Sarmanove (hlavne kvuli typu vedeni pisemne casti zkousky, o ustni nemluve:-D - pro mnohe to byl hardcore, co pamatuju)

jinak na netu je nekolik komunitnich for, at zivych nebo uz mrtvych ale s cennyma info, ktere pomuzou pri reseni problemu, kdyz narazis u nejakych projektu ;-)
vim o vsp-forum.cz a kdysi byl i enjaky web co bezel na necim serveru na kolejich, ale uz ej asi fuc...
ale... kdyz tak lets google;-)

tomATOM

Re: Studium na FEI pri VŠB
« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2011, 00:02:37 »
O paní Šarmanové jsem slyšel, i když jsem nestudoval informatiku. U ní na zkoušce je prý celkem jedno, jestli umíš a říkáš jí to co chce slyšet. Pokud nemá náladu, tak můžeš umět sebelíp a stejně tě vyrazí. Ale co je na tom pravdy netuším

Asdaae

« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2011, 07:06:37 »
Teď už mají jiní na starost databázové předměty. Zápočet je těžké získat, ale už to není tak nefér, jako to bývalo.

Radek

« Odpověď #8 kdy: 31. 01. 2011, 08:38:03 »
Bakalař se da projit rozumně když to nepřeženeš s poštem předmnětu co si naflagaš. Sita tě mužou potrapit ale jsou celkem rozumná. Časem poznaš kteři vyučujici ti nesednou a ve volitelnych předmnětech se jim vyhneš.

Co se tče bakalařka vs praxe tak každemu vyhovuje něco jineho. Ja dělal bakalařku někteři znami si nemohli praxi vynachvalit jini nadavali.
System kreditů je navrženy celkem rozumně.

Nezbyva než popřat hezke studium

Honza

« Odpověď #9 kdy: 31. 01. 2011, 08:52:35 »
Ahoj,
VSB je v pohode. Da se zvladnout za standardni dobu. Tedy i s Ing za pet let. Na nektere predmety se musis pripravit vic, na nektere min. Ale vetsinou ti budou tri pokusy na zkousku stacit.

Co s tyce znalosti a zkusenosti, tak proti Masarycce a VUT nebo CVUT, budes mit mozna volnejsi rezim, ale pokud se budes zajimat o danou problematiku, tak je na fakulte spousta kvalitnich a dobrych kantoru.

Prijde mi, ze lidi z vyse uvedenych skol maji mozna vetsi teoreticky zaklad. Plus samozrejme praxi z laborek. Ale zalezi asi jak komu co zustane v hlave ;-)

Za me VSB muzu doporucit. Neni o nic horsi nebo lepsi nez jakakoliv skola. V budouci praci vetsinou zajima, ze mas titul a pak si te na pohovoru stejne proklepnou.

Navic, pokud budes stihat skolu, muzes si pri tom udelat nejakou brigadu a to ti doplni do CV taky par bodiku. Pokud ne, aspon se budes vic zajimat o problematiku a studium.

Tak at se dari.

TkTz

« Odpověď #10 kdy: 31. 01. 2011, 09:54:31 »
Dik, vahal jsem ale ted uz jsem presvedcen , ze vsb bude moje alma mater :) diky panove

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 31. 01. 2011, 11:58:37 »
> pro me bylo nejhorsi utrpeni studium teoreticke informatiky - automaty, slozitosti atakdale..., rekl bych ze to bylo i nejvetsi sito ;-)
> spolu s databazovyma predmetama od pani Sarmanove (hlavne kvuli typu vedeni pisemne casti zkousky, o ustni nemluve:-D - pro mnohe to byl hardcore, co pamatuju)
> co se tyce matiky - linearni algebra (matice a dal...) v prvaku zaklady analyzy(pohoda) - pokud mas nejaky rozumny zaklad, da se hrave zvladnout
pak prijde pokracovani v analyze a pomerne zajimava diskretni matika (teorie grafu atd..)
> studijni referentka pani Geleticova

jak si tak čtu, za posledních 10 let se toho zase až tolik nezměnilo... můj komentář pro studium 1995-2000 by vypadal hodně podobně..  :-)

jinak (asi už to tu někde bylo a platí to nejen o školách) - všude jsou lepší a horší kantoři, všude tě nějakým předmětem budou "trápit". a pro mě byla vš jedinečnou příležitostí, kdy jsem se ještě nemusel o nic moc starat a měl jsem spoustu času a prostředků (internet, pc, občas schopný kantor) se něco sám naučit. škola k tomu poskytla jen základy a podmínky, vše další už je na tobě :-)

Labda_kalkul

« Odpověď #12 kdy: 04. 02. 2011, 13:26:13 »
Jestli neudelam bakalare na FI MU, tak si zajdu udelat rovnou doktorat na FEI VSB. Kamarad tam sel delat magistra, ted je v doktorandskem studiu a rikal, ze je to tam jednodussi (i doktorandske studium) nez bakalarske studium tady. Takze, dobra volba pro lidi, kteri chteji titul a nemaji na to aby zvladli poradnou skolu :-)...

nepochopitelny

« Odpověď #13 kdy: 04. 02. 2011, 14:07:41 »
drsny kec...  ;D ;D
ted je ten tvuj kamarad dekan ze?

tak jo, a ted tu o karkulce, sheldone  ;)

alofok

« Odpověď #14 kdy: 04. 02. 2011, 16:59:38 »
Ti co studuji (studovali) na Banske nevi totiz o co prichazi... :) Sam studuji na VUT, na Banske mam spoustu kamosu tak muzu posoudit... treba z hlediska programovani -> na VUT: 4 projekty, uz prvni projekt vyuziva nejake pokrocile postupy (letos to byl treba ring buffer), bez ukazatelu ani ranu, celkove cloveka nauci hodne dobre C... na Banske jeden projekt.. soucasti kazdeho zadani je veta "Neuvazujte nekorektni vstup." (:D). Kdyz se ma zpracovavat text je tam zase veta "Delka textu nebude vetsi nez 10 000 znaku" apod. :) Na Banske take prezivaji lide kteri jsou vylozeni bastliri, a jako takovi neudelaji nic poradne (treba proto ze proste nechcou nebo jsou lini se to naucit).. a stejne jim to projde... alespon na VUT je takovy pristup neaplikovatelny, protoze diky "zvysovani prestize" fakulty jsou napr. meneny kazdym rokem zaverecne pisemne prace a hazeny jine klacky pod nohy takovym existencim. Samozrejme nepopiram ze se na Banske nemuze clovek neco poradne naucit, ale protoze je tam takovy rezim, hodne lidi k takovemu 'bastlirskemu' zpusobu inklinuje.