Router pro malou firmu

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
Re:Router pro malou firmu
« Odpověď #45 kdy: 07. 08. 2017, 09:02:26 »
Jo já ti to neberu, ale pokud jim doteď +- stačil nějakej šmejd, tak rozdíl mikrotik X orinoco už ani nepoznají. Taky je to nevýhoda že tam máš další krabičku+jak jsem se díval tak ten AP-8000 je na montáž na zeď/strop. Teď to předpokládám leží někde na zemi v koutě, takže by jim to moc nepomohlo a museli by řešit montáž AP, kabely atd... Normální router s AP v jednom co se někam položí bude lepší řešení.
me se chce z routeru za 700kc zvracet....
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Lol Phirae

« Odpověď #46 kdy: 07. 08. 2017, 09:02:44 »
Normální router s AP v jednom co se někam položí bude lepší řešení.

No jistě. Protože strčit to do kouta v kumbále zajistí superkvalitní pokrytí a stabilní spojení...  ;D ::)

Já ti fakt nevím, ale ještě si mi nikdy nikdo nestěžoval, že by ty lítající talíře od UBNT vypadaly na stropě nebo na zdi hnusně.

1121

« Odpověď #47 kdy: 07. 08. 2017, 09:31:16 »
Já s váma souhlasím, ale dokážu si představit jak to v takový firmě funguje a jaká je ochota něco měnit. Ještě jako vyměnit krabičku za krabičku je OK, ale zkus jít za šéfem že teď budeš potřebovat vrtat a kupovat věci za X tisíc atd atd...tě pošle někam, když doposavaď 10let to fungovalo, tak proč nejde koupit to stejný co bude dalších 10 let fungovat.

mbx

« Odpověď #48 kdy: 07. 08. 2017, 09:37:49 »
Ja pred 2 tydny resil neco podobneho a vyhral to tento stroj: https://mikrotik.com/product/CRS125-24G-1S-2HnD-IN
- ma 24 metalickych portu, wifi (podpora vice virtualnich AP), moznost nastaveni VLAN a VPN  - co vic si prat :-)
- zacatecnikovi bych to uplne nedoporucil, pokud se nechce priucit neco noveho ze sitovani, jinak je to za tu cenu bezkonkurencni

Lol Phirae

« Odpověď #49 kdy: 07. 08. 2017, 09:46:55 »
ale zkus jít za šéfem že teď budeš potřebovat vrtat a kupovat věci za X tisíc atd atd...tě pošle někam

Tak jinak - já ty věci prostě dělám pořádně nebo je nedělám vůbec. Páč fakt nemám náladu, aby mě někdo následně několikrát do měsíce votravoval s tím, že k wifině se opět nejde připojit a "router" za 700 Kč se dvakrát denně denně restartuje, stává se z toho mínusová záležitost a navíc máš pověst patlala, co nezprovozní ani pitomou wifinu v kanclu.

Samozřejmě jsou firmy, co jsou ochotné do toho vrazit víc nebo míň, ale pokud se "úspory" dostanou na úroveň, že se kupuje čínská univerzální krabička za pár stovek, tak nazdar hodiny, to ať si tam zprovozněj sami. Jestli si tohle někdo řeší jako zaměstnanec a je nucen kupovat zjevně nevhodné šmejdy a wifi strkat k uklízečkám na hajzl, aby se nedejbože nemuselo vrtnout do zdi, tak to mě fakt mrzí - jeho boj.

milous

« Odpověď #50 kdy: 07. 08. 2017, 12:11:11 »
ale zkus jít za šéfem že teď budeš potřebovat vrtat a kupovat věci za X tisíc atd atd...tě pošle někam

Tak jinak - já ty věci prostě dělám pořádně nebo je nedělám vůbec. Páč fakt nemám náladu, aby mě někdo následně několikrát do měsíce votravoval s tím, že k wifině se opět nejde připojit a "router" za 700 Kč se dvakrát denně denně restartuje, stává se z toho mínusová záležitost a navíc máš pověst patlala, co nezprovozní ani pitomou wifinu v kanclu.

Samozřejmě jsou firmy, co jsou ochotné do toho vrazit víc nebo míň, ale pokud se "úspory" dostanou na úroveň, že se kupuje čínská univerzální krabička za pár stovek, tak nazdar hodiny, to ať si tam zprovozněj sami. Jestli si tohle někdo řeší jako zaměstnanec a je nucen kupovat zjevně nevhodné šmejdy a wifi strkat k uklízečkám na hajzl, aby se nedejbože nemuselo vrtnout do zdi, tak to mě fakt mrzí - jeho boj.

naprosty 100% souhlas, pokud firma nepristoupi na muj navrh, o nemz jsem presvedcen, ze je koser, je vyzkouseny desitkami instalaci a nuti me dodat pojebany cinsky shity za cenu, ktere ma alza.cz, s klidnym svedomim a pocitem sado-maso-zadosti-ucineni ji posilam k sipku :-) ona totiz takova firma stoji zaprd i z hlediska budouci spoluprace; pokud akceptuje muj navrh, ucinim vse, co povede k jeji spokojenosti a co nejdelsi spolupraci a pracuji s radosti a zvesela a tesim se na kooperaci

« Odpověď #51 kdy: 07. 08. 2017, 12:48:47 »
Nikomu bych nedoporučil router značky TP-Link (D-Link), Zyxell atd. Nedávno se profláklo, že mají backdoory. Když backdoory mají tyto značky, budou je mít i ostatní.  Routery SOHO jsou tím pádem kompromitovány.
Není nad volný nebo licenční Linux.
Záměrný backdoor z roku 2016: https://ritcsec.wordpress.com/2016/12/11/backdooring-a-tp-link-router/

Prolétl jsem si jen ten z roku 2016. Ale odkazovaný článek není o tom že tam je backdoor! Je to o tom jak ten firmware rozbalit a sám si tam přidat netcat, poslouchající na nějakém portu a pak ten upravený firmware naládovat do toho routeru.

Osobně ty tp-linky lidem kupuju a dávám tam openwrt.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #52 kdy: 07. 08. 2017, 16:58:13 »
@milous, @Lol Phirae - znovu si uvedomte ze nereagujete na vyberove rizeni pro navrh site a dodavatele profesionalnich sitovych reseni, ale na otazku cloveka jakej router by byl vhodnej za nahradu stavajiciho dosluhujiciho s kterym spokojenost byla... pokud s tim mate problem asi jste ve spatnem vlakne ;)

milous

« Odpověď #53 kdy: 07. 08. 2017, 17:11:52 »
@milous, @Lol Phirae - znovu si uvedomte ze nereagujete na vyberove rizeni pro navrh site a dodavatele profesionalnich sitovych reseni, ale na otazku cloveka jakej router by byl vhodnej za nahradu stavajiciho dosluhujiciho s kterym spokojenost byla... pokud s tim mate problem asi jste ve spatnem vlakne ;)

ok ok v pohode :-)

nemyslim si, ze jsem offtopic - dotycny ma dve moznosti, bud oslovi nejakeho dodavatele a sdeli mu sve pozadavky a ten mu da na vyber, ktery bude/nebude akceptovan nebo si to bude pytlikovat sam ala dotazy nekde na foru, synovec zamestnance se mota kolem PC a tak zaridi i toto, pepazdepa od vedle opravuje tiskarny, toz by v tom byl cert aby neumel aj toto atd atd obecne: bud se sverim se svym problemem/pozadavkem odbornikovi a duveruji mu a zaplatim mu nebo si to flastrikuju sam abych hodne usetril argumentujic zcestne tim, ze kdyz ta cinska krabicka za 690.- bez DPH vydrzela 10 let, tak to ted zase udelame stejne..

kazdopadne respekt vuci lepicum a flastrikantum, ja bych si asi nelajz vymenit spojku nebo udelat generalku motoru sam :-)

j

« Odpověď #54 kdy: 07. 08. 2017, 18:09:30 »
2milous: To ja bych to auto klidne sam cely postavil ... kdyz vidim co za voly v tech servisech dela. Jenze nemam jaksi kde.

Me osobne na tomhle vazne bavi prave to, ze v tom servisu i patlalovi garazistovi zacaluje kazdej petikilo na hodinu ... za to, ze (mozna) povoli a utahne nekde nejakej sroub (kdyz bude klika, tak i spravnej). Ale u IT, kde ten clovek musi mit radove jiny znalosti a vedomosti je jim i kilo moc.

milous

« Odpověď #55 kdy: 08. 08. 2017, 19:54:13 »
2milous: To ja bych to auto klidne sam cely postavil ... kdyz vidim co za voly v tech servisech dela. Jenze nemam jaksi kde.

Me osobne na tomhle vazne bavi prave to, ze v tom servisu i patlalovi garazistovi zacaluje kazdej petikilo na hodinu ... za to, ze (mozna) povoli a utahne nekde nejakej sroub (kdyz bude klika, tak i spravnej). Ale u IT, kde ten clovek musi mit radove jiny znalosti a vedomosti je jim i kilo moc.

kilo za hodinu? :-) to je o rad jinde..

wilDa

« Odpověď #56 kdy: 09. 08. 2017, 08:35:15 »
Dej tam jako router Mikrotik, s gigovejma portama, stačí soho krabička, vypni wifi, za to gigovej switch ať máš všech 15pc na gigové síti.. to je takovej základ, a jako wifi tam dej ubiquiti unifi ap, uvidíš jestli bude stačit jedno.., investice cca 7500,-, pokud to nechceš na gigu tak míň, a jede to spolehlivě.. jen pokud nemáš zkušenosti s mikrotikem ani unifi, tak si budeš chvíli hrát, ale zase na to tak 10let pak ani nešáhneš, dáváme to do firem, do škol, co se to nainstaluje (místo klasickejch krabiček za 600,-), tak o tom nevíme, prostě bez problému.

school

« Odpověď #57 kdy: 09. 08. 2017, 09:38:15 »
Dej tam jako router Mikrotik, ... dáváme to do firem, do škol, co se to nainstaluje (místo klasickejch krabiček za 600,-), tak o tom nevíme, prostě bez problému.

Jó, tak uz vime pokom ty skoly a velky firmy po cely republice predelavame, nebot ty mikrotiky co se tam rozvesily neutahnou stovky decek pripojeny mobilama a navic v drtive vetsine jsou pripojeny na stejnou fyzickou sit jako zbytek IT techniky a v jeste drtivejsi vetsine nejsou ani v jine VLAN.

Tohle je opravdu reseni pro par lidi ale ne tam kde se dela ve vetsim objemu (jak dat tak lidi), na cisco nebo arubu to porad nema.
Ale je to levny a ukecava se na to lepe protoze ten cenovej rozdil mikrotiku oproti cinskejm krabickam neni zas tak velkej jako u poradnyho reseni.

wilDa

« Odpověď #58 kdy: 09. 08. 2017, 10:02:12 »
Jó, tak uz vime pokom ty skoly a velky firmy po cely republice predelavame, nebot ty mikrotiky co se tam rozvesily neutahnou stovky decek pripojeny mobilama a navic v drtive vetsine jsou pripojeny na stejnou fyzickou sit jako zbytek IT techniky a v jeste drtivejsi vetsine nejsou ani v jine VLAN.
Do malé firmy na 15 lidí ten mikrotik + talíře na wifi prostě stačí, říkej si co chceš. Mikrotiky nepoužíváme na wifi.
Do velkejch firem a škol ty talíře ap long range na wifi jsou prostě super. Na velkej objem dat soho krabička samozřejmě není, tam patří servery s dhcp, virtuály, vlany.. neboj machře :) Nikdo po nás nic nepředělává, klienti od nás neodcházej, protože jim to funguje na jedničku ;-)

Milfaus

« Odpověď #59 kdy: 09. 08. 2017, 10:28:14 »
Vy jste blázni, v dnešní době svinstva šifrujícího disky nasazujete řešení, které není schopné pružně reagovat na hrozby  ::)

Já chápu, že by se o to mohl postarat FW/AV na klientovi, ale ono se to taky často neděje. Kdybyste alespoň používali PFsensen nebo OPNsense, jak mi tu někdo radil, nepotřebovali byste řešení typu ZyWall a lidi u Vás byli v klidu.